Anderlecht gooit Europese vloek na 4 jaar van zich af in penaltythriller

  1. 40' - Geel - Mohamed Ali Camara
  2. 27' - Doelpunt - Meschack Elia (0 - 1)
  1. 90+4' - Verv. Jean-Pierre Nsame door Donat Rrudhani
  2. 90' - Verv. Fábio Silva door Benito Raman
  3. 80' - Verv. Marco Kana door Kristoffer Olsson
  4. 80' - Verv. Yari Verschaeren door Mario Stroeykens
  5. 80' - Geel - Fábio Silva
  6. 77' - Verv. Ulisses Garcia door Loris Benito
  7. 69' - Geel - Ulisses Garcia
  8. 65' - Verv. Filip Ugrinic door Moumi Ngamaleu
  9. 65' - Verv. Kevin Rüegg door Lewin Blum
  10. 65' - Verv. Mohamed Ali Camara door Fabian Lustenberger
   1. 104' - Verv. Francis Amuzu door Noah Sadiki
   2. 104' - Verv. Lior Refaelov door Ishaq Abdulrazak
   3. 97' - Geel - Fabian Lustenberger
    1. 120+4' - Geel - Wesley Hoedt
    2. 120+4' - Geel - Kristoffer Olsson
    3. 114' - Verv. Cédric Itten door Kastriot Imeri
    27'goalMeschack Elia0 - 1

    De vloek is verdreven. Na een rollercoasteravond tegen Young Boys speelt Anderlecht na 4 jaar nog eens écht Europees. Paars-wit incasseerde voor het halfuur nochtans de 0-1 en ontsnapte zelfs aan de doodsteek. Tijdens de verlengingen kwamen beide ploegen (zonder succes) dicht bij een winnende treffer, waardoor strafschoppen voor de climax zorgden. Doelman Hendrik Van Crombrugge was daarin de grote held met drie gestopte penalty's. Straks wachten de poules van de Conference League.

    De match in een notendop:

    • Sleutelmoment: In de allerlaatste seconde van de verlengingen behoedt Hendrik Van Crombrugge - die zijn 100e wedstrijd voor Anderlecht speelde - zijn ploeg voor de uitschakeling. Met een ultieme beenveeg redt hij een afgeweken vrije trap van Rieder.
     
    • Man van de wedstrijd: Anderlecht-coach Felice Mazzu deed weer een beroep op heel veel jeugdigheid om deze match tot een goed einde te brengen. Vooral Zeno Debast maakte indruk. Hij acteerde erg stabiel en was een van de weinige bij wie de kwaliteit van passing niet leed onder de vermoeidheid en stress.
     
    • Opvallend: In de cruciale strafschopreeks trapten met Noah Sadiki (17), Sebastiano Esposito (20) en Mario Stroeykens (17) drie piepkuikens een penalty. Enkel Stroeykens kon niet scoren, maar zijn misser heeft gelukkig geen gevolgen.

    Anderlecht speelt bonus uit heenmatch kwijt

    Een thriller van formaat had Anderlecht nodig om zich voor het eerst in lange tijd nog eens te plaatsen voor een Europese groepsfase, maar de troepen van Mazzu hebben het toch klaargespeeld.

     

    De match opende nerveus, met veel fouten, maar zonder echte kansen. Tot na 30 minuten de Congolees Meschack Elia - die in het verleden kort voor Anderlecht uitkwam - plots het strafschopgebied insneed. Wesley Hoedt reageerde niet doortastend genoeg en Elia maakte er 0-1 van. 

     

    Alles te herdoen dus voor de Brusselaars die een krappe voorsprong verdedigden uit de heenwedstrijd. Bijna maakte Cédric Itten - die moederziel alleen stond - er ook 0-2 van via een kopbal, maar de Young Boys-spits knikte onbegrijpelijk over.

    Ultieme save Van Crombrugge

    Aan de overzijde probeerden vooral Lior Refaelov en Fabio Silva het te forceren. Silva was er dichtbij, maar Ali Camara redde zijn poging op de lijn. Diep in de tweede helft nam de spanning alleen maar toe.


    Zowel Itten als de Sebastiano Esposito, die goed inviel, werden afgevlagd voor buitenspel. In het absolute slot van de reguliere speeltijd kopte Benito Raman ook nog pal op doelman Von Ballmoos.


    De verlengingen leken op niets uit te draaien, tot Raman zich plots kon doorzetten en op de paal trapte. Ook Amir Murillo kon het niet beslechten. De allerlaatste kans was voor Young Boys. Van Crombrugge had een fenomenale beenveeg in huis op de afgeweken vrije trap van Rieder.


