Amerikaanse droom duurt voort na felbevochten zege tegen Iran, Pulisic matchwinnaar

1. 77' - Verv. Josh Sargent door Haji Wright
    2. 82' - Verv. Sergiño Dest door Shaquell Moore
    3. 83' - Geel - Hossein Kanaani
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 29/11/22 - 20:00

The American Dream duurt nog even voort. De Verenigde Staten staan in de achtste finales van het WK na een felbevochten zege tegen Iran. Een doelpunt van sterspeler Christian Pulisic voor rust was beslissend. Nu wacht Nederland op de VS.

Iran - Verenigde Staten in een notendop:

• Sleutelmoment: De Amerikanen brengen voor de rust een enorm tempo in de wedstrijd en knutselen ook de verdiende voorsprong in elkaar. Pulisic maakt voor de rust nog het enige doelpunt van de partij.

• Man van de match: Vooral in de eerste helft kreeg Sergino Dest een boulevard voor zich op de rechterflank. Hij legde het leer ook panklaar voor Pulisic die haast niet meer kon missen.

• Opvallend: De Verenigde Staten hielden voor de tweede keer op drie wedstrijden dit toernooi de nul. Dat was al geleden van 1930.

Amerikanen razen over het veld

De partij werd vooraf bestempeld als bijzonder beladen op politiek niveau. Op het veld ging het snoeihard, maar dan wel in de goede zin van het woord. De Amerikanen raasden over het veld. Het leken haast Duracell-konijnen. Telkens een Amerikaan de bal verloor, knokten de spelers zich terug in balbezit. Dat heet dan hoge pressing.

Dat resulteerde uiteindelijk ook in een doelpunt. McKennie wist ook wel dat de backs van de VS bijzonder hoog stonden en zag Dest in zijn ooghoek vrijstaan. Met een sublieme pass werd de back van AC Milan ook bereikt. Dest kopte op zijn beurt het leer richting doel en daar stond Pulisic om binnen te tikken.

De VS met een verdiende voorsprong de rust in. Maar ook met zorgen, want 'Captain America' Christian Pulisic (goed voor in totaal 13 goals en 7 assists in 26 interlands) moest geblesseerd naar de kant.

Groepsfase zonder nederlaag voor de VS

Maar hoe lang konden ze dat tempo volhouden? Ook de batterijen van de snelste konijnen raken ooit op. Dat gebeurde na een tijdje. De Iraniërs knokten zich terug in de wedstrijd. Ze wisten uiteraard dat ze bij een gelijkspel ook zouden doorstoten naar de 1/8e finales. Het was vooral invaller Ghoddos die nog tot twee keer toe dicht bij de 1-1 kwam.

In het slot zette Iran nog alles op alles, maar scoren zat er niet meer in. Hoe afgemat de Amerikanen ook waren. Al strompelend haalden ze wel de meet.

Voor de tweede keer in de geschiedenis plaatst de VS zich voor de 1/8e finales van een WK zonder ook maar één wedstrijd te verliezen in de groepsfase. Een kunstje dat ze ook al in 2010 klaarspeelden.

Bekijk de goal:

22:03

Het zit erop. De Verenigde Staten plaatsen zich voor de 1/8e finales na een thriller in de tweede helft. Iran kwam nog wel opzetten, maar deed te weinig om aanspraak te maken op een doelpunt.

90+10' tweede helft
    90+10'

Iran wil een strafschop!

Taremi kan bijna profiteren van mistasten bij Turner, maar gaat dan neer tegen de grasmat. Is er een fout begaan op Taremi? Carter-Vickers doet niet veel verkeerd, dat ziet ook de VAR. Geen elfmeter dus.

90+9'

Iran schreeuwt om strafschop, VAR wil er niet van weten

90+4'

Het wordt nog bijzonder heet voor het doel van Turner. Iran krijgt een vrije trap op links en die wordt goed aangesneden. Pouraliganji kan er nog net zijn hoofd tegen zetten, maar kan zijn kopbal niet kadreren.

90+4'

Iran mist nog een uitstekende kopkans in het slot

90+1'

9' extra

Het blijft nagelbijten want een doelpunt van Iran betekent een wereld van verschil. Komt die treffer er nog aan in de extra tijd? We voetballen nog zeker negen minuten.

90'

9 - extra time

Er komen 9 minuten extra tijd bij.
    87'

Het is overleven voor de Amerikanen.

Stef Wijnants
    86'

De vermoeidheid slaat nu stilaan toe bij de Amerikanen. Wisselen gaat niet meer, want de vijf vervangingen zijn al doorgevoerd. Wat schudden de Iraniërs nog uit hun sloffen in de slotfase?

85'
    82'
    Verenigde Staten
    81'

We kamperen nu toch al een hele tijd op de helft van de Amerikanen.

78'

Aaronson is de volgende die tegen de grasmat smakt op haast dezelfde plek als Sargent daarnet. Hosseini heeft dit keer wel een overtreding begaan en krijgt dan ook geel.