88'
2 - 3

Tolu Arokodare heeft niet veel tijd nodig gehad om zich te tonen bij Racing Genk. De vervanger van Onuachu was meteen beslissend bij zijn debuut. Door zijn goal knoopten de Limburgers, na een draw in Eupen, weer aan met een zege. Die was bijzonder felbevochten: Paintsil en Sor wisten de openingstreffer van Hong uit, door een misser van Vandevoordt bibberde de leider nog even.

AA Gent - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: Diep in de slotfase beslist nieuwkomer Arokodare de wedstrijd met zijn eerste goal voor Racing Genk. De snelle aansluitingstreffer van Depoitre amper twee minuten later maakt het nog even spannend voor de competitieleider, maar Gent slaagt er niet meer in om nog een punt uit de brand te slepen.

• Man van de match: Een halfuurtje, meer had Toluwalase Arokodare niet nodig om zijn visitekaartje af te geven. De Genkse nieuwkomer had een voet in de aanval die tot de 1-2 van Sor leidde en pikte bij zijn debuut ook zelf een goal mee. Onuachu vervangen is een zware opdracht, maar de Nigeriaan is alvast goed begonnen.

• Opvallend: Racing Genk onderstreept nog maar eens zijn sterke uitreputatie. Buitenshuis liet het dit seizoen nog maar drie keer punten liggen. Op de openingsspeeldag ging het onderuit bij Club Brugge, ook op bezoek bij KV Kortrijk bleef het met lege handen achter en in Eupen moest het deze week vrede nemen met een punt.

Paintsil veegt Gentse droomstart uit

Door het puntenverlies van Club Brugge tegen Antwerp rook AA Gent zijn kans om weer de top vier binnen te sluipen. De thuisploeg begon desondanks afwachtend aan de wedstrijd, maar bij de eerste kans was het wel meteen raak. Prima gelanceerd door Castro-Montes legde Cuypers de bal terug op Hong en die werkte feilloos af. 1-0 na nog geen tien minuten, een droomstart voor Gent.

De thuisploeg speelde plots bevrijd en bleef kamperen op de helft van Genk. Castro-Montes liet de bezoekers schrikken met een gevaarlijke volley, De Sart kon dan weer net niet afronden na een knap opgebouwde aanval. Net wanneer Gent de touwtjes in handen had, sloeg Genk uit het niks toe. Paintsil zette zich door na een knappe dieptepass van Hrosovsky, omspeelde doelman Nardi en werkte beheerst af: 1-1.

Net zoals Gent de wind in de zeilen kreeg na de openingstreffer ging ook Genk weer beter voetballen na de gelijkmaker, met kansen voor Samatta en El Khannouss. Met de rust in zich herstelde de thuisploeg het evenwicht. Een alerte Vandevoordt was de doorgebroken Fofana te snel af, een plaatsbal van Piatkowski ging nipt naast.

Wintertransfers Sor en Arokodare maken het verschil

Na een vermakelijke eerste helft begon ook de tweede periode veelbelovend. Amper een halve minuut na de aftrap ontbond Fofana al zijn duivels. Kappen met rechts, schieten met links, maar Vandevoordt ging goed plat. De toon leek gezet, maar het vervolg bleef uit.

Op het uur bracht Munoz met een kunststukje weer wat schwung in de wedstrijd. Hij nam de bal enig mooi mee, maar Nardi voorkwam dat de actie ook bekroond werd met een goal. De inbreng van wintertransfers Sor en Arokodare bracht Genk nog wat meer onder stoom. Amper twee minuten stond Sor op het veld toen hij op een heerlijke voorzet van Trésor uitpakte met een onhoudbare buffelstoot: 1-2.

Gent probeerde er in het slotkwartier nog iets van te maken, maar alleen Depoitre kon Vandevoordt tot een redding dwingen. Diep in de slotfase besliste uitgerekend Arokodare de wedstrijd. Na een knap uitgespeelde combinatie maakte de nieuwkomer het koelbloedig af. Onuachu leek plots al helemaal vergeten bij Genk.

Nauwelijks twee minuten later maakte Vandevoordt het nog onnodig spannend voor de competitieleider. De doelman grabbelde naast de bal op een snel genomen vrije trap van Hong en Depoitre strafte de fout genadeloos af. Meer dan die aansluitingstreffer zat er niet meer in voor Gent, Genk knoopt na de misstap tegen Eupen weer aan met de zege.

