Ga naar de inhoud

Australië klopt schaduwfavoriet Denemarken en plaatst zich voor 1/8e finales

 wo 30 november 2022 17:55
  1. 57' - Geel - Milos Degenek
  2. 70' - Verv. Joakim Mæhle door Andreas Cornelius
  3. 89' - Verv. Mathew Leckie door Ajdin Hrustic
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 30/11/22 - 16:00

  Australië heeft zich verrassend geplaatst voor de 1/8e finales op het WK. Een goal van Leckie volstond voor een nipte, maar historische zege tegen Denemarken. Voor het eerst winnen "The Socceroos" twee wedstrijden op een WK-eindronde. Het is geleden van Duitsland 2006 dat ze nog eens in de knock-outfase stonden. 

  Australië-Denemarken in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na een flauwe eerste helft blijven de Denen ook na de rust inspiratieloos acteren. Het doelpunt van Leckie slaat ze helemaal k.o. op het uur.
   
  • Man van de Match: Voor zijn doelpunt kwam doelpuntenmaker Leckie amper in het stuk voor. Zijn 1-0 gaat Down Under de geschiedenisboeken in. Dankzij hem zijn The Socceroos er voor de tweede keer bij na de groepsfase van het WK.
   
  • Opvallende statistiek (I): In drie groepswedstrijden kon Denemarken amper één keer scoren, nota bene via een verdediger. Enkel Christensen vond tegen Frankrijk de weg naar het doel.

  Inspiratieloze Denen mogen hun valies maken

  Na een geweldig EK voetbal in 2021 begonnen de Denen als schaduwfavoriet aan het WK in Qatar. Ze twijfelden voor aanvang van het toernooi om af te zakken naar het Emiraat, maar ook in Qatar waren ze nooit op de afspraak.

   

  Na flauwe wedstrijden tegen Tunesië en Frankrijk was het ook tegen Australië heel erg matig over de hele lijn.

   

  In de eerste helft trokken de Denen aanvankelijk wel richting het doel van Ryan (ex-Club Brugge), maar echt gevaarlijk waren de schoten van Jensen en Skov Olsen (Club Brugge) zeker niet. Ook aan de overkant hebben McGree en Duke al beter afgewerkt in hun carrières.

   

  Na de onderbreking bleef Denemarken het proberen, maar een broodnodige goal leverde het niet op. Integendeel. Het was Australië dat na een counter op voorsprong kwam. Leckie hield Maehle (ex-Racing Genk) uitstekend aan de praat en vond nadien het gaatje naast Schmeichel: 1-0.

   

  Het openingsdoelpunt was voor Denemarken uiteraard het signaal om alles op alles te zetten, maar de Scandinaven bleven in hetzelfde bedje ziek. Voorin hebben ze niemand lopen die (gemakkelijk) een goal kan maken en dan houdt het op. Ook draaischijf Eriksen heeft al beter gespeeld.

   

  Voor Australië is het WK allesbehalve voorbij. Het is er net als in 2006 bij in de achtste finales. Tegenstander wordt daarin de winnaar van groep C.

  • Graham Arnold: "Ik ben heel trots op de inzet van mijn jongens. Ze hebben het vandaag ongelooflijk gedaan. We zijn met veel geloof en een geweldige ingesteldheid aan het toernooi begonnen. We zijn hier 4,5 jaar mee bezig geweest en ik zag het aan mijn jongens dat ze klaar waren voor deze wedstrijd."
   
  • Mathew Leckie: "Het is moeilijk om mijn emoties uit te drukken. Ik ben moe en uitgeput. We wisten dat het mogelijk was om ons te kwalificeren en geloofden er ook in. Velen hebben aan ons getwijfeld, maar ons harde werk is eruit gekomen op het veld. Die laatste 20 minuten mochten ze doen wat ze willen, we zouden geen goal tegen krijgen. Mijn goal? Ik heb niet veel nagedacht. Ik ben gewoon heel blij en trots."

  Fase per fase

  90+8'

  In de 99e minuut heeft Antoine Griezmann er nog 1-1 van gemaakt tussen Tunesië en Frankrijk. Dat verandert niets meer aan de situatie: onze zuiderburen zijn groepswinnaar met 7 punten, voor Australië met 6 punten. 

  90+7'

  Wie gaat zeggen dat dit niet verdiend is? Niemand! Denemarken heeft dramatisch gevoetbald.

  Stef Wijnants
  90+7'
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  90+7' tweede helft
  90+6'

  Australië stoot door!

  Het zit erop in Qatar. Australië wint met 1-0 van Denemarken, dat erg flauw acteerde. The Socceroos gaan dankzij de zege voor de tweede keer in hun geschiedenis naar de achtste finales van het WK.

  90+6'

  Cornelius kan op de corner van Eriksen koppen aan de tweede bal. Het leer valt op het dak van het doel.

  90+5'

  Degenek geeft nog een goedkope hoekschop weg. Schmeichel rukt mee op.

  90+5'

  Ryan moet nog een keer zijn kunnen tonen op een balletje van dichtbij van Dolberg. Opnieuw staat het sluitstuk pal.

  90+4'

  Eriksen, die flauw speelde, mikt een hoekschop zomaar in de handen van Ryan. De doelman van Australië kwam eigenlijk niet in de problemen vandaag.

  90+4'

  Een Deense goal zou enkel betekenen dat Tunesië doorgaat en niet Australië. Om zelf door te gaan, moeten ze er twee maken.

  90+4'

  Skov versiert nog een hoekschop. Nog drie minuten.

  90+2'

  Het is niet eens spannend meer.

  Stef Wijnants
  90+2'

  Lindström en Skov brengen elk op hun beurt de bal inspiratieloos voor doel. De Australische defensie wankelt allesbehalve.

  90+1'

  Dit gaan de Australiërs niet meer weggeven.

  90+1'

  De reguliere speeltijd zit erop. We krijgen nog 6 minuten toegevoegde tijd.

  90+1'

  6 - extra time

  Er komen 6 minuten extra tijd bij.
  90'

  Voor doelpuntenmaker Leckie gaan de handen op mekaar in het Al Janoub Stadion. Hij staat op het punt om de geschiedenisboeken in te gaan met zijn doelpunt, want nog nooit kon Australië twee keer winnen op het hetzelfde toernooi. Hij maakte uiteraard ook het doelpunt van de kwalificatie.

  89'