Ga naar de inhoud
Frankrijk gaat verrassend onderuit tegen Tunesië.

Tunesië stunt tegen "Frankrijk B" dankzij late VAR-fase, maar kwalificatie ontglipt hen

 wo 30 november 2022 17:57
  1. 63' - Verv. Raphaël Varane door William Saliba
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 30/11/22 - 16:00

  Tunesië heeft het WK verlaten met een prestigieuze zege tegen Frankrijk. Even waren de Tunesiërs virtueel geplaatst, maar door de zege van Australië in de andere match in de groep haalde dat niets uit. Een late gelijkmaker van Griezmann werd nog uitgewist na een VAR-moment.

  Tunesië - Frankrijk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Kort na de gelijkmaker van Antoine Griezmann in de 98e minuut weerklinkt het laatste fluitsignaal van ref Matt Conger. 1-1 dus, maar daar denkt de VAR toch anders over. Conger wordt alsnog naar de monitor geroepen en keurt de goal van Griezmann af voor buitenspel.

  • Man van de match: Wahbi Khazri deed de Tunesiërs even dromen van een verlengd verblijf op het WK. Met een knappe dribbel zorgde hij voor de eerste en enige Tunesische goal op dit WK. Genoeg voor een stuntzege tegen Frankrijk, maar onvoldoende voor een plek in de 1/8e finales.

  • Opvallend: Tunesië boekt zijn eerste overwinning ooit tegen Frankrijk. Voor Les Bleus is het de eerste nederlaag op een WK sinds de verloren kwartfinale van 2014 tegen Duitsland. Daarmee komt er een einde aan een reeks van negen ongeslagen WK-duels.

  Afgekeurd doelpunt voor vurig Tunesië

  Frankrijk was al zeker van zijn plek in de 1/8e finales en dus voerde bondscoach Didier Deschamps maar liefst negen wissels door. Enkel Tchouaméni en Varane bleven staan bij Les Bleus. Ook Tunesië kwam met zes wissels flink gewijzigd aan de aftrap, maar dan om dwingende redenen. Na een 1 op 6 moest de ploeg immers stunten om alsnog de volgende ronde te halen.

  Voor Tunesië leek het in elk geval een thuismatch. De gepassioneerde Tunesische fans waren duidelijk in de meerderheid en jouwden de Fransen uit bij elk balcontact. Het inspireerde Tunesië tot een fel begin. Na nog geen 10 minuten trof Ghandri zelfs raak op een vrije trap, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

  Frankrijk moest meer verdedigen dan verwacht en kon maar één keer dreigen met Coman, maar die liet de grote kans onbenut. Tunesië speelde met een groot strijdershart, al bleven de kansen beperkt. Mandanda moest enkel tussenbeide komen op een flauwe kopbal van Ben Slimane en een harde knal van Khazri.

  Khazri doet Tunesiërs even dromen

  Op het uur kreeg Tunesië loon naar werken. Na balverlies van Fofana ontbond Khazri zijn duivels met een knappe dribbel. Bij Frankrijk keken ze te passief toe en Khazri legde bal netjes buiten het bereik van Mandanda. Het stadion ontplofte, Tunesië zat plots virtueel in de 1/8e finales.

  De uitzinnige vreugde werd even snel weer getemperd, want vanuit het Al Janoub-stadion kwam het nieuws dat ook Australië op voorsprong gekomen was tegen Denemarken. Tunesië was nog steeds op weg naar een stuntzege, maar plots ook naar de uitschakeling.

  Bij Frankrijk wilden ze de groepsfase toch liever niet afsluiten met een nederlaag. Deschamps haalde de kanonnen boven met Mbappé, Griezmann en Dembélé en Frankrijk ging plots beter spelen. Dembélé zette Dahmen aan het werk, ook Mbappé besloot na een heerlijke actie op de doelman en een schot van Kolo Muani ging rakelings naast.

   

  Een ticket voor de 1/8e finales zat er niet meer in voor Tunesië en in een bizar slot speelde het ook bijna nog de stuntzege kwijt. Diep in de extra tijd maakte Griezmann gelijk, maar na het laatste fluitsignaal werd ref Conger nog naar de monitor geroepen en de gelijkmaker werd alsnog afgekeurd voor buitenspel. 

   

  Ondanks de nederlaag stoot Frankrijk met een beter doelsaldo als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Ook Australië mag nog in Qatar blijven. Voor Tunesië en Denemarken is het WK onherroepelijk voorbij.

  Fase per fase

  90+13'

  Einde

  Ref Conger liet nog even doorspelen, maar nu is het dan toch definitief gedaan. Tunesië stunt met een overwinning tegen de wereldkampioen, dankzij een treffer van Khazri. Jammer genoeg voor het Afrikaanse land is dat niet genoeg om door te stoten naar de 1/8e finales, door de overwinning van Australië tegen Denemarken. Frankrijk is groepswinnaar, Australië gaat als tweede mee naar de 1/8e finales.

  90+13' tweede helft
  90+11'

  Doelpunt afgekeurd

  De treffer van Griezmann wordt zowaar afgekeurd voor buitenspel! Tunesië pakt zowaar nog de stuntzege.

  90+10'

  Onwaarschijnlijk slot! Goal van Griezmann in laatste seconde wordt nog afgekeurd

  90+10'

  Wordt treffer afgekeurd?

  Vreemd moment. Er is afgefloten, maar ref Conger moet zowaar nog naar de monitor om de beelden te bekijken van de goal van Griezmann.

  90+8'

  Frankrijk komt nog langszij!

  Wat een domper voor Tunesië! Frankrijk maakt op de valreep nog de gelijkmaker. Griezmann haalt van dichtbij uit op een afvallende bal en laat Dahmen kansloos achter. Weg is de stuntzege voor Tunesië.

  90+7'

  Tunesië blijft hopen

  Wat een beeld op de bank van Tunesië. Ze zitten allemaal gebogen over een schermpje om te volgen wat er gebeurt in Australië-Denemarken.

  90+7'
  90+1'

  8 minuten extra

  Frankrijk krijgt nog wat extra tijd om een nederlaag af te wenden. Bij Tunesië kijken ze met angstige ogen naar de stand in de andere groepswedstrijd.

  90+1'

  8 - extra time

  Er komen 8 minuten extra tijd bij.
  90'

  Kolo Muani mikt een bal net naast

  90'

  Net niet voor Kolo Muani!

  Knappe aanval van de Fransen. Na een hakje van Mbappé legt Griezmann de bal breed voor Kolo Muani. Zijn licht afgeweken afstandsschot gaat rakelings naast.

  89'

  Mbappé niet voorbij Dahmen

  Heerlijke actie van Mbappé. Hij ontdoet zich aan de achterlijn van Meriah met een bal door zijn benen en haalt vanuit een scherpe hoek fel uit. Dahmen brengt redding voor Tunesië.

  88'

  Geweldige actie van Mbappé levert geen goal op

  83'

  Abdi wordt bij Tunesië nog in de strijd geworpen voor Ben Slimane. Het blijft hopen voor de Tunesiërs, maar voorlopig komt er voor hen geen goed nieuws vanuit het Al Janoub-stadion.

  82'

  Tunesische doelman begint hoofdrol op te eisen

  82'

  Frankijk dringt aan

  Na een voorzet pakt Dembélé nu uit met een afstandsschot. Dit keer is Dahmen wel op de afspraak. Hij pakt de bal makkelijk. Frankrijk voert de druk nu wel wat op.

  80'

  Tunesische doelman heeft veel moeite met de voorzet van Dembélé