Ga naar de inhoud
Gent stuit op een stug OHL.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
48
10
8
2
0
27
10
2
KV Mechelen
39
10
5
4
1
20
18
3
STVV
33
10
3
3
4
14
15
4
OH Leuven
30
10
4
3
3
12
12
5
Westerlo
24
10
2
5
3
17
20
6
Standard
22
10
0
5
5
12
27
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
12
5
4
1
0
13
5
2
KV Mechelen
9
5
3
2
0
13
11
3
STVV
8
5
2
1
2
8
7
4
OH Leuven
9
5
3
2
0
9
7
5
Westerlo
3
5
0
2
3
6
11
6
Standard
3
5
0
2
3
2
10
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
12
5
4
1
0
14
5
2
KV Mechelen
7
5
2
2
1
7
7
3
STVV
5
5
1
2
2
6
8
4
OH Leuven
6
5
1
1
3
3
5
5
Westerlo
6
5
2
3
0
11
9
6
Standard
2
5
0
3
2
10
17
KAA GentOH Leuven
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Nathan Verboomen
stadion
Planet Group Arena
toeschouwers
11313

OH Leuven smeert KAA Gent tweede nederlaag in play-offs aan met vroege goal

 zo 12 mei 2024 15:30
 1. 6' - Doelpunt - Franco Russo (0 - 1)
 1. 52' - Geel - Ismaël Kandouss
 2. 58' - Verv. Hamza Mendyl door Kento Misao
 3. 58' - Verv. Joren Dom door Florian Miguel
 4. 58' - Verv. Hong Hyun-seok door Omri Gandelman
 5. 72' - Verv. Youssef Maziz door Siebe Schrijvers
 6. 80' - Geel - Franco Russo
 7. 80' - Verv. Matisse Samoise door Daisuke Yokota
 8. 81' - Verv. Mathieu Maertens door Jonatan Braut Brunes
 9. 90+3' - Geel - Jonatan Braut Brunes
 10. 90+4' - Geel - Kento Misao
 11. 90+6' - Geel - Tarik Tissoudali
Jupiler Pro League - speeldag 8 - 12/05/24 - 13:32
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
6'
Franco Russo
0 - 1
Franco Russo
6'

OHL is het zwarte beest van KAA Gent in deze Europese Play-offs. De Buffalo's, die wel al zeker zijn van de eindzege, gingen voor de tweede keer onderuit tegen de Leuvenaars. Na amper 6 minuten scoorde Franco Russo het enige doelpunt. Gent ging tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker en mocht finaal nog blij zijn dat Leuven de score niet uitdiepte.

KAA Gent - OH Leuven in een notendop:

 • Sleutelmoment: Al na 6 minuten komt een scherp gestart OH Leuven op voorsprong. Verdediger Russo staat vrij op een hoekschop en kopt overhoeks binnen. Vanaf dan kan Leuven achterover leunen, Gent kraakt de code van de bezoekende verdediging niet meer.
 • Man van de match: Franco Russo was vandaag de belangrijkste man bij OH Leuven. Niet alleen zorgde de Argentijn voor het enige doelpunt, ook als leider van de verdediging deed hij het uitstekend. De Leuvense defensie was op geen foutje te betrappen vandaag.
 • Opvallend: OH Leuven heeft iets wat andere ploegen niet hebben in deze Europe Play-offs.  Als enige konden ze Gent van de overwinning houden. Sterker nog: Leuven won beide confrontaties met de Buffalo's.

Vroege opdoffer voor experimenteel Gent

KAA Gent was na de overwinning op het veld van KV Mechelen zeker van winst in de Europe Play-offs.  Hein Vanhaezebrouck zei dan ook dat het nu tijd was om enkele zaken te testen richting de barragewedstrijd en begon zelfs met een viermansdefensie.

 

De thuisploeg begon echter niet scherp genoeg en betaalde dat meteen cash. Russo stond moederziel alleen bij een hoekschop en kopte de bal goed overhoeks binnen.

 

Wat volgde was een groot Gents breiwerk. De thuisploeg had voortdurend balbezit, maar kreeg met moeite een doelpoging in elkaar gestoken. Een afgeweken schot van Kums viel naast doel, Fortuna werd afgeblokt en Tissoudali mikte de grootste mogelijkheid van de eerste helft op doelman Prévot.

 

OH Leuven zette daar in een kansarme eerste helft helemaal niets meer tegenover.

Stugge Leuvense defensie blijft overeind

De tweede helft begon voor Gent met een driedubbele wissel, waardoor teruggegrepen werd naar het gekende systeem met drie centrale verdedigers.

Dat leek aan het begin beterschap te brengen, een enthousiaste Brown zorgde voor onrust in de Leuvense defensie.

Die stond echter als een huis en kende weinig problemen met de Gentse aanvallen. Bij een zeldzame inschattingsfout van doelman Prévot kon Gandelman niet binnen het kader koppen. Ook claimde Gent meermaals een strafschop voor vermeend hands, de bal ging geen enkele keer op de stip.

OHL probeerde naast het verdedigende werk ook nog af en toe Gentse foutjes af te straffen. Vooral Watanabe was minder secuur dan normaal, Maertens kon niet afwerken.

 

Toen diezelfde Maertens enkele minuten later Mueanta alleen voor Roef afzonderde leek de 0-2 een feit, maar de invaller schatte de bal volledig verkeerd in en liet de mogelijkheid liggen.

 

Zo behield Gent de hoop tot op het bittere eind, twee gevaarlijke hoekschoppen zorgden ook nog bijna voor een al bij al verdiende gelijkmaker. Watanabe kopte nipt over, Mitrovic kopte in de handen van Prévot.

