Ga naar de inhoud
Union laat Berlijn opnieuw aardig zweten.

Spektakel in Berlijn: gouden tandem schittert, maar Union baalt na late gelijkmaker

 wo 8 maart 2023 20:40
USG
einde
3-0
UNI
 1. 21' - Geel - Yorbe Vertessen
 2. 29' - Doelpunt - Victor Boniface (0 - 1)
 3. 43' - Doelpunt vrije trap - Josip Juranovic (1 - 1)
 1. 54' - Geel - Senne Lynen
 2. 59' - Doelpunt - Yorbe Vertessen (1 - 2)
 3. 64' - Verv. Janik Haberer door Aissa Laidouni
 4. 64' - Verv. Kevin Behrens door Jordan Pefok
 5. 69' - Geel - Christian Burgess
 6. 70' - Doelpunt - Robin Knoche (2 - 2)
 7. 73' - Doelpunt - Victor Boniface (2 - 3)
 8. 76' - Geel - Robin Knoche
 9. 78' - Verv. Sheraldo Becker door Sven Michel
 10. 78' - Verv. Christopher Trimmel door Niko Gießelmann
 11. 78' - Verv. Morten Thorsby door Jamie Leweling
 12. 81' - Verv. Yorbe Vertessen door Simon Adingra
 13. 86' - Geel - Niko Gießelmann
 14. 87' - Verv. Lazare Amani door Cameron Puertas
 15. 87' - Verv. Victor Boniface door Gustaf Nilsson
 16. 90' - Doelpunt - Sven Michel (3 - 3)
UEFA Europa League - speeldag 1 - 09/03/23 - 18:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
29'
Victor Boniface
0 - 1
Victor Boniface
29'
43'
Josip Juranovic
43'
Josip Juranovic
1 - 1
59'
Yorbe Vertessen
1 - 2
Yorbe Vertessen
59'
70'
Robin Knoche
70'
Robin Knoche
2 - 2
73'
Victor Boniface
2 - 3
Victor Boniface
73'
90'
Sven Michel
90'
Sven Michel
3 - 3

Het Europese sprookje van Union krijgt in Berlijn een nieuw hoofdstuk. Tegen de Duitse naamgenoot leek de vicekampioen op weg naar een spektakelzege, maar Union slikte in het slot alsnog de gelijkmaker. De tandem Boniface-Vertessen imponeerde met drie doelpunten, die niet meer opleverden dan een goede uitgangspositie.

Union Berlijn - Union in een notendop:

 • Sleutelmoment: Union lijkt net als in september vorig jaar op weg naar een knappe stuntzege in Berlijn, maar het venijn zit in de staart. El Azzouzi kopt een lange bal ongelukkig tot bij Michel, Kandouss en Van der Heyden gaan de mist in en de Duitse invaller brengt Union Berlijn alsnog langszij.

 • Man van de match: Yorbe Vertessen speelde een dijk van een wedstrijd in Berlijn. Met een knappe voorbereidende dribbel zette hij Boniface op weg naar de 0-1, hij zorgde zélf voor de 1-2 en lag ook aan de basis van de counter die in de 2-3 resulteerde.

 • Statistiek: Liefst zes doelpunten kregen de toeschouwers An der alten Försterei te zien, van vijf verschillende doelpuntenmakers bovendien. Enkel Boniface slaagde erin om twee keer te scoren. Hij zit nu aan vijf stuks in deze Europa League-campagne.

Juranovic herstelt orde na lucky goal Boniface

Union tegen Union en dat al voor de derde keer dit seizoen. Ruim een half jaar geleden maakt de Belgische vicekampioen een geslaagde rentree op de Europese bühne met een 0-1-overwinning An der Alten Försterei. Union Berlijn wist dus welk vlees het in de kuip had en begon fel aan de wedstrijd.

Tot twee keer toe kon Moris een vroege achterstand voor Union vermijden. Na nog geen 10 minuten moest de doelman zich al een eerste keer onderscheiden op een gevaarlijke volley van Becker. Iets voorbij het kwartier hield hij Union wéér overeind op een kopbal van Behrens. 

Tegen de gang van het spel in was het zowaar Union, zonder sterkhouder Teuma, dat de score opende. Met een flinke dosis meeval bovendien. Een afstandsschot van Boniface week af en verdween zo over de verraste Rønnow in doel. 

Kort voor de rust kreeg de thuisploeg toch wat het verdiende. Juranovic, in januari overgekomen van Celtic Glasgow, krulde een vrije trap over de muur en buiten het bereik van Moris: 1-1.

Union geeft voorsprong nog tweemaal weg

Ook in de tweede helft trok Union Berlijn het laken naar zich toe, maar wéér kregen de Duitsers een koude douche. Na slordig balverlies van Trimmel op het middenveld schakelde Lapoussin razendsnel om. Hij gaf de bal goed mee met Vertessen en die werkte het oog in oog met Rønnow koelbloedig af.

Veel efficiënter kon het niet bij Union, maar ook nu gaven de bezoekers de voorsprong weer uit handen. Met ongelukkig hands van Burgess bovendien. De VAR was onverbiddelijk, ref Grinfeld ook en dus ging de bal op de stip. Moris stopte de strafschop van Knoche, maar was kansloos bij de herneming.

