Ga naar de inhoud
Grote teleurstelling bij de Gent-spelers na de 2-0.
Grote teleurstelling bij de Gent-spelers na de 2-0.

AA Gent maakt het Belgische klavertjevier in de Europa League niet vol

 vr 31 augustus 2018 00:34
Girondins de Bordeaux
einde
2-0
KAA Gent
 1. 10' - Geel - Jaroslav Plašil
 2. 11' - Doelpunt - François Kamano (1 - 0)
 3. 18' - Geel - Aurélien Tchouaméni
 4. 44' - Geel - Nana Asare
 1. 64' - Verv. Taiwo Awoniyi door Jonathan David
 2. 65' - Doelpunt strafschop - Jimmy Briand (2 - 0)
 3. 69' - Verv. Jimmy Briand door Nicolas De Preville
 4. 70' - Verv. Jean-Luc Dompé door Giorgi Kvilitaia
 5. 76' - Geel - Lukas Lerager
 6. 84' - Verv. Samuel Kalu door Zaydou Youssouf
UEFA Europa League - speeldag 2 - 30/08/18 - 20:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
11'
François Kamano
11'
François Kamano
1 - 0
65'
Jimmy Briand
65'
Jimmy Briand
2 - 0

AA Gent heeft de Belgische teller in de groepsfase van de Europa League niet op 4 kunnen zetten. Tegen Bordeaux kreeg AA Gent de rekening gepresenteerd voor de vele missers uit de heenmatch. Na de 0-0 in Gent werd het vanavond 2-0 voor de Fransen.

Bordeaux - AA Gent in een notendop:

 • Sleutelmoment: Bordeaux maakt een veel volwassenere indruk dan in de heenmatch en slaat snel toe. Een opdoffer, die Gent niet meer te boven komt.
 • Man van de match: Samuel Kalu, de vinnige flankaanvaller die vorig seizoen nog het mooie weer maakte bij Gent, maakt indruk bij Bordeaux. Hij lokt de penalty uit, die Gent de doodsteek geeft.
 • Opvallend: Vorig jaar struikelde Gent over het Oostenrijkse Altach, nu ligt Bordeaux dwars in de kwalificaties voor de Europa League. Gent is de enige ploeg van de G5 die de groepsfase niet haalt.

Bordeaux verzilvert overwicht snel

Met invallers Limbombe en Jonathan David had Gent in de heenmatch indruk gemaakt tegen een kwetsbaar Bordeaux, toch greep Yves Vanderhaeghe terug naar zijn basiselftal mét Taiwo Awoniyi in de voorhoede.

 

Voor de eigen supporterschare toonde Bordeaux een heel ander gelaat dan vorige week. De thuisploeg nam de touwtjes resoluut in handen, Gent liep achter een ongrijpbare bal.

 

Met een ultieme tackle kon Foket, nota bene in zijn laatste wedstrijd in Gentse loondienst, een vroege treffer nog vermijden, maar een minuut later sloeg Kamano toch toe. Hij werd diep gestuurd door Lerager, Kalinic liet de bal door zijn armen glippen.

 

In plaats van door te duwen ging Bordeaux plots speculeren en dat gaf Gent hoop.  Rosted kopte op het dak van het doel, een afgeweken schot van Tsjakvetadze belandde op de kruising.

 

Bordeaux zag de alarmsignalen afgaan en herstelde het evenwicht. Kalinic moest nog een knappe tegenvoetse redding uit zijn mouw schudden om erger te voorkomen voor de pauze. Ook Tchouameni was er nog dicht bij. Gent, heer en meester thuis, was nergens in Bordeaux.

Ook met David en Kvilitaia lukt het niet

De Gentse opdracht was na de rust niet gewijzigd: één doelpunt volstond voor de kwalificatie. Een Frans been verhinderde Jaremstjoek om die taak meteen tot een goed einde te brengen. Gent miste niet alleen tempo, maar ook creativiteit om Bordeaux pijn te doen in de opbouw. Vanderhaeghe haalde dan maar goudhaantje Jonathan David van de bank.

 

Maar nog voor de Canadese aanvaller een bal had aangeraakt, was de Gentse missie nog een pak moeilijker. Plastun trapte kinderlijk in de val bij een dribbel van ex-Gent-speler Kalu en de bal verdween op de stip. Briand stuurde Kalinic naar de verkeerde hoek: 2-0.

