Spanje mocht nog eens als vanouds vieren.

Spanje juicht in Nations League na zenuwslopende strafschoppenreeks tegen onfortuinlijke Kroaten

UEFA Nations League - speeldag 1 - 18/06/23 - 20:45

Spanje is de nieuwe laureaat van de Nations League. Na een uitputtende en matige finale tegen de stugge Kroaten, bracht een zinderende penaltyreeks redding. Dani Carvajal maakte de winnende elfmeter, maar doelman Unai Simón was de echte held van de natie met twee schilderachtige saves tijdens de strafschoppen.

De Kuip in Rotterdam heeft geen flitsende finale gekregen, de Nations League-finale is wel een ware uitputtingsslag geworden.

De experimentele selectie van de Spanjaarden probeerde het met combinatievoetbal, de Kroaten lagen steevast op de loer op de tegenaanval. Een clash der stijlen die voor een permanente staat van paraatheid zorgde bij beide teams.

Ondanks veel goede wil, bleef de wedstrijd dus grotendeels op slot. Het resultaat: na 45 minuten geen doelpunt, na 90 minuten geen doelpunt en zelfs na 120 minuten bleef het droog in Rotterdam.

Ansu Fati kwam vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd het dichtst bij een bevrijdend doelpunt, maar een sterke Ivan Perišic keerde zijn schot ultiem nog van de lijn. De finale moest zo met penalty's beslist worden.

Het was hard tegen onzacht tussen de lijnen.

Muziek in de oren bij de Kroaten, die op het WK zowel Japan als Brazilië uitschakelden met strafschoppen en met Dominik Livakovic een ware specialist tussen de palen had staan.

Spanje droeg dan weer de herinnering van de WK-uitschakeling tegen Marokko met zich mee. Het wist toen geen enkele elfmeter te maken.

Toch was het noch Livakovic, noch de Kroaten die na een zinderende strafschoppenserie gevierd werden. Unai Simón ontpopte zich tot de held van zijn natie met twee spectaculaire reddingen.

Eerst spatte een mogelijke winning goal van Aymeric Laporte nog uiteen op de lat, maar de ervaren Dani Carvajal maakte het uiteindelijk koelbloedig af met een veredelde panenka.

Spanje mocht zo nog eens als vanouds vieren, de Kroaten moesten op hun beurt opnieuw vrede nemen met een zilveren troostprijs.

Juranovic: "Wilden trofee voor Modric"

• Josip Juranovic (verdediger Kroatië): "We wilden heel graag een trofee aanbieden aan Luka Modric, hij is de grootste sportman van ons land, de grootste voetballer. Misschien heeft hij nog een kans op het EK volgend jaar."
    • Rodri (middenvelder Spanje): "Wij zijn enorm gelukkig, het was een zware match. Het is moeilijk om dit te bereiken. Deze generatie heeft veel beloftes in zich. Mentaal waren we zeer sterk. Er moeten zaken beter, maar een overwinning is altijd goed."

23:30

Spanje wint de Nations League

Dani Carvajal maakt het af! Spanje kroont zich na een prangende penaltyreeks tegen Kroatië tot de nieuwe winnaar van de Nations League. Unai Simon is de held van de avond met twee spectaculaire reddingen tijdens de strafschoppen.

23:30
    23:30
    23:29
    shootouts
    23:28

Penaltyheld Simon?

Unai Simon doet het opnieuw. Als een katachtige redt hij de strafschop van Petkovic. Carvajal mag het afmaken.

23:28
    23:27
    shootouts
    23:27

Laporte op de lat!

Laporte krijgt de unieke kans om het vanop de stip af te maken, maar zijn strafschop en de Spaanse hoop spat uiteen op de deklat.

De eerste misser!

Lovro Majer is de pineut. De invaller trapt de bal hard naar de rechterhoek, maar Simon kan knap pareren. Het blijft zo 3-3.

Kroatië - Spanje: 2-2

Alsof we naar een herhaling kijken, duwt ook Rodri de bal rustig in de linkerhoek.

23:23
    23:23

Kroatië - Spanje: 2-1

Brozovic speelde een sterke wedstrijd en stelt nu ook niet teleur. De middenvelder legt de 2-1 rustig binnen.