De Brusselse reactie kwam er meteen, amper drie minuten later klom Union wéér op voorsprong, opnieuw na een vlijmscherpe counter. Nieuwkoop pakte uit met een heerlijke rush op rechts en Boniface legde zijn tweede van de avond beheerst in doel.

Union Berlijn leek op weg naar een nieuwe thuisnederlaag tegen zijn Belgische naamgenoot, maar kon in de slotfase alsnog langszij komen. El Azzouzi verlengde een hoge bal ongelukkig tot bij Michel en de invaller gaf Moris het nakijken: 3-3.

Reacties achteraf

 • Anthony Moris: "Ik ben trots op wat we vanavond hebben laten zien. We hadden het af en toe moeilijk, maar we hebben karakter getoond. Onze mentaliteit was uitstekend. Hier drie keer komen scoren, dat kunnen niet veel ploegen doen. Het is natuurlijk frustrerend, maar we mogen niet vergeten dat Union Berlijn een heel sterke ploeg is. We hebben nog alle kaarten in handen voor de terugwedstrijd, het belangrijkste is dat er daar nog altijd wat op het spel staat."

 • Bart Nieuwkoop: "We maakten drie mooie goals, zonde dat we telkens die tegengoal kregen. Het was wel logisch dat we het de eerste 20 minuten lastig hadden. Daarna werden we sterker aan de bal. Soms moet je het geluk zoeken en dat deden we met een paar heerlijke counteraanvallen die we goed afmaakten. Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Het is gewoon heel jammer dat we het nog weggeven in de laatste fase. Volgende week wordt het weer een mooie, pittige pot. We hebben alles om voor te spelen."

 • Yorbe Vertessen: "In het begin was het wat zoeken hoe we druk moesten zetten en werden we wat overlopen. In de tweede helft hadden we wel de bovenhand en braken we goed uit met de counters. De doelman stond niet helemaal goed in zijn doel bij mijn treffer, dus het was eigenlijk makkelijk binnenleggen. Het is goed dat ik zo koelbloedig bleef. Het zal een moeilijke terugwedstrijd worden. Wij creëren veel kansen, zij ook. Het kan alle kanten op, we gaan gewoon onze uiterste best doen en proberen weer zoveel mogelijk goals te maken."

 • Karel Geraerts (trainer Union): "Ik vond het een beetje een vreemde wedstrijd. In het open spel waren er niet superveel uitgespeelde kansen. Alleen straften wij hun fouten heel goed af en deden zij hetzelfde bij ons. Het was een vat vol emoties qua score. Het is jammer dat we die late tegengoal nog slikken, anders hadden we Union Berlijn volgende week op een andere manier kunnen ontvangen. Nu zal het een beetje naar elkaar kijken worden. We zullen volgende week wel efficiënter moeten zijn in onze eigen zestien. Offensief was het heel goed, maar in de eigen zestien net niet genoeg."

Reacties na Union Berlijn - Union:

Fase per fase

90+8' tweede helft
90+7'

Einde

Union kan volgende week in het Lotto Park met een propere lei beginnen aan de terugwedstrijd tegen zijn Duitse naamgenoot. Tot drie keer toe kwam de Belgische vicekampioen op voorsprong, maar evenveel keer gaf het die ook weer uit handen. Frustrerend, al mag het zeker ook niet mopperen met een 3-3-gelijkspel in Berlijn.

90+6'

Olalala, dat was nog een spannend moment. Moris zit maar half bij de bal na een misverstand met Burgess. Gelukkig voor de bezoekers wordt de bal in de herneming wild over geknald.

90+2'

Union Berlijn zet nog alles op alles. Na een knappe één-twee kan Leweling uithalen in de zestien, maar zijn schot is te slap om Moris te kloppen.

90+2'

Zes minuten extra

Wordt het nog bibberen voor Union? Er komen nog ruim zes minuten bij.

90'
goal
Sven Michel
1. FC Union Berlin
89'

Union Berlijn scoort de 3-3 kort voor het einde

89'

Union geeft voorsprong weer weg

Jammer voor Union, maar ook nu kan het zijn voorsprong niet vasthouden. Na een misverstand tussen Kandouss en Van der Heyden kan Michel van dichtbij uithalen en hij laat Moris kansloos achter.

86'
1. FC Union Berlin
85'

Boniface naar de kant

Giesselmann deelt een gefrustreerde tik uit aan Adingra, in de ploeg gekomen voor Vertessen, en loopt tegen een gele kaart aan. Intussen wordt bij Union die andere doelpuntenmaker Boniface naar de kant gehaald voor Nilsson. Ook Puertas komt in de ploeg voor Lazare.

82'

We gaan stilaan de slotfase in. Kan Union volgende week met een bonus beginnen aan de terugwedstrijd in de Lotto Arena of heeft Union Berlijn nog wat in petto?

81'

Moris let goed op

78'
wissel
1. FC Union Berlin
78'
wissel
1. FC Union Berlin
78'
wissel
1. FC Union Berlin