Jupiler Pro League - speeldag 28 - 01/03/24 - 20:46
65'
Parfait Guiagon
0 - 1
65'

Charleroi heeft zichzelf wat meer ademruimte geschonken in de strijd om het behoud. Westerlo was zowat de hele match de beste ploeg, maar invaller Guaigon maakte vanuit het niets het enige doelpunt van de match. Westerlo is zo nog niet zeker van het behoud, terwijl KV Kortrijk nu wel al met zekerheid de Relegation Play-offs moet spelen.

Westerlo - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Rond het uur heeft Mazzu genoeg gezien van zijn team en brengt hij Guiagon tussen de lijnen. De invaller heeft slechts enkele minuten nodig om Charleroi naar de zege te schieten.
  • Man van de match: Invallen en de wedstrijd beslissen, dan verdien je deze titel wel. Guiagon had aan één moment voldoende om zijn ploeg drie gouden punten te schenken. Ook Koffi verdient een vermelding, de doelman van Charleroi hield zijn team recht op het einde.
  • Opvallend: Het is pas de eerste uitzege van Charleroi dit seizoen, en die kon op geen beter moment komen. Met 7 punten uit 14 uitwedstrijden zijn de cijfers op verplaatsing donkerrood bij de Carolo's.

Charleroi komt goed weg bij afgekeurd doelpunt

Er stond vandaag heel wat op het spel in het Kuipje. Zowel Westerlo als Charleroi zit nog volop verwikkeld in de strijd om het behoud.

Die degradatiestress was niet bevorderend voor het niveau van beide ploegen. Risico's werden niet genomen in een studieronde die een kwartier duurde.

Daarna was er uit het niets bijna een openingsgoal van Andreou. Een voorzet van Mbenza kwam met wat geluk voor zijn voeten. De verdediger twijfelde in zijn schot en mikte alsnog op de paal.

Het was een waarschuwing die zijn doel niet miste voor Westerlo. De thuisploeg reageerde met een doelpunt van Piedfort, die van dichtbij kon scoren op vrije trap.

Dat was echter zonder scheidsrechter Van Driessche gerekend. Die zag op voorhand een (onbestaande?) overtreding op Heymans en floot al voor de bal over de lijn ging. Zo was een VAR-interventie ook niet mogelijk.

De rest van de eerste periode was een langgerekte strijd op het middenveld, waarbij zeker Charleroi regelmatig stevig doorging in de duels. Een laatste mogelijkheid van de bezoekers werd ook nog van de lijn gekeerd door Neustädter.

Westerlo schiet zichzelf in de voet

In de tweede helft kregen we een heel ander Westerlo te zien. De thuisploeg nam de wedstrijd resoluut in handen en creëerde voldoende kansen om op voorsprong te komen.

Madsen en Yow stuitten op Koffi, Frigan schoof de bal naast. Charleroi was nergens meer en mocht blij zijn dat het vizier van de thuisploeg niet op scherp stond.

Aan de overkant was het een ander verhaal. Guiagon stond nog maar net tussen de lijnen, toen hij een vrije schietkans kreeg rond het penaltypunt. De Fransman werkte goed af in het dak van het doel, Charleroi kwam tegen de gang van het spel in op voorsprong.

Westerlo nam geen vrede met de nederlaag en trok vol ten strijde. Koffi redde onorthodox op een afgeweken kopbal van Yow, invaller Vaesen kopte van wel erg dichtbij nog over doel.

Op het einde verloor Westerlo wat zijn grip en konden de bezoekers nog enkele keren dreigen op de counter. Het was zowaar Damien Marcq die de grootste kans onbenut liet.

Diep in de blessuretijd kwam Westerlo alsnog bijna langszij. Bayram verstuurde een bom op de lat, Vaesen kopte wat later te zwak toen hij helemaal vrij stond.

Charleroi springt dankzij deze overwinning over OHL en Standard naar plek 13, Westerlo staat één plaatsje hoger. Ook voor KV Kortrijk is dit resultaat slecht nieuws, de Kerels zijn nu zeker van deelname aan de Relegation Play-offs.

