1. 11' - Doelpunt - Luka Ivanušec (0 - 1)
UEFA Europa League - speeldag 2 - 30/09/21 - 21:01
11'
Luka Ivanušec
0 - 1
11'

Racing Genk heeft geen vervolg kunnen breien aan zijn goeie start in de Europa League. In zijn tweede poulewedstrijd kreeg Genk in eigen huis drie goals om de oren van Dinamo Zagreb. "We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt, maar we hebben nog alle kansen om dit recht te zetten", zegt Genk-trainer John van den Brom.

Racing Genk - Dinamo Zagreb in een notendop:

• Sleutelmoment: Enkele minuten voor de rust strandt de gelijkmaker van Heynen op de paal en kort daarna gaat de bal aan de overkant op de stip, na een penalty check van de VAR. Petkovic laat de kans niet liggen en verdubbelt de voorsprong van Dinamo.

• Man van de match: Mislav Orsic was de bepalende speler bij Dinamo Zagreb. Hij bood Ivanusec al vroeg in de wedstrijd de openingsgoal aan en kwam zelf dicht bij de 0-2 toen zijn schot op de lat strandde. In de tweede helft dwong hij ook nog een penaltyovertreding af.

• Opvallend: Genk bleef ruim 12 thuiswedstrijden lang ongeslagen in de groepsfase van de Europa League, de 13e was er te veel aan. Het bilan van de laatste 6 thuismatchen in Europa, Champions League incluis, oogt beroerd met 5 nederlagen en 1 gelijkspel.

Bekijk het verslag:

Dinamo vloert Genk met vroege en late goal

Racing Genk wou een vervolg breien aan de uitzege bij Rapid Wien en op eigen veld al een flinke stap richting Europese overwintering zetten. Dat plan werd na nauwelijks 10 minuten een pak moeilijker. Dinamo Zagreb schakelde na Genks balverlies snel om en op aangeven van Orsic kon Ivanusec al vroeg de score openen.

Genk reageerde op het kwartier met een uitstekende combinatie. Munoz werd gelanceerd door Ito en legde de bal op zijn beurt prima terug naar Thorstvedt, maar die mikte in één tijd over. Vijf minuten later probeerde de Noor het nog eens met een afstandsschot, maar opnieuw kreeg hij de bal niet binnen het kader.

Dinamo moest de wedstrijd ondergaan, maar bleef bijzonder gevaarlijk op de counter. Bovendien stak Genk ongewild een handje toe. Na balverlies van Arteaga én een onbezonnen tackle van Lucumi kon Ivanusec de bal klaarleggen voor de vrijstaande Orsic. Gelukkig voor de thuisploeg besloot die in één tijd op de lat.

Net geen 0-2 dus, bijna werd het kort daarna zelfs 1-1. Livakovic moest redding brengen toen Paintsil van dichtbij vanuit een scherpe hoek kon knallen. Even later was de doelman wel geklopt toen Heynen in de draai uithaalde na een vrije trap van Toma, maar dit keer stond de paal de gelijkmaker in de weg.

Pech voor Genk en kort voor de rust kreeg de thuisploeg een mokerslag toen de VAR een penaltyfase onder de loep nam. Toma trapte Cop ongelukkig aan en scheidsrechter Gestranius was onverbiddelijk na het bekijken van de beelden: de bal ging terecht op de stip. Een klusje voor Petkovic, met een laconieke trap maakte hij er 0-2 van.

Met een vroege en een late goal staat Genk al 0-2 achter aan de rust:

Misser Vandevoordt doet Genk helemaal de das om

Dinamo zat in een zetel en na de rust haalden de bezoekers alle truken boven om tijd te winnen. Om de haverklap ging een speler liggen of had er één verzorging nodig. Mede daardoor kreeg Genk geen vaart in zijn spel.

Op het uur kon de thuisploeg dan toch nog eens een voetballende actie in elkaar knutselen. Munoz vond het hoofd van Onuachu, maar het torinstinct liet de Nigeriaanse scherpschutter vanavond in de steek.

Enkele minuten later mocht Genk er helemaal een kruis over maken. Vandevoordt greep naast een hoge bal en Munoz trok aan de noodrem bij Orsic. Het verdict was loodzwaar: rood voor Munoz én opnieuw een penalty voor Dinamo. Met alweer een flegmatieke strafschop mepte Petkovic Genk definitief tegen het canvas.

Genk moest de wedstrijd nog ruim 20 minuten lijdzaam ondergaan, voor Dinamo was het een zondagswandeling. De Kroaten zijn na de thuisnederlaag tegen West Ham weer helemaal in de running in Groep H. Genk zal nog moeten knokken voor Europese overwintering.

