FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 29/11/22 - 20:00
    Phil Foden
    0 - 2
    Phil Foden
    51'

Engeland trekt als groepswinnaar naar de 1/8e finales, waar het Senegal treft. Wales kon de Engelsen één helft afhouden, maar na de rust ontbond voornamelijk Marcus Rashford zijn duivels.

Engeland - Wales in een notendop:

• Sleutelmoment: Engeland telt Wales vroeg in de tweede helft uit met een dubbele uppercut. Rashford opent vijf minuten na de rust de score met een heerlijke vrije trap en anderhalve minuut later maakt Foden er al 0-2 van. Wales weet dan al dat hun WK definitief voorbij is.

• Man van de match: Zowel tegen Iran als de VS moest Marcus Rashford vrede nemen met een invalbeurt. Vandaag mocht hij wel starten van bondscoach Gareth Southgate en hij greep die kans met beide handen. In de eerste helft liet hij een reuzenkans nog onbenut, na de rust besliste hij de wedstrijd met twee goals. Met drie treffers is hij co-topschutter.

• Opvallend: Wales slaagt er voor het eerst niet in om de groepsfase te overleven op een eindtoernooi. Bij hun enige vorige WK-deelname in 1958 haalden ze de kwartfinales. Op het EK 2016 raakten ze tot in de halve finales, op het EK 2020 stopte het verhaal in de 1/8e finales.

Rashford kent eerst nog genade met onmondig Wales...

Wales stond voor een quasi onmogelijke opdracht tegen grote buur Engeland. Zelfs een overwinning bood geen garantie op een ticket voor de 1/8e finales en winnen tegen Engeland was al sinds 1984 niet meer gelukt. Het leek wel of de Welshmen er ook zelf niet meer in geloofden, ze kampeerden op de eigen helft en raakten voor de rust niet één keer in de zestien van Engeland.

Niet dat de Engelsen de pannen van het dak speelden, maar er was wel makkelijk meesterschap. Southgate gunde Foden en Rashord een basisplaats en die wilden zich duidelijk bewijzen. Na nog geen tien minuten kwam Rashford al oog in oog met doelman Ward. De vervanger van de geschorste Hennessey kwam goed uit en voorkwam zo een vroege tegengoal voor Wales.

De reuzenkans voor Rashford bleek een zeldzaam hoogtepunt. Engeland wervelde af en toe, maar slaagde er niet in om de overduidelijke dominantie om te zetten in doelgevaar. Pas met de rust in zicht kwam het nog eens piepen. Foden kon een heerlijke aanval niet afronden, een spectaculaire retro van Rashford was ook niet gekadreerd.

...maar slaat genadeloos toe na de rust

De twee nieuwkomers in de Engelse basis maakten het na de rust wél helemaal waar. Na amper vijf minuten opende Rashford de score met een heerlijke vrije trap en anderhalve minuut later pikte ook Foden zijn goaltje mee. Kane profiteerde van balverlies bij Davies en bracht de bal laag voor, Foden maakte het makkelijk af aan de tweede paal.

De klus was geklaard voor Engeland, al spartelde Wales nog even tegen. James krulde een schot nipt naast en Pickford moest zelfs even aan de bak op een afgeweken schot van Moore. Twintig minuten voor het einde werd het toch nog wat pijnlijker voor Wales en dan vooral voor doelman Ward. Rashford dolde met Roberts en haalde uit, Ward liet de bal door zijn benen glippen: 0-3.

Rashford bleef ook nadien een gesel voor de Welshe defensie, maar Ward kon hem wel van een derde treffer houden. De doelman hield ook Bellingham met een prima reflex nog van de 0-4 en in de slotfase liet Stones nog een pijnlijke misser optekenen. Oververdiende overwinning dus voor een oppermachtig Engeland, dat als groepswinnaar naar de 1/8e finales gaat. Wales ligt uit het WK.

90+4'

Een oppermachtig Engeland was een klasse te sterk voor een onmondig Wales. Rashford en Foden kregen en grepen hun kans. Zij loodsten Engeland naar een overtuigende 3-0-overwinning en zo stoten de Engelsen als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Voor Wales is het WK voorbij.

90+2'

Misser van Stones

90+1'

Stones laat de 0-4 liggen!

Engeland is nog eens gevaarlijk op een hoekschop. Maguire kopt de bal aan de tweede paal goed terug. Stones krijgt een niet te missen kans, maar hij duwt de bal van dichtbij toch over doel. Pijnlijke misser.

90+1'

4 minuten extra

De wedstrijd is lang gespeeld. Toch krijgen we nog 4 minuten extra.

90+1'

87'

Geen eerredder van Moore

86'

Moore kan Pickford niet bedreigen

Ook een eerredder lijkt er niet meer in te zitten voor Wales. Moore probeert het wel vanaf de rand van de zestien, maar hij besluit hoog over en naast.

83'
    78'

Geen 0-4: Ward pakt uit met prima reflex op laag schot van Bellingham

77'

Ward voorkomt de 0-4!

Wales ontsnapt aan de 0-4. Ward pakt uit met een prima reflex op een laag schot van Bellingham. In de herneming slaagt ook Foden er niet in om te scoren, zijn poging belandt naast.

76'

Ook bij Wales wordt er gewisseld. James ruimt plaats voor Wilson.

73'

Applauswissel voor Rashford

Rashford zit door zijn beste krachten heen en wordt onder luid applaus van de Engelse fans naar de kant gehaald. Grealish is zijn vervanger.

72'

Nu kan Ward wel redding brengen op poging van Rashford

72'

Rashford blijft gas geven

De honger is nog niet gestild bij de Engelsen en Rashford blijft een gesel voor de Welshmen. Na een combinatie met Wilson haalt hij strak uit, maar nu kan Ward wel redding brengen. De daaropvolgende hoekschop levert niks op voor Engeland.

69'

Ward gaat de mist in en laat 0-3 van Rashford door zijn benen glippen

68'

Rashford doet er nog ééntje bij!

Het wordt nog wat pijnlijker voor Wales en zeker voor doelman Ward. Rashford zet zijn sterke wedstrijd extra in de verf met zijn tweede van de avond. Hij dolt met Roberts in de zestien en haalt uit. Ward gaat de mist in en laat de bal door zijn benen glippen.