Genk moet achtervolgen in Griekenland.

Genk kan Europese vloek niet afschudden na ongelukkige eerste minuut tegen Olympiakos

do 10 augustus 2023 23:05
GNK
1-1
OLY
  1. 2' - Doelpunt - Kostas Fortounis (1 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 10/08/23 - 21:02
2'
Kostas Fortounis
2'
1 - 0

Genk is op de dool in Europa. Tegen Olympiakos liet het zich - voor de 2e keer in amper een week - al ringeloren in de eerste minuut. Omdat er nadien geen doelpunten meer vielen, verloor het zijn heenwedstrijd in de derde voorronde van de Europa League met het kleinste verschil. Diep in de verlengingen spatte de ultieme gelijkmaker van El Khannous nog uiteen op de lat.

Olympiakos - Racing Genk in een notendop:

• Sleutelmoment: De wedstrijd begint dramatisch voor Racing Genk. McKenzie werkt een ongevaarlijke voorzet van Rodinei slordig in de voeten van Fortounis en die jaagt de bal na amper 22 seconden in één tijd hoog in doel.

• Man van de match: Alexandros Paschalakis werd niet vaak op de proef gesteld vanavond, maar de Griekse doelman stond er wel wanneer het moest. Tot twee keer toe hield hij El Khannouss van de gelijkmaker.

• Opvallend: Niet goed bij de les zijn in het begin van de wedstrijd. Genk stoot zich voor de tweede maal aan dezelfde steen. Afgelopen zaterdag slikte het tegen Eupen na iets meer dan een minuut ook al een goal.

Genk staat al na 22 seconden op achterstand:

Genk schiet in eigen voet met dramatische start

De Champions League-droom spatte vorige week uit elkaar voor Racing Genk en in de competitie ging het ook nog eens verrassend onderuit tegen Eupen. Zich herpakken in de Europa League tegen Olympiakos was dus de opdracht.

Maar de wedstrijd begon dramatisch voor de Belgische vicekampioen. Na amper 22 seconden stond het al 1-0. Rodinei mocht op rechts veel te makkelijk oprukken. McKenzie werkte zijn ongevaarlijke voorzet ongelukkig in de voeten van Fortounis en die knalde de bal in één tijd hoog in doel.

Een koude douche voor Genk, dat zich wel herpakte en gaandeweg de wedstrijd in handen nam. Een bal tussen de palen krijgen hoorde daar helaas voor de bezoekers niet bij. Olympiakos kwam op zijn beurt niet verder dan slappe pogingen van Fortounis en Masouras.

Op een vrije trap van Trésor kon Munoz wel even voor dreiging zorgen, maar Paschalakis greep goed in. Diep in de extra tijd moest de Griekse doelman opnieuw bij de pinken zijn op een deviatie van Tolu. Te weinig toch van Genk tegen een al bij al matig Olympiakos.

El Khannouss tot tweemaal toe dicht bij de 1-1

Olympiakos maakte ook in de tweede helft weinig indruk en was bovendien slordig in de afwerking. Masouras speelde een snedige counter niet goed uit, terwijl Carvalho een fraaie één-twee niet kon afronden.

De marge bleef zo krap voor de Griekse recordkampioen en twintig minuten voor het einde kwam Genk dicht bij de gelijkmaker. Na een knappe dribbelactie door het centrum pakte El Khannouss uit met een laag schot. Paschalakis ging goed plat en kon samen met Retsos ook de herneming van Sor afblokken.

Van bijna 1-1 ging het naar bijna 2-0. Invaller Pep Biel waagde zijn kans met een plaatsbal van net buiten de zestien en zag zijn schot op de paal stranden.

In de ruim 9 (!) minuten extra tijd kwam El Khannouss een tweede keer dicht bij de 1-1. Paschalakis kon zijn afgeweken schot nog net tegen de lat deviëren en ook in de herneming wou het niet lukken voor Genk. Arteaga mikte van dichtbij op Retsos.

Genk verlaat Griekenland zo met een kleine nederlaag tegen een allerminst indrukwekkend Olympiakos en behoudt alle kansen voor de terugwedstrijd in de Cegeka Arena. Al zat het offensief dan toch een pak scherper moeten.

90+11' tweede helft
90+11'

Daar klinkt het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Nyberg. De dramatische start doet Genk uiteindelijk de das om. Olympiakos wint met het kleinste verschil dankzij de vroege treffer van Fortounis. In de tweede helft kwam El Khannouss tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker, al ontsnapte Genk zelf ook aan de 2-0.

90+11'

We zijn intussen bezig aan de elfde minuut extra tijd. Komt er ooit een einde aan deze match?

90+11'
Olympiakos Piraeus
90+11'
90+6'

El Khannouss weer dicht bij de 1-1!

Genk duwt toch nog even door en komt in de extra tijd nog dicht bij de gelijkmaker! Een afgeweken schot van El Khannouss strandt nog via Paschalakis op de lat! Ook in de herneming lukt het niet, de poging van Arteaga wordt nog afgeblokt door Retsos. Arteaga claimt tevergeefs hands.

90+4'

Olympiakos heeft geen grote indruk gemaakt, een goed Genk moet in de thuiswedstrijd toch afstand kunnen nemen van deze Grieken. Al blijft het een dubbeltje op zijn kant.

Peter Vandenbempt op Radio 1
90'

9 minuten extra tijd

Onwaarschijnlijk, er komen maar liefst negen minuten bij. Niemand begrijpt er iets van. Diego Martinez, de trainer van Olympiakos, uit ostentatief zijn ongeloof aan de zijlijn.

88'

Alles is nog open voor de terugwedstrijd in de Cegeka Arena. Het is nu zaak om op het einde geen tweede doelpunt meer te slikken. Dat is enkele andere Belgische ploegen hier wel al overkomen.

86'

De tijd begint stilaan te dringen voor Genk, al is een 1-0-nederlaag uiteraard nog geen ramp voor de terugwedstrijd. Olympiakos heeft vanavond allerminst indruk gemaakt, het maakt de dramatische start van Genk des te pijnlijker.

85'
84'

Baah, in de ploeg gekomen voor Trésor, laat zich een eerste keer zien. Hij kapt zijn tegenstander vlot uit in de zestien, maar zijn schot is vervolgens niet gekadreerd.

80'

Offensieve armoede bij Genk

Genk heeft in 80 minuten toch te weinig gebracht om een al bij al matig Olympiakos in de problemen te brengen. Een deviatie van Tolu en een schot van El Khannouss, het zijn de enige momenten waarop Paschalakis echt bij de pinken moest zijn.

78'
78'
74'

Doelkader behoedt Genk voor de 2-0!

Van bijna 1-1 gaat het naar bijna 2-0! Invaller Pep Biel pakt van net buiten de zestien uit met een knappe plaatsbal, maar zijn schot strandt op de paal. Hier komt Genk bijzonder goed weg.