Ga naar de inhoud

Anderlecht gooit Europese vloek na 4 jaar van zich af in penaltythriller

 do 25 augustus 2022 22:54
Anderlecht
einde (pen.)
03-11
BSC Young Boys
YOU
einde
0-1
AND
 1. 27' - Doelpunt - Meschack Elia (0 - 1)
 2. 40' - Geel - Mohamed Ali Camara
 1. 65' - Verv. Kevin Rüegg door Lewin Blum
 2. 65' - Verv. Filip Ugrinic door Moumi Ngamaleu
 3. 69' - Geel - Ulisses Garcia
 4. 80' - Geel - Fábio Silva
 5. 90+4' - Verv. Jean-Pierre Nsame door Donat Rrudhani
   timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
   27'
   Meschack Elia
   0 - 1
   Meschack Elia
   27'

   De vloek is verdreven. Na een rollercoasteravond tegen Young Boys speelt Anderlecht na 4 jaar nog eens écht Europees. Paars-wit incasseerde voor het halfuur nochtans de 0-1 en ontsnapte zelfs aan de doodsteek. Tijdens de verlengingen kwamen beide ploegen (zonder succes) dicht bij een winnende treffer, waardoor strafschoppen voor de climax zorgden. Doelman Hendrik Van Crombrugge was daarin de grote held met drie gestopte penalty's. Straks wachten de poules van de Conference League.

   De match in een notendop:

   • Sleutelmoment: In de allerlaatste seconde van de verlengingen behoedt Hendrik Van Crombrugge - die zijn 100e wedstrijd voor Anderlecht speelde - zijn ploeg voor de uitschakeling. Met een ultieme beenveeg redt hij een afgeweken vrije trap van Rieder.
    
   • Man van de wedstrijd: Anderlecht-coach Felice Mazzu deed weer een beroep op heel veel jeugdigheid om deze match tot een goed einde te brengen. Vooral Zeno Debast maakte indruk. Hij acteerde erg stabiel en was een van de weinige bij wie de kwaliteit van passing niet leed onder de vermoeidheid en stress.
    
   • Opvallend: In de cruciale strafschopreeks trapten met Noah Sadiki (17), Sebastiano Esposito (20) en Mario Stroeykens (17) drie piepkuikens een penalty. Enkel Stroeykens kon niet scoren, maar zijn misser heeft gelukkig geen gevolgen.

   Anderlecht speelt bonus uit heenmatch kwijt

   Een thriller van formaat had Anderlecht nodig om zich voor het eerst in lange tijd nog eens te plaatsen voor een Europese groepsfase, maar de troepen van Mazzu hebben het toch klaargespeeld.

    

   De match opende nerveus, met veel fouten, maar zonder echte kansen. Tot na 30 minuten de Congolees Meschack Elia - die in het verleden kort voor Anderlecht uitkwam - plots het strafschopgebied insneed. Wesley Hoedt reageerde niet doortastend genoeg en Elia maakte er 0-1 van. 

    

   Alles te herdoen dus voor de Brusselaars die een krappe voorsprong verdedigden uit de heenwedstrijd. Bijna maakte Cédric Itten - die moederziel alleen stond - er ook 0-2 van via een kopbal, maar de Young Boys-spits knikte onbegrijpelijk over.

   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

   Ultieme save Van Crombrugge

   Aan de overzijde probeerden vooral Lior Refaelov en Fabio Silva het te forceren. Silva was er dichtbij, maar Ali Camara redde zijn poging op de lijn. Diep in de tweede helft nam de spanning alleen maar toe.


   Zowel Itten als de Sebastiano Esposito, die goed inviel, werden afgevlagd voor buitenspel. In het absolute slot van de reguliere speeltijd kopte Benito Raman ook nog pal op doelman Von Ballmoos.


   De verlengingen leken op niets uit te draaien, tot Raman zich plots kon doorzetten en op de paal trapte. Ook Amir Murillo kon het niet beslechten. De allerlaatste kans was voor Young Boys. Van Crombrugge had een fenomenale beenveeg in huis op de afgeweken vrije trap van Rieder.


   Penalty's moesten beslissen wie naar de poulefase mocht. Hoedt, Esposito en de piepjonge Sadiki namen hun verantwoordelijkheid en knalden feilloos binnen. Een redding van Van Crombrugge en een onbesuisde Zwitserse misser zorgden ervoor dat de zwakke strafschop van Stroeykens niet werd afgestraft.


   Anderlecht vierde alsof het de titel won. Het Lotto Park in extase.

   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

   Fase per fase

   22:07
   21/07/23
   05:40

   Penalty gemist voor
   BSC Young Boys

   Fabian Lustenberger (BSC Young Boys) faalt: hij zet zijn strafschop niet om.
   05:40

   Doelpunt voor
   Anderlecht

   Sebastiano Esposito (Anderlecht) faalt niet: hij zet de strafschop om.
   05:40

   Penalty gemist voor
   BSC Young Boys

   Kastriot Imeri (BSC Young Boys) faalt: hij zet zijn strafschop niet om.
   05:40

   Penalty gemist voor
   BSC Young Boys

   Donat Rrudhani (BSC Young Boys) faalt: hij zet zijn strafschop niet om.
   05:40

   Penalty gemist voor
   Anderlecht

   Mario Stroeykens (Anderlecht) faalt: hij zet zijn strafschop niet om.
   25/08/22
   22:46

   Anderlecht plaatst zich!

   Lustenberger kan de druk niet aan. Hij knalt hem ver over de kooi van Van Crombrugge. Anderlecht plaatst zich voor de Conference League! Het feest barst los in het Lotto Park!

   22:42

   Anderlecht op voorsprong!

   Castrio trapt tegen de paal en zo komt Anderlecht op voorsprong. Ze zijn twee penalty's verwijderd van de Conference League.

   22:41

   Sadiki doet het wel

   Die andere jongeling Sadiki heeft ook geen schrik. Hij stuurt de doelman naar de verkeerde hoek. 2-1.

   22:40

   Ook Van Crombrugge stopt er eentje

   Het blijft razendspannend. Ook Van Crombrugge laat zich niet onbetuigd en stopt de volgende Zwitserse penalty.

   22:39

   Stroeykens mist

   De jonge Stroeykens neemt zijn verantwoordelijkheid, maar trapt onvoldoende naar de hoek. Von Ballmoos pakt.

   22:38

   Hoedt netjes in de bovenhoek

   Hoedt opent uitstekend. Hij trapt vol vertrouwen in de rechterbovenhoek.

   22:37

   Wesley Hoedt is de eerste

   We gaan trappen naar dezelfde goal waarin het foutliep tegen Partizan, zoveel jaar geleden. Wesley Hoedt is de eerste die de vloek probeert te doorbreken.

   22:34

   Reservedoelman Verbruggen praat zijn collega nog even moed in. Van Crombrugge zal met die laatste save alvast veel vertrouwen hebben gewonnen voor deze cruciale penalty's.

   22:01
   106'
   22:11

   Einde eerste verlenging

   Na een zenuwslopende eerste verlenging gaan we wisselen van kant. Een kwartier hebben beide ploegen nog om zich van elkaar te scheiden.