De Europa League gaat naar Frankfurt, na een knappe strafschoppenreeks tegen Rangers

  einde (pen.)
  11
  ( 54 )
  1. 90' - Verv. Sebastian Rode door Kristijan Jakic
  2. 74' - Verv. Scott Wright door Fashion Sakala
  3. 74' - Verv. Ryan Jack door Steven Davis
  4. 73' - Geel - Scott Wright
  5. 71' - Verv. Jesper Lindström door Jens Petter Hauge
  6. 69' - Doelpunt - Rafael Borré (1 - 1)
  7. 62' - Geel - Joe Aribo
  8. 59' - Verv. Lucas Tuta door Makoto Hasebe
  9. 57' - Doelpunt - Joe Aribo (0 - 1)
   1. 101' - Verv. Joe Aribo door James Sands
   2. 101' - Verv. Evan N'Dicka door Christopher Lenz
    1. 118' - Verv. Fashion Sakala door Aaron Ramsey
    2. 117' - Verv. Borna Barišic door Kemar Roofe
    57'goalJoe Aribo0 - 1
    69'goalRafael Borré1 - 1

    De Duitse middenmoter Eintracht Frankfurt heeft voor het eerst in 42 jaar nog eens een Europese prijs te pakken. Het won de Europa League na een zenuwslopende finale, die beslist werd na strafschoppen. Het Schotse team Rangers bleef troosteloos achter in Sevilla.

    Eintracht Frankfurt - Rangers in een notendop:

    • Sleutelmoment: Een ontgoochelende finale draait uit op een zenuwslopende strafschoppenreeks. Rangers mag de penalty’s naar de eigen aanhang trappen én beginnen, maar het is toch Frankfurt dat aan het langste eind trekt na de misser van Ramsey. Borré kraakt niet en maakt er 5 op 5 van. 

    • Man van de match: Weinig uitblinkers in een matige eindstrijd, maar Kevin Trapp stak er toch bovenuit. Met een ultieme redding hield hij Kent diep in de tweede verlenging van de winning goal en in de strafschoppenreeks maakte hij het verschil op de (matige) penalty van Ramsey. 

    • Opvallend: De Europa League winnen zonder ook maar één wedstrijd te verliezen, enkel Chelsea (in 2018-2019) en Villarreal (vorig seizoen) deden het Frankfurt voor. De Duitse club bleef dit seizoen 13 wedstrijden lang ongeslagen: het won 8 keer en speelde 5 keer gelijk. 

    • Statistiek: Frankfurt bleef niet alleen ongeslagen in de Europa League, het scoorde ook in al zijn wedstrijden. Ook dat deed enkel Chelsea (in 2018-2019) hen voor sinds de UEFA-cup in 2009 omgedoopt werd tot Europa League. 

    Zoutloze vertoning

    De supporters van Eintracht Frankfurt en Rangers zorgden voor een zinderende sfeer in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán in Sevilla. Tussen de lijnen viel er helaas veel minder te beleven. “De gevaarlijke momenten zijn op de vingers van een onvolledige hand te tellen”, zo klonk de samenvatting van commentator Peter Vandenbempt aan de rust. 

    Het was ruim 20 minuten wachten op de eerste grote kans. De actie en het schot van Knauff waren prima, de redding van McGregor was dat ook. Frankfurt, dat in dezelfde poule als Antwerp zat en onderweg naar de finale onder meer Barcelona uitschakelde, was de betere ploeg met het meeste initiatief. Maar de Duitsers deden te weinig met de schaarse kansen. Kamada, Lindström, Kostic en Sow. Ze probeerden het allemaal, zonder succes. 

    Rangers stelde aanvallend amper iets voor. Enkel Aribo kon Frankfurt even verontrusten toen hij de bal nipt naast krulde. Ook Lundstram liet zich even zien met een kopbal die Trapp voor de zekerheid over de lat duwde. Meer was het niet. 

    Trapp maakt het verschil voor Frankfurt

    Gelukkig kwam er na de rust wel schot in de zaak. Een afgeweken schot van Lindström ging rakelings naast en aan de overkant vergat Kent te profiteren na mistasten van Knauff. Een tweede defensieve blunder bleef niet onbestraft. Tuta struikelde over zijn eigen voeten en gaf zo vrije baan aan Aribo. Oog in oog met Trapp schoof die de 0-1 beheerst in doel. 

