Jupiler Pro League - speeldag 20 - 26/12/23 - 13:32
2 - 0
77'
77'
3 - 0

Racing Genk heeft het penaltydebacle helemaal van zich afgespeeld. De Limburgers vloerden een onherkenbaar Antwerp met stevige 3-0-cijfers. Fadera scoorde snel, in het slot trok invaller Tolu de zege over de streep. 2023 was een wonderjaar voor de Great Old, maar de laatste noot klonk toch bijzonder vals.

Racing Genk - Antwerp een notendop:

• Sleutelmoment: Ondanks de Genkse dominantie blijft de voorsprong lang beperkt tot 1-0, maar daar brengt de invalbeurt van Tolu Arokodare verandering in. Met twee goals in twee minuten beslist hij de wedstrijd in het slotkwartier.

• Man van de match: Met een bijzonder knappe dribbel forceerde Yira Sor de beslissing in de tweede helft. Zijn assist voor de 2-0 onderstreepte zijn sterke wedstrijd. Vooral in de tweede helft waarin hij toonde dat hij meer flankspeler dan pure spits is, liet de Nigeriaan fraaie dingen zien.

• Opvallend: Na vijf onderlinge duels met Antwerp zonder zege kan Racing Genk de Great Old eindelijk nog eens kloppen. Voor Antwerp komt er zo ook een einde aan een ongeslagen reeks van zeven competitiewedstrijden. Het was van eind oktober bij Club Brugge geleden dat de landskampioen verloren had.

Fadera bevrijdt Genk al snel van de kopzorgen

Een speciale wedstrijd voor beide ploegen. Antwerp keerde voor het eerst sinds de titelmatch terug naar Genk. Bij KRC Genk hielden ze dan weer een indigestie en twee geschorste spelers over aan het kerstmenu in Anderlecht. In afwachting van een beslissing over het herspelen van die match begon Genk onder voorbehoud aan de topper.

Voorbehoud of niet, Genk speelde de frustraties erg snel van zich af. Na nog geen tien minuten stond het al 1-0. Alieu Fadera zette Alderweireld vlot in de wind en gaf ook Butez het nakijken. De toon was gezet, want ook nadien bleven de goede aanvalsacties van Genk komen.

Butez moest tot twee keer toe ingrijpen bij schoten van Sor en ook Hrosovsky stelde de doelman op de proef. Antwerp slaagde er daarentegen niet in om tot een volwaardige doelpoging te komen. Vandevoordt werd enkel in de problemen gebracht door een onhandige terugspeelbal van Sadick.

Tolu beslist de match met twee goals in twee minuten

Van Bommel dropte Ejuke en Van den Bosch in de strijd voor de tweede helft, maar die zet zorgde niet voor een kentering bij de landskampioen. Integendeel, Genk bleef heer en meester terwijl Antwerp de slordigheden opstapelde.

Keita moest al vroeg aan de noodrem trekken bij El Khannouss en ontsnapte aan een tweede gele kaart toen hij ook Heynen onderuithaalde. De Genkse dominantie bleef onmiskenbaar en twintig minuten voor het einde hing de 2-0 in de lucht, maar Butez hield Sor tot twee keer toe van een treffer.

Scoren lukte Sor niet, maar een kwartier voor het einde schudde hij wel een heerlijke assist uit zijn sloffen. Met een knappe dribbel bezorgde hij Vines een verkoudheid, invaller Emmanuel Arokodare Toluwalase kreeg de 2-0 op een presenteerblaadje aangeboden.

Amper anderhalve minuut later was het wéér raak voor Tolu. Uitstekend gelanceerd door El Khannouss troefde de invaller Coulibaly af om de bal vervolgens fraai in de verste hoek te plaatsen. Antwerp kwam die dubbele opdoffer niet meer te boven en sluit 2023 af met een magere 2 op 9.

Tolu: "Eindelijk gekregen wat we verdienen"

• Jean Butez (Antwerp): "Dit is een grote ontgoocheling. Het is een verdiende overwinning voor Genk. We zijn niet goed aan de wedstrijd begonnen en technisch was het allemaal niet zuiver genoeg. Dan wordt het moeilijk om te winnen, zeker hier. De coach vroeg voor een andere mentaliteit tijdens de rust, we moesten meer doen en de ruimtes op de flanken benutten. Maar daar zijn we niet in geslaagd."

• Tolu Arokodare (Racing Genk): "We hebben een sterke prestatie neergezet. We hebben eindelijk gekregen wat we verdienen. De supporters waren fantastisch, ook in Anderlecht en de rest van het seizoen. Zij verdienen het om dit jaar af te sluiten met een overwinning. We wilden een boodschap brengen na de vorige wedstrijd, waarin het niet liep als gepland. We wilden niet alleen de drie punten, maar ook tonen dat we kunnen voetballen, ongeacht wat iedereen denk over de scheidsrechter. Er was niet echt frustratie, maar vooral ontgoocheling. Het was voor ons vooral een motivatie om vandaag de drie punten te pakken. Ik had nog geen enkele keer twee keer gescoord sinds ik voor Genk speel. Dit is een heel mooi gevoel."

90+5'

Racing Genk sluit 2023 af met een klinkende en verdiende 3-0-overwinning tegen Antwerp. Fadera zette al na amper 10 minuten de toon en in het slot van de wedstrijd telde invaller Tolu een slap Antwerp helemaal uit met twee goals in evenveel minuten.

90+5'
90+4'

Applauswissels voor Heynen en Fadera

Heynen en Fadera krijgen nog hun momentje van Vrancken. Zeqiri en Oyen mogen nog enkele seconden meedoen.

90+4'
90+1'

88'

Groot applaus voor Sor, die vooral in de tweede helft bijzonder fraaie zaken liet zien. Hij wordt vervangen door El Hadj.

85'

Flauwe plaatsbal van Janssen

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar daar is dan toch eens een gekadreerde poging van Antwerp. Janssen probeert het met een plaatsbal van net buiten de zestien, maar Vandevoordt heeft er niet veel moeite mee.

83'
83'

Geel voor Arteaga

Arteaga wordt onderuitgehaald en protesteert fel bij Lardot. Iets te fel naar de zin van de ref en dus loopt hij tegen een gele kaart aan.

78'
Tolu maakt er twee op evenveel minuten.
77'

Tolu doet er nog ééntje bij!

Wat een invalbeurt van Tolu Arokodare! Hij heeft amper de 2-0 gemaakt of daar is al zijn tweede treffer. Hij wordt prima gelanceerd, kapt Coulibaly uit en mikt de bal fraai in de verste hoek. Wedstrijd gespeeld?

75'

Tolu drijft de score op!

Daar is de 2-0! Sor onderstreept zijn sterke wedstrijd met opnieuw een knappe dribbel. Hij zet Vines knap in de wind en brengt de bal vanaf de achterlijn laag voor doel. Aan de eerste paal kan Tolu makkelijk scoren. Komt Antwerp dit nog te boven?

74'

Ook voor Keita zit de wedstrijd erop. Hij wordt bij Antwerp vervangen door Yusuf. Kerk neemt dan weer de plaats in van Balikwisha.