Ga naar de inhoud
Union is uitgeschakeld in Europa, maar zwaait wel af met een zege in Turkije.

Sterk Union eindigt Europees avontuur toch met positieve noot door zege bij Fenerbahçe

 do 14 maart 2024 20:20
USG
einde
0-3
FEN
 1. 38' - Geel - Ismail Yüksek
 1. 62' - Verv. Irfan Kahveci door Dušan Tadic
 2. 62' - Verv. Fred door Miha Zajc
 3. 66' - Verv. Gustaf Nilsson door Henok Teklab
 4. 67' - Verv. Lazare Amani door Cameron Puertas
 5. 68' - Doelpunt - Mathias Rasmussen (0 - 1)
 6. 75' - Verv. Michy Batshuayi door Edin Džeko
 7. 75' - Verv. Ryan Kent door Mert Hakan Yandas
 8. 87' - Geel - Dennis Eckert Ayensa
 9. 87' - Geel - Irfan Can Egribayat
 10. 89' - Verv. Koki Machida door Daniel Tshilanda
 11. 89' - Verv. Dennis Eckert Ayensa door Nathan Huygevelde
 12. 90+2' - Verv. Mert Hakan Yandas door Muhammet Zeki Dursun
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 14/03/24 - 18:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
68'
Mathias Rasmussen
0 - 1
Mathias Rasmussen
68'

Geen mirakel, wel een memorabele zege. Union heeft zijn Europees avontuur afgesloten met een knappe overwinning bij Fenerbahçe. De Brusselaars, die domineerden in Turkije, hadden met iets meer efficiëntie misschien zelfs van meer mogen dromen. Sowieso zal het een welgekomen boost zijn richting play-offs.

Fenerbahce - Union in een notendop

Man van de match: Bijna alle Unionisten hebben vanavond hun visitekaartje afgegeven. Als we er dan toch één moeten uit halen, geven we deze bloem aan Loic Lapoussin. Tijdens de thuismatch moest hij nog op de bank beginnen, maar vandaag was hij bij momenten de tovenaar zoals we hem al lang kennen. De assist voor Rasmussen was naar het beeld van zijn geweldige wedstrijd.

 

Opvallend: De experimenten van Alexander Blessin hebben het goed gedaan. Castro-Montes - Vanhoutte - Machida was de ongewone achterlijn van de Brusselaars, Charles Vanhoutte speelde voor het eerst in de verdediging, maar deed dat voortreffelijk. 

 

Gemiste kansen: Ondanks de onuitgegeven opstelling (geen Puertas, geen Amoura, geen Burgess) had Union de eerste helft kans na kans, maar maakte het er geen enkele af. De goal na rust kwam te laat, maar bracht zelfs dan hoop die niet ingelost werd.

Voor de wedstrijd gaf niemand nog een stuiver voor het lot van Union. Zelfs Union-coach Blessin liet blijken dat hij er geen rekening mee hield: "We hebben er niet over gepraat vandaag. We willen ons amuseren en ons DNA tonen."

 

De jongens van de experimentele opstelling toonden zich van het begin gebrand om dat doel te bereiken. Zonder Puertas was er geen spelverdeler, maar dan nam Lapoussin die rol op zich, geholpen door een uitstekende Sadiki.

 

Kansen waren dik bezaaid voor rust. Nilsson kwam drie keer mooi voor Irfan Can, maar slaagde er maar één keer in om op doel te trappen. Met mooi combinatievoetbal kwam Union regelmatig de box binnen, waar het vijf minuten voor tijd een penalty claimde. Een trapje op de voet van Lapoussin bleek niet stevig genoeg.

 

Aan de overkant wimpelden de netten wel, maar vanuit buitenspel. Osayi-Samuel ging te vroeg en zag zijn goal afgekeurd. 

Dan toch

Na rust ging Union verder op zijn elan, en kreeg Fenerbahce het nog lastiger. Met professionele fouten en inbrengen van de grote namen, zoals Dusan Tadic en later Edin Dzeko, probeerde het lang tevergeefs de wedstrijd onder controle te krijgen.

 

Na een flink uur kregen de bezoekers dan toch waar het recht op had. Lapoussin zette met een vrolijke schijnbeweging Osayi-Samuel opzij en schilderde het leer op het voorhoofd van Rasmussen, die alleen maar te knikken had.

 

Alarmbellen bij Fenerbahce.

 

Batshuayi en co verloren hun cool. Onze landgenoot gaf uit frustratie duw/slag op het hoofd van Machida, verder op het veld werd de ingekomen Puertas neergemaaid. 

 

De enthousiastelingen uit Brussel bleven voetballen en dwongen Oosterwolde tot een ultieme  redding op de lijn. Terho klopte met een kopbal wel zijn doelman, maar de verdediger greep net op tijd in.

 

Blessin gaf jongelui Huygevelde (20) en Tshilanda (17) nog minuten, terwijl de wedstrijd doodbloedde. Doelpunten kwamen er niet meer, al bleef de trots groot. Union toonde zich een mooie Belgische gezant en mag ondanks de uitschakeling met opgeheven hoofd en zelfvertrouwen naar Antwerp zondag. 

Reacties na de match:

Fase per fase

90+8'

Einde

Union wint de partij tegen Fenerbahce, maar door de grote score vorige week was het vandaag niet genoeg. Een geweldig Union liet zien wat het waard was, zelfs zonder enkele grote namen. Lapoussin bediende iets na het uur Rasmussen voor de 0-1, maar verder dan dat kwam Union (ondanks veel kansen) niet. Het einde van een prachtig Europees avontuur.

90+7' tweede helft
90+6'

Op slag van affluiten moet Vanhoutte nog één keer ingrijpen. Stel je voor, je debuut als centrale verdediger tegen Edin Dzeko en je houdt die grootheid al bij al stil. Geweldige match van Vanhoutte.

90+5'

Bijna voorbij

Nog een minuutje volhouden voor Union, dat ons land zo wel een mooie boost op de coëfficiëntenlijst bezorgt. Het einde van de Europese campagne is in zicht.

90+2'

Nu bloedt de wedstrijd toch wat dood. Het mirakel lijkt niet meer mogelijk, en Fenerbahce slaagt er wat meer in om de bezoekers af te houden. Puertas probeert van ver, maar lanceert een absolute afzwaaier.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
89'

Blessin geeft nog wat jongelui een kans om Europees te spelen. De dubbele wissel lijkt wat op opgeven, maar zo was Union eigenlijk al begonnen aan deze prachtige wedstrijd.

87'
87'

Adrenaline

De potjes koken over. Irfan Can is er goed bij op een voorzet, maar stoot bij zijn sprong op Eckert-Ayensa. Zonder goede reden zoekt de Turk dan maar ruzie met de aanvaller, die er gretig op ingaat. Geel voor beide heethoofden.

83'

Kopkansje voor Edin Dzeko, maar Lindner staat goed. Hij wil snel uitgooien, maar wordt te fel gehinderd door een man van Fenerbahce. Dit is eigenlijk een gele kaart waard, er wordt een aanval uitgehaald. 

80'

Vanhoutte staat, zoals gezegd, voor de eerste keer in de verdediging. Niet dat je het zou kunnen merken wanneer hij Dzeko een sombrero zet. Wat een dijk van een wedstrijd speelt hij.

77'

Op de lijn gekeerd

Terho had de 0-2 bijna op zijn naam! Op een corner van Puertas is de Fin goed gesprongen, maar Oosterwolde kopt/schoudert de bal weg.

75'
75'