Ga naar de inhoud
Union mag een ronde verder in de Europa League.

Sprookje duurt voort: Union knalt zich voorbij naamgenoot naar kwartfinale Europa League

 do 16 maart 2023 22:51
UNI
einde
3-3
USG
 1. 19' - Doelpunt - Teddy Teuma (1 - 0)
 2. 28' - Geel - Diogo Leite
 1. 49' - Geel - Aissa Laidouni
 2. 57' - Verv. Aissa Laidouni door Janik Haberer
 3. 57' - Verv. Sven Michel door Jordan Pefok
 4. 61' - Geel - Janik Haberer
 5. 64' - Doelpunt - Lazare Amani (2 - 0)
 6. 68' - Verv. Simon Adingra door Gustaf Nilsson
 7. 68' - Verv. Morten Thorsby door Jamie Leweling
 8. 75' - Verv. Josip Juranovic door Niko Gießelmann
 9. 75' - Verv. Jérôme Roussillon door Christopher Trimmel
 10. 81' - Geel 2 - Janik Haberer
 11. 86' - Geel - Bart Nieuwkoop
 12. 86' - Verv. Teddy Teuma door Oussama El Azzouzi
 13. 90+3' - Verv. Victor Boniface door Casper Terho
 14. 90+5' - Geel - Rani Khedira
 15. 90+5' - Doelpunt - Loic Lapoussin (3 - 0)
UEFA Europa League - speeldag 2 - 16/03/23 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
19'
Teddy Teuma
19'
Teddy Teuma
1 - 0
64'
Lazare Amani
64'
Lazare Amani
2 - 0
90+5'
Loic Lapoussin
90+5'
Loic Lapoussin
3 - 0

Union heeft nog maar eens een gevolg gebreid aan zijn Europese avontuur. In het Lotto Park lieten de Brusselaars zich niet afstoppen door hun naamgenoten uit Berlijn. Teuma, Lazare en Lapoussin knalden Union naar de kwartfinales van de Europa League.

Union - Union Berlijn in een notendop:

- Man van de wedstrijd: Victor Boniface. Zonder te scoren speelde hij een dijk van een wedstrijd. Na een wonderbaarlijke viervoudige dribbel gaf hij de assist voor het nekschot van Union Berlijn. Ook zijn no-look-pass aan de bron van het afgekeurde doelpunt van Adingra was iets uitzonderlijks. Hij leek overal aanwezig op het veld en deed amper iets verkeerd. Het enige wat nog ontbrak was een doelpunt. 

 

- Sleutelmoment: Als een echte aanvoerder zette Teuma zijn ploeg in de eerste helft op weg. Maar de 2-0 van Lazare was wel de definitieve tik voor Union Berlijn. Niet dat de bezoekers ooit in de wedstrijd zaten, maar nadien kwamen ze er zeker niet meer in voor. Het kreeg nog een rode kaart en twee doelpunten te verduren, al werd één terecht afgekeurd voor buitenspel. 

 

- Opvallend: Voor de vijfde keer speelde Union in het Lotto Park en voor de vijfde keer wint Union. Het huis van zijn rivaal lijkt de stadsgenoot geluk te brengen. 


- Opvallend (2): Union naar de kwartfinales van de Europa League: een historische prestatie voor het moderne Union. Ooit voetbalde het zich wel naar de kwartfinale van een Europese beker. Tussen 1958 en 1960 haalde het zelfs de halve finales van de toenmalige Jaarbeursstedenbeker, de voorloper van de Europacup. 

Aanvoerder Teuma zorgt voor de vroege voorsprong

Union was klaar voor zijn afspraak met de geschiedenis, zijn naamgenoot iets minder. 

 

Al na vier luttele minuten konden achtereenvolgens Adingra en Boniface de voorsprong op het scorebord schieten, maar beide weigerden het geschenk uit Berlijn in ontvangst te nemen. Bij Adingra stond er nog een Berlijner in de weg, bij Boniface de paal. 


Het antwoord van Union Berlin liet niet lang op zich wachten. Juranovic bewees al in de heenwedstrijd dat hij een trap in zijn sloffen had, in het Lotto Park wilde hij dat opnieuw. Zijn volley zoefde maar net naast de kooi van Moris. 


Na ruim een kwartier mocht het Lotto Park een eerste keer juichen. Aanvoerder Teuma strafte genadeloos getreuzel in de verdediging van Union Berlijn af.  Bij het vieren drukte hij de handjes voor zich uit: "kalmte en concentratie", leek hij aan te geven.


Luisterend naar zijn aanvoerder voetbalde Union kalm en geconcentreerd de eerste helft uit. Union Berlijn kon enkel nog eens dreigen vanop een vrije trap van Juranovic en een poging van Becker vanuit buitenspel. 

Union wervelt in tweede helft over Union Berlin

Het eerste kwartier van de tweede helft leek Union nog voort te borduren op de raad van zijn kapitein. 

 

Het werd pas wakker nadat de Spaanse scheidsrechter van vanavond een rode kaart vergat te trekken voor verdediger Leite. Zijn afstoppen op de bijna doorgebroken Adingra moest altijd bestraft worden met een tweede gele kaart. 

 

Of het er nu mee te maken had of niet. Union zag plots weer mogelijkheden. Met een boven zichzelf uitstijgende Victor Boniface. Vier keren gingen zijn benen als een schaar over de bal, alvorens hij Lazare vond en kon bedienen van de 2-0.

 

De "Olés" rolden van het gaststadion, Union verwende in Anderlecht zijn thuispubliek. De 3-0 en de daarbij horende definitieve kwalificatie voor de kwartfinales leek enkel uitstel. 

