Onwaarschijnlijk: Vanzeir bezorgt Union zege tegen Genk met penalty in 100e minuut

  1. 27' - Doelpunt - Casper Nielsen (1 - 0)
  1. 90+10' - Doelpunt strafschop - Dante Vanzeir (2 - 1)
  2. 90+9' - Geel - Lazare Amani
  3. 87' - Verv. Theo Bongonda door Luca Oyen
  4. 85' - Verv. Lazare Amani door Kacper Kozlowski
  5. 84' - Geel - Dante Vanzeir
  6. 77' - Doelpunt strafschop - Paul Onuachu (1 - 1)
  7. 76' - Geel - Christian Burgess
  8. 67' - Verv. Ike Ugbo door Paul Onuachu
  9. 67' - Verv. Mark McKenzie door Carlos Cuesta
  27'goalCasper Nielsen1 - 0
  77'penalty goalPaul Onuachu1 - 1
  90+10'penalty goalDante Vanzeir2 - 1

  Onwaarschijnlijk slot in Union - Genk. De leider leek op weg naar puntenverlies nadat gouden invaller Paul Onuachu de openingstreffer had uitgewist met een penalty in het slotkwartier. Diep in blessuretijd zag de thuisploeg een winnende treffer eerst nog afgekeurd voor buitenspel, maar in minuut 100 volgde alsnog een vreugde-explosie. Dante Vanzeir zette een discutabele strafschop om. Union staat nu 9 punten los op de concurrentie...

  Union - Racing Genk in een notendop:

  • Sleutelmoment: Diep in de extra tijd pakt Union alsnog de volle buit. Een poging van Lapoussin wordt van de lijn gekeerd, maar de bal gaat op de stip voor een vermeende voorafgaande overtreding op Undav. Vanzeir laat de kans niet liggen en knalt Union op de valreep naar een nieuwe overwinning.

  • Man van de match: Nummer 13 voor Dante Vanzeir. Hij hield zijn zenuwen perfect onder controle toen hij na een tumultueus slot het lot van Union in handen had. Met een prima strafschop zorgde hij voor een onwaarschijnlijke apotheose.

  • Opvallend: Sinds de thuisnederlaag tegen OHL eind november is Union ongeslagen. In 7 wedstrijden pakte het 19 punten, enkel tegen AA Gent moest het vrede nemen met een puntendeling.

  Bekijk de goals uit Union - Genk (2-1)

  Balbezit voor Genk, kansen en goal voor Union

  Racing Genk, Club Brugge, Anderlecht én Antwerp. En dat op amper 14 dagen tijd. Het was een stevig vierluik dat Union vandaag aansneed, maar dat vooruitzicht verlamde de competitieleider allerminst. Genk had dan wel het meeste balbezit, de (schaarse) dreiging kwam toch vooral van de thuisploeg. 

   

  Rond het halfuur werd die dreiging na een knappe aanval omgezet in een doelpunt. Nieuwkoop legde de bal goed achteruit naar Nielsen en die rondde het vanaf de rand van de zestien in één tijd bijzonder knap af. 

   

  Een wake-upcall voor Genk, maar ook na de openingsgoal bakten de bezoekers er bitter weinig van. Union hield alles goed gesloten, Genk vond de ruimtes niet. Dat lukte Nielsen wel met een heerlijke dieptepass op Undav. Die bood Vanzeir bijna de 2-0 aan, maar Sadick stak er nog net een stokje voor. 

  Ref Verboomen heeft een probleem en komt naar de zijlijn voor een pijnstiller

  Undav, VAR en Vanzeir zorgen voor onwaarschijnlijk slot

  Onder impuls van invaller Mike Trésor kwam Genk een stuk vinniger voor de dag in de tweede helft. Grote kansen leverde het niet op, maar Union werd wel in het defensief gedrongen. 

  Toch was het de thuisploeg die op het uur bijna een tweede keer kon scoren. Vanzeir zette McKenzie en Arteaga knap in de wind en kwam zo oog in oog met Vandevoordt, maar vanuit een scherpe hoek besloot hij pal op de doelman. Geen 2-0 en meteen daarna stond het bijna 1-1. Een lage knal van Trésor strandde op de paal. 

  In de 67e minuut werd Onuachu, verlost van zijn hamstringblessure, in de Genkse ploeg gedropt. De Gouden Schoen bleek een Gouden Wissel, want amper 10 minuten later versierde hij al een strafschop na een overtreding van Burgess. De Nigeriaan zette die zelf netjes om en bracht Genk zo weer langzij. 

  Het venijn zat in de staart, met Undav in een hoofdrol. Hij trof diep in de extra tijd raak, maar zijn treffer werd – na lang beraad van de VAR – afgekeurd voor buitenspel. Meteen daarna dwong de topschutter in een tumultueuze fase een strafschop af. Hij leek net buiten de zestien tegen Sadick te botsen, maar de bal ging toch op de stip. Vanzeir liet die kans niet liggen en zorgde voor een onwaarschijnlijke apotheose. 

  Doldwaze slotfase: afgekeurde goal Undav en dan toch 2-1 van Vanzeir

  Vanzeir onderbreekt interview Mazzu

  "In de laatste minuut verliezen is altijd zuur"

  • Bernd Storck (trainer Racing Genk): “Dit is heel jammer, we hadden hier in normale omstandigheden meer dan een punt verdiend. In de eerste helft waren we te passief, maar we speelden een heel goede tweede helft, waarin we veel kansen creëerden en domineerden. We kwamen ook verdiend langszij met die penalty, maar toen hebben we in 2 minuten 2 onnodige fouten gemaakt. In de eerste fase kwamen we nog goed weg met die voor buitenspel afgekeurde goal en bij de tweede fase leden we te makkelijk balverlies. Ik weet niet of het penalty was, maar dit is heel jammer. In de laatste minuut nog verliezen is altijd zuur.”

