Ga naar de inhoud
Club Brugge is opnieuw kampioen.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
44
6
1
2
3
8
11
2
KRC Genk
44
6
5
0
1
15
5
3
Antwerp
35
6
1
3
2
6
11
4
Anderlecht
33
6
0
2
4
9
11
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
4
3
1
1
1
5
5
2
KRC Genk
7
3
2
0
1
8
1
3
Antwerp
4
3
1
1
1
3
3
4
Anderlecht
2
3
0
1
2
6
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
2
3
0
1
2
3
6
2
KRC Genk
9
3
3
0
0
7
4
3
Antwerp
1
3
0
2
1
3
8
4
Anderlecht
2
3
0
1
2
3
4
AnderlechtClub Brugge
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Lawrence Visser
stadion
Lotto Park

Nummer 17: Club Brugge hernieuwt zijn landstitel op het veld van Anderlecht

 do 20 mei 2021 22:53
Anderlecht
einde
3-3
Club Brugge
 1. 45+3' - Doelpunt strafschop - Lukas Nmecha (1 - 1)
 1. 54' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 2)
 2. 57' - Doelpunt - Noa Lang (1 - 3)
 3. 65' - Doelpunt - Lukas Nmecha (2 - 3)
 4. 70' - Geel - Éder Balanta
 5. 76' - Geel - Lukas Nmecha
 6. 86' - Verv. Noa Lang door David Chidozie Okereke
 7. 87' - Geel - Albert Sambi Lokonga
Jupiler Pro League - speeldag 5 - 20/05/21 - 21:01
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+3'
Lukas Nmecha
45+3'
Lukas Nmecha
1 - 1
54'
Hans Vanaken
1 - 2
Hans Vanaken
54'
57'
Noa Lang
1 - 3
Noa Lang
57'
65'
Lukas Nmecha
65'
Lukas Nmecha
2 - 3

Club Brugge is voor het tweede jaar op een rij kampioen van België. Na een dominant seizoen en spannende play-offs maakte blauw-zwart het af op het veld van Anderlecht. Een 3-3-gelijkspel volstond. De Brugse goals kwamen van een geprikkelde Vanaken en Noa Lang.

Anderlecht - Club Brugge in een notendop:

 • Sleutelmoment: Club speelt vroeg in de tweede helft de laatste twijfels weg. Op amper drie minuten deelt het twee stevige tikken uit met de 1-2 van Vanaken en de 1-3 van Lang. Anderlecht komt op de valreep nog terug tot 3-3, maar meer zit er niet meer in.

 • Man van de match: Hans Vanaken antwoordde op het veld, nadat hij de voorbije 2 matchen op de bank had moeten starten. Hij nam de druk weg met de vroege 0-1 en smoorde de opborrelende spanning na de rust weer in de kiem met de 1-2.  De Ketelaere was met 2 assists zijn partner in crime.

 • Opvallend: Club Brugge verlengt voor het eerst sinds 1978 zijn titel. Voor Philippe Clement is het zelfs zijn 3e titel op een rij na zijn triomf bij Genk. Het is geleden van Aimé Anthuenis, met Racing Genk en Anderlecht tussen 1999 en 2001, dat een coach daar nog eens in slaagt in de Belgische eerste klasse.

Bekijk de goals uit Anderlecht - Club Brugge (3-3)

Vanaken bezorgt Club droomstart

Met een klinkende 4-0-overwinning tegen Antwerp had Racing Genk de druk op Club Brugge nog wat verhoogd. Het zorgde voor een onzekere start bij Club, terwijl Anderlecht meteen vlotte combinaties op de mat legde.

Toch was het Club dat na amper 13 minuten uit het niks genadeloos toesloeg. Vanaken bewees waarom hij zijn plaats in de basis verdiende. Op aangeven van De Ketelaere werkte hij de 0-1 met zijn borst voorbij Verbruggen.

 

Anderlecht was de kluts kwijt en slaagde er nadien niet in om in de buurt van Mignolet te komen. Club snuffelde wel een paar keer aan de 0-2. Cullen kon nog net een gevaarlijk schot van Vormer afblokken en op een tweede poging van de Nederlander ging Verbruggen goed plat.

 

Dankzij een strakke organisatie en secuur verdedigen had Club de wedstrijd helemaal onder controle. Vlak voor de rust liep het desondanks toch fout voor de bezoekers. Mata beging ongelukkig hands in de zestien en met een heerlijke panenka zette Nmecha de strafschop om: 1-1.

Anderlecht sleept nog een punt uit het vuur

Een opdoffer voor Club, maar dat zette al vroeg in de tweede helft weer de puntjes op de i. Opnieuw maakten De Ketelaere en Vanaken het verschil. De eerste met een gemeten voorzet, de tweede met een rake kopbal: 1-2.

 

Amper drie minuten later deed Club het licht helemaal uit na een Nederlands kunststukje van Vormer en Lang. Die laatste rondde het één-tweetje feilloos af en liet Verbruggen kansloos achter met een gekruist schot.

 

Alles leek in kannen en kruiken voor Club, maar iets voorbij het uur bracht Nmecha toch weer wat spanning in de wedstrijd. Op een knappe dieptepass van Miazga troefde hij Kossounou af en ook Mignolet moest eraan geloven.

 

Anderlecht kwam in de slotfase zelfs nog op gelijke hoogte. Een treffer van Murillo op een vrije trap van Trebel werd terecht afgekeurd voor buitenspel, maar diep in de extra tijd schotelde de Panamees Bruun Larsen alsnog de 3-3 voor. Anderlecht pakte zo op de valreep een belangrijk punt in de strijd voor de derde plaats, Club is voor het tweede seizoen op rij kampioen.