Vanhaezebrouck: "Dubbel zoveel kansen, dan moet je winnen"

• Wouter Vrancken (trainer Racing Genk): "Dit is een moeilijke verplaatsing, tegen een moeilijke ploeg. Dan doet het natuurlijk deugd om te winnen. Het resultaat is heilig, maar in de eerste helft was het voetballend soms niet goed genoeg waardoor we de ruimtes niet vonden en er te veel afval in ons spel zat. We gaven zo mogelijkheden tot counters weg, maar we hebben ook goede momenten gehad. Ik ben ook heel tevreden dat de mentaliteit om ervoor te vechten er altijd was. De invallers hebben ook allemaal energie getoond en hun steentje bijgedragen. Voor Arokodare is het mooi dat hij meteen scoort bij zijn eerste kans. Het is een goede binnenkomer als je in de eerste speelminuten die je krijgt meteen een goaltje kan meepikken."

• Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): "We hebben het Genk heel moeilijk gemaakt, zij vonden geen oplossingen. We hadden controle en kwamen op voorsprong. De Sart mist dan nog een grote kans op een geweldige voorzet van Cuypers. Het schot van Piatkowski was maar een halve meter naast, daar hadden we ook op een 2-0-voorsprong kunnen komen. Dan kregen we toch een raar doelpunt tegen, de interventie was niet geweldig daar. Het is jammer, want de ploeg speelde zo'n goede eerste helft en bij de eerste kans voor Genk was het meteen prijs. We hebben teruggeknokt en de wedstrijd in de tweede helft weer in handen genomen. Hun frisse mannen, met kwaliteit, maakten dan het verschil. Met de inbreng van onze grote mannen konden we nog wat powerplay ontwikkelen. Als je een wedstrijd gespeeld hebt met dubbel zoveel doelpogingen als de tegenstander, dan verdien je het niet om die wedstrijd te verliezen. Dan moet je eigenlijk winnen. We slikten twee vermijdbare doelpunten. We waren minstens de evenknie van Genk en eigenlijk zelfs een beetje beter."

• Tolu Arokodare (Racing Genk): "Zo debuteren, dat is een geweldig gevoel. Ik viel in en wou vooral de bal vasthouden, dat is mijn job. Dat heb ik goed gedaan en daaruit kwam de tweede goal voort. Ik voel me goed bij mijn nieuwe club. Er is een fijne sfeer en er zijn goede spelers. De staf en de mensen naast het veld lieten me meteen thuis voelen. Dat was er ook aan te zien. Ik zag er niet uit als een nieuwe speler, maar draaide meteen goed mee in de ploeg. Voor ik naar hier kwam, was ik al bevriend met Onuachu. Hij heeft mij wat advies gegeven en dat heeft duidelijk geholpen."

Persconferentie en reacties na Gent-Genk:

90+5'

Het ging niet zonder slag of stoot, maar Racing Genk knoopt na de puntendeling tegen Eupen weer aan met de zege. De 20e al dit seizoen voor de Limburgse club. Wintertransfers Sor en Arokodare maakten het verschil in de tweede helft. De aansluitingstreffer van Depoitre zorgde nog voor een spannend slot, maar Genk hield stand.

90+4'

Hong met de vrije trap van de laatste kans voor Gent. Hij dropt de bal in de zestien, maar daar weet Genk de bal weg te werken. De competitieleider sluipt steeds dichter bij de zege.

90+3'

Het is uiteindelijk nog een duur bevochten overwinning voor Genk.

Tom Boudeweel op Radio 1
90+2'

Geel voor Arokodare

Hij kan niet alleen scoren, maar zorgt ook voor spelbederf. Het komt Arokodare op geel te staan. Intussen begint de tijd echt te dringen voor Gent.

90+1'

90'

4 minuten extra

Gent krijgt nog vier minuten extra tijd om alsnog een punt uit de brand te slepen. Of doet Genk het licht helemaal uit?

88'

Depoitre straft mistasten Vandevoordt af

De wedstrijd is dan toch nog niet beslist! Vandevoordt grabbelt naast de bal op een snel genomen vrije trap van Hong en Depoitre profiteert optimaal. Gent zit weer in de wedstrijd, maar zit er ook nog meer in?

88'
2-3
86'
86'
1-3
86'

Arokodare met zijn eerste!

Arokodare geeft meteen zijn visitekaartje af en beslist zo de wedstrijd. Na een knap uitgespeelde combinatie werkt de nieuwkomer van dichtbij knap af. Mooie binnenkomer voor de aanvaller.

84'

Piatkowski haalt uit

Piatkowski blijft het proberen. Opnieuw waagt hij zijn kans met een afstandsschot, dit keer wel binnen het kader maar ook binnen het bereik van Vandevoordt.

83'

Castro en Preciado mogen de slotfase volmaken bij Genk. Ze nemen de plaatsen in van Paintsil en Trésor, een doelpuntenmaker en een assistgever vandaag.