Ga naar de inhoud

AA Gent trekt na knotsgekke match met beste papieren naar Viitorul

 1. 45+1' - Doelpunt - Yuya Kubo (5 - 1)
 2. 43' - Doelpunt strafschop - Roman Yaremchuk (4 - 1)
 3. 43' - Geel - Paul Iacob
 4. 36' - Doelpunt - Yuya Kubo (3 - 1)
 5. 32' - Geel - Vadis Odjidja Ofoe
 6. 22' - Doelpunt - Sebastian Mladen (2 - 1)
 7. 14' - Doelpunt - Brecht Dejaegere (2 - 0)
 1. 84' - Geel - Gabriel Iancu
 2. 63' - Verv. George Ganea door Denis Dragus
 3. 62' - Doelpunt - Bogdan Tîru (6 - 3)
 4. 51' - Doelpunt - Roman Yaremchuk (6 - 1)
14'goalBrecht Dejaegere2 - 0
22'goalSebastian Mladen2 - 1
36'goalYuya Kubo3 - 1
43'penalty goalRoman Yaremchuk4 - 1
45+1'goalYuya Kubo5 - 1
51'goalRoman Yaremchuk6 - 1
62'goalBogdan Tîru6 - 3

Gent heeft een stap gezet naar de volgende kwalificatieronde in de Europa League. Het leek bijna zeker te zijn met een 5-1-voorsprong halfweg tegen het Roemeense Viitorul, maar door defensief geklungel werden nog betere papieren in de prullenmand gegooid. "We zijn tevreden, maar er is ook wel wat ontgoocheling", vertelde Vadis Odjidja.

Gent - Viitorul in een notendop:

 • Sleutelmoment: Gent lijkt zijn ticket voor de volgende kwalificatieronde al te mogen boeken na de eerste helft, maar na zo'n knotsgekke match weet je nooit wat de terugwedstrijd nog in petto heeft.
 • Man van de match: De huurperiode van Yuya Kubo bij Nürnberg was geen succes, maar in de Ghelamco Arena komt de Japanner meteen weer bovendrijven.
 • Opvallend: Sommige Gentse fans hoopten bij de 6-1-voorsprong al tien goals te zien. Uiteindelijk werden het er 9,  maar ze bedoelden waarschijnlijk niet nog 2 goals van de Roemenen.

Bekijk de 9 goals uit Gent-Viitorul in 90 seconden

Gent sprokkelt riante bonus bijeen halfweg

De zwoele temperaturen in de Ghelamco Arena lieten tempovoetbal niet toe, maar het hield Gent niet tegen om vanaf het eerste fluitsignaal uit te pakken met venijnige versnellingen. De jonge Roemeense defensie ging zo al snel in de fout: Asare profiteerde meteen van verstrooidheid achterin bij Viitorul.

 

Het stilde de Gentse honger niet. Na pogingen van Kubo en David zette uiteindelijk Dejaegere zijn krabbel onder het tweede doelpunt. Maar de vlotte start van Gent kon niet verhullen dat er muziek zat in het Roemeense elftal. Gent gaf het initiatief uit handen, Viitorul nam meteen over.

 

En de thuisploeg zou snel spijt krijgen van die adempauze. Sebastian Mladen kreeg te veel ruimte en krulde de bal enig mooi in de linkerbovenhoek. Gent-coach Jess Thorup maakte van de drinkpauze gebruik om zijn pionnen weer juist op het schaakbord te zetten. Met succes.

 

Yuya Kubo, terug na een uitleenbeurt aan Nürnberg, heropende zijn rekening in de Ghelamco Arena met een afstandsschot, dat via de paal binnenvloog. Een strafschop voor Jaremtsjoek en een binnentikker voor Kubo maakten de bonus halfweg nog mooier: 5-1.

Gent toont zijn kwetsbare achterkant

Drie jaar geleden trakteerde Gent de Roemenen van Viitorul al eens op een forfaitnederlaag in de derde kwalificatieronde van de Europa League. De Gentse fans hoopten nu de overtreffende trap te zien. De thuisploeg stelde niet teleur: via een hakje van Odjidja en een no-look-pass van David kreeg Jaremtsjoek vrije baan om de 6-1 op het scorebord te zetten.

 

De Roemeense defensie werd meermaals in zijn hemd gezet, maar ook bij Gent staat de achterhoede nog niet op punt. Zonder Dylan Bronn (niet zeker of hij nog terugkomt van de Afrika Cup) en aanwinst Michael Ngadeu namen Rosted en Plastun de honneurs waar achterin, maar hun kans grepen ze niet.

 

Rosted bood Viitorul een tweede doelpunt op een dienblaadje aan na slecht wegwerken en chaos bij een hoekschop leidde de 6-3 in. Plots was de Gentse voorsprong gehalveerd. Gent mocht doelman Kaminski zelfs nog bedanken om Dragus van een vierde tegentreffer te houden.

 

Na drie waarschuwingen had Gent het eindelijk begrepen. Thorup kreeg met invallers Castro-Montes en Milad Mohammadi weer controle over de wedstrijd. Odjidja liet uiteindelijk nog een tiende doelpunt liggen in het knotsgekke spektakel. Gent trekt volgende week zo met een bonus van drie goals naar de Zwarte Zee.