  • Mike Trésor (Racing Genk): “We leden op het einde balverlies op het middenveld en Union profiteerde opnieuw van een counter. Ik heb de strafschopovertreding niet gezien. De scheidsrechter zei dat de verdediger de looplijn van de spits afblokte. In de eerste helft hadden we balbezit, maar we creëerden niks. De trainer vroeg me om tussen de lijnen te spelen, dat is mijn kracht. Onze tweede helft was goed, het is zuur dat de beloning opnieuw ontbreekt. ”

  • Dante Vanzeir (Union): “Het ging snel op het einde. Ik had niet goed door wat de reden voor de penalty was. Een block op Undav of handspel? Ik weet het niet. Maar het was een match van alles of niks. In de tweede helft was het aan beide kanten af en toe warm. Wij komen er op het einde met de 3 punten uit, dat is fantastisch. Bij de penalty dacht ik niet veel na, ik concentreerde me gewoon en de bal ging binnen.”

  • Felice Mazzu (trainer Union): “Deze groep is gek. Als je tegen Genk met 1-0 leidt en Genk komt terug op gelijke hoogte, dan zal 99 procent van de ploegen alles dichtgooien. Maar deze ploeg deed er alles aan om nog te winnen. Er was eerst nog een afgekeurd doelpunt voor zeer nipt buitenspel. Maar zelfs daarna bleven we knokken en konden we die fase afdwingen die tot de penalty leidde. Het is buitengewoon wat deze ploeg gepresteerd heeft. Of het penalty was? Ik kan daar niks over zeggen. De scheidsrechters en de VAR hebben hun beslissing genomen.”

  Vanzeir: "Titel geen must, maar we gaan er wel alles aan doen"

  Mike Trésor: "Dit is teleurstellend"

  Bekijk hier de persconferentie met Storck en Mazzu:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 100. Vanzeir schenkt Union de zege! Vanzeir knalt de penalty snoeihard binnen. De wedstrijd wordt meteen afgefloten. Wat een apotheose! Union pakt de volle buit en loopt zo tot 9 punten uit op eerste achtervolger Club Brugge. .
  3. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 100 door Dante Vanzeir van Union. 2, 1.
  4. Gele kaart voor Lazare Amani van Union tijdens tweede helft, minuut 99
  5. tweede helft, minuut 98. Penalty! Wat een knotsgekke slotfase. Een poging van Lapoussin wordt nog van de lijn gekeerd, maar Verboomen fluit voor een vermeende voorafgaande overtreding op Undav. De VAR moet opnieuw de fase bekijken, maar grijpt niet in. .
  6. tweede helft, minuut 97. Doelpunt afgekeurd! De VAR bevestigt de beslissing van Verboomen. Het blijft 1-1. .
  7. tweede helft, minuut 96. Spanning te snijden. De VAR heeft er zijn handen vol mee. Het blijft in spanning wachten op een beslissing. .
  8. Toch nog winst voor Union? Grote vreugde op de bank van Union, maar die verstomt al snel weer. Union scoort alsnog via Undav, maar het doelpunt wordt afgekeurd voor buitenspel. Wat zegt de VAR? . tweede helft, minuut 94.
  9. tweede helft, minuut 93. De 4 minuten extra tijd zitten er bijna op. Union lijkt wel vrede te nemen met een puntendeling. Genk maakt nog jacht op de drie punten. .
  10. tweede helft, minuut 87. Bij Genk wordt Oyen nog in de strijd gedropt voor Bongonda. Intussen heeft Kozlowski al meteen verzorging nodig. Hij moet even naar de kant. .
  11. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij KRC Genk, Luca Oyen erin, Theo Bongonda eruit
  12. tweede helft, minuut 86. Toont Kozlowski nog iets? Bij Union mag nieuwkomer Kozlowski nog even meedoen. Voor Lazare is de wedstrijd voorbij. .
  13. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Union, Kacper Kozlowski erin, Lazare Amani eruit
  14. tweede helft, minuut 84. Geel voor Vanzeir. Vanzeir heeft zijn frustratie nog niet helemaal verwerkt en gaat iets te fel door op Vandevoordt. Het komt hem op een gele kaart te staan. .
  15. Gele kaart voor Dante Vanzeir van Union tijdens tweede helft, minuut 84
  16. tweede helft, minuut 83. Vanzeir kan zich doorzetten en wordt dan net buiten de zestien duidelijk vastgehouden door Cuesta. Verboomen ziet er geen graten in, tot woede van Vanzeir en trainer Mazzu. .
  17. tweede helft, minuut 79. Onuachu net niet! Genk heeft de smaak plots helemaal te pakken. Bongonda pakt op links uit met een schitterende rush en brengt de bal laag voor doel. Daar komt Onuachu nét te laat. Union komt met de schrik vrij. .
  18. tweede helft, minuut 78.
  19. tweede helft, minuut 77. Onuachu maakt gelijk! Onuachu neemt zijn verantwoordelijkheid en zet de strafschop beheerst om. Moris kiest de verkeerde kant, de bordjes hangen weer gelijk. .
  20. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 77 door Paul Onuachu van KRC Genk. 1, 1.