Ga naar de inhoud

Het ene Brugge is het andere niet: pover KV Mechelen verliest bij Cercle

Cercle Brugge
einde
3-1
KV Mechelen
 1. 43' - Doelpunt - Nikola Storm (1 - 1)
 1. 61' - Geel - Lucas Bijker
 2. 65' - Geel - Leonardo Lopes
 3. 77' - Doelpunt - Rabbi Matondo (3 - 1)
 4. 81' - Verv. Kerim Mrabti door Igor De Camargo
 5. 84' - Verv. Leonardo Lopes door Charles Vanhoutte
Jupiler Pro League - speeldag 16 - 27/11/21 - 18:30
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
43'
Nikola Storm
1 - 1
Nikola Storm
43'
77'
Rabbi Matondo
77'
Rabbi Matondo
3 - 1

Een week na de stuntzege tegen Club Brugge staat KV Mechelen weer met de voetjes op de grond. Een onherkenbaar KVM heeft zaterdagavond met 3-1 verloren op het veld van dat andere Brugge. Voor Cercle was het de eerste thuisoverwinning van het seizoen. "We waren niet op de afspraak", zuchtte KV Mechelen-coach Wouter Vrancken na afloop.

Cercle Brugge - KV Mechelen in een notendop:

 • Sleutelmoment: Meteen na de bijzonder gevleide 1-1 mikte Mrabti op de paal voor KV Mechelen. Met 1-2 voor de bezoekers had de 2e helft er ongetwijfeld heel anders uitgezien.

 • Man van de Match: Die trofee is voor de hardwerkende Dino Hotic. De Bosniër regelde het aanvalsspel van Cercle en was ook bepalend met twee assists en een doelpunt.

 • Statistiek: Na 16 speeldagen kan Cercle Brugge pas voor het eerst winnen voor eigen publiek. Een broodnodige zege na een 2 op 24.

Bekijk de goals uit Cercle Brugge - Mechelen (3-1)

KV Mechelen kan geen vuist maken tegen gretig Cercle

KV Mechelen had vorige week nog indruk gemaakt door voor eigen volk Club Brugge een nederlaag aan te smeren, maar van al het goede bleef op bezoek bij Cercle maar weinig meer over.

Een onvermoeibare thuisploeg, gebrand op een driepunter na een 2 op 24, was heer en meester tegen een zwak KVM, dat in een sterke 1e helft van Cercle geen voet aan de grond kreeg.

De ploeg van coach Vanderhaeghe voetbalde ondanks het povere rapport met vertrouwen en werd 10 minuten voor de rust beloond voor zijn aanvallende intenties, toen Utkus bij een corner de 1-0 in doel buffelde.

KV Mechelen was nergens, maar haalde tot eenieders verbazing de pauze met 1-1. Bij de eerste aanval die naam waardig prikte Storm vlak voor de rust en tegen de gang van het spel in de gelijkmaker op het bord. Mrabti maakte er zelfs nog ei zo 1-2 van, maar de paal stond in de weg.

Bijna! Matondo krijgt applaus voor zijn poging op doel van in de middencirkel

Cercle trekt het laken naar zich toe na de rust

Ondanks de opdoffer van de Mechelse 1-1 ging Cercle na de koffie door op zijn elan. Uitblinker Hotic zette groen-zwart iets voorbij het uur opnieuw op voorsprong. De Bosniër bleef koel vanaf 11 meter na een fout van Bateau in de zestien.

Een bleek KV Mechelen had na de 2-1 nog één snedige reactie in huis. In de omschakeling vergat Mrabti voor doel de bal binnen te duwen, de herneming van Sjved werd van de lijn geveegd. Het bleek slechts een stuiptrekking van KVM, dat een kwartiertje voor tijd de 3-1 van Matondo incasseerde. Daarmee was de wedstrijd helemaal gespeeld.

Voor Cercle is het een deugddoende en broodnodige overwinning. Het was van 11 september geleden dat het nog eens de 3 punten kon pakken. De laatste thuiszege dateerde zelfs al van vorig seizoen.

KV Mechelen kan woensdag al revanche nemen. Dan kijken beide teams elkaar opnieuw in de ogen in de 1/8e finales van de Croky Cup.

Bateau heeft een gat in zijn sok na contact met Somers

Vanderhaeghe: "Eindelijk lukt het eens"

Eindelijk: dat moet zo ongeveer de samenvatting geweest zijn van het gevoel bij Cercle Brugge na de 3-1-zege tegen KV Mechelen. "Het klopt dat er nu toch wat druk van de schouders valt. Dat is ook normaal als je ziet hoe lang het geleden was dat we nog gewonnen hadden", reageert coach Yves Vanderhaeghe.

"We hebben al heel vaak aanspraak kunnen maken op een punt of zelfs meer, maar elke keer lukte het niet. Dat is telkens wel een mentale tik. En dan is het frappant hoe Cercle er elke keer weer in slaagt om zich als ploeg te tonen en het de tegenstander moeilijk te maken."

"Nu hebben we eindelijk op de gepaste momenten gescoord en het afgemaakt. Toch dachten we vlak voor de rust even dat het weer helemaal mis ging lopen. Maar ik heb mijn jongens gefeliciteerd in de kleedkamer en gezegd dat ze dezelfde mentaliteit moesten blijven tonen. Dat is ook gelukt."

