Standard snoept onmondig Beerschot nog een play-off-ticket af

 1. 45' - Doelpunt - João Klauss (1 - 0)
 2. 23' - Geel - Tom Pietermaat
 3. 6' - Geel - Jackson Muleka
 1. 90+5' - Geel - Joren Dom
 2. 87' - Verv. Tom Pietermaat door Denis Prychynenko
 3. 86' - Doelpunt - Jackson Muleka (3 - 0)
 4. 85' - Verv. Selim Amallah door Nicolas Raskin
 5. 85' - Verv. Merveille Bokadi door Collins Fai
 6. 78' - Verv. Moussa Sissako door Maxime Lestienne
 7. 72' - Verv. Loris Brogno door Yan Vorogovskiy
 8. 72' - Verv. Stipe Radic door Pierre Bourdin
 9. 69' - Verv. João Klauss door Merveille Bokadi
 10. 69' - Verv. Michel Ange Balikwisha door Mehdi Carcela-González
 11. 66' - Verv. Zakaria Bakkali door David Mukuna-Trouet
 12. 60' - Doelpunt strafschop - Selim Amallah (2 - 0)
45'goalJoão Klauss1 - 0
60'penalty goalSelim Amallah2 - 0
86'goalJackson Muleka3 - 0

Standard heeft op de laatste speeldag in de reguliere competitie alsnog een ticket voor de Europe play-offs bemachtigd. De Luikenaars wonnen met 3-0 van een slap Beerschot, dat naast een ticket grijpt.

Standard - Beerschot in een notendop:

 • Sleutelmoment: Na drie gemiste kansen in de eerste helft gaat de vierde bal er vlak voor rust wél in voor João Klauss. Beerschot leek tot dan te speculeren op een punt en was niet bij machte om zich terug te knokken.

 • Man van de match: Schrijf diezelfde Klauss maar op. In een zenuwachtige eerste helft was de Braziliaan een van de weinige spelers die het hoofd koel hield. Zonder een sterke Vanhamel had hij wellicht meer dan één doelpunt gemaakt.

 • Opvallend: Het seizoen van Beerschot. Als promovendus kwam het zonder podiumvrees meedoen op het hoogste niveau. Uiteindelijk stond het slechts twee weken niet bij de eerste acht, waaronder in de cruciale laatste week.

Bekijk de goals uit Standard – Beerschot (3-0)

Vierde keer is scheepsrecht in Brazilië

Het duel tussen Standard en Beerschot was een van de twee rechtstreekse duels in de strijd op de Europe play-offs. De bezoekers uit Antwerpen stonden het sterkst, want zij hadden voldoende aan een punt in Luik.


Voor Standard was het dus van moeten en dat mocht Beerschot-goalie Vanhamel meteen ondervinden. Na een halve fout op Radic kon Klauss de zestien induiken en de bal in de korte hoek knallen, maar de bebaarde doelman ging snel genoeg naar de grond om een valse start te voorkomen.


Een naar eigen zeggen uitgeperst Beerschot was onmondig op Sclessin, maar gaf zelf ook niet te veel kansen weg. Klauss kon een kopbal niet laag houden en moest ook vanop rechts zijn meerdere erkennen in de reflexen van doelman Vanhamel.


De 0-0-ruststand was bijna in het grote boek der statistieken genoteerd, wanneer Standard nog een laatste keer aandrong. Siquet schudde een kenmerkende voorzet uit zijn rechter en voor doel kwam Klauss op het juiste moment voor Radic gekropen om de 1-0 op het bord te zetten. Standard virtueel in de Europe play-offs, Beerschot viel net uit de boot.

VIDEO: Schijnbeweging! Bakkali trapt naast de bal

Uitgeblust Beerschot kan niet reageren

Bij Beerschot hadden ze de boodschap begrepen en schoten ze als een gek uit de startblokken. Eleke werkte na nog geen minuut veel te zwak af, maar de grootste kans moest dan nog komen. Bakkali kon namelijk alleen op Bodart afstormen, maar struikelde eerst over de Standard-doelman en verslikte zich daarna in de bal.


