Ga naar de inhoud

Antwerp wendt eerste nederlaag af en houdt alle opties open tegen Basaksehir

 do 18 augustus 2022 21:38
ANT
einde
1-3
BAS
  1. 38' - Geel - Serdar Gürler
  1. 52' - Doelpunt - Mounir Chouiar (1 - 0)
  2. 63' - Verv. Ritchie De Laet door Jelle Bataille
  3. 76' - Verv. Sener Özbayrakli door Junior Caicara
  4. 87' - Verv. Mounir Chouiar door Danijel Aleksic
  5. 88' - Verv. Hasan Ali Kaldirim door Patryck Szysz
  6. 89' - Doelpunt - Dinis Almeida (1 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 18/08/22 - 19:45
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
52'
Mounir Chouiar
52'
Mounir Chouiar
1 - 0
89'
Dinis Almeida
1 - 1
Dinis Almeida
89'

Dankzij een verdiende late gelijkmaker van Dinis Almeida mag Antwerp nog altijd hopen op de groepsfase van de Conference League. Kort na de pauze kwam The Great Old op achterstand in Istanbul, maar Basaksehir kon die bonus dus niet over de finish slepen. 

Istanbul Basaksehir - Antwerp in een notendop:

  • Sleutelmoment: Istanbul Basaksehir is sinds de 1-0 van Mounir Chouiar de bovenliggende partij, maar in het slot staat Antwerp op. Een voorzet van Sam Vines komt tot bij Dinis Almeida die bijzonder knap gelijkmaakt.

  • Man van de match: Radja Nainggolan stond goed te voetballen voor Antwerp, maar de beste man op het veld was Mounir Chouiar. De Fransman dolde bij momenten met Almeida en opende heel knap de score.

  • Opvallend: Er komt voorlopig geen einde aan de ongeslagen seizoensstart van Mark van Bommel bij Antwerp. 9 wedstrijden op rij  werd er nu al niet verloren. Als de 10e match een overwinning is dan is Antwerp zeker van de groepsfase in de Conference League.

Geen spektakel en geen doelpunten in slappe eerste helft

In een warm Istanbul ging Antwerp op zoek naar een goede uitgangspositie in de laatste voorronde van de Conference League. Mark van Bommel koos met Dinis Almeida voor wat extra defensieve stabiliteit en ook Jurgen Ekkelenkamp maakte zijn basisdebuut.

 

Uitzicht op een plekje in de poulefase kon beide teams niet inspireren tot een leuk matchbegin. De thuisploeg kreeg de bal, maar het tempo lag veel te laag om tot kansen te komen.

 

Het was zelfs Antwerp dat met een geweldige knal van Frey en een schot voorlangs van Ekkelenkamp het dichtst bij de openingsgoal kwam, aan de overkant mikte Okaka (ex-Anderlecht) over.

 

Aan de rust stond het zo logischerwijze nog 0-0. Geen van beide teams verdiende tot dan toe een doelpunt.

Heerlijke kopbal van Almeida op het juiste moment

Radja Nainggolan had genoeg van het lanterfanten en kwam met meer offensieve ideeën uit de kleedkamers. Hij nam Antwerp op sleeptouw en dwong doelman Babacan ook tot een uitstekende redding.

 

Antwerp leek de wedstrijd in handen te nemen tot Mounir Chouiar zijn duivels ontbond. De Franse dribbelaar dolde met een hulpeloze Almeida en plaatste de 1-0 heerlijk voorbij Butez.

 

De enthousiaste thuisploeg drukte door en kwam dicht bij de 2-0, maar Okaka vond Butez op zijn weg. Antwerp werd teruggedrukt en leek de schade te moeten beperken.

 

In de slotminuten zakte het tempo en beide teams leken vrede te nemen met het resultaat tot Almeida toch nog een onverhoopt resultaat uit de brand sleepte. Op een voorzet van Vines pakte de Portugees uit met een heerlijke nekslag en alsnog gelijkmaakte.

 

Antwerp stapt zo met een geweldig gevoel terug op het vliegtuig en mag zich nu richten op de return van volgende week op de Bosuil. Dan staat een rechtstreeks ticket voor de poulefase in de Conference League op het spel.

Ritchie De Laet: "Trainer deed na de 1-0 de juiste wissels"

Michael Frey: "Ons doel was om een goede wedstrijd te spelen, maar vooral om een resultaat binnen te halen. Alles ligt nog open voor de return, beide teams mogen nog dromen van de Conference League."

 

"Het voelde goed om nog eens in Turkije te spelen. Ik kende een mooie periode bij Fenerbahçe en ik heb er veel geleerd. Ik voel dat ik nog steeds beter aan het worden ben en in België gaat het nu heel goed voor mij."