Wat een ontlading! Geweldige vreugde bij Club Brugge na het laatste fluitsignaal

Ontlading is groot bij de Club-fans in Brugge: "Enkele honderden mensen zijn aan het feesten"

Reacties uit het Brugse kamp:

Nmecha: "Of ik blijf? We zullen zien"

Anderlecht liep het grootste deel van de wedstrijd achter de feiten aan. Pas in de slotfase kwam paars-wit op toerental. "Zo is het al een paar matchen. Hoe spelen we op het einde zo, maar in de 1e helft niet", zegt Lukas Nmecha.

 

"We moeten ons spel analyseren. We beginnen niet meteen goed, maar op het einde laten we het zien; het talent en de spelers. Het is weer een gelijkspel. We moeten echt leren winnen. Als we meer winnen, waren we misschien kampioen."

 

"Maar Club verdient het. Ze hebben een goeie start van het seizoen gehad. Ze hebben goeie spelers, ze scoren veel. Maar het zal misschien snel veranderen. Ze weten dat we eraan komen. We kunnen het elke ploeg moeilijk maken."

 

Vraag is dan wel of Anderlecht dat volgend seizoen met of zonder Nmecha zal doen. "Of ik blijf? We zullen zien, ik wil er nu nog niks over zeggen. Die panenka? Dat is altijd een risico. Als je weet wat je wil doen, moet je het gewoon afmaken."

Kompany: "Hard werken om een inhaalbeweging te maken"

Vincent Kompany strooide met lof voor Club Brugge, maar toonde zich ook strijdbaar. "Club is de terechte kampioen. Ze hebben niet alleen dit seizoen goed werk geleverd, maar werken al een hele tijd achter de schermen om tot dit resultaat te komen. Wij moeten nu hard werken en achter de schermen het nodige doen om een inhaalbeweging te maken", zegt de Anderlecht-coach.

 

"We hebben vanavond weer collectief gestreden, we hebben onze verantwoordelijkheid genomen aan de bal. Hier en daar was de individuele kwaliteit bij Club net iets te groot voor ons. Op bepaalde momenten moeten we nog iets scherper zijn om sneller te trappen. Op het einde was dat beter."

 

"Tijdens de wedstrijd hadden we zeker momenten waarop we in de juiste zones terechtkwamen, maar was er te weinig dreiging. Bij Club was het omgekeerd. Wij staan nog niet scherp genoeg, maar heel veel jongens gaan nog beter worden."

 

"Wij speelden tegen spelers die al een bepaalde status en niveau hebben. Onze jongens zullen uiteindelijk waarschijnlijk een hoger niveau halen, maar ze moeten nu nog hard werken."

Clement: "De spelers hebben echt iets unieks gedaan vanavond"

Clement: "Het is meer trekken en sleuren geweest dit seizoen"

Fase per fase

90+5'

Einde

Club Brugge pakt een punt op Anderlecht en kroont zich zo voor de 17e keer tot landskampioen. Het is ook voor het eerst sinds 1978 dat Club voor het tweede seizoen op rij de titel verovert.

90+5' tweede helft
90+3'

Bruun Larsen maakt nog gelijk!

Anderlecht komt op de valreep nog langszij. Murillo legt de bal goed achteruit en Bruun Larsen geeft Mignolet het nakijken. Een belangrijk doelpunt voor paars-wit, dat nu zondag genoeg heeft aan een punt tegen Antwerp om derde te eindigen.

90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
90'

3 minuten extra

Bij Club kunnen ze de champagne stilaan bovenhalen. Nog drie minuten en dan is de 17e landstitel definitief binnen.

89'

Applaus voor De Ketelaere

De handen gaan op elkaar bij Club voor De Ketelaere. Hij heeft er een dijk van een wedstrijd opzitten met 2 assists. Dost mag nog enkele minuten meedoen.

88'

Anderlecht moet nog 2 keer scoren om zichzelf in een gunstige positie te zetten voor een Europees ticket en om Genk nog een herkansing te geven.

Tom Boudeweel op Radio 1
86'
86'

Kompany gooit ook Mukairu nog in de strijd. Hij neemt de plaats in van Mykhaylichenko. Ook bij Club wordt er nog gewisseld. Okereke vervangt Lang.

85'
84'

3-3 afgekeurd!

Anderlecht komt bijna weer op gelijke hoogte op een vrije trap van Trebel! Murillo kan de bal aan de tweede paal in doel werken, maar zijn treffer wordt terecht afgekeurd voor buitenspel.

81'

Dauda laat de Club-defensie nog even zweten. Hij wordt goed de diepte ingestuurd door Sambi Lokonga, maar vanuit een schuine hoek kan hij zijn schot niet kadreren.

79'

Anderlecht probeert het nog, maar voorlopig lijkt Club alles onder controle te hebben.

Tom Boudeweel op Radio 1
76'
Anderlecht
74'

Dubbele wissel bij Anderlecht. Voor Cullen en El Hadj is de laatste thuiswedstrijd van het seizoen voorbij, Trebel en Dauda mogen de slotfase volmaken.

70'
Club Brugge
70'

Balanta vliegt er net iets te stevig in. Hij deelt een forse duw uit aan Amuzu, die tegen de boarding vliegt. De gele kaart is het logische gevolg.