Ga naar de inhoud
Olympiakos verovert de Conference League.

Olympiakos voltrekt Grieks sprookje met Conference League-winst na verlengingen

 wo 29 mei 2024 23:04
 1. 28' - Geel - Daniel Podence
 2. 42' - Geel - Lucas Martínez Quarta
 1. 59' - Verv. Andrea Belotti door M'Bala Nzola
 2. 73' - Verv. Kostas Fortounis door Stevan Jovetic
 3. 74' - Verv. Arthur door Alfred Duncan
 4. 77' - Verv. Chiquinho door Andre Horta
 5. 79' - Geel - Christian Kouamé
 6. 82' - Verv. Giacomo Bonaventura door Antonín Barák
 7. 82' - Verv. Christian Kouamé door Jonathan Ikoné
 1. 94' - Geel - Stevan Jovetic
 2. 95' - Geel - Alexandros Paschalakis
 3. 99' - Geel - Cristiano Biraghi
 1. 116' - Doelpunt - Ayoub El Kaabi (1 - 0)
 2. 117' - Geel - Ayoub El Kaabi
 3. 120+2' - Verv. Ayoub El Kaabi door Youssef El Arabi
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
116'
Ayoub El Kaabi
116'
Ayoub El Kaabi
1 - 0

Van de 80 prijzen in de clubgeschiedenis is dit de allerstrafste. Olympiakos heeft met de Conference League zijn eerste Europese hoofdprijs gepakt. In de finale tegen Fiorentina wonnen de Grieken na verlengingen met het kleinste verschil. Ayoub El Kaabi kroonde zich tot held door in het absolute slot de winnende treffer te scoren.

Olympiakos - Fiorentina in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Terwijl een ontknoping met penalty's steeds dichterbij komt, slaat Olympiakos alsnog toe in de tweede verlenging. El Kaabi troeft Ranieri af op een voorzet van Hezze en klopt ook Terracciano. Voor Fiorentina rest dan te weinig tijd om nog te reageren.
 2. Man van de match
  Ayoub El Kaabi speelde zeker niet zijn beste wedstrijd, maar de Marokkaan maakte wel weer het verschil voor Olympiakos met een knappe treffer. De elfde goal in negen wedstrijden voor de topschutter van de Conference League. Niemand deed het hem voor in de knock-outfase van een Europese competitie.
 3. Opvallend
  Olympiakos schrijft geschiedenis met winst in zijn eerste Europese finale, nooit eerder kon een Griekse ploeg een Europese beker winnen. Voor Fiorentina lijken Europese finales wel vervloekt. Zes keer stond het in een Europese finale, enkel in 1961 leverde dat winst op in de Beker der Bekerwinnaars.

Veelbelovende start krijgt geen vervolg

L'Italia s'è desta, Italië is wakker geschoten. De eerste regels van het Fratelli d'Italia, het Italiaanse volkslied, klonk zelden zo toepasselijk. Nadat Atalanta vorige week de Europa League gewonnen had, kon ook de Conference League een prooi worden voor het Italiaanse voetbal. 

Fiorentina had na de verloren finale van vorig jaar tegen West Ham meer ervaring dan Olympiakos Piraeus, dat voor het eerst in een Europese finale stond. In het Agia Sofiastadion van aartsrivaal AEK Athene had de Griekse recordkampioen wel het thuisvoordeel met de steun van duizenden Griekse fans.


Beide ploegen begonnen onverschrokken aan de finale. Terracciano moest al na enkele minuten aan de bak op een schot van Podence en aan de overkant deed Belotti Olympiakos bibberen. Het spel golfde op en neer, de finale kreeg zo een veelbelovende start, aan een hoog tempo.

Fiorentina drong nadien net iets meer aan. Een doelpunt van Milenkovic werd terecht afgekeurd voor buitenspel, Bonaventura vond tot twee keer toe Tzolakis op zijn weg. Aan de overkant moest Terracciano dan weer redding brengen op een kopbal van Podence.

Topschutter El Kaabi, de man die Olympiakos met 10 goals in 8 wedstrijden naar de finale loodste, kwam amper in het stuk voor. Met de rust in zicht dook de Marokkaan plots toch op voor Terracciano, maar hij liet zich aftroeven door de doelman en kegelde die bovendien omver.

