Ga naar de inhoud

Seizoen voorbij voor Anderlecht na pijnlijke nederlaag tegen KV Mechelen

 1. 43' - Doelpunt - Rob Schoofs (1 - 2)
 2. 40' - Doelpunt - Rob Schoofs (1 - 1)
 3. 6' - Doelpunt - Mario Stroeykens (1 - 0)
 1. 85' - Verv. Nikola Storm door Bilal Bafdili
 2. 85' - Verv. Mario Stroeykens door Nilson Angulo
 3. 85' - Verv. Killian Sardella door Lucas Stassin
 4. 81' - Doelpunt - David Bates (2 - 3)
 5. 74' - Verv. Sandy Walsh door Iebe Swers
 6. 74' - Verv. Alec Van Hoorenbeeck door Jannes van Hecke
 7. 74' - Verv. Geoffry Hairemans door Alessio Da Cruz
 8. 68' - Verv. Francis Amuzu door Lior Refaelov
 9. 68' - Verv. Marco Kana door Kristian Arnstad
 10. 63' - Verv. Enock Agyei door Yonas Malede
 11. 56' - Verv. Zeno Debast door Moussa Ndiaye
 12. 53' - Doelpunt - Islam Slimani (2 - 2)
6'goalMario Stroeykens1 - 0
40'goalRob Schoofs1 - 1
43'goalRob Schoofs1 - 2
53'goalIslam Slimani2 - 2
81'goalDavid Bates2 - 3

Een zwak seizoen is in mineur geëindigd voor Anderlecht. Op eigen veld ging het pijnlijk onderuit tegen KV Mechelen. Geen Europe Play-offs, het seizoen van de Belgische recordkampioen is in april al voorbij. KV Mechelen tankt dan weer vertrouwen voor de bekerfinale tegen Antwerp.

Anderlecht - KV Mechelen in een notendop:

 • Sleutelmoment: Een kwartier voor het einde laait de hoop bij het Anderlecht-publiek weer op. Omdat Charleroi en Cercle op dat moment niet verder komen dan een puntendeling zit Anderlecht plots op één goal van de Europe Play-offs. Met een rake kopbal fnuikt Bates die paars-witte hoop.

 • Man van de match: Rob Schoofs keerde terug uit schorsing en dat zullen ze geweten hebben bij Anderlecht. Met twee goals, waarvan één een echte parel was, én een assist was hij dé uitblinker bij KV Mechelen.

 • Opvallend: Anderlecht sluit de reguliere competitie af op de 11e plaats. Het zwakste resultaat voor de Belgische recordkampioen in 86 jaar. Het is van het seizoen 1936-1937 geleden dan paars-wit nog zo laag eindigde in de competitie.

Efficiënt KV Mechelen slaat ongenadig toe

Zelf winnen van KV Mechelen en hopen op puntenverlies van Charleroi én Cercle Brugge. Om op de valreep de Europe Play-offs te halen moesten de puzzelstukjes perfect in elkaar vallen voor Anderlecht.

 

Paars-wit kwam na de Europese wanvertoning in Alkmaar flink gewijzigd aan de aftrap. Riemer gaf een basisplaats aan Kana, Delcroix, Sardella en Stroeykens. Die laatste bedankte al na amper vijf minuten met een knappe dribbelactie en een al even mooie plaatsbal. 1-0, een droomstart voor Anderlecht.

De vreugde van de Anderlecht-fans werd evenwel snel getemperd toen het nieuws doorsijpelde dat Cercle Brugge al vroeg op een 0-2-voorsprong stond tegen Zulte Waregem. Kort voor de rust werd het nog wat erger voor paars-wit. Een tot dan onmondig KV Mechelen ging in enkele minuten op en over de thuisploeg.

Schoofs bracht de bezoekers met een prachtgoal uit het niks langszij en nauwelijks twee minuten later troefde hij Debast af op een knappe voorzet van Hairemans. Bates maakte er op aangeven van diezelfde Hairemans zelfs 1-3 van, maar zijn kopbalgoal werd afgekeurd voor een duwfout.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bates steekt mes nog dieper in paars-witte wonde

Anderlecht was kort na de rust nog niet bekomen van de dubbele opdoffer. Na twee goals kwam Schoofs met een heerlijke pass ook dicht bij een assist, maar Storm verknoeide de kans. Amuzu deed het beter aan de overkant. Hij zette Walsh in de wind en Slimani kopte op zijn aangeven de bal door de benen van Coucke: 2-2.

De Algerijnse spits kwam in de slotfase tot twee keer toe dicht bij de 3-2, telkens stak Coucke er een stokje voor. Paars-wit bleef jagen op de winnende en misschien wel verlossende treffer, maar de goal viel aan de overkant. Schoofs bereikte met een listige pass de vrijstaande Bates en liet Verbruggen kansloos achter.

KV Mechelen gaf de winst niet meer uit handen en kan met vertrouwen toewerken naar de bekerfinale tegen Antwerp. Anderlecht moet zich na een desastreus seizoen bezinnen en veel vroeger dan voorzien al beginnen aan de voorbereiding van volgend seizoen.

Riemer: "Het wordt de hardste voorbereiding ooit"

Brian Riemer wond er na afloop geen doekjes om. Dit seizoen was Anderlecht onwaardig. "Dit is niet waar Anderlecht hoort te staan. Ik bied mijn excuses aan in naam van de staf en de spelers aan alle fans", zei de Anderlecht-trainer.

"Het is een grote ontgoocheling dat het seizoen vandaag al voorbij is, maar het is niet vandaag dat het fout gelopen is. Dit seizoen was een opeenstapeling van ontgoochelingen en het resultaat daarvan zien we nu. Ik zie dit ook als een persoonlijk falen."