Vandevoordt zit helemaal naast de bal: strafschop, rood voor Munoz en 0-3

“Verdiend verloren, Dinamo was scherper”

• Bryan Heynen (Racing Genk): “Het was een heel vervelende avond. We krijgen 2 penalty’s tegen en ze scoren na balverlies bij ons. Onze eigen fouten werden afgestraft. We hadden kracht moeten putten uit mijn schot tegen de paal, maar niet veel later kwam er een penalty en dat maakte het alleen maar moeilijker. We zijn met goede moed aan de tweede helft begonnen, maar toen kregen we weer een penalty en een rode kaart. Uiteindelijk telt de score en zij winnen hier met 0-3. Wij verdienden zeker 1 of 2 doelpunten, maar het zat allemaal een beetje tegen vandaag. Ik had het gevoel dat zij het ook meer wilden dan wij. We mogen niet te lang blijven stilstaan bij deze wedstrijd, er zijn ook goede dingen gebeurd.”

• Maarten Vandevoordt (doelman Racing Genk): “Dit is heel frustrerend. Het geluk zat vanavond niet mee. Wat er bij die tweede penalty gebeurde? Ik wou die hoge bal gaan halen en werd geraakt. Door wie weet ik niet, het kan ook een eigen speler zijn. We hebben vandaag ook goed gespeeld, maar we hebben onze kansen niet afgewerkt. Op dit niveau worden kleine foutjes afgestraft en dat is vanavond gebeurd. De focus moet nu weer volop naar Eupen, daar moeten we weer knallen.”

• John van den Brom (trainer Racing Genk): “Dit had ik niet verwacht. Dinamo was scherper, zij hadden meer de wil om te winnen. Daar begint het mee. Zij hebben het op een echt professionele, Europese manier gedaan. Daar kunnen wij ook weer van leren, al is het verschrikkelijk dat we daar nu nog moeten van leren. Wij hebben hen ook in de wedstrijd geholpen met onze openheid bij de eerste goal. We hadden gewaarschuwd dat ze sterk zijn in de omschakeling. Met ook nog 2 strafschoppen en een rode kaart wordt het heel moeilijk tegen zo’n ploeg. In de eerste helft hebben we genoeg kansen gehad om langszij te komen. Daar waren we niet zo scherp als de voorbije periode. We hebben verdiend verloren, Dinamo was scherper en in enkele aspecten van het voetbal stond het verder dan wij. Dat is een dure les, maar als we daar iets mee doen, kunnen we ook weer verder. Dit was geen cruciale wedstrijd. We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt, maar we hebben nog alle kansen om dit recht te zetten. Dit is wel een tik, we moeten nu herstellen en ons mentaal voorbereiden op de match tegen Eupen.”

Bekijk de reacties na de match:

90+7'

Racing Genk likt zijn wonden na een teleurstellende Europese avond. Het gaat op eigen veld met 0-3 onderuit tegen Dinamo Zagreb. Genk eindigde de wedstrijd met 10.

90+3'

Preciado zet nog eens een knappe combinatie op met Heynen, maar zijn afwerking lijkt vervolgens nergens naar. Hij mikt onbesuisd naast.

90+1'

6 minuten extra

Nog ruim 6 minuten duurt de lijdensweg van Racing Genk. Hier zit niemand op te wachten, ook Dinamo niet.

90'

Orsic ontbindt nog eens zijn duivels. Hij rukt op en haalt uit vanaf de rand de zestien, maar ook nu krijgt hij de bal niet binnen het doelkader.

86'

Het doelsaldo kan nog belangrijk zijn, dus Genk moet toch maar op zoek naar een doelpunt. Al is de fut er natuurlijk wel uit. Het is nu een zondagswandeling voor de Kroaten

Peter Vandenbempt
84'
83'

De wedstrijd is gespeeld. Bij Genk kunnen ze stilaan beginnen te denken de competitiewedstrijd van zondagavond in Eupen. Dinamo heeft zijn gemiste start tegen West Ham goedgemaakt en doet weer volop mee in Groep H.

76'

Dinamo-supporters maken het bont

Alles verloopt naar wens voor Dinamo, maar toch slagen de Kroatische supporters erin om het nog te verpesten. Niet voor het eerst in deze wedstrijd pakken ze uit met Bengaals vuur en bovendien belanden er ook vuurpijlen op het veld. Scheidsrechter Gestranuis moet de wedstrijd even stilleggen.

75'
74'
73'

West Ham op weg naar 6 op 6

In de andere groepswedstrijd is West Ham wel op weg om de punten thuis te houden. Met nog minder dan 20 minuten te gaan leidt het met 1-0 tegen Rapid Wenen. De Engelse club komt zo aan de leiding in groep H.

71'
69'

66'

Petkovic maakt zijn tweede

Het lijkt over & out voor de 10 van Genk. Met een opnieuw flegmatieke penalty brengt Petkovic Dinamo Zagreb op een 0-3-voorsprong.

66'
65'

Rood en penalty!

Het wordt nog erger voor Genk! Vandevoordt zit helemaal naast een hoge bal en Munoz trekt vervolgens aan de noodrem bij Orsic. Rood voor Munoz én een penalty voor Dinamo is het gevolg.