Ga naar de inhoud
Hong met een pareltje voor de 2-0.
Hong met een pareltje voor de 2-0.

AA Gent neemt pas laat afstand van APOEL Nicosia, groepsfase Conference League wenkt

 do 24 augustus 2023 21:52
APN
einde
1-2
GNT
 1. 20' - Geel - Issam Chebake
 2. 30' - Geel - Ismaël Kandouss
 3. 35' - Geel - Gift Emmanuel Orban
 4. 41' - Geel - Giorgi Kvilitaia
 1. 61' - Verv. Ioannis Fetfazidis door Dieumerci Ndongala
 2. 66' - Verv. Archie Brown door Malick Fofana
 3. 66' - Verv. Hugo Cuypers door Andrew Hjulsager
 4. 73' - Verv. Giorgi Kvilitaia door Tomané
 5. 78' - Doelpunt - Malick Fofana (1 - 0)
 6. 81' - Verv. Matisse Samoise door Noah Fadiga
 7. 81' - Verv. Jordan Torunarigha door Omri Gandelman
 8. 88' - Verv. Marquinhos door Georgos Efrem
 9. 88' - Verv. Gift Emmanuel Orban door Tarik Tissoudali
 10. 90+3' - Doelpunt - Hong Hyun-seok (2 - 0)
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 24/08/23 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
78'
Malick Fofana
78'
Malick Fofana
1 - 0
90+3'
Hyun-seok Hong
90+3'
Hyun-seok Hong
2 - 0

AA Gent heeft een goeie uitgangspositie verworven tegen APOEL Nicosia. Twee afstandsschoten, eentje afgeweken en eentje heerlijk op de slof, maakten het verschil tegen de Cyprioten.

AA Gent - APOEL Nicosia in een notendop

 • Sleutelmoment: Soms heb je ook eens wat geluk nodig. Invaller Malick Fofana ziet zijn afgeweken schot in een boogje over de doelman gaan.

 • Man van de match: Sven Kums toont op zijn 35e nog altijd hoe belangrijk hij is als orkestleider op het middenveld.

 • Opvallend: In de vorige 4 confrontaties met Ricardo Sa Pinto kon Hein Vanhaezebrouck niet winnen, met AA Gent lukt het nu wel.

AA Gent breekt pas na de pauze de match open

Ook voor Hugo Cuypers en Gift Orban moet het even aanpassen geweest zijn. Niet het Gentse aanvalsduo, wel het duo langs de zijlijn ging met de aandacht lopen.

 

Zou er een handshake komen tussen Hein Vanhaezebrouck en Ricardo Sa Pinto? Voor de aftrap meden de trainers elkaar. Het zorgde ervoor dat er voor de rust meer spanning te beleven viel naast het veld dan erop.

 

Nieuwkomer Archie Brown deed wel zijn uiterste best om aanvallen te lanceren op de linkerflank, maar AA Gent was te slordig om zijn overwicht om te zetten in grote kansen. APOEL hield het helemaal gesloten.

 

Als na de pauze de Cyprioten plots twee keer gevaarlijk werden, had Vanhaezebrouck genoeg gezien. Met invallers Fofana en Hjulsager hoopte de Gent-coach wel de ban te breken. 

 

Met succes, al was er ook wel wat geluk mee gemoeid. Fofana zag zijn schot via een Cypriotisch been over de doelman caprioleren. Het was de verlossing die AA Gent nodig had: de thuisploeg nam de wedstrijd resoluut in handen op zoek naar meer.

 

Dat Hong even later een nieuwe kans over schepte, begreep Vanhaezebrouck dan ook niet. "Vol trappen", leek de Gent-coach duidelijk te maken. Zo gezegd, zo gedaan. De Zuid-Koreaan mikte meteen daarna een afvallende bal in één tijd heerlijk in de hoek. De groepsfase van de Conference League wenkt zo voor Gent.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanhaezebrouck: "Kansen voor de terugmatch? 51-49, misschien 52"

Hein Vanhaezebrouck was tevreden met de zege. "We hebben het grootste deel gecontroleerd en scoren twee keer in de eindfase. Dan moet je heel tevreden zijn", zei hij.