 

"We hebben progressie gemaakt en ik geloof in de toekomst, maar er is nog veel werk aan de winkel op en naast het veld. De opkuis begint morgen. We gaan alles geven en het positieve is dat we nu met een propere lei kunnen beginnen."

"Of ik hier volgend seizoen nog coach ben? Die vraag moet je niet aan mij stellen. Door de situatie waarin ik begon, wist ik dat een moeilijk half seizoen zou worden. We hebben de top acht niet gehaald en dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik zal hier zijn zolang de club mij hier wil en alles geven."

 

"Het zal de hardste voorbereiding zijn die de spelers ooit meegemaakt hebben. Jesper Fredberg en ik zullen er alles aan doen om deze club weer te brengen waar ze hoort. Ik kan geen plaats in het klassement beloven, maar wel dat we een ploeg zullen hebben met het hart op de juiste plaats die Anderlecht wil terugbrengen."

Bates: "Dit geeft vertrouwen voor de bekerfinale"

 • Steven Defour (trainer KV Mechelen): "Anderlecht had een heel teleurstellend seizoen en dat is hier vandaag bevestigd. In de eerste 20 minuten vond Anderlecht iets te makkelijk de ruimte tussen onze linies. Daarna ging het beter en hebben we een goede wedstrijd gespeeld. Het had eigenlijk ook 1-3 moeten staan aan de rust. Bates liep gewoon naar de bal en duwde niemand, het was gewoon een geldig doelpunt. We hebben vandaag getoond dat we goed kunnen voetballen als we willen. Verdedigend moeten we de ruimte wel kleiner maken, want Antwerp is straks in de bekerfinale ook een goede tegenstander. Of dit historisch dieptepunt voor Anderlecht mij nog iets doet? Het is mijn probleem niet meer."

 • David Bates (KV Mechelen): "Mijn eerste doelpunt had ook moeten tellen. 1-3 aan de rust was mooi geweest. We wisten dat Anderlecht moest winnen. Ze hebben veel druk naar voren gezet, maar we hebben volgehouden. Vorige week was het al wat beter. De intensiteit was er toen en vandaag ook in de tweede helft. Dit resultaat geeft ons vertrouwen voor de bekerfinale volgende week. Dat is de belangrijkste dag van het seizoen en we geloven volop in onze kansen."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 94. Einde. Een zwak seizoen eindigt in mineur voor Anderlecht met de 14e competitienederlaag. Geen Europe Play-offs dus, het seizoen van paars-wit eindigt al in april. KV Mechelen tankt met de 2-3-overwinning dan weer vertrouwen voor de bekerfinale tegen Antwerp. .
 2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 93. Wouter Vandenhaute kijkt beteuterd toe en ook bij Marc Coucke staat het gezicht op onweer. Bij paars-wit kunnen ze veel vroeger dan voorzien al beginnen werken aan volgend seizoen. .
 4. Er komen 3 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 5. tweede helft, minuut 88. Het wordt een wel bijzonder pijnlijk seizoenseinde voor Anderlecht. Zelf winnen was de boodschap, maar nu dreigt zelfs een nederlaag op de slotspeeldag. De thuisploeg slaagt er niet meer in om gevaar te creëren. .
 6. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij KV Mechelen, Bilal Bafdili erin, Nikola Storm eruit
 7. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Anderlecht, Nilson Angulo erin, Mario Stroeykens eruit
 8. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Anderlecht, Lucas Stassin erin, Killian Sardella eruit
 9. tweede helft, minuut 83.
 10. tweede helft, minuut 82. Bates fnuikt paars-witte hoop. Anderlecht geeft het zelf weer uit handen. Schoofs pakt uit met een listige pass naar Bates. Die wordt helemaal uit het oog verloren en laat Verbruggen kansloos achter. De Europe Play-offs zijn weer ver weg voor paars-wit. .
 11. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 81 door David Bates van KV Mechelen. 2, 3.
 12. Verbruggen voorkomt onheil. Het blijft opletten voor Anderlecht. Schoofs dwingt Verbruggen tot een knappe redding met een afstandsschot. . tweede helft, minuut 81.
 13. tweede helft, minuut 80. De tijd begint te dringen voor Anderlecht, maar paars-wit heeft zijn lot op dit moment weer in eigen handen. Kan het in de slotfase nog de verlossende derde goal maken? Of komt er nog slecht nieuws van de andere velden? .
 14. tweede helft, minuut 76. Europe Play-offs weer binnen bereik. Het thuispubliek leeft op. Zulte Waregem is op gelijke hoogte gekomen van Cercle Brugge. Ook Charleroi komt voorlopig niet verder dan een gelijkspel tegen Racing Genk. Dat betekent dat Anderlecht met winst alsnog de Europe Play-offs haalt. .
 15. tweede helft, minuut 74.
 16. tweede helft, minuut 74. Protest. De harde kern van Anderlecht begint zich te roeren. Rook stijgt op achter het doel van Verbruggen en al gauw verspreidt de pluim zich over het veld. Er wordt ook een spandoek bovengehaald: "Bonnes vacances, les chèvres." .
 17. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KV Mechelen, Iebe Swers erin, Sandy Walsh eruit
 18. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KV Mechelen, Jannes van Hecke erin, Alec Van Hoorenbeeck eruit
 19. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KV Mechelen, Alessio Da Cruz erin, Geoffry Hairemans eruit
 20. tweede helft, minuut 73. Coucke voorkomt opnieuw de 3-2! Slimani komt nog maar eens dicht bij de 3-2! Dit keer kan hij koppen op een uitstekende voorzet van Arnstad, maar Coucke brengt weer redding voor KV Mechelen. .