Ga naar de inhoud
Keita zet Antwerp op rozen: 0-2 op het halfuur.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Antwerp
47
6
3
1
2
10
8
2
KRC Genk
46
6
2
2
2
10
10
3
Union
46
6
2
2
2
8
8
4
Club Brugge
36
6
2
4
0
10
12
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Antwerp
7
3
2
0
1
6
4
2
KRC Genk
5
3
1
0
2
6
4
3
Union
3
3
1
2
0
4
5
4
Club Brugge
3
3
1
2
0
4
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Antwerp
4
3
1
1
1
4
4
2
KRC Genk
3
3
1
2
0
4
6
3
Union
5
3
1
0
2
4
3
4
Club Brugge
3
3
1
2
0
6
7
UnionAntwerp
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Bram Van Driessche
stadion
Stade Joseph Marien
toeschouwers
7184

Antwerp zet zich meteen in de slipstream van Genk na winst bij Union

 wo 3 mei 2023 22:22
Union
einde
0-2
Antwerp
 1. 20' - Doelpunt - Jurgen Ekkelenkamp (0 - 1)
 2. 30' - Doelpunt - Mandela Keita (0 - 2)
 3. 36' - Geel - Siebe Van der Heyden
 4. 37' - Geel - Teddy Teuma
 5. 45+1' - Geel - Arbnor Muja
 1. 60' - Geel - Vincent Janssen
 2. 61' - Verv. Victor Boniface door Gustaf Nilsson
 3. 63' - Verv. Jelle Bataille door Gastón Ávila
 4. 73' - Verv. Arbnor Muja door Christopher Scott
 5. 74' - Verv. Vincent Janssen door Gyrano Kerk
 6. 79' - Verv. Siebe Van der Heyden door Yorbe Vertessen
 7. 90+2' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door Alhassan Yusuf
 8. 90+2' - Verv. Ritchie De Laet door Kobe Corbanie
 9. 90+2' - Geel - Gyrano Kerk
 10. 90+5' - Geel - Gastón Ávila
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 03/05/23 - 20:31
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
20'
Jurgen Ekkelenkamp
0 - 1
Jurgen Ekkelenkamp
20'
30'
Mandela Keita
0 - 2
Mandela Keita
30'

Ook bekerwinnaar Antwerp zet een statement neer. Met efficiënt voetbal snijdt het de play-offs aan met een zege op het terrein van Union. In het klassement wipt Antwerp over de Brusselaars naar de tweede plaats, op 2 punten van Genk. Zondag staat Antwerp - Genk op het programma. "Nog 5 finales", sprak Toby Alderweireld.

Union - Antwerp in een notendop:

 • Sleutelmoment: Antwerp opent al na 20 minuten de score. Balverlies van Lazare leidt een snelle omschakeling in en Bataille schildert de openingsgoal op het hoofd van Ekkelenkamp. Amper 10 minuten later deelt Keita Union een tweede tik uit.

 • Man van de match: Waar de toekomst ligt van Mandela Keita is nog niet duidelijk, maar dat de OHL-huurling Antwerp in de Champions' Play-offs nog belangrijke diensten zal bewijzen is nu al duidelijk. Keita speelde weer een sterke wedstrijd, bekroond met een knappe goal. 

 • Opvallend: De 20e clean sheet al voor Jean Butez in de competitie. Antwerp zette vanavond nog maar eens in de verf dat het de beste defensie van het land heeft.

Valse start voor Union

Geen sprake van vermoeidheid bij Antwerp na de bekerfinale tegen KV Mechelen, de kersverse bekerwinnaar ging tegen Union onverstoord door op zijn elan. Net voor halfweg de eerste helft klom The Great Old op voorsprong. Na een snelle omschakeling schilderde Bataille de bal op het hoofd van Ekkelenkamp en die kopte van dichtbij raak.

Een valse start voor Union en amper tien minuten na de 0-1 keek de thuisploeg al tegen een dubbele achterstand aan. Burgess leverde de bal in bij Keita en na een knappe één-twee met Vermeeren maakte de OHL-huurling het oog in oog met Moris beheerst af. 0-2 na een halfuur.

Een flinke tik voor Union, dat er nadien niet in slaagde om het tij te keren. Een slappe kopbal van Boniface in de handen van Butez, meer had de vicekampioen niet te bieden.

Jurgen Ekkelenkamp
Jurgen Ekkelenkamp opent de score.

Antwerp houdt moeiteloos stand

Met Terho, Puertas en El Azzouzi gooide Geraerts bij de start van de tweede helft drie frisse krachten in de strijd bij Union. Vooral de jonge Fin zorgde aanvankelijk voor meer wat schwung, maar Antwerp echt in de problemen brengen lukte de thuisploeg niet.

Integendeel, enkel Moris en de lat voorkwamen dat Union al vroeg in de tweede uitgeteld op het canvas lag toen Balikwisha aan het kanon ging staan. Nadien deed Antwerp vooral zijn reputatie van beste defensie van 1A alle eer aan. Union beet zijn tanden stuk op de rood-witte muur.

Bij aanvoerder Teuma draaide het vierkant en dat straalde af op de hele thuisploeg. In de slotfase kreeg Nilsson nog een uitstekende kans om er een spannende slotfase van te maken, maar hij kopte recht op Butez. Aan de overkant liet Kerk dan weer de 0-3 liggen. 