"Dit mag ons niet meer ontglippen"

 • Brecht Dejaegere: "Als je 6 keer kan scoren, is dat heel mooi, maar het is jammer van die 3 tegengoals.  Je kan nooit een hele match domineren dus je moet je momenten kiezen. In de 1e helft deden we dat heel goed, maar in de 2e helft vielen die goals te makkelijk. Vooral de twee laatste goals waren weggevers. Het waren individuele foutjes. Bij ons zaten de bewegingen en het samenspel wel goed, dat is belangrijk. Het wordt daar geen walk-over, ze zullen hun vel nog duur verkopen."
 • Vadis Odjidja: "We zijn tevreden met onze match, maar er is nu wel wat ontgoocheling. We hadden die 6-1-score moeten vasthouden. Die twee goals waren te vermijden. Onze uitgangspositie had nog beter kunnen zijn. We moeten hieruit leren. We mogen het positieve ook niet vergeten. We hebben bij momenten mooi voetbal laten zien en er waren mooie goals bij. In voetbal is het nooit gedaan, maar ik denk dat we met een gerust hart naar daar kunnen gaan. Dit mag ons niet meer ontglippen."

Thorup: "1e helft was beste helft die ik mijn team al zag spelen"

"Had je mij 3 uur geleden verteld dat we met 3 doelpunten verschil zouden winnen, had ik meteen getekend", zei trainer Jess Thorup na de match. "Dan waren we de bus zelfs niet uitgekomen. Maar nu ben ik toch teleurgesteld."

 

"De eerste 45 minuten waren de beste die ik mijn team al zag spelen. Mijn spitsen deden het geweldig. Ik heb mooie doelpunten gezien. Ik heb ook gezien dat we defensief nog veel werk hebben. Hun eerste doelpunt was een wondergoal, maar de volgende twee hebben we helemaal aan onszelf te wijten."

 

"We wisten dat ze offensief sterk zijn en bij de rust heb ik mijn spelers nogmaals gewaarschuwd want we waren al een paar keer goed weggekomen. Dat ze zich dan toch nog laten ringeloren, bewijst alleen maar dat er nog veel werk aan de winkel is."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 95. Einde. AA Gent trekt met een bonus van drie doelpunten naar Roemenië voor de terugwedstrijd. Door geklungel in de defensie werden nog betere papieren in de prullenmand gegooid.
 3. tweede helft, minuut 93. Gent kan alleen zichzelf uitschakelen in Roemenië. Peter Vandenbempt.
 4. tweede helft, minuut 91. Odjidja laat nummer 7 liggen. Beridze legt de bal klaar voor aanvoerder Odjidja, maar die krijgt de bal ongelukkig tegen het scheenbeen. Zo belandt het zevende doelpunt over de deklat.
 5. tweede helft, minuut 88. De wedstrijd kabbelt voort naar het einde. Na 9 doelpunten lijkt het welletjes geweest in dit spektakelstuk.
 6. tweede helft, minuut 84. Een stevige ingreep op David wordt niet bestraft door scheidsrechter Stavrev. De prestatie van de Macedoniër is zoals die van Gent: wisselvallig.
 7. Gele kaart voor Gabriel Iancu van FC Viitorul Constanta tijdens tweede helft, minuut 84
 8. tweede helft, minuut 82. Nieuwkomer Mohammadi schuimt goed de linkerflank af, maar pakt dan uit met een slordige voorzet. Beridze maakt zijn ploegmaat duidelijk waar de bal wel moest komen.
 9. tweede helft, minuut 80. Gent heeft met balbezit en positiespel weer de controle over de wedstrijd verkregen. Peter Vandenbempt.
 10. tweede helft, minuut 79. Odjidja glijdt uit bij zijn trap en krijgt geen herkansing vanaf de hoekschopvlag, ook al ging de bal via de voet van Ghita over de achterlijn.
 11. tweede helft, minuut 78. Gent-bonzen Ivan De Witte en Michel Louwagie kijken bedenkelijk toe. De vreugde van de eerste helft is toch wat verdwenen.
 12. tweede helft, minuut 77. Kaminski voorkomt een 4e Roemeense goal met een geweldige reflex.

  Kaminski voorkomt een 4e Roemeense goal met een geweldige reflex

 13. tweede helft, minuut 75. Gent speelt met vuur. Dat kan je horen aan het gemor op de tribunes. Peter Vandenbempt.
 14. tweede helft, minuut 75. Gent probeert zijn nek opnieuw uit te steken, maar Jaremtsjoek mist zijn controle. De thuisploeg moet in elk geval een vierde tegentreffer vermijden.
 15. tweede helft, minuut 74.
 16. tweede helft, minuut 73. Tweede drinkpauze. De spelers krijgen een tweede korte pauze om de keel te smeren. Ook Thorup heeft het nodig, want hij heeft zijn troepen al heel wat aanwijzingen moeten toeschreeuwen.
 17. tweede helft, minuut 70. Rosted heeft genoeg onheil veroorzaakt en wordt naar de zijlijn gehaald. Mohammadi, de Iraanse aanwinst van Gent, krijgt ook nog een speelkans.
 18. tweede helft, minuut 69. Plots zit er weer venijn in de aanvallen van Viitorul. Gent moet toch dringend weer vooruit. Peter Vandenbempt.
 19. tweede helft, minuut 68. Gentse defensie slaapt. Twee Roemeense lesjes lijken niet genoeg, want Rosted en Plastun staan opnieuw te slapen bij een voorzet richting Dragus. Kaminski moet een vierde doelpunt vermijden.
 20. tweede helft, minuut 67. De ziel lijkt even uit de wedstrijd na de twee Roemeense doelpunten. Wie kan er weer leven in het Europese duel blazen?