Aan de overkant zag Klauss een tweede doelpunt door de neus geboord door een slecht geplaatste ploegmaat, maar dat bleek slechts uitstel van executie. Na ongelukkig handspel van Joren Dom wees scheids Lambrechts resoluut naar de stip. Een kolfje naar de hand van Amallah, die Vanhamel de verkeerde kant opstuurde en de 2-0 netjes in het zijnetje plaatste.

 

Beerschot was niet meer bij machte om een offensief op poten te zetten en Will Still vond ook op de bank geen spelers die het verschil konden maken. Standard speelde de wedstrijd rustig uit en het laatste greintje hoop bij Beerschot werd in de slotminuten nog de kop ingedrukt door de 3-0 van Muleka. 


Zo blijft de kampioen uit 1B met lege handen achter na een knap seizoen, waarin het slechts twee keer niet in de top-acht stond. Standard kan zich nu opmaken voor de Europe play-offs tegen KV Oostende, Gent en KV Mechelen. Al zal het belang daarvan afhangen van het resultaat van de bekerfinale, komende zondag tegen Genk.

VIDEO: Dom heeft geen zin in spelletjes en maait Carcela onderuit

Mbaye Leye: "Tegen Genk heb je een goeie dag en wat geluk nodig"

Mbaye Leye sleepte als Standard-coach nog een play-off-ticket uit de brand en dat na een moeilijk seizoen. “Eerst en vooral zijn zulke wedstrijden altijd moeilijk. Je speelt zelf voor de overwinning, terwijl de tegenstander genoeg heeft aan een punt en kan speculeren op de counter. We zijn rustig gebleven en hebben onze tijd genomen om zelf goed te voetballen.”


De Europe play-offs zijn dus een feit, maar eerst wacht met de bekerfinale nog een andere utidaging. “Als we onze tweede helft van vandaag kunnen doortrekken naar de bekerfinale, zou het goed zijn. Genk is namelijk een goeie ploeg en dan heb je een goeie dag en een portie geluk nodig. Met die finale en de play-offs kunnen we een moeilijk seizoen in elk geval nog goed beëindigen.”


Ook Standard-aanvoerder Samuel Bastien zag een moeilijk seizoen van zijn club en kon dan ook niet helemaal tevreden zijn na de zege. “Dit is niet onze plaats. We hebben in het begin van het seizoen veel punten verloren en wilden deze wedstrijd absoluut winnen om ons seizoen nog niet te laten eindigen. Volgende week zullen we er alles aan doen om de beker binnen te halen en daarna zullen we ook elke wedstrijd alles geven in de Europe play-offs.”

Will Still: "We gaan van 5e in 1B naar een eerlijke 9e plek in 1A"

De bezoekende coach, Will Still, vond dat zijn team het goed deed op het veld van Standard. “Maar dan geven we een doelpunt weg op het slechts mogelijke moment en bovendien op een fase waarover we al vaak hebben gesproken. Daarna geven we ook nog een strafschop weg op een jammere manier.”


Beerschot beëindigt het seizoen daardoor op een 9e plek en grijpt net naast een ticket voor de nacompetitie. “Ik ben ontzettend trots op onze prestatie. We gaan van 5e in 1B naar een eerlijke 9e plek in 1A en het is respectabel om daar te eindigen. Ik vind ook niet dat we die Europe play-offs vandaag hebben weggegeven, want dat doe je in het hele seizoen. Ik ben heel teleurgesteld, maar tegelijk heel ontzettend trots op de spelers, de staf en de hele club.”


Still is mijn zijn 28 lentes de jongste coach in 1A, al is het nog niet zeker of hij die titel ook volgend seizoen draagt. “Ik weet nog niet of ik volgend jaar nog T1 ben. Dat laat ik over aan anderen en daar denk ik zelf ook niet teveel over na. Ik ben drie jaar geleden naar hier gekomen op Beerschot terug in 1A te brengen.”


