UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 05/10/23 - 18:46
20'
Hans Vanaken
0 - 1
20'

De vloek van de draws is doorbroken. Club Brugge weet weer wat winnen is dankzij een felbevochten zege bij Bodø/Glimt. Hans Vanaken scoorde na twintig minuten het enige doelpunt in Noorwegen, waar blauw-zwart zonder indruk te maken overleefde. Samen met Lugano - dat stuntte bij Besiktas - wordt Club leider in de groep.

Bodø/Glimt-Club Brugge kort samengevat:

• Sleutelmoment: Bij 5 graden en veel wind duurt het even voor de Brugse motor warm is. Halfweg de eerste helft vindt Hans Vanaken een gaatje in de zestien, goed voor de enige goal van de wedstrijd.

• Man van de Match: Simon Mignolet hield zijn team recht met twee uitstekende reddingen. Eentje in elke helft.

• Einde reeks: Voor het eerst in 11 wedstrijden houdt Club Brugge nog eens de nul. Een opsteker richting topper op Sclessin, waar zondag een warm welkom wacht op Ronny Deila.

Onvermijdelijke Vanaken

Na vier keer 1-1 begon Club boven de poolcirkel met veel druk op de schouders.

Toch waren de bezoekers allesbehalve wakker in het begin van de wedstrijd. Na amper vijf minuten ging voor Grønbaek achteraan de zee open. Met een uitstekende redding bewees Simon Mignolet dat hij wel uitgeslapen aan de wedstrijd begonnen was.

Club nam nadien het heft in handen zonder echt gevaarlijk te zijn.

Tot Zinckernagel Philip halfweg de eerste helft de onvermijdelijke Hans Vanaken vond voor doel. Kurkdroog schoof die zijn tweede van deze Europese campagne met zijn rechter in doel. Een VAR-check was nodig, maar de Deen vertrok net onside bij zijn assist voor de Brugse aanvoerder.

Vijf minuten voor de rust was het opnieuw Grønbaek die voor gevaar zorgde voor de thuisploeg. In de zestien wilde hij het net te mooi doen, waardoor zijn schot overtuiging miste.

Ondermaatse tweede helft

Meteen na de rust was het opnieuw Mignolet die met een uitstekende beenveeg Moumbagna het scoren belette.

Het begin van de tweede helft was veelbelovend, maar nadien viel de wedstrijd volledig stil. Invallers Ferran Jutglà en de herstelde Tajon Buchanan zorgden wel voor een nieuwe impuls.

De Spanjaard schoot als enige Bruggeling nog tussen de palen, aan de overkant kwam niemand nog in de buurt van de gelijkmaker.

Drie punten erbij dus voor Club Brugge, dat samen met Lugano aan de leiding gaat met vier op zes.

Zondag wacht de Hel van Sclessin, wellicht wel met smaakmakers Andreas Skov Olsen en Antonio Nusa. Geen overbodige luxe voor Ronny Deila tegen zijn ex-team, want vandaag was het toch weer overbodig nagelbijten.

• Ronny Deila: "Ik ben heel blij met deze drie punten. Zeker hier, waar toch al veel grote ploegen veel goals rond de oren gekregen hebben. We waren heel gedisciplineerd en hebben op het resultaat gespeeld. Ik zou liever de bal wat meer hebben, maar soms heb je zo'n wedstrijden nodig. Het is positief dat we nog eens de nul hebben gehouden. Iedereen heeft zijn taak goed gedaan."

• Simon Mignolet: "Ik ben heel erg tevreden. Drie punten en een clean sheet: dat doet goed. Je zag dat het geen gemakkelijke wedstrijd was, zeker op kunstgras en met de koude en de wind. Maar daar zijn we als groep goed mee omgegaan. In zo'n wedstrijd tellen alleen de drie punten. Deze wedstrijd geeft toch wat vertrouwen en wat ademruimte aan de verdediging."

• Hans Vanaken: "Deze zege doet heel veel deugd. Hier spelen is niet gemakkelijk. Het was een wedstrijd waarin we niet veel gecreëerd hebben, maar die ene bal ging toch binnen. De organisatie was goed, we hebben ook niet veel weg gegeven. In de vier vorige wedstrijden hadden we er ook drie kunnen winnen, maar zaten de details tegen. Die momenten hadden we nu wel mee."