Union speelt ongeslagen status in Europa League kwijt na nederlaag tegen Duitse naamgenoot

  1. 10' - Geel - Sheraldo Becker
  2. 7' - Doelpunt - Sven Michel (0 - 1)
  1. 90+5' - Geel - José Rodríguez
  2. 90+2' - Geel - Christopher Trimmel
  3. 90' - Verv. Sheraldo Becker door Jamie Leweling
  4. 81' - Geel - Dennis Eckert
  5. 79' - Geel - Simon Adingra
  6. 73' - Verv. Teddy Teuma door José Rodríguez
  7. 73' - Verv. Ismaël Kandouss door Loic Lapoussin
  8. 65' - Verv. Lazare Amani door Oussama El Azzouzi
  9. 65' - Verv. Dante Vanzeir door Dennis Eckert
  10. 63' - Verv. Sven Michel door Kevin Behrens
  11. 63' - Verv. Janik Haberer door Morten Thorsby
  12. 63' - Verv. Genki Haraguchi door András Schäfer
  13. 50' - Geel - Janik Haberer
  7'goalSven Michel0 - 1

  Union heeft voor het eerst in deze Europa League verloren. Thuis tegen Union Berlin slikte het al na 7 minuten een tegengoal. Geen drama, want Union was al zeker van groepswinst en een plek in de 1/8e finales.

  Union - Union Berlin in een notendop:

  • Sleutelmoment: De vroege openingsgoal van Michel zorgt ervoor dat Union Berlin zijn geliefkoosde spel kan spelen. Vanuit de organisatie houdt het een hele wedstrijd lang Union goed in bedwang. 
   
  • Man van de match: De Nederlandse Surinamer Becker bracht Union een aantal keer in de problemen met zijn kwieke acties. Zijn voorzet voor de 0-1 was subliem. In de tweede helft ging hij iets te veel voor eigen succes, maar hij was wel opnieuw de man van de acties.
   
  • Opvallend: Union Berlin sluit de groepsfase van de Europa League af met 4 gewonnen en 2 verloren wedstrijden. Het doelpuntensaldo? 4-2. Een simpele rekensom leert ons dus dat elke wedstrijd van de Duitsers op 1-0 eindigde. 

  Vroege goal zet Union Berlin in zetel

  Voor Union was de wedstrijd tegen de leider in de Bundesliga eerder een galamatch dan een wedstrijd waar echt iets op het spel stond. De Brusselaars waren voor vanavond al zeker van groepswinst.

  Union Berlin had nog wat om voor te spelen, namelijk de tweede plaats in groep D. Bij een zege in Leuven was het altijd zeker van overwintering in de Europa League. 

  En die boodschap had trainer Fischer duidelijk overgebracht naar zijn manschappen. De eerste kans in minuut 7 was meteen raak: Sven Michel bedankte voor zijn basisplaats met een mooi doelpunt. De voorzet van Becker buitenkant voet was al even mooi.

  Het bleek een zeldzaam moment van schoonheid in de eerste helft. De organisatie en het bitsige spel van de Duitsers verhinderden goed voetbal van Union. De grootste kans voor rust was - vanuit buitenspel - voor Adingra , maar hij kon niet scoren.  

  Union kan het tij niet keren in tweede helft

  Bij de bezoekers kwam doelman Grill in de ploeg aan de rust en hij was nog niet goed wakker bij de start van de tweede helft. Grabbelend duwde Grill de bal tot bij Adingra, die zijn schot niet tussen de palen kreeg.

  Even later toonde Grill zijn kunnen wel op een volley van Nieuwkoop. Aan de overkant was Union Berlin dan weer dicht bij de doodsteek, maar Moris hield de 0-1 op het bord.

  Veel wissels, overtredingen en gele kaarten bleven de rode draad in de tweede helft na die kansen. In het absolute slot kwam de ingevallen Boniface nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot belandde op de borst van een Duitse verdediger.

  0-1 bleef de score, en daarmee verliest Union voor de eerste keer in deze Europa League-campagne. De Duitse naamgenoot mag zich opmaken voor de play-offronde in februari tegen een nummer 3 uit de Champions League. Union komt een ronde later pas in actie in de 1/8e finales. 

  Fase per fase

  1. einde, 22 uur 52. Een afgeblokt schot van Adingra is de laatste kans van deze wedstrijd. Zo verliest Union voor het eerst in deze Europa League. Union Berlin is zeker van de tweede plaats na deze zege.  .
  2. Gele kaart voor José Rodríguez van Union tijdens tweede helft, minuut 95
  3. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  4. tweede helft, minuut 93. Op de counter kan Behrens alleen op Nieuwkoop en Moris afgaan, maar hij loopt zich vast op Nieuwkoop.  .
  5. tweede helft, minuut 93. Union heeft nog een goede minuut om tegen te scoren en ongeslagen te blijven.  .
  6. tweede helft, minuut 92. Trimmel met de professionele fout. Hij pakt er wel een schorsing mee, maar Trimmel moest de fout maken. Hij trekt Adingra tegen de grond nadat die eindelijk eens wat ruimte heeft.  .
  7. Gele kaart voor Christopher Trimmel van 1. FC Union Berlin tijdens tweede helft, minuut 92
  8. tweede helft, minuut 90. Daar was de kans voor Union! Na een holderdebolder fase in de Duitse zestien komt de bal bij Boniface. Grill is uit zijn doel, maar het schot van Boniface komt op de borst van Knoche. Niet op de hand, dus geen penalty volgens scheids én VAR.  .
  9. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij 1. FC Union Berlin, Jamie Leweling erin, Sheraldo Becker eruit
  10. tweede helft, minuut 88. Union krijgt de bal er niet in na warrige fase voor doel.

   Union krijgt de bal er niet in na warrige fase voor doel

  11. tweede helft, minuut 86. Daar is hij opnieuw. Becker kan aanleggen voor een schot, maar krult een eind over het doel van Moris.  Ondertussen zijn de Duitse supporters opnieuw verdwenen achter dat doel.  .
  12. tweede helft, minuut 83. Becker is nog wakker. De Surinamer toont zich voor de eerste keer na de rust met een goeie voorzet. Die wordt nog net weggewerkt voor er een Duitse voet tegen komt, zoals bij de openingsgoal. .
  13. tweede helft, minuut 81. Eckert en Adingra nog op de bon. Twee gele kaarten op enkele minuten tijd voor Union. Eckert krijgt die voor protest, Adingra na een fout.  .
  14. Gele kaart voor Dennis Eckert van Union tijdens tweede helft, minuut 81
  15. tweede helft, minuut 80. Ondertussen kabbelt de wedstrijd richting het einde. Union komt niet meer tot gevaar, de Berliners zijn blij met hun vertrouwde 1-0-uitslag.  .
  16. Gele kaart voor Simon Adingra van Union tijdens tweede helft, minuut 79
  17. tweede helft, minuut 73. Teuma zal zijn duivels toch niet kunnen ontbinden vanavond. Hij wordt naar de kant gehaald door Geraerts. .
  18. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Union, José Rodríguez erin, Teddy Teuma eruit
  19. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Union, Loic Lapoussin erin, Ismaël Kandouss eruit