Beerschot-doelman Mike Vanhamel had zijn handen in de slotfase meer dan vol, maar zag dat het ook anders had kunnen lopen. “Ik heb een slecht gevoel na deze wedstrijd. Gezien de tweede helft is de uitslag wel terecht, maar het is vooral de penalty die ons dood doet. We zijn misschien niet meer de meest aanvallende ploeg, maar we krijgen elke wedstrijd toch nog onze kansen.”


Toch is deze zure nederlaag voor Vanhamel geen smet op het knappe seizoen. “Als ik terugkijk op dit seizoen, begin ik eigenlijk in januari vorig jaar. Toen stonden we pas 5e in 1B en ruim een jaar later doen we tot op de laatste speeldag mee voor een ticket voor de Europe play-offs. Het is zuur dat het zo moet eindigen.”

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 95. De buit is binnen voor Standard! Standard kwam na de rust nooit in de problemen tegen Beerschot en wint uiteindelijk met 3-0. Na de bekerfinale mag Standard dus ook aan de bak in de Europe play-offs. Beerschot valt op de slotspeeldag net uit de top-acht. .
 3. Gele kaart voor Joren Dom van Beerschot tijdens tweede helft, minuut 95
 4. tweede helft, minuut 94. Carcela wil aan de lijn nog wat dollen met Dom, maar die heeft daar absoluut geen zin in. De rechtsachter haalt Carcela genadeloos neer. .
 5. tweede helft, minuut 93.
 6. Nog drie reddingen van Vanhamel! En Beerschot mag Vanhamel danken, hoor. Bastien en Carcela raken niet voorbij de sterk spelende doelman. . tweede helft, minuut 92.
 7. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 8. Eleke mikt de eerredder op Bodart! De grootste kans op een bezoekend doelpunt is nog voor Eleke. De Nigeriaan kan de hoek uitkiezen, maar kopt recht op doelman Bodart! . tweede helft, minuut 90.
 9. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Beerschot, Denis Prychynenko erin, Tom Pietermaat eruit
 10. Vanhamel blijft alert. Een verre voorzet waait tot bij de opgerukte Fai, die de bal meteen op de slof neemt. Vanhamel is bij de pinken en vermijdt een zware 4-0. . tweede helft, minuut 87.
 11. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 86 door Jackson Muleka van Standard. 3, 0.
 12. tweede helft, minuut 86. Muleka deelt het genadeschot uit! Met nog 5 minuten op de klok ontneemt Muleka de bezoekers alle hoop. Vanhamel stopt de poging van Carcela, maar op de rebound van Muleka heeft hij geen antwoord. .
 13. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Standard, Nicolas Raskin erin, Selim Amallah eruit
 14. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Standard, Collins Fai erin, Merveille Bokadi eruit
 15. tweede helft, minuut 84. Je weet dat het serieus is wanneer ook Holzhauser terugkomt om te verdedigen. De Oostenrijker onderschept een voorzet richting Bastien en dat was nodig. .
 16. tweede helft, minuut 83. Nicolas Raskin krijgt nog wat aanwijzingen van Eric Deflandre en lijkt de vervanger te worden van Bokadi. Intussen lijkt Standard niet meer in de problemen te gaan komen. .
 17. Blessure. Invaller Bokadi heeft even verzorging nodig en tast naar de kuit. Het is niet duidelijk wat er gebeurd is, maar de Congolees lijkt nog voort te kunnen. . tweede helft, minuut 81.
 18. tweede helft, minuut 79. En op dit veld? Daar is voorlopig weinig te zien. Beerschot probeert telkens een aanval in elkaar te boksen, maar slaagt daar maar niet in. Standard moet geen wonderen verrichten om de nul te houden. .
 19. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Standard, Maxime Lestienne erin, Moussa Sissako eruit
 20. tweede helft, minuut 78. Kijken naar de concurrentie. Op de andere velden zien we dat Zulte Waregem het telraam mag bovenhalen. Het staat al 0-6 achter tegen Gent. KV Mechelen staat nog steeds 1-3 voor in Kortrijk. Samen met Standard en KVO zijn dat dus de vier teams die voorlopig strijden om het laatste Europese ticket. .