Nu moeten we de voeten op de grond houden en hard blijven werken.

Yves Vanderhaeghe

Ook voor de thuisfans was het genieten: zij mochten voor het eerst dit seizoen een overwinning vieren in eigen stadion. "Week na week voel je het geloof van de supporters wegebben", zegt Vanderhaeghe.

"Maar we hebben getoond dat we weerbaar zijn en dat hebben we al vaak getoond, zonder onszelf te belonen. Nu moeten we de voeten op de grond houden en hard blijven werken. Dan zullen we hopelijk ook punten blijven pakken en zo dichter proberen te komen."

"We moeten zeker nog niet te veel pretentie hebben, want we staan er nog altijd niet goed voor."

Yves Vanderhaeghe

KVM-coach Vrancken: "We waren niet op de afspraak"

Zo goed als KV Mechelen vorige week was tegen Club Brugge, zo zwak kwam het voor de dag bij Cercle. "Het was een heel andere match dan vorige week. Hier zat veel meer mentaliteit in", moest KVM-coach Wouter Vrancken vaststellen.

"De vechtersmentaliteit is de basis bij Cercle. En ook de basis van het voetbal. Je moet er je voet kunnen langs zetten qua mentaliteit en agressiviteit, om dan kwaliteit te tonen in balbezit. Maar dat eerste is wel het belangrijkste en dat hebben we vandaag niet gedaan. We waren niet op de afspraak."

"Je moet er vanaf de 1e minuut vol voor gaan, want tijdens de wedstrijd is het heel moeilijk om die klik nog te maken. Dan is het eigenlijk onmogelijk om dat nog te veranderen."

Woensdag ontvangt KV Mechelen Cercle Brugge in de 1/8e finales van de Croky Cup. "We zullen er alles aan doen om in de beker revanche te nemen", zegt Vrancken strijdvaardig.

Wouter Vrancken baalt na het verlies bij Cercle Brugge.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 2. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 3. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Cercle Brugge, Charles Vanhoutte erin, Leonardo Lopes eruit
 4. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij KV Mechelen, Igor De Camargo erin, Kerim Mrabti eruit
 5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 77 door Rabbi Matondo van Cercle Brugge. 3, 1.
 6. Gele kaart voor Leonardo Lopes van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 65
 7. Gele kaart voor Lucas Bijker van KV Mechelen tijdens tweede helft, minuut 61
 8. tweede helft, minuut 46 match begonnen
 9. tweede helft, 20 uur 22. Einde. Het laatste fluitsignaal weerklinkt in Jan Breydel. De thuisploeg haalt opgelucht adem met de 1e thuiszege van het seizoen. KV Mechelen staat weer met de voetjes op de grond na de stuntzege van vorige week tegen Club Brugge. .
 10. tweede helft, 20 uur 17. Vanderhaeghe gooit nog twee verse krachten in de strijd. Man van de match Hotic krijgt een open doekje van de fans. .
 11. tweede helft, 20 uur 16. Opportunistische Matondo. Matondo heeft gezien dat Coucke vrij ver voor zijn doel staat en probeert de Mechelse keeper te verrassen door aan te leggen van in de middencirkel. De bal dwarrelt ver naast. .
 12. tweede helft, 20 uur 15. Utkus kopt een vrije trap van KV Mechelen over de doellijn en zo krijgen de bezoekers nog een hoekschop. Die wordt opgeruimd door de thuisdefensie. .
 13. tweede helft, 20 uur 13. Enkele fans scanderen de naam van Yves Vanderhaeghe. De trainer van Cercle balt de vuist: hij weet dat het binnen is, of het zou al heel gek moeten lopen. .
 14. tweede helft, 20 uur 08. Somers, hard gewerkt, mag gaan rusten. Millan komt in zijn plaats. Da Silva Lopes gaat ook naar de kant, hij wordt afgelost door Vanhoutte. .
 15. tweede helft, 20 uur 05.
 16. tweede helft, 20 uur 04. Matondo prikt de bal binnen. Matondo lijkt Cercle Brugge zekerheid te bezorgen. De Welshman wordt prima gelanceerd na Mechels balverlies en schuift de bal beheerst voorbij Coucke. .
 17. tweede helft, 20 uur 02. Wissel bij Cercle. Ook Yves Vanderhaeghe wisselt een eerste keer. Deman mag gaan rusten en Sousa komt erin. Met een verdediger voor een aanvaller zijn de intenties van Cercle duidelijk: eindelijk nog eens de 3 punten pakken. .
 18. tweede helft, 19 uur 59. Het gaat plots snel. Net als in de 1e helft countert KV Mechelen vlijmscherp, de gelijkmaker van Sjved wordt van de lijn geveegd. Het gaat meteen naar de overkant, waar Coucke Da Silva van de 3-1 houdt. .
 19. tweede helft, 19 uur 56. Vrancken grijpt in. KV Mechelen-coach Wouter Vrancken voert een driedubbele wissel door. Schoofs en Bijker gaan naar de kant. De nieuwe namen: Swers, Engvall en Sjved. .
 20. tweede helft, 19 uur 55. Johan De Caluwé in Sporza op Radio 1.