Ga naar de inhoud

Rampscenario voor Genk tegen Olympiakos: rood voor Paintsil en tegengoal in 95e minuut

 do 17 augustus 2023 22:07
OLY
einde
1-0
GNK
 1. 31' - Doelpunt strafschop - Joseph Paintsil (1 - 0)
 2. 45+1' - Geel - Giorgios Masouras
 1. 55' - Geel - Rodinei
 2. 57' - Geel - Alieu Fadera
 3. 57' - Geel - Mohamed Mady Camara
 4. 66' - Geel - Quini
 5. 66' - Rood - Joseph Paintsil
 6. 69' - Verv. Ayoub El Kaabi door Youssef El Arabi
 7. 69' - Verv. Giorgios Masouras door Pep Biel
 8. 71' - Verv. Alieu Fadera door Matías Galarza
 9. 79' - Geel - Kostas Fortounis
 10. 81' - Verv. Mohamed Mady Camara door Marios Vrousai
 11. 84' - Geel - Pep Biel
 12. 90+1' - Geel - Nicolas Freire
 13. 90+1' - Verv. Yira Sor door Christopher Baah
 14. 90+7' - Doelpunt - Sotiris Alexandropoulos (1 - 1)
 15. 90+8' - Verv. Patrik Hrošovský door Toluwalase Emmanuel Arokodare
 16. 90+8' - Verv. Joris Kayembe door Luca Oyen
 17. 90+9' - Verv. Kostas Fortounis door Andreas Ndoj
 18. 90+11' - Geel 2 - Rodinei
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
31'
Joseph Paintsil
31'
Joseph Paintsil
1 - 0
90+7'
Sotiris Alexandropoulos
1 - 1
Sotiris Alexandropoulos
90+7'

Geen Champions League en ook geen Europa League. Racing Genk heeft zichzelf voor de tweede keer in eigen voet geschoten in de Europese voorrondes. Na het penaltydrama tegen Servette, slikte Genk de beslissende goal tegen Olympiakos diep in de extra tijd.

Racing Genk - Olympiakos in een notendop:

 • Sleutelmoment: Rond het uur gaat het licht uit bij Joseph Paintsil. Na een trekfout van Quini revancheert de Ghanees zich door wild na te trappen. Het komt de doelpuntenmaker op logisch rood te staan en brengt Genk in een bijzonder lastig parket.

 • Man van de match: Sotiris Alexandropoulos, het is een naam die klinkt als muziek. Vanavond schreef hij een prachtig slotakkoord voor Olympiakos. Diep in de extra tijd snoepte hij Hrosovsky de bal af op de rand van de zestien en met een lage knal liet hij Vandevoordt kansloos achter.

 • Opvallend: Racing Genk maakt tegen beter weten in maximaal gebruik van het watervalsysteem in het Europese voetbal. Het begon zijn Europese seizoen in de Champions League, zakte af naar de Europa League en moet nu nog knokken voor de groepsfase van de Conference League. 

Paintsil doet het vanaf de stip, in twee keer

In de voorrondes van de Champions League liep het voor Racing Genk fout tegen Servette Genève en ook in de Europa League maakte de vicekampioen vorige week een valse start tegen Olympiakos. Letterlijk dan, want na amper 22 seconden stond het al 1-0.

Genk, zonder de geblesseerde Trésor, had zijn lesje geleerd en was voor eigen volk wel meteen op de afspraak. Olympiakos moest achteruit, al kon de Griekse recordkampioen wel leven met het tandeloze Genkse overwicht.

Pas rond het halfuur sloeg de vlam in de pan, met Paintsil in de hoofdrol. De Ghanees dwong een penalty af en ging ook zelf achter de bal staan, maar Paschalakis kon de slappe strafschop tegen de paal duwen. 

Gelukkig voor Genk was de doelman nipt te vroeg vertrokken en dus kreeg Genk op aangeven van de VAR een herkansing. Paintsil was niet uit zijn lood geslagen en zette de penaltry nu wél feilloos om. Genk hield de touwtjes nadien stevig in handen, al bleef loepzuivere kansen afdwingen wel een pijnpunt.

Alexandropoulos stuurt Genk naar de Conference League

Rond het uur ontpopte Paintsil zich van held plots tot antiheld. Na een trekfout van Quini trapte de doelpuntenmaker onbezonnen na op de Spanjaard. Duidelijker wordt een rode kaart niet, Genk stond plots met z'n tienen.

Olympiakos rook zijn kans en het balbezit verschoof naar de bezoekers uit Piraeus. Vandevoordt moest ingrijpen op een volley van Iborra en liet zich ook niet verrassen op een kopbal van Alexandropoulos.

