Aanval is de beste verdediging: Gentse burcht blijft overeind tegen Genk

  1. 45' - Doelpunt - Milad Mohammadi (1 - 1)
  2. 23' - Geel - Théo Bongonda
  3. 16' - Doelpunt - Théo Bongonda (0 - 1)
  1. 90+4' - Doelpunt - Dogbole Niangbo (4 - 1)
  2. 90+1' - Verv. Sven Kums door Giorgi Kvilitaia
  3. 88' - Doelpunt - Vadis Odjidja Ofoe (3 - 1)
  4. 86' - Verv. Jonathan David door Sulayman Marreh
  5. 85' - Verv. Jere Uronen door Joseph Paintsil
  6. 67' - Verv. Roman Bezoes door Dogbole Niangbo
  7. 62' - Verv. Kristian Thorstvedt door Mats Møller Dæhli
  8. 52' - Doelpunt - Roman Bezoes (2 - 1)
  16'goalThéo Bongonda0 - 1
  45'goalMilad Mohammadi1 - 1
  52'goalRoman Bezus2 - 1
  88'goalVadis Odjidja Ofoe3 - 1
  90+4'goalDogbole Niangbo4 - 1

  Jess Thorup heeft van de Ghelamco Arena een stevig fort gemaakt. En Racing Genk kon daar geen verandering in brengen. Bongonda opende nochtans de score, maar daarna kwam Gent op toerental: 4-1.

  Gent - Genk in een notendop

  • Sleutelmoment: Het zit in het eerste bedrijf allemaal een beetje tegen voor Gent, dat met een achterstand tegen de rust aanhinkt. De gelijkmaker van Mohammadi blaast de thuisploeg weer leven in en uiteindelijk is er geen houden meer aan.
  • Man van de Match: Milad Mohammadi is het schoolvoorbeeld van een moderne back. De Iraniër is verdedigend geen kraan, maar maakt dat ruimschoots goed met zijn aanvallende bijdragen. Blijft onvermoeibaar draven en mag zijn eerste goal vieren.
  • Opvallend: Genk was vijf wedstrijden ongeslagen in de Ghelamco Arena en leek de ploeg die het fort zou kunnen ontmantelen, maar dat liep dus anders af. Gent blijft dit seizoen ook in zijn achttiende thuismatch onverslaanbaar.

  Bekijk de goals uit Gent - Genk (4-1)

  Mohammadi brengt ongelukkig Gent terug

  De kampioen probeerde zijn wil op te leggen, maar moest al snel achteruit tegen een vlot spelend Gent. Tussen een paar Genkse fouten door waren de eerste kansjes voor Ngadeu en Kums. Ito was de gevaarlijkste bezoeker. Hij mikte een schot over en zag na een haperende dribbel zijn aflegger gelukkig tot bij Bongonda rollen. Die maakte er tegen de gang van het spel in 0-1 van.

   

  Vervelend voor Gent, dat met vermijdbaar balverlies ei zo na de 0-2 van Thorstvedt slikte. Het dipje van de Buffalo's duurde niet lang. Coucke moest naar een vluchtschot van Kums zweven en kon opgelucht ademhalen nadat een zwieper van David en een schuiver van Depoitre voorlangs vlogen. De engelbewaarder van Genk draaide overuren. Een schitterende volley van Kums zette het net dit keer wel bol, maar de assistent vlagde voor hinderlijk buitenspel van David. De VAR werkte niet, dus kon de betwistbare fase niet herbekeken worden.

   

  De tegenslagen dempten de dadendrang van Gent en de wedstrijd viel een beetje stil. Genk profiteerde om er via Ito nog een keertje uit te komen. De Limburgers leken op weg naar een voorsprong bij de rust, maar dat was buiten Mohammadi gerekend. De Iraniër rondde een vlotte aanval netjes af.

  VIDEO: Kaminski houdt met zijn kin de 2-1 op het bord

  Genk wordt na rust helemaal afgemaakt

  Ook na de rust was de Genkse poging om het initiatief te nemen geen lang leven beschoren. Bezoes mocht een keertje oefenen en schoot dan raak na een warrige fase. Gent had zijn verdiende voorsprong al vroeg in de tweede helft beet, maar bleef dan gek genoeg plakken. Dewaest was zelfs dicht bij de gelijkmaker, maar ramde op de kin van Kaminski.

   

  Dat was wel zowat het laatste directe doelgevaar van de bezoekers. Gent bleef de lakens uitdelen, al kwam het iets minder gemakkelijk aan doelkansen. Toen de bal toch nog eens goed viel, stak de wedstrijdleiding er weer een stukje tussen. De slinkse David dacht na een kopbal van Depoitre op de lat de 3-1 te maken, maar de VAR - die ondertussen opnieuw functioneerde - had zijn handspel opgemerkt.