    Penalty's moesten beslissen wie naar de poulefase mocht. Hoedt, Esposito en de piepjonge Sadiki namen hun verantwoordelijkheid en knalden feilloos binnen. Een redding van Van Crombrugge en een onbesuisde Zwitserse misser zorgden ervoor dat de zwakke strafschop van Stroeykens niet werd afgestraft.


    Anderlecht vierde alsof het de titel won. Het Lotto Park in extase.

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 22 uur 07 match afgelopen
    2. strafschoppen, 22 uur 46. Anderlecht plaatst zich! Lustenberger kan de druk niet aan. Hij knalt hem ver over de kooi van Van Crombrugge. Anderlecht plaatst zich voor de Conference League! Het feest barst los in het Lotto Park! .
    3. strafschoppen, 22 uur 42. Anderlecht op voorsprong! Castrio trapt tegen de paal en zo komt Anderlecht op voorsprong. Ze zijn twee penalty's verwijderd van de Conference League. .
    4. strafschoppen, 22 uur 41. Sadiki doet het wel. Die andere jongeling Sadiki heeft ook geen schrik. Hij stuurt de doelman naar de verkeerde hoek. 2-1. .
    5. strafschoppen, 22 uur 40. Ook Van Crombrugge stopt er eentje. Het blijft razendspannend. Ook Van Crombrugge laat zich niet onbetuigd en stopt de volgende Zwitserse penalty. .
    6. strafschoppen, 22 uur 39. Stroeykens mist. De jonge Stroeykens neemt zijn verantwoordelijkheid, maar trapt onvoldoende naar de hoek. Von Ballmoos pakt. .
    7. strafschoppen, 22 uur 38. Hoedt netjes in de bovenhoek. Hoedt opent uitstekend. Hij trapt vol vertrouwen in de rechterbovenhoek. .
    8. strafschoppen, 22 uur 37. Wesley Hoedt is de eerste. We gaan trappen naar dezelfde goal waarin het foutliep tegen Partizan, zoveel jaar geleden. Wesley Hoedt is de eerste die de vloek probeert te doorbreken. .
    9. strafschoppen, 22 uur 34. Reservedoelman Verbruggen praat zijn collega nog even moed in. Van Crombrugge zal met die laatste save alvast veel vertrouwen hebben gewonnen voor deze cruciale penalty's. .
    10. strafschoppen, 22 uur 01 match begonnen
    11. Gele kaart voor Wesley Hoedt van Anderlecht tijdens tweede verlenging, minuut 124
    12. Gele kaart voor Kristoffer Olsson van Anderlecht tijdens tweede verlenging, minuut 124
    13. tweede verlenging, minuut 114. Vervanging bij BSC Young Boys, Kastriot Imeri erin, Cédric Itten eruit
    14. tweede verlenging, minuut 106 match begonnen
    15. tweede verlenging, 22 uur 11. Einde eerste verlenging. Na een zenuwslopende eerste verlenging gaan we wisselen van kant. Een kwartier hebben beide ploegen nog om zich van elkaar te scheiden. .
    16. tweede verlenging, 22 uur 10. Het scheelt heel weinig. De netten trillen, maar gelukkig is de bal van Rieder op het dak van het doel beland. .
    17. tweede verlenging, 22 uur 09. Olsson staat gevaarlijke vrije trap toe. Terwijl Anderlecht alleen maar jonger wordt door de wissels, is het de ervaren Olsson die een domme fout maakt op de rand van de zestien. De bal ligt aan de linkerhoek van de grote rechthoek. Opletten geblazen. .
    18. tweede verlenging, 22 uur 07. Murillo verovert goed de bal hoog op het veld van Young Boys. Via Raman krijgt Stroeykens de kans om uit te halen, maar de jongeling kraakt zijn schot. Nog een minuutje te spelen in de eerste helft. .
    19. tweede verlenging, 22 uur 04. Mazzu gooit ook zijn laatste troeven in de strijd. Die luisteren naar de namen Sadiki en Ishaq. Zij komen Amuzu - die sinds zijn verzorging wat bleef rondhinkelen - en een moegestreden Refaelov aflossen. .
    20. tweede verlenging, 22 uur 03. Refaelov bedient bijna Esposito. Refaelov slaagt erin wat ruimte te creeëren centraal voor doel. Hij kan aanleggen, maar kiest nog voor een pas naar Esposito. De Italiaan heeft het zo niet begrepen en kan de bal niet controleren. Weg kans. .