    Even slikken voor Frankfurt, maar de Duitsers gingen meteen op zoek naar de gelijkmaker. Kamada, ex-STVV, kon op zijn beurt een cadeau uitpakken na geblunder van Goldson, maar de Japanner besloot alleen voor doel over. Niet veel later stond het toch 1-1. Borré troefde Bassey af op een lage voorzet van Kostic en tikte de gelijkmaker knap in doel. 

    Beide ploegen trokken dan de handrem op en dus kregen we verlengingen. Daarin illustreerde Bassey het matige niveau met een nieuwe defensieve misser, maar Borré kon niet profiteren. Diep in de tweede verlenging maakte Rangers bijna toch nog het verschil. Roofe, ex-Anderlecht, schotelde Kent de 1-2 voor, maar Trapp hield Frankfurt overeind met een ultieme redding. 

    De Duitse doelman kon er alleen maar vertrouwen uit putten voor de strafschoppenreeks. Met een voetveeg op de matige strafschop van Ramsey maakte Trapp het verschil. Frankfurt faalde niet één keer, Borré zette de beslissende penalty feilloos om. 42 jaar na de winst in de UEFA-cup wint Frankfurt nu ook de Europa League. 

    Van Bronckhorst verdedigt Ramsey: "Nam verantwoordelijkheid"

    Rangers bleef verslagen achter. Coach Van Bronckhorst nam het op voor Ramsey, de man die miste. De huurling van Juventus viel in de 117e minuut in, maar zag zijn bal gekeerd door Trapp.

    "Het is erg down", gaf de Nederlander mee. "Het is nooit leuk om te verliezen, iedereen voelt de pijn en de teleurstelling. Dat is normaal zo kort na de wedstrijd."

    "Aaron was ontgoocheld, maar hij nam zijn verantwoordelijkheid om die penalty te nemen. En je kan die maken of missen. Jammer genoeg was het dat tweede, maar natuurlijk wil je spelers die penalty's willen nemen."

    Bijna was het niet op strafschoppen aangekomen, als in de 118e minuut doelman Trapp de lage trap van Ryan Kent niet geweldig had gekeerd. "Dat was een geweldige save. In de slotminuten van de match is zoiets beslissend. Ryan deed alles wat hij kon om te scoren. Zulke grote kansen moet je afmaken, zeker in het slot. Maar Ryan deed alles wat hij kon."

    "Ik kan mijn spelers niets kwalijk nemen, na alles wat ze gegeven hebben. Je doet er alles aan om te winnen, maar vandaag bevonden we ons aan de verkeerde kant van het voetbalgeluk. De beslissing valt met strafschoppen en dat is een loterij."

    Die grote kans van Kent op het einde moet je afmaken. 

    Giovanni van Bronckhorst

    Blije Glasner: "Geen van 13 matchen in Europa verloren"

    Frankfurt-coach Oliver Glasner vond de zege meer dan verdiend. "We hebben 13 wedstrijden in Europa gespeeld dit seizoen en hebben er geen enkele van verloren. We deden het stap voor stap en zijn op het einde beloond."

    "Ik vind de woorden niet om het werk te beschrijven dat deze jongens hebben verricht om hier te geraken."

    "Iedereen heeft het maximale gegeven in deze ongelooflijke hitte. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. En dat was de enige manier waarop deze triomf mogelijk was."

    Frankfurt eindigde 11e in de Bundesliga, maar mag door de Europa League-titel naar de Champions League volgend seizoen. Frankfurt is het eerste Duitse team dat de Europa League (of zijn voorganger UEFA Cup wint, sinds 1997, toen Schalke (met Marc Wilmots) Inter klopte.

    En nu? "Nu gaan we een paar dagen vieren."

    Doelman Trapp speelde een hoofdrol: hij pakte uit met een sublieme redding in het slot van de verlengingen én pakte een penalty. "Mijn gevoel is met geen woorden te beschrijven. We hebben de beker gewonnen en mogen die na 42 jaar eindelijk weer naar Frankfurt brengen. Dit is de mooiste dag uit mijn carrière."

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 23 uur 54 match afgelopen
    2. strafschoppen, 23 uur 55. Bekijk de spannende strafschoppenreeks tussen Frankfurt en Glasgow Rangers.