In de slotfase hield de doelman Pep Biel tot twee keer toe van de gelijkmaker. Genk leek zo op weg naar verlengingen, maar diep in de extra tijd ging het alsnog fout. Hrosovsky speelde de bal kwijt aan de eigen zestien en met een stevige knal veroordeelde Alexandropoulos Genk tot de Conference League.

El Khannouss: "Die domme rode kaart, dat mag nooit gebeuren"

 • Bilal El Khannouss (Racing Genk): "We zijn heel teleurgesteld, want we hadden alles in eigen handen. We kwamen op voorsprong en hadden alles onder controle. Die domme rode kaart in de tweede helft, dat mag nooit gebeuren. We moeten onze emoties onder controle houden. Zo'n rode kaart mag je nooit nemen. We hadden de hele wedstrijd het gevoel dat we gingen winnen. Maar na die domme rode kaart moesten we het met tien doen en dan slikten we nog een dom doelpunt in de laatste minuten. Dat heeft puur met concentratie te maken, je moet die bal daar gewoon wegtrappen. Het is heel jammer. Er werd niet veel gesproken in de kleedkamer, want er zit heel veel teleurstelling in de groep. De trainer heeft wel gezegd dat we zulke fouten nooit mogen maken, zeker op onze leeftijd en op zo'n hoog niveau. Dit is topsport, met ups and downs. We moeten nu de knop weer omdraaien."

 • Wouter Vrancken (trainer Racing Genk): "Als je het op één moment zo weggeeft, dan is dat moeilijk te plaatsen. We domineerden weer de hele wedstrijd, al kon de laatste bal soms beter. Hoe meer de wedstrijd dan vordert, hoe meer het een fysieke slag wordt en die kan je dan wel winnen. Maar daar zijn we niet toegekomen door één actie die niet kan. Tot dat moment hadden we niks weggegeven. Zelfs met 10 hebben we het nog goed dicht gehouden en onze momenten proberen te pakken. Maar het plan om in de laatste 20 minuten nog het verschil te maken met Tolu was opeens in de prullenmand beland. In de volle emotie mag je nu niks zeggen tegen Paintsil, maar dit kan gewoon niet. Dit moet je in de hand hebben. We moeten nu absoluut in de poulefase raken, dat is altijd het opzet geweest. We hebben twee keer de kans gehad om dat te verzekeren. Vooral deze is zuur, want we voelden dat we dit gewoon gingen binnenhalen."

Bekijk de reacties na de match:

Fase per fase

90+13' tweede helft
90+12'

Einde

Na de uitschakeling in de Champions League volgt nu ook de exit in de Europa League voor Racing Genk. Paintsil ging van held naar antiheld tegen Olympiakos. Hij opende de score met een penaltytreffer, maar liet zijn ploeg ook in de steek toen hij in de tweede helft rood kreeg voor natrappen. Genk leek alsnog op weg naar verlengingen, maar diep in de extra tijd sloeg Alexandropoulos alsnog toe. Het wordt de Conference League voor Genk.

90+11'
Olympiakos Piraeus
90+10'

Ook Olympiakos met tien

Rodinei loopt nog tegen zijn tweede gele kaart aan voor spelbederf. Zo eindigt deze wedstrijd nog met 10 tegen 10, maar de uitsluiting komt te laat voor Genk.

90+9'

Genk zet nog alles op alles, maar het is met de moed der wanhoop. De 8 minuten extra tijd zijn intussen al verstreken.

90+9'
wissel
90+8'
90+8'
90+7'

Brengt de VAR nog redding voor Genk? Stieler tast even naar zijn oortje, maar het doelpunt telt wel degelijk. Genk is op weg naar de Conference League.

90+7'
90+5'

Alexandropoulos velt Genk!

Diep in de extra tijd gaat het alsnog fout voor Racing Genk! Hrosovsky speelt de bal kwijt op de rand van de zestien en die knalt de gelijkmaker onhoudbaar binnen.

90+2'

Geel voor Van Dessel

Assistent Van Dessel maakt iets te veel ophef op de Genkse bank na een discutabele fase met Bonsu Baah. Ref Stieler wil het kort houden en komt speciaal naar de zijlijn om geel te geven.

90+1'

Vandevoordt houdt Genk in leven

Olalala, bijna was het voorbij voor Genk. Pep Biel snijdt de zestien in en lijkt weg naar de gelijkmaker, maar Vandevoordt schudt een prima reflex uit zijn mouwen. 

90+1'
90+1'
Olympiakos Piraeus
89'

Geel voor Freire

Ook Freire gaat nog met geel in het boekje van ref Stieler. Intussen kiest Wouter Vrancken er ietwat verrassend voor om Bonsu Baah nog op het veld te brengen voor Sor.