UEFA Europa League - speeldag 1 - 24/08/23 - 20:31
72'
Casper Terho
72'
2 - 0

Union staat dicht bij een nieuw avontuur in de Europa League. De Brusselaars verzilverden hun dominantie tegen het Zwitserse Lugano met twee goals. Eckert opende vroeg de score, Terho zorgde na rust voor een comfortabele 2-0. Dit mag volgende week niet meer mislopen, toch?

Union - FC Lugano in een notendop:

• Sleutelmoment: Een uur lang geraakte Union ondanks de overmacht die het had niet verder dan een krappe 1-0-voorsprong, terwijl Lugano op de counter bleef loeren voor de gelijkmaker. Tot Casper Terho met nog 20 minuten te gaan het zegezekere doelpunt overhoeks in doel trapte.

• Man van de wedstrijd: Eentje die geen doelpunt scoorde, maar wel enorm bedrijvig was. Cameron Puertas kondigde vooraf aan dat hij graag (nog eens) wilde scoren tegen Lugano, een ploeg uit zijn vaderland. Zijn gretigheid loodste hem tot een viertal grote kansen, maar de doelman van Lugano, Saipi ontzegde hem telkens het recht van een doelpunt.

• Waarschuwing: Net als vorig jaar wint Union dus zijn eerste Europese wedstrijd van het seizoen met 2-0. Al mondde het tegen Rangers in de terugwedstrijd wel nog uit tot een onwaarschijnlijke uitschakeling in de Champions League. Union is bij deze gewaarschuwd, maar met het spel en de tegenstander van vandaag zou de Europa League voor Union geen probleem mogen zijn.

Vroege voorsprong, gelijkmaker afgekeurd

Op enkele openingsminuten voor Lugano na, was het begin toch volledig voor Union, die veruit het gretigst aan de wedstrijd begon.

Na enkele kansen was het na 10 minuten al prijs. Een voorzet bleef hangen in de 16 en viel uiteindelijk voor de voeten van Eckert Ayensa, die deed wat hij al 4 keer in de competitie deed: scoren.

Een droomstart voor Union dat lustig was naar meer. Met in de hoofdrol: Puertas, die zich kost wat kost wilde tonen aan zijn vaderland. Maar de doelman van Lugano, Saipi, was de spelbreker. Op alle 3 poging van Puertas bracht hij redding, waaronder één met een wereldsave.

Lugano was nog niet uitgeteld en loerde op de counter. En bij keren gevaarlijk: Zwitsers international Steffen kwam alleen op Moris, maar hij besloot naast.

Uit één van zulke counters puurde Lugano een hoekschop waarop Union werd verslagen. De bal ging via Hajdari in doel, maar de Zwitser devieerde de bal met de arm over de doellijn. De VAR greep in een resette de gelijkmaker.

Cameron Puertas (links) en Eckert Ayensa (rechts) vieren samen het eerste doelpunt.

Toch late verlossing

Lugano kwam gevaarlijker uit de kleedkamers, een gewaagd schot van Celar kende geen geheimen voor Moris en zijn korte hoek. En ook met het schot van Bottani wist de Luxemburger raad.

Net wanneer Union leek ingedommeld, schoot Terho met een eerste poging de thuisclub wakker. Het sein om terug te gaan voetballen en duels te winnen. Dat loonde want bij de tweede poging van Terho was het raak. Een perfect uitgekiende aanval werd door de Fin overhoeks binnengetrapt.

Het slotoffensief van Lugano was een kolfje naar de handen van Moris. Vooral op de keiharde volley op de slof van invaller Macek was zijn redding indrukwekkend.

Met een meevaller was de bonus van Union één van 3 doelpunten, maar de kopbal van Lazare belandde in de slotminuten aan de verkeerde kant van het doel in het zijnet.

Het eindverdict: 2 doelpunten in de plus. Daarmee reist Union volgende week naar Zwitserland, maar vooral ook met een hersteld gevoel na die opdoffer tegen KV Mechelen. Blessin bewijst nog eens: het hertekend Union kan minstens evengoed voetballen als dat van vorig jaar.

Terho zorgde voor de verlossing voor Union.

Bekijk de doelpunten van Union:

Vanhoutte: "Reactie na nederlaag tegen Mechelen getoond"

De nederlaag tegen KV Mechelen van afgelopen weekend hakte er stevig in bij Union en dus hadden de spelers iets goed te maken: "Als ploeg hebben we een reactie getoond na het verlies tegen Mechelen. We hebben onze rug gerecht met goed voetbal", vindt Charles Vanhoutte terecht.

"Al konden we de score wel nog meer uitdiepen. In België missen we ook nog efficiëntie en dat was vandaag opnieuw, al is 2-0 geen slechte uitgangspositie."

"Gelukkig maakten onze Unionisten veel lawaai vandaag, want het is toch altijd anders om niet in het eigen stadion te voetballen. We willen het hoogst haalbare en dat is de groepsfase van de Europa League. We hebben een goede stap gezet, maar mogen nog niet te euforisch zijn."

22:29

Einde van de wedstrijd!

Union start het tweede opeenvolgend Europees seizoen al bij al met een eenvoudige overwinning. Terho verdubbelde na de rust de voorsprong!

90+7'
90+6'

Veel voetbal zit er niet meer in: Lugano bouwt nauwelijks meer op, Union krijgt wel nog enkele kansjes, maar echt gevaarlijk zijn ze ook niet meer. De eindstand lijkt al vast te staan.

90+4'

Bekijk ondertussen gerust het tweede doelpunt van Union:

90'

We krijgen 7 minuten toegevoegde tijd. Er waren wel een paar kleine blessuregevalletjes en in Europees voetbal dikt dat de speeltijd dus stevig aan.

87'

Lazare mist 3-0

Lazare krijgt nog een reuzekans! Aan de tweede paal staand krijgt hij een perfecte voorzet van Nilsson nog op het hoofd, maar de juiste kant van het doelnet vindt hij niet.

85'

Union laat het nu wel heel makkelijk begaan. Opnieuw kan een invaller dreigen: Espinoza vuurt een schot af uit de tweede lijn, Moris is nog altijd vastberaden voor een clean sheet.

85'
83'

Moris houdt de 0 (voorlopig)

En net wanneer je denkt dat ze uitgeteld zijn, zijn ze er toch! Invaller Macek neemt een voorzet geweldig en keihard op de slof. Moris staat als een blok overeind. Knappe redding!

83'
81'

Het spel ligt even stil: Saipi, die er toch wel al een paar uitgehouden heeft, heeft bijstand nodig.

79'

Opstootje tussen Nilsson en Hajrizi, de scheidsrechter wil dat beide heren het bijleggen en nogal dik tegen hun zin tikken ze elkaars hand aan.

77'

Lugano blijft dreigen: deze keer moet Moris tussenbeide komen op een lage voorzet vanop rechts.