   

  Zo bleef het boeiend tot een minuutje voor het einde van de reguliere speeltijd. Odjidja rukte in zijn vijftigste competitiematch voor Gent ver op, zette Dewaest in zijn hemd en vloerde als klap op de vuurpijl ook Coucke. Een geweldige goal, en het zou nog erger worden voor de landskampioen. In de toegevoegde tijd bood Kvilitaia debutant Niangbo immers de kurkdroge 4-1 aan.

   

  Gent zet zijn titelambities kracht bij met een andermaal beresterke prestatie en onderlijnt zijn thuisreputatie. Voor Genk, dat nog enkele toppers treft, wordt Play-off I een moeilijk verhaal.

   

  VIDEO: Gent ziet tot tweemaal toe een goal afgekeurd worden

  Kums: "Gelijkmaker op goed moment"

  Sven Kums boekte met Gent een overtuigende zege. "We kwamen nogal ongelukkig op achterstand, maar reageerden goed. De gelijkmaker kwam op een goed moment, zo vlak voor de rust. In de tweede helft gingen we er nog meer voor. Ik denk dat het een verdiende overwinning was."

   

  Kums maakte ook een prachtig afgekeurd doelpunt. "Jammer dat het nipt buitenspel was, want ik raakte hem goed en hij ging mooi binnen. Ik probeer dit seizoen vaker te trappen. Alleen zo kun je scoren", lachte de middenvelder.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Afgelopen! Ook Genk kan Fort Ghelamco niet innemen. Bongonda zette de kampioen wel op voorsprong, maar ondanks twee afgekeurde goals ging Gent er nog over. Mohammadi, Bezoes, Odjidja en Niangbo zorgden voor de 4-1 uitslag.
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. Oplawaai voor Genk. Niangbo luistert zijn debuut nog op met een raket in de korte hoek. De pas ingevallen Kvilitaia tekent voor de assist, het feest kan helemaal losbarsten in Gent.
  4. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 94 door Dogbole Niangbo van KAA Gent. 4, 1.
  5. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij KAA Gent, Giorgi Kvilitaia erin, Sven Kums eruit
  6. tweede helft, minuut 91. Play-off I wordt nog een moeilijk verhaal voor Genk. Het ontmoet straks nog Charleroi, Antwerp, Standard en Club Brugge.
  7. tweede helft, minuut 88. Odjidja beslist het! In zijn vijftigste competitiematch voor Gent zorgt Vadis Odjidja voor de verlossing. Hij danst voorbij een verbouwereerde Dewaest en neemt ook Coucke te grazen. Heerlijk afgewerkt van de aanvoerder!
  8. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 88 door Vadis Odjidja Ofoe van KAA Gent. 3, 1.
  9. tweede helft, minuut 87. Het is niet de gewoonte van Thorup om een defensieve vervanging door te voeren. Misschien ruiken ze bij Genk nu wel bloed.
  10. tweede helft, minuut 86. Beide ploegen gaan wisselen. Paintsil vervangt Uronen, David verlaat onder luid applaus het veld voor Marreh.
  11. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KAA Gent, Sulayman Marreh erin, Jonathan David eruit
  12. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij KRC Genk, Joseph Paintsil erin, Jere Uronen eruit
  13. tweede helft, minuut 84. Mohammadi blijft rennen. De Iraniër haalt nog maar eens de achterlijn, maar direct doelgevaar vloeit er niet uit voort.
  14. tweede helft, minuut 82. Een verdwaalde bal komt bij David terecht en dan moeten de bezoekers oppassen. Dewaest doet dat en grijpt tijdig in.
  15. tweede helft, minuut 80. Racing Genk komt nu wel opzetten. Peter Vandenbempt.
  16. tweede helft, minuut 79. Het blijft voorlopig bij één uitgesproken kans op een Limburgse gelijkmaker. Gent blijft de gevaarlijkste ploeg, maar heeft zijn driepunter nog niet over de streep getrokken.
  17. tweede helft, minuut 76. Odjidja verschijnt schuin voor doel, maar blijft in het gras haperen en kan Coucke niet op de proef stellen.
  18. tweede helft, minuut 73. Boeiende match. Mohammadi gooit zich zonder vrees voor de knal van Ito en duikt even later aan de overkant op om een voorzet te trappen. Die levert Gent een hoekschop op.
  19. tweede helft, minuut 71. Coucke vangt een schot van Odjidja in twee tijden. Het golft opeens weer vlot heen en weer in de Ghelamco Arena.