Gent smoort Europese hoop van Genk in de kiem en wint Europe Play-offs

  1. 45+1' - Verv. Théo Bongonda door Luca Oyen
  2. 43' - Geel - Aziz Ouattara Mohammed
  3. 35' - Geel - Andreas Hanche-Olsen
  4. 29' - Doelpunt - Tarik Tissoudali (0 - 1)
  1. 89' - Verv. Tarik Tissoudali door Sulayman Marreh
  2. 89' - Verv. Elisha Owusu door Yonas Malede
  3. 82' - Verv. Vadis Odjidja Ofoe door Roman Bezoes
  4. 80' - Verv. Paul Onuachu door András Németh
  5. 78' - Verv. Alessio Castro-Montes door Núrio
  6. 72' - Doelpunt - Vadis Odjidja Ofoe (0 - 2)
  7. 70' - Verv. Mujaid Sadick door Joseph Paintsil
  8. 68' - Geel - Vadis Odjidja Ofoe
  9. 64' - Geel - Bruno Godeau
  29'goalTarik Tissoudali0 - 1
  72'goalVadis Odjidja Ofoe0 - 2

  KAA Gent heeft de laatste Europese hoop van KRC Genk weggenomen. De bekerwinnaar won dankzij goals van Tissoudali en Odjidja in Genk (0-2) en wint de Europe Play-offs. Zo is ook Antwerp zeker van Europees voetbal.

  Genk - Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: In minuut 70 zet Storck alles op alles door een verdediger (Sadick) te wisselen voor een aanvaller (Paintsil), maar 2 minuten later beslist Vadis Odjidja de wedstrijd met de 0-2.
  • Man van de Match: Met een goal en een assist hoef je niet ver te zoeken: Tarik Tissoudali was net als het hele seizoen ook in Genk beslissend voor Gent.
  • Statistiek: Voor de 9e keer dit seizoen opende Tarik Tissoudali de score in een competitiematch, enkel Deniz Undav doet beter in de JPL met 10 keer.
  • Opvallend: Het is de eerste nederlaag voor Genk in de play-offs sinds 12 mei 2019, toen verloor het met 3-2 van Club Brugge.

  Tissoudali en Odjidja zijn weer spelbepalend voor Gent

  Genk moest winnen om nog een beetje hoop op een Europees ticket te behouden, maar van een offensief van de thuisploeg was in de beginfase weinig te merken. Het waren integendeel de bezoekers die keer op keer voor gevaar zorgden.

   

  Nog voor het halfuur was het raak: Tissoudali wurmde zich met wat meeval doorheen de defensie van Genk en verschalkte Vandvoordt met een laag schot in de hoek: 0-1.

   

  De thuisploeg moest op zoek naar de gelijkmaker en stichtte ook af en toe gevaar, maar Gent-doelman Roef hoefde zijn handschoenen niet vuil te maken. Paul Onuachu, die voor de match zijn Gouden Schoen had gekregen, zat niet in de match.

   

  Ook na de rust bleef Gent baas. Tissoudali had de 0-2 aan de voet, maar verslikte zich in zijn ultieme dribbel. Met nog 20 minuten op de klok gooide Storck een extra spits in de strijd met Paintsil en even later viel de beslissing.

   

  Tissoudali zag en vond een infiltrerende Odjidja en die zorgde voor zekerheid voor Gent door secuur af te werken: 0-2. Daarna was De Sart nog dichtbij de 0-3, maar er vielen geen goals meer. Dankzij de zege is Gent zeker van de eindzege in de Europe Play-offs. Ook Antwerp zal tevreden zijn met dit resultaat, want zo zijn de barrages voor het laatste Europese ticket overbodig en mag Antwerp Europa in.

  Vanhaezebrouck: "Getoond dat we beste ploeg van laatste maanden zijn"

  Gent verzekerde zich van de vijfde plaats in Genk, een troostprijs voor het missen van de Champions' Play-offs? "Als we winnen, zijn we altijd blij", zei Gent-coach Hein Vanhaezebrouck.