     Bekijk de spannende strafschoppenreeks tussen Frankfurt en Glasgow Rangers

    3. strafschoppen, 23 uur 54. Frankfurt wint! Borré beslist het voor Frankfurt! Hij trapt de bal hoog in doel! Frankfurt wint de Europa League! .
    4. strafschoppen, 23 uur 53. 4-4. Alle druk op de schouders van Roofe, maar hij kraakt niet. Het scheelt niet veel, zijn schot gaat net als bij Kamada via de paal in doel. .
    5. strafschoppen, 23 uur 52. 4-3. Kostic kan Frankfurt op voorsprong brengen en hij doet dat ook! McGregor zit er nochtans heel dicht bij, maar de trap van Kostic is te goed. .
    6. strafschoppen, 23 uur 51. 3-3. Ramsey mist! Trapp houdt de bal uit doel met een voetveeg! .
    7. strafschoppen, 23 uur 51. 3-3. Ook Kamada blijft zijn zenuwen de baas. Hij brengt Frankfurt weer langszij. Via de paal, dat wel. .
    8. strafschoppen, 23 uur 50. 2-3. Arfield is de volgende die mag trappen voor Rangers. Ook hij knalt de bal perfect in doel. .
    9. strafschoppen, 23 uur 49. 2-2. Hrustic neemt McGregor te grazen. Beide ploegen blijven foutloos. .
    10. strafschoppen, 23 uur 49. 1-2. Davis schuwt het risico niet, maar hij mikt de bal wel fraai in de kruising. .
    11. strafschoppen, 23 uur 48. 1-1. Lenz knalt de bal hoog in doel en legt de Schotse fans het zwijgen op. .
    12. strafschoppen, 23 uur 47. 0-1. Tavernier opent feilloos voor Rangers. Het staat 0-1. .
    13. strafschoppen, 23 uur 46. Rangers begint. De Schotse supporters juichen, want Rangers mogen de strafschoppen in de richting van hun aanhang trappen. De Schotse club mag ook als eerste trappen. .
    14. strafschoppen, 23 uur 54. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Rafael Borré van Eintracht Frankfurt. 5, 4.
    15. strafschoppen, 23 uur 54. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Kemar Roofe van Rangers. 4, 4.
    16. strafschoppen, 23 uur 53. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Filip Kostic van Eintracht Frankfurt. 4, 3.
    17. strafschoppen, 23 uur 52. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Aaron Ramsey van Rangers.
    18. strafschoppen, 23 uur 52. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Daichi Kamada van Eintracht Frankfurt. 3, 3.
    19. strafschoppen, 23 uur 51. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Scott Arfield van Rangers. 2, 3.
    20. strafschoppen, 23 uur 50. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Ajdin Hrustic van Eintracht Frankfurt. 2, 2.
    21. strafschoppen, 23 uur 50. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Steven Davis van Rangers. 1, 2.
    22. strafschoppen, 23 uur 49. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Christopher Lenz van Eintracht Frankfurt. 1, 1.
    23. strafschoppen, 23 uur 48. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door James Tavernier van Rangers. 0, 1.
    24. strafschoppen, 23 uur 47 match begonnen
    25. tweede verlenging, minuut 122. Penalty's. Geen beslissing na de verleningen en dus krijgen we penalty's. .
    26. tweede verlenging, minuut 122. Trapp opnieuw foutloos. Opnieuw moet Trapp zijn kunnen tonen. Tavernier mag het nog proberen op een vrije trap, maar de doelman pareert de poging. .
    27. tweede verlenging, minuut 119. Rangers missen nog een gigantische kans op het einde van de 2e verlenging.

     Rangers missen nog een gigantische kans op het einde van de 2e verlenging

    28. Trapp houdt Frankfurt overeind! Olalala, Trapp houdt Frankfurt overeind met een cruciale redding. De pas ingevallen Roofe haalt de achterlijn en legt de bal klaar voor Kent. Die haalt van dichtbij in één tijd uit, maar Trapp kan het schot nog net afblokken met zijn been. De herneming van Davis wordt weggekopt. . tweede verlenging, minuut 118.
    29. tweede verlenging, minuut 118. Vervanging bij Rangers, Aaron Ramsey erin, Fashion Sakala eruit