Antwerp springt dankzij de driepunter over Union naar de tweede plaats. Zondag kan met een thuiszege tegen Racing Genk zelfs de leidersplaats overnemen van de Limburgers.

Christian Burgess
Christian Burgess bikkelt om de bal.

Alderweireld: "Hier komen winnen doe je niet zomaar"

 • Jean Butez (Antwerp): "Het was een bijna perfecte wedstrijd van ons. Enkel die derde goal ontbrak om het helemaal af te maken. 0-2 aan de rust was het ideale scenario. Nadien hebben we ons opnieuw heel solide getoond en nog maar eens de nul gehouden. Het is de 20e clean sheet in de competitie, de 27e dit seizoen zelfs met de Europese en bekerwedstrijden erbij. Dat is een mooie serie, hopelijk kunnen we die voortzetten."

 • Toby Alderweireld (Antwerp): "Hier komen winnen doe je niet zomaar, dus we zijn heel tevreden. De focus terugvinden na de bekerfinale was lastig, maar we hebben vandaag laten zien dat we een mentaal sterke ploeg hebben. Wij blijven rustig en gaan zeker geen uitspraken doen. Er zijn nog vijf finales, we hebben nog een heel lange weg te gaan."

 • Bart Nieuwkoop (Union): "In de eerste helft gaven we twee goals weg. We speelden niet compact genoeg. Als de ruimtes te groot zijn, dan is het heel moeilijk om overal op tijd te komen. Antwerp heeft dat goed afgestraft. Onze sterkte is het collectief, het werken voor elkaar. Vandaag zag je dat niet terug in de eerste helft. We hebben vandaag als team gewoon niet goed genoeg gepresteerd om het Antwerp moeilijk te maken."

 • Mark van Bommel (trainer Antwerp): "Ik ben ontzettend trots op de manier waarop we gespeeld hebben, vooral in het eerste kwartier. Er stond een team tegen een team dat heel moeilijk te verslaan is, uit elke situatie kan scoren en thuis heel moeilijk te verslaan is. Als je hier met 0-2 wint, dan moet je heel erg blij zijn. Dit was meer dan 8/10 waard. Het is een heel goede overwinning, in een uitwedstrijd."

 • Karel Geraerts (trainer Union): "We zijn zwaar ontgoocheld. De eerste wedstrijd van de play-offs, een thuiswedstrijd, daar verwacht je meer van. Er ontbraken veel zaken bij ons. Bij de doelpunten werd er niet goed gespeeld aan onze kant. Fouten worden natuurlijk ook afgedwongen, dus Antwerp heeft dat goed gedaan. Het ontbrak bij ons aan cohesie, dat was vandaag het grote gebrek. Ik had dat niet verwacht van deze ploeg, op dit moment. Na tegendoelpunten moet je anders reageren, dat hebben ze dit seizoen al zo vaak goed gedaan. Vandaag was dat met iets minder overtuiging. Wij kwamen niet in ons spel en Antwerp staat enorm sterk te voetballen. Wij waren daardoor kansloos, de overwinning is terecht voor Antwerp."
Toby Alderweireld
Toby Alderweireld: "Nog 5 finales."

Fase per fase

90+6'

Einde

Antwerp gaat na de bekerwinst door op zijn elan en begint met een driepunter aan de Champions' Play-offs. Ekkelenkamp en Keita troffen al voor de rust raak en Union beet nadien zijn tanden stuk op de rood-witte muur. Antwerp gaat door de overwinning over Union naar de tweede plaats en kan zondag thuis tegen Genk over de leider springen.

90+6' tweede helft
90+5'
90+4'

Avila pakt uit het niks uit met een verrassende knal. Of zeg maar een pegel. Moris ziet de bal over de lat zoeven.

90+2'
90+1'

Kerk laat de 0-3 liggen

Kerk kan de wedstrijd helemaal beslissen. Hij heeft de 0-3 aan zijn voet, maar kiest ervoor om de bal nog opzij te leggen. Verkeerde keuze, want zo kan El Azzouzi de bal nog onderscheppen.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Puertas laat zich nog eens opmerken met een individuele actie. Hij kapt naar zijn linker en haalt uit van net buiten de zestien. Zijn schot zeilt toch nog een eindje over de lat.

86'

Teuma breit een vervolg aan zijn matige wedstrijd. Ook nu levert hij een ontgoochelende vrije trap af. 

83'

Nilsson dicht bij de aansluitingstreffer!

De invallers doen het bijna voor Union. El Azzouzi schildert de bal fraai op het hoofd van Nilsson. Die kan Union van dichtbij weer in de wedstrijd brengen, maar kopt recht in de handen van Butez. Dichter bij een goal is Union nog niet geweest.

80'
79'

Ook Vertessen mag nog minuten maken bij Union, hij valt in voor Van der Heyden. Kan hij het Antwerp toch nog moeilijk maken?

77'

Teuma dropt een vrije trap knap in de rug van de defensie, maar Van der Heyden kan de bal onvoldoende beroeren om Butez in de problemen te brengen. De tijd begint stilaan te dringen voor Union.

74'

Dubbele wissel

Dubbele wissel bij Antwerp. Muja en Janssen worden naar de kant gehaald voor Scott en Kerk.