Rommelige tweede helft

De tweede helft werd al vroeg opgeschrikt door een stevige botsing tussen Belotti en Retsos. De eerste van vele spelonderbrekingen in een tweede helft die zo maar niet op gang kwam.

In een rommelige pot voetbal viel er pas twintig minuten voor het einde weer wat te beleven. Op aangeven van Dodo had Kouamé de openingsgoal aan zijn voet, maar met een gekraakt schot gaf de ex-Anderlechtspeler Tzolakis nog de kans om redding te brengen.

Ook Olympiakos kwam nog dicht bij een treffer. Twee keer lag een uitstekende vrije trap van invaller Horta aan de basis. Eerst kopte Iborra naast en daarna ging El Kaabi maar nét onder de bal door. Schaarse hoogtepunten in een finale waarin het van kwaad naar erger ging.

El Kaabi laat Grieken dansen van vreugde

De reguliere speeltijd leverde geen winnaar op en dus moest er ook na middernacht nog gevoetbald worden in Athene. In de eerste verlenging kwam Olympiakos het dichtst bij een treffer. Uitgerekend Jovetic deed zijn ex-ploeg bijna de das om, maar Terracciano hield Fiorentina weer overeind.

Was de eerste verlenging voor Olympiakos, dan was de tweede voor Fiorentina. Ikoné kon in één tijd uithalen in de zestien, maar net als Kouamé eerder in de wedstrijd raakte hij de bal niet vol. Tzolakis kon zo opnieuw ingrijpen.

Enkele minuten later volgde een ijskoude douche voor La Viola. El Kaabi dook perfect naar de bal op een voorzet van Hezze en nam Terracciano te grazen. Na een goal check van de VAR ging het licht op groen, de Griekse fans werden gek.

Fiorentina verliest zo voor het tweede jaar op rij de finale van de Conference League. Bij Olympiakos is het in de eerste Europese finale meteen prijs, het Griekse voetbal beleeft een hoogdag en heeft eindelijk voor het eerst in de geschiedenis een Europese beker.

Fase per fase

120+6'
120+6'

Einde

Dolle vreugde bij Olympiakos, grote tristesse bij Fiorentina. Olympiakos pakt als eerste Griekse club ooit een Europese trofee, Fiorentina verliest voor het tweede jaar op rij de finale van de Conference League. Uitgerekend topschutter El Kaabi maakte het verschil in de tweede verlenging.

120+2'
wissel
120+1'

Carmo blokt Ikoné af!

Fiorentina krijgt nog 5 minuten extra om penalty's af te dwingen. Ikoné wordt perfect gelanceerd in de zestien en kan van dichtbij uithalen, maar Carmo kan zijn schot nog net afblokken. Hier komt Olympiakos goed weg.

120+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
120'

Ikoné krijgt de gelijkmaker er niet in

119'

Doelpunt telt!

Uitbundig gejuich bij de Griekse fans! Het doelpunt telt wel degelijk. Treffer nummer 11 voor El Kaabi in 9 wedstrijden. Kan Fiorentina dicht nog rechttrekken of gaat het voor het tweede jaar op rij de finale van de Conference League verliezen?

118'

Dan toch! El Kaabi slaat toe voor Olympiakos in de 115e minuut: 1-0

118'

Buitenspel?

Toch nog even voorbehoud, want er komt een goal check. Stond El Kaabi buitenspel?

117'
Olympiakos Piraeus
116'

El Kaabi doet het voor Olympiakos!

Dan toch El Kaabi! De topschutter van de Conference League duikt perfect naar de bal op een voorzet van Hezze en neemt Terracciano te grazen.

116'
112'

Nu toch meer balbezit voor Fiorentina, dat een sterke tweede verlenging aan het spelen is.

Filip Joos
110'

Ikoné besluit te slap

Fiorentina voert de druk even op met een goede aanval, maar opnieuw wringt het schoentje bij de afwerking. Ikoné kan in één tijd trappen in de zestien, maar kraakt zijn schot. Tzolakis kan zo redding brengen voor Olympiakos.

108'

Mooie kans voor Fiorentina, maar opnieuw geen goal

106'

2e verlenging

Nog wat personeelswissels bij de start van de tweede verlenging. Ranieri en Beltran komen in de ploeg bij Fiorentina, Masouras bij Olympiakos.

106'