 

Met Kvilitaia kreeg Gent nog wat meer aanvallend gewicht in de ploeg, maar nog konden de bezoekers Bordeaux niet in verlegenheid brengen. Verder dan een schot in de korte hoek van Tsjakvetadze kwam Gent niet meer. De vele missers in de heenmatch breken Gent heel zuur op, want voor het tweede jaar op rij grijpen ze naast Europees voetbal.

Vanderhaeghe: "Nu nog meer spijt dat we vorige week niet gescoord hebben"

"Er zat meer in, zo moeten we denken. Als je de prestatie uit de heenmatch bekijkt, dan heb je nu nog meer spijt dat we toen niet gescoord hebben", analyseerde Gent-coach Yves Vanderhaeghe. 

 

"Het scorend vermogen ontbrak weer, al zijn er na een slappe start wel kansen geweest. We toonden in het begin te veel respect. De reactie was er wel opnieuw, maar de bal wou er niet in."

 

"We hebben getoond dat we de evenknie van Bordeaux waren, maar enkele spelers presteerden minder. Ik had bij de rust toch vraagtekens bij wie ik moest vervangen. Enkele jongens hebben zich weer in de match geknokt, maar we schoten tekort qua agressiviteit."

 

Vorig jaar woog de vroegtijdige Europees exit zwaar door bij Gent. Vreest de T1 hetzelfde scenario? "We spelen zondag al, maar dan volgt de interlandbreak. Dat is het ideale moment om iedereen met volle batterijen de competitie weer te laten aanvatten. We hebben ook meer punten dan vorig jaar. We hebben voeling met de top in eigen land."

Fase per fase

90+4' tweede helft
90+2'

Einde

Gent volgt het voorbeeld van Genk niet en mag niet naar de groepsfase van de Europa League. De gemiste kansen in de heenwedstrijd breken Gent zuur op tegen Bordeaux.
90'
De reguliere speeltijd is voorbij. Gent heeft nog drie minuten voor een mirakel. De fans van Bordeaux hebben het feest al ingezet.
89'

Bordeaux laat 3-0 liggen

Zaydou Youssouf ontsnapt nu Gent zo hoog staat. De jonge invaller kan het niet afwerken, maar het zal waarschijnlijk niet meer uitmaken.
88'

Tsjakvetadze probeert nog

Tsjakvetadze glijdt voorbij zijn verdedigers en Costil heeft de nodige moeite met het schot in de korte hoek. De bal rolt in hoekschop, maar daar kant Gent niets mee aanvangen.
86'
Gent heeft nog vijf minuten om niet voor het tweede jaar op rij Europees voetbal te missen. Maar Bordeaux heeft zijn zaakjes op orde.
84'
wissel
79'
Kalu ligt voor de zoveelste keer geveld tegen de grasmat, maar nu kreeg hij wel degelijk een trap van Dejaegere. De flankaanvaller speelde een goede wedstrijd en mag gaan rusten onder luid applaus. Zaydou Youssouf komt in zijn plek.
79'

"Gent had vorige week al een stevige optie moeten nemen op de kwalificatie, want toen was Bordeaux veel kwetsbaarder."

Peter Vandenbempt, Sporza radio
78'
Invaller De Preville, die wel in de basis stond in de heenmatch, verschijnt in het strafschopgebied. Hij overhaast zijn vluchtschot en mikt naast de kooi van Kalinic.
76'

Kopbal Kvilitaia

Giorgi Kvilitaia toont dat Gent nog niet dood is. Zijn kopbal past netjes in de hoek, Costil kan enkel in hoekschop duwen.
76'
Girondins de Bordeaux
75'
Lerager kan zijn ellebogen niet thuis houden en ziet een geel kartonnetje van scheidsrechter Manzano. Verstraete had ondertussen ook geel verdiend, maar ontsnapt nog.
73'
Bordeaux ziet een plekje in de groepsfase van de Europa League. Gent moet dringend scoren om zijn Europese droom in leven te houden. Wie neemt de bezoekers op sleeptouw?
70'

Streep Dejaegere

Brecht Dejaegere vindt geen aanspeelpunt en schiet dan maar. Zijn hobbelend schot komt niet in de buurt van het doel van Costil.
69'

Daar is de tweede verlosser

Giorgi Kvilitaia verloste AA Gent in de slotminuut tegen Lokeren. Kan hij het nu ook op het Europese toneel? Met David en Kvilitaia staan er in elk geval twee goaltjesdieven tussen de lijnen. En Gent heeft precies 2 goals nodig.
69'
wissel