Ga naar de inhoud
Emotionele Lewandowski scoorde eindelijk op een WK: 2-0
Emotionele Lewandowski scoorde eindelijk op een WK: 2-0

Geen tweede sprookje: Saudi-Arabië gaat onderuit tegen Polen

 za 26 november 2022 15:52
  1. 19' - Geel - Arkadiusz Milik
  2. 39' - Doelpunt - Piotr Zielinski (1 - 0)
  1. 82' - Doelpunt - Robert Lewandowski (2 - 0)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 26/11/22 - 14:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
39'
Piotr Zielinski
39'
Piotr Zielinski
1 - 0
82'
Robert Lewandowski
82'
Robert Lewandowski
2 - 0

De Saudi's zijn er niet in geslaagd om hun stunt tegen Argentinië te herhalen. Tegen Polen ging de ploeg van trainer Renard onderuit met 2-0. Het blijft wel spannend in de groep. Polen heeft nu 4 punten, Saudi-Arabië 3. Mexico en Argentinië spelen vanavond nog.

Polen - Saudi-Arabië kort samengevat:

  • Sleutelmoment: Bij een 1-0-achterstand krijgt Saudi-Arabië een (lichte) penalty. Sterspeler Al-Dawsari kan zijn team opnieuw in de wedstrijd trappen, maar faalt vanaf de stip.
 
  • Man van de Match: Szczesny leek lange tijd met de eer te gaan lopen, maar dankzij zijn eerste WK-goal ooit én een assist is Lewandowski toch nog de uitblinker geworden bij Polen.
 
  • Opvallende statistiek: Na twee keer 0-0 werd er eindelijk gescoord in het Education City Stadium.

Szczesny redt Polen

Na de stunt tegen Argentinië leefden de Saudi's op een wolk in Qatar. Voor een vol huis voetbalgekke Arabieren begonnen de troepen van Hervé Renard ook tegen Polen als een bezetene.

 

De Polen wisten van geen hout pijlen maken en keken na amper 20 minuten spelen al tegen drie gele kaarten aan. Kanno had ondertussen al een eerste waarschuwingsschot afgevuurd waar Szczesny toch wat problemen mee had.

 

Iets voor het halfuur keerde de rust toch wat terug. Polen profiteerde meteen, maar de kopbal van Bielik werd voor de lijn gered door Al-Shehri.

 

Uitstel, maar geen afstel, want tien minuten later was het wel prijs voor de Polen. Lewandowski vond Zielinski voor doel en die knalde het leer keihard én onhoudbaar voor Al-Owais in het dak van het doel.

 

Saudi-Arabië was even aangeslagen, maar werd nog voor de rust een handje geholpen door de VAR. Die riep de Braziliaanse scheidsrechter naar het scherm na licht contact van Bielik op Al-Shehri in de zestien. Sampaio wees verrassend naar de stip, maar Al-Dawsari pakte het cadeautje niet uit.

Eindelijk raak voor Lewandowski

Na de rust herhaalde het scenario van voor de rust zich. Opnieuw begonnen de Saudi's verschroeiend. Na tien minuten lag Szczesny goed in de weg op een poging van dichtbij. 

 

Ook Al-Buraikan (van in de zestien) en Kanno (vanop afstand) kregen de bal niet in doel. 

 

Nadien nam Polen weer over. Eerst kopte Milik op aangeven van Lewandowski tegen de lat, daarna devieerde Lewandowski zelf een lage voorzet met zijn knie tegen de paal.

 

Zijn eerste WK-goal ooit hing in de lucht en die kwam er tien minuten voor tijd ook. Al-Malki verspeelde knullig de bal als laatste man en oog-in-oog met Al-Owais faalde Lewandowksi niet. 

 

Bijna verdubbelde hij meteen zijn aantal WK-goals, maar Al-Owais greep nu wel goed in op zijn stiftertje. Meteen het laatste noemenswaardige wapenfeit. 

 

Drie punten erbij voor Polen, dat groepsleider is met 4 stuks. Saudi-Arabië krijgt tegen Mexico een tweede kans om zich voor de volgende ronde te plaatsen.

Fase per fase

90+8' tweede helft
90+7'

Einde

Het zit erop in het Education City Stadion. Polen wint met 2-0 en wordt voorlopig groepsleider, Saudi-Arabië heeft tegen Mexico nog altijd een kans om door te stoten naar de volgende ronde.

90+7'

Kanno haalt nog een keer uit vanop afstand, opnieuw gaat zijn bal net naast. De Saudi's verdienen een doelpunt, maar dat zal er wellicht niet meer komen.

90+2'

De Saudi's treuren in de tribunes. Ze hebben nog 7 minuten extra tijd om iets aan de 2-0-achterstand te doen.

90+1'

Geen tweede voor Lewandowski

Lewandowski lijkt bevrijd, maar mist toch nog een niet te missen kans. Eén-op-één trekt Al-Owais nu wel aan het langste eind.

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

Bijna een tweede doelpunt voor Lewandowski

86'

Hervé Renard voert nog een dubbele wissel door. Klungelaar Al-Malki mag gaan rusten, ook voor Al-Shehri zit de wedstrijd erop.

85'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
84'

Lewandowski beseft dat hij eindelijk gescoord heeft op een wereldkampioenschap. Hij wordt er zowaar emotioneel van.

83'

Lewandowski straft geklungel achteraan af: 2-0

82'

Cadeautje voor Lewandowski

Robert Lewandowski heeft eindelijk gescoord op een WK. En hoe! De Poolse topspits krijgt een cadeautje van Al-Malki en pakt het ook netjes uit. Oog in oog met Al-Owais slaat hij beheerst toe.

82'

Piatek kan nog een keer koppen op een verdwaalde voorzet. Al-Owais moet niet in actie komen.

80'

Hervé Renard staat bijna op het punt om zelf in te vallen. Zo wild gaat de Fransman tekeer langs de zijlijn. Nog tien minuten op de klok.

80'

Goede dribbel, Al-Malki plaatst de bal net naast

79'

Al-Malki mikt naast

Al-Malki heeft de gelijkmaker aan de voet na slecht uitverdedigen van de Polen. Szczesny was geklopt, maar de bal gaat aan de verkeerde kant van de paal naast.

78'

Het gaat niet snel genoeg meer om Polen echt te doen zweten.

Eddy Demarez