 

Nilsson liet die kans liggen, Adingra scoorde wel, maar zag zijn doelpunt terecht afgekeurd door de VAR.  Ook Boniface wilde zijn uitermate sterke prestatie bekronen met een goal. Maar zijn poging over de ver uitkomende doelman van Union Berlijn werd net voor de lijn gekeerd.

 

Ondertussen ving Union Berlijn dan toch zijn vreemde rode kaart. En wat met 11 niet lukte, ging zeker niet met 10. De 3-0-afstraffing kwam er uiteindelijk in de toegevoegde tijd. Lapoussin zette een heerlijke tegenaanval om in de kers op taart. 

 

En zo plaatst Union zich met veel machtsvertoon voor de kwartfinales van de Europa League. Wie had dit twee seizoenen geleden durven voorspellen?

Boniface: "Het draait niet om mij, maar om de ploeg"

Senne Lynen: "We zitten in de kwartfinale van de Europa League. Wie dit had gezegd 2 of 3 jaar geleden, had ik nooit geloofd. Vanaf het begin hadden we een heel goed gevoel, wat mij betreft de perfecte wedstrijd. De volgende bestemming? In Berlijn hebben we in de sneeuw gespeeld, misschien nu eens iets zonnigs?"


Bart Nieuwkoop: "Vanaf minuut één waren we heel goed. We voelden ons heel comfortabel. Iedereen was uitstekend. We waren continu in beweging, daarmee helpen we elkaar. We voelen de wedstrijden goed aan en kunnen ons perfect aanpassen. Dat is onze sterkte."


Victor Boniface: "Union is één van de underdogs in deze competitie, maar de manier waarop we spelen is als een echte grote Europese ploeg. We proberen om plezier te hebben. Dat ik niet scoor? Het draait niet om mij, we winnen met 3-0, dus we speelden een goede wedstrijd. Ik focus op dit ogenblik op deze club en nog niet op wat de toekomst brengt. Favoriete volgende ploeg? Ik supporter voor Arsenal en toen ik vertrok bij Bodo/Glimt troffen zij Arsenal, toen baalde ik. Misschien is het er nu wel tijd voor?" (Arsenal werd pas na het interview na strafschoppen uitgeschakeld door Sporting.) 

Geraerts: "Geweldige avond voor heel Union"

Karel Geraerts (trainer Union): "Het is een geweldige avond voor heel Union. Iedereen die hier aanwezig was, heeft van deze prestatie genoten, ook de spelers en de staf. Het leek makkelijk, maar dat was het niet. De jongens zijn diep moeten gaan om duidelijk met 3-0 te kunnen winnen. "


"Ik weet dat de jongens tot veel in staat zijn, alleen is het moeilijk om dat in het veld om te zetten. In de beker van België hadden we gehoopt op een finale en die 8 doelpunten die we in twee wedstrijden tegen kregen, waren mentale slagen. Nu zijn we erin geslaagd om een oplossing te vinden."

"Droomaffiche? We moeten nu realistisch blijven, hoe verder we gaan, hoe moeilijker. Nu zitten er enkel nog topploegen in. Waarom niet Feyenoord? Een Derby der Lage Landen zou ook mooi zijn voor de supporters. Ik heb zelf nooit de kwartfinale van een Europese competitie gespeeld, dus ook voor mij is dit het verste waar ik in mijn sportieve carrière ben gekomen."


"Ik vond de ambiance en de sfeer vanavond goed. Er is nog plaats over. Het zou geweldig zijn mochten we dat nog kunnen bijvullen. Dus geef mij voor de volgende wedstrijd maar opnieuw dit stadion."

Reacties na Union-Union Berlijn:

Fase per fase

90+6'

3-0 is het eindverdict

Wat een wedstrijd van Union. Een ware nachtmerrie voor zijn Duitse naamgenoot. Union kegelt Union uit de Europa League met een overduidelijke 3-0!

Lazare en Lapoussin zetten in de tweede helft de kroon op het werk. Union Berlijn had geen schijn van een kans vanavond. 

90+5' tweede helft
90+5'

Lapoussin zet de kers op de taart in het slot: 3-0

90+5'
1. FC Union Berlin
90+4'

Kers op de taart: Lapoussin met 3-0

Daar is de 3-0 dan toch! Lapoussin jaagt een heerlijke tegenaanval in het dak van het doel. Hij wordt omarmd door Karel Geraerts en de rest van de bank. De vreugde spat ervan af! 

90'

VAR keurt de 3-0 af van Union

88'

Adingra ziet 3-0 afgekeurd

Na een schitterende no look pass van Boniface, zet Lynen Adingra op weg naar de 3-0. De VAR checkt, Adingra staat net buitenspel.

87'

Boniface verschalkt de doelman net niet vanaf de middellijn

86'

Boniface bijna!

Boniface krijgt plots de bal op de tegenaanval. Ronnow stond ver uit doel en beslist om richting Boniface te lopen. Boniface ziet dat en probeert de bal over Ronnow richting doel te plaatsen, net van de lijn gekeerd!

85'

Applausvervanging voor Teuma

Union staat recht voor zijn aanvoerder. Geraerts gunt hem een applauswissel. El Azzouzi komt in zijn plaats. 

83'

Het lukte al niet voor Union Berlin met 11 tegen 11, laat staan met 10 tegen 11. De thuisploeg blijft gevaarlijk, maar kan zijn dreiging niet echt omzetten in kansen. 

83'

Over en uit? Union Berlijn moet nog met 10 man voort

81'
1. FC Union Berlin
80'

Toch rood voor Union Berlin!

De rode kaart valt dan toch. Jannik Haberer krijgt ze onder zijn neus geschoven. Al lijkt hij wel niet veel aan zijn overtreding te kunnen doen: zijn been zwaait door op een Unionist. De Spaanse ref geeft hem zijn tweede gele kaart.