 

Een nieuwe overwinning dus voor OH Leuven tegen Gent, de Leuvenaars mogen zelfs nog dromen van een 7e plaats. Voor Gent zullen er enkele lessen kunnen getrokken worden, maar is deze nederlaag ook zeker geen ramp.

Reacties na KAA Gent - OH Leuven:

 • Matisse Samoise: "Het was niet goed genoeg vandaag. Het was allemaal een beetje te traag. Leuven komt op voorsprong na een stilstaande fase waarop we niet scherp verdedigen. Ik had niet het gevoel dat we veel kansen creëerden, we moeten kijken naar de volgende wedstrijden hoe we dat oplossen. OHL zakte lager in door de voorsprong, maar dat mag voor ons geen excuus zijn. We moeten daardoor kunnen voetballen."
 • Hein Vanhaezebrouck: "De laatste negen wedstrijden verloren we slechts eenmaal, dat was ook op Leuven. Daar lieten we veel kansen liggen en moesten we altijd winnen, vandaag was het moeilijk. We komen te snel op achterstand op een stilstaande fase waar we niet klaar zijn. Daarna is het handbal spelen voor een groot deel van de wedstrijd, daar zijn we niet heel goed in. We hadden meer dan 70% balbezit aan de rust, daar moet je meer mee kunnen doen. Het ontbrak ons aan kwaliteit, als er weinig tijd is moet je sneller handelen. Er kwamen slechts enkele kansjes, die moet je dan wel afwerken. In de tweede helft schakelden we om naar het andere systeem, maar dat bracht weinig zoden aan de dijk. Enkel Fernandez-Pardo voegde dreiging toe, voor de rest was het niet goed genoeg. Zonder Gandelman hebben we offensief te weinig présence, dit was heel leerrijk voor mij. Dat nemen we mee naar de komende weken." 
 • Mathieu Maertens: "Het is zeker niet evident om te winnen op Gent. We hebben er hard voor gewerkt, het overwicht was duidelijk voor hun. We zijn beloond geweest, want we gaven bijna niets weg. Iedereen wist op defensief vlak wat hij moest doen, chapeau voor de groep. We hadden zelf nog 2 à 3 kansen, het belangrijkste is wel dat we de 0 hielden. Soms in het voetbal kan je winnen zonder de beste ploeg te zijn. Na dit soort seizoen zijn we blij te bewijzen dat we niet onderaan thuishoren."
 • Oscar Garcia: "Ik ben trots op de spelers, het is niet eenvoudig om zo geconcentreerd en compact te zijn zonder inzet. De laatste keer dat OHL hier won was 4 jaar geleden, dat wil wel iets zeggen. We winnen bijna meer in de play-offs dan in de competitie, het is goed dat we competitief blijven. Gent is een heel goed team, ze spelen voor Europees voetbal. We wisten dat zij de beste ploeg in deze play-offs hebben, maar kwamen naar hier om te winnen en dat is gelukt."

 

Fase per fase

90+8'

Einde: Gent verliest opnieuw van OH Leuven

Verboomen maakt er een eind aan. OH Leuven overleeft op karakter en heeft zo genoeg aan een vroeg cornerdoelpunt om opnieuw drie punten te pakken tegen de Buffalo's. Verdedigend deden de bezoekers het uitstekend, Gent miste de creativiteit om de sterke Leuvense defensie te ontwrichten.

90+7' tweede helft
90+6'
90+4'

Ultieme redding Prévot!

Op een hoekschop is het alweer bijna prijs. Mitrovic kopt gemikt naar de kruising, een twijfelende Prévot komt bijna te laat. De doelman plukt de bal nog net op tijd uit zijn doel.

90+4'

Schrijvers houdt in de hoek voor de eigen fans de bal bij en lokt ook nog een inworp uit. Helaas voor hem gooit Akimoto verkeerd in, waardoor Gent opnieuw kan aanvallen.

90+4'
OH Leuven
90+3'
90+2'

Prévot plukt nog eens een hoge bal. Het lijkt er niet meer in te zitten voor Gent.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Gent haalt op de flank meermaals de achterlijn, maar eens de bal echt voor doel moet komen zit er telkens een Leuvense voet tussen. De bezoekers zijn aan een verdedigende masterclass bezig.

87'

Gent is gewoon te slap aan deze wedstrijd begonnen.

Johan De Caluwé op Radio 1
84'

Watanabe kopt over

Op een hoekschop laat Watanabe bijna al zijn foutjes van deze wedstrijd vergeten. De Japanner kopt goed richting doel, maar mikt net over. OHL ontsnapt een eerste keer.

83'

Slotoffensief ingezet

Gent trekt opnieuw richting het doel van Prévot. Kan blauw-wit een nieuwe nederlaag tegen OHL nog afwenden?

82'

De sfeer wordt wat grimmiger. Fernandez-Pardo en Russo botsen opnieuw, Verboomen ziet er geen overtreding in. Beide spelers zijn het daar niet mee eens.

80'
OH Leuven
79'

Russo komt uitstekend weg

Maertens wordt gehinderd en geeft daardoor een slechte pass achteruit. Fernandez-Pardo kan vervolgens ontsnappen en wordt onderuit gemaaid door Russo. Gelukkig voor de Argentijn is er al gefloten voor een overtreding op Maertens. Daarom krijgt hij enkel een gele kaart vanwege de intentie van zijn tackle, en niet de rode die hij anders ongetwijfeld had gekregen.