Ritchie De Laet
: "We wilden vooral een goede uitgangspositie bekomen en overal de hele wedstrijd gezien is 1-1 een correcte uitslag. We zitten momenteel zonder al te veel wingers en er moest vanalles last-minute aangepast worden. Dat was niet evident."

"Na het openingsdoelpunt was het moeilijk met heel wat verdedigend ingestelde spelers, maar de trainer heeft enkele belangrijke wissels gedaan en we wisten dat die ene kans nog zou volgen. Die kopbal was echt heel mooi."

"Volgende week gaan we alles geven. Ze zijn niet slecht aan de bal, maar er liggen ruimtes. We zullen er zeker staan volgende week."

Mark van Bommel: "Niet de leukste match om naar te kijken"

Na afloop gaf ook Antwerp-coach Mark van Bommel zijn analyse van de wedstrijd: "Volgende week beginnen we gewoon met 0-0 nu de uitdoelpunten zijn weggevallen. Het was niet makkelijk voor ons met de vele blessures en ik had het gevoel dat het beide kanten kon opvallen."

 

"We hadden zeker wat geluk met die late gelijkmaker. Het was een zeer tactische match die misschien niet zo leuk was om te bekijken, maar we hebben een gelijkspel vast en volgende week spelen we opnieuw."

 

"Met de beschikbare spelers wilden we niet per se defensief spelen, hoewel het misschien zo leek. Of we spelers zullen recupereren? Balikwisha zeker niet, bij de andere jongens moeten we afwachten."

 

"Het was een moeilijke wedstrijd. Er was weinig tijd om dit systeem in te oefenen, maar we kunnen tevreden zijn en kijken al uit naar de wedstrijd van volgende week."

Fase per fase

21:40

Einde van de match

Antwerp kan alsnog met een goed gevoel terug afzakken naar de Bosuil. In het ultieme slot bracht Almeida met een geweldige kopbal de score weer in evenwicht. Volgende week volgt een rechtstreeks duel om een plekje in de groepsfase van de Conference League.

90+7' tweede helft
90+3'

Butez staat paraat

Nog een laatste (?) momentje voor de kooi van Butez. Touba wint het duel van Almeida en kan koppen, maar de Franse Antwerp-doelman plukt vrij makkelijk. Nog 2 minuten.

90+2'

Er komen overigens nog 5 minuten bij. De thuisploeg gaat in het offensief, kan Antwerp standhouden? 

90+2'
90'

Het is nu Antwerp dat zijn tijd neemt. Antwerp zal ook zijn 9e wedstrijd onder Mark van Bommel niet verliezen en kan met veel vertrouwen uitkijken naar de return.

88'

Geweldige goal van Almeida

Wat een heerlijke kopbal van Dinis Almeida op het ideale moment! De Portugees had misschien wat boter op het hoofd bij de 1-0, maar maakt dat nu ruimschoots goed met een werkelijk geweldige nekslag na een voorzet van Vines. Schitterend voor Antwerp!


88'
wissel
87'
wissel
86'

Blessure

Kaldirim is blijven liggen en moet opgelapt worden door de verzorgers. Het tempo is compleet verdwenen. De thuisploeg brengt ook nog Aleksic en Szysz tussen de lijnen, geen Özil vanavond.

84'

Laatste minuten

De laatste minuten zijn aangebroken en het lijkt erop dat Antwerp zich zal moeten richten op de return van volgende week op de Bosuil. Istanbul Basaksehir heeft de touwtjes in handen. 

83'

Nainggolan probeert een ingestudeerd nummertje uit te voeren, maar dat lijkt helemaal nergens naar. Vreemd. 

81'

Özcan gaat in de fout bij Bataille en zo kan Nainggolan aanleggen vanop een uiterst interessante positie. Is dit het moment voor de Great Old?

78'

Het spel ligt nu voortdurend stil. Bij Antwerp is zomeraanwinst Scott tussen de lijnen gekomen. De 20-jarige Duitser is binnengehaald om in dit soort matchen toch nog iets te forceren.

77'

Basaksehir heeft geen haast bij deze 1-0-tussenstand. Ze hebben de voorbije weken ook al laten zien dat ze uitstekend kunnen verdedigen. Het is bijzonder moeilijk om tegen hen te scoren.

Geert Heremans op Radio 1
76'
wissel
74'

Sam Vines is weggedeemsterd, maar zoekt dan toch nog eens de achterlijn. Hij bereikt met zijn voorzet Frey niet en krijgt ook nog een tik mee van Özbayrakli.