"Soms is voetbal gewoon niet eerlijk"

• Jordan Bos: "Het was een erg belangrijke en intensieve wedstrijd, we wisten dat beide teams graag wilden winnen. Helaas konden wij niet scoren, en scoren zijn van hun enige grote kans. Helaas is dat voetbal. Voor de rest valt er niet veel te zeggen, de wedstrijd was een ander verhaal dan het resultaat. We hebben er alles aan gedaan en hadden kansen, helaas konden we niet scoren."
  • Marco Ilaimaharitra: "Wat doet dit deugd, om hier op verplaatsing te komen winnen. Tegen een directe concurrent dan nog, dat maakt het extra mooi. We hadden het vroeger moeten afmaken, het is typisch voor ons seizoen dat we het nog spannend laten tot het einde. Zij hadden meer de bal, we moesten efficiënt zijn. Spijtig genoeg konden we niet meer scoren. Ik heb zelf ook alles gegeven, het is zeldzaam dat ik eindig met krampen. Nu volgen nog twee finales."
  • Rik De Mil: "Ik ben ongelofelijk ontgoocheld, soms is voetbal gewoon niet eerlijk. Wij verdienen hier veel meer, maar dan moet je vooral naar jezelf kijken. De kansen die we kregen moeten erin als je dit soort wedstrijden wil winnen. Voor mij was er absoluut geen fout bij het afgekeurde doelpunt, zo simpel is het. Ik snap niet dat je fluit. Maar nogmaals, we moeten focussen op onze eigen gemiste kansen, de scheidsrechter heeft ook maar gewoon een fout gemaakt. De tweede helft domineren we, maar één slechte pass zorgt voor de tegengoal. We moeten daar het spel stilleggen met een overtreding. We hebben nu nog een zwaar programma, we hebben het onszelf vandaag veel moeilijker gemaakt dan nodig."
  • Felice Mazzu: "Dit doet deugd, we hebben veel afgezien vandaag. Het is goed, omdat de groep dit verdient. Misschien niet op basis van de wedstrijd, maar wel door de manier waarop ze werken. In de tweede helft stonden we te laag, ookal was dat niet wat we besproken hadden tijdens de rust. Ik wil dat nu nog niet te veel analyseren, het belangrijkste is dat we de drie punten hebben. De groep heeft gevochten om ons doel te bewaken, dat is wat Charleroi voor mij is. De groep wil zijn seizoen redden, en dat is hoe je je redt."

90+8'

Einde: Gouden driepunter voor Charleroi

Van Driessche heeft genoeg gezien, de wedstrijd zit er op.

Charleroi was nergens in deze tweede helft, maar scoorde wel bij de eerste kans. Westerlo daarentegen had kansen genoeg, maar slaagde er niet in deze te verzilveren.

90+5'

Vaesen weer niet!

Westerlo schiet zichzelf in de voet. Vaesen staat volledig vrij aan de tweede paal en kan koppen, maar doet dat met te weinig overtuiging. Koffi slaat de bal nog knap uit zijn doel.

90+4'

Charleroi ontsnapt!

Ei zo na is daar toch nog de gelijkmaker!

Als een volleerde spits haalt Bayram verwoestend uit in de draai, maar het schot sterft op de kruising. Pech voor de Turkse verdediger, dit was uitstekend gedaan.

90+2'

Charleroi wil niet meer

Mbenza kan nogmaals ontsnappen op de counter, maar houdt zich dan in en tikt de bal terug. Voor de bezoekers hoeft het duidelijk niet meer, voor hun is deze 0-1 meer dan voldoende.

90+1'

89'

De tijd begint te dringen voor Westerlo. De Kemphanen zijn al even niet meer echt gevaarlijk geweest en zijn de laatste minuten zelfs kwetsbaar op de tegenaanval.

89'
89'
89'
87'

Opnieuw krijgt Charleroi een gouden mogelijkheid op de counter. Heymans brengt de bal goed naar het centrum, waar het zowaar Damien Marcq is die opduikt. Dat is geen spits, zoveel is duidelijk. Hij raakt de bal met zijn scheenbeen en ziet het leer meters naast vliegen.

87'
84'

Op een tegenaanval ligt het helemaal open voor Charleroi, maar de pass van Camara richting Badji is ondermaats. Hier zat veel meer in.

83'
81'

Vaesen laat het liggen!

Kyan Vaesen is daarnet ook op het veld gekomen en krijgt meteen een reuzekans. De spits kan koppen van binnen de kleine rechthoek, maar kopt omhoog. Zo kan je natuurlijk niet scoren, de bal gaat over het doel van Koffi.

78'

Reynolds zet zich nog eens goed door. Koffi kan net bij zijn voorzet en duwt de bal in hoekschop.