 

"We namen niet de juiste keuzes voor de rust, we waren niet genoeg aanspeelbaar. In de tweede helft zat er dan te veel technisch afval in om gevaarlijk te kunnen zijn. We eindigen gelukkig wel met een technisch hoogstandje met de goal van Hong."

 

Voor de wedstrijd schatte Vanhaezebrouck de kansen fifyfifty in. En nu? "51-49. Of misschien 52. Gewoon iets meer voor ons. Maar ik ga geen grote uitspraken doen. Ze moeten wel al drie keer scoren om ons meteen uit te schakelen, dan moeten we wel al een heel slechte match spelen."

Fofana: "Een gelukje? Soms valt het mee, soms niet"

Had Fofana zelf nog verwacht dat Gent de match kon openbreken? "Je weet nooit bij voetbal", zei de doelpuntenmaker. "Als invaller is het je doel om je ploeg te helpen en dat heb ik gedaan. Ik ben heel blij met deze overwinning, want het was niet gemakkelijk."

 

Er kwam wel wat geluk kijken bij zijn tweede goal uit zijn carrière. "Soms valt het mee, soms niet. Nu viel het goed mee. Het belangrijkste is dat we toch een goede uitslag hebben. We moeten nog naar Cyprus en daar zal het niet gemakkelijk zijn."

Fase per fase

90+5'

Einde

AA Gent heeft dan toch het slot opengebroken in een gesloten wedstrijd. Fofana brak de ban met een afgeweken schot, Hong verdubbele met een strakke knal. De troepen van Hein Vanhaezebrouck hebben zo uitzicht op de groepsfase van de Conference League. 

90+4' tweede helft
90+4'

AA Gent heeft dan toch zijn dubbele bonus beet. Het geeft wat meer gemoedsrust voor de Cypriotische uitdaging en is een extra stap richting groepsfase van de Conference League.

90+3'

Doelpunt voor
KAA Gent

Hong Hyun-seok (KAA Gent) scoort. Het staat 2 - 0.
90+1'

Hong met heerlijk schot

Hong heeft het advies van zijn coach ter harte genomen: meteen vlammen. De Zuid-Koreaan neemt de bal heerlijk op de slof en zet de touwen bol. 

89'

extra time

AA Gent heeft nu de match strak in handen en kan wel een extra goal gebruiken om met nog meer vertrouwen naar Cyprus af te reizen. Het krijgt er nog 5 minuten extra voor.

88'
wissel
86'

Schot van Hong

"Waarom trap je niet vol", lijkt Vanhaezebrouck uit te schreeuwen. De Zuid-Koreaan kiest voor een schepbal, een trap had misschien meer opgeleverd.

83'

Tissoudali krijgt nog even

Gift Orban heeft niet zijn gelukkigste wedstrijd achter de rug. Hein Vanhaezebrouck wisselt de Nigeriaanse aanvaller voor Tarik Tissoudali.

81'

Hjulsager wil net als Fofana scoren als invaller, maar dan moet zijn schot toch net iets beter zijn. Hij mikt hoog in de tribunes, waar een supporter de bal kan klemmen. 

79'

De boomlange verdediger Petrovic kopt een hoekschop hoog over. APOEL Nicosia probeert de schade te beperken voor de terugwedstrijd. 

78'

Fofana zet Gent op voorsprong

78'

Vanhaezebrouck geeft Gandelman een eerste kans

Er was op de voorstelling van de Israëliër Omri Gandelman wat ophef, omdat het hoofd scouting het een "transfer van de coach" noemde. Hein Vanhaezebrouck wil bewijzen dat het wel degelijk een goede keuze en geeft hem een eerste speelkans.

78'

Doelpunt voor
KAA Gent

Malick Fofana (KAA Gent) scoort. Het staat 1 - 0.
74'

Fofana doet het

De openingstreffer komt uit de lucht gevallen voor AA Gent. Een schot van invaller Malick Fofana wijkt af en krult zo in een boog over de doelman.