   

  "We hebben bewezen dat we absoluut hoger hadden moeten zitten, maar daar heeft vanalles meegespeeld. We kunnen de klok niet terugdraaien en ik ben blij dat de groep getoond heeft dat we misschien wel de beste ploeg van de laatste maanden zijn."

   

  "Na de moeilijke maand januari, waarin we veel spelers misten, hebben we wellicht qua puntentotaal het beste rapport. Op die rare thuisnederlaag tegen Genk, onze enige nederlaag in België, en de match tegen Cercle Brugge - waar iedereen weet wat er gebeurd is - na hebben we alles gewonnen."

  Het enige dat ons te verwijten valt, is dat we voor de winterstop niet efficiënt genoeg waren.

  Hein Vanhaezebrouck

  Heeft Vanhaezebrouck een verklaring gevonden voor het verschil tussen Gent voor en na de winterstop? "Volgend weekend spelen we onze 60e match van het seizoen."

   

  "We wilden absoluut de poules halen in Europa en hebben daarvoor 3 kwalificatierondes gespeeld. Daarna hebben we er alles aan gedaan om die poule te winnen en Europees te overwinteren dat hebben we allemaal gedaan.

  "We wilden ver gaan in de beker: Standard, Club uitgeschakeld en Anderlecht geklopt. Dan is het logisch dat je voor Nieuwjaar wat punten laat liggen. Het enige dat ons te verwijten valt, is dat we voor de winterstop niet efficiënt genoeg waren."

   

  "Je mag ook niet vergeten dat we dit seizoen 14 punten meer halen dan vorig seizoen, dat is een enorme progressie. Het geluk zat niet aan onze kant, maar toch hebben we geprobeerd om er op alle niveaus het maximale uit te halen. Dan kun je alleen maar trots zijn."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  2. András Németh (KRC Genk) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Núrio (KAA Gent). tweede helft, minuut 91.
  3. Er komen 2 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  4. Bruno Godeau (KAA Gent) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op András Németh (KRC Genk). tweede helft, minuut 90.
  5. De vlag van de lijnrechter gaat de hoogte in: Yonas Malede (KAA Gent) stond buitenspel. tweede helft, minuut 90.
  6. Luca Oyen (KRC Genk) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Andreas Hanche-Olsen (KAA Gent). tweede helft, minuut 89.
  7. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KAA Gent, Sulayman Marreh erin, Tarik Tissoudali eruit
  8. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KAA Gent, Yonas Malede erin, Elisha Owusu eruit
  9. Mike Trésor neemt de hoekschop voor KRC Genk. Hij dropt de bal centraal voor doel. tweede helft, minuut 86.
  10. Julien De Sart (KAA Gent) zet zijn hoofd tegen de bal, maar hij kan niet kadreren. tweede helft, minuut 84.
  11. Sven Kums neemt de hoekschop voor KAA Gent. Hij dropt de bal centraal voor doel. tweede helft, minuut 84.
  12. Redding van Davy Roef (KAA Gent), die de bal al duikend kan pareren. tweede helft, minuut 83.
  13. András Németh (KRC Genk) haalt uit met zijn linker... tweede helft, minuut 83.
  14. Julien De Sart (KAA Gent) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Bryan Heynen (KRC Genk). tweede helft, minuut 82.
  15. Mike Trésor (KRC Genk) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Tarik Tissoudali (KAA Gent). tweede helft, minuut 82.
  16. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij KAA Gent, Roman Bezoes erin, Vadis Odjidja Ofoe eruit
  17. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij KRC Genk, András Németh erin, Paul Onuachu eruit
  18. Julien De Sart (KAA Gent) trapt met zijn rechtervoet op doel, maar zijn schot gaat naast. tweede helft, minuut 79.
  19. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KAA Gent, Núrio erin, Alessio Castro-Montes eruit
  20. De ref fluit voor een fout, Joseph Paintsil (KRC Genk) heeft hands gemaakt. tweede helft, minuut 76.