Efficiënt Anderlecht keert met een glimlach terug uit Zwitserland na 0-1-zege in Bern

  1. 43' - Geel - Michael Murillo
  1. 90+4' - Verv. Kristian Arnstad door Sebastiano Esposito
  2. 90+4' - Geel - Kristian Arnstad
  3. 88' - Geel - Kristoffer Olsson
  4. 84' - Geel - Hendrik Van Crombrugge
  5. 83' - Verv. Fábio Silva door Kristoffer Olsson
  6. 83' - Verv. Francis Amuzu door Noah Sadiki
  7. 78' - Verv. Meschack Elia door Filip Ugrinic
  8. 76' - Geel - Kevin Rüegg
  9. 76' - Geel - Cédric Zesiger
  10. 72' - Verv. Lewin Blum door Kevin Rüegg
  11. 67' - Verv. Moumi Ngamaleu door Jean-Pierre Nsame
  12. 66' - Verv. Vincent Sierro door Donat Rrudhani
  13. 66' - Verv. Jordan Lefort door Ulisses Garcia
  14. 64' - Verv. Mario Stroeykens door Benito Raman
  15. 64' - Geel - Lewin Blum
  16. 58' - Doelpunt - Hannes Delcroix (0 - 1)
  58'goalHannes Delcroix0 - 1

  De Europese ambities van Anderlecht hebben geen knauw gekregen na de heenmatch in de laatste voorronde van de Conference League. Meer nog, paars-wit deed een zaakje door de heenmatch tegen Young Boys Bern met 0-1 te winnen. RSCA was efficiënt, de Zwitsers lieten enkele kansen liggen. 

  Young Boys Bern - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Anderlecht overleefde een dubbele stormloop. Van Crombrugge was de redder in de eerste helft, het doelhout in de tweede helft.
  • Man van de match: Mario Stroeykens kreeg maar net voor de aftrap te horen dat hij in de basis kwam, omdat Refaelov zich had geblesseerd bij de opwarming. De 17-jarige speelde een verdienstelijke wedstrijd.
  • Opvallend: Het is al van 2018-2019 geleden dat Anderlecht nog eens een Europese poulefase speelde. Deze kans mogen ze niet meer uit de handen laten glippen.

  Anderlecht hapt naar adem in beginfase

  Offensieve backs, een ruit op het middenveld en veel druk naar voor. Felice Mazzu had Young Boys Bern tot in de puntjes geanalyseerd, maar zijn samenvattende powerpointpresentatie was niet echt blijven hangen.

   

  Anderlecht werd overspoeld in de beginfase en vooral Hendrik Van Crombrugge moest zandzakjes leggen. Itten kopte eerst naast, Rieder en Elia dwongen de Anderlecht-doelman tot een dubbele redding.

   

  Ondertussen begon het ook echt te regenen in Bern, maar voor Anderlecht klaarde het na een moeilijk openingskwartier toch wat op. 

   

  Paars-wit trok de match in evenwicht: Mario Stroeykens, die net voor de aftrap de plek innam van de geblesseerde Refaelov, speelde verdienstelijk, Verschaeren mikte de beste mogelijkheid naast.

  Efficiënt Anderlecht overleeft tweede storm

  Ook na de pauze hield Anderlecht de controle, zonder grote kansen af te dwingen. Maar blijkbaar hadden de bezoekers maar één kans (in drie tijden) nodig. De schoten van Hoedt en Fabio Silva werden afgeblokt, Delcroix kon wel afwerken.

  Het openingsdoelpunt van Anderlecht was de voorbode voor een tweede Zwitserse storm. Camara pakte uit met een fenomenale streep, die de kruising likte. Rieder knalde meteen daarna vol op de deklat.

   

  Anderlecht kon de donkere wolken opnieuw wegblazen, maar een late donderslag was niet uitgesloten. 

   

  Ei zo na sloeg de bliksem zelfs nog in bij de Young Boys. Sebastiano Esposito kreeg de uitgelezen kans om de score te verdubbelen, maar demonstreerde nog eens dat hij nog zoekt naar vertrouwen. Anderlecht verdedigt volgende week dus een kleine bonus in het Lotto Park.

  Mazzu: "Kans om door te stoten? Fiftyfifty"

  Grote positieve punten, kleine negatieve punten. Dat was de samenvatting van coach Felice Mazzu van de match van Anderlecht. "Ik ben vooral tevreden over de mentaliteit van mijn ploeg", zei hij.

   

  "We zijn slecht begonnen, er zat veel afval in ons offensieve spel. Maar we moeten vooral de grote positieve punten onthouden. We toonden maturiteit en er stond een stevige organisatie."

   

  "We dienen Young Boys een eerste nederlaag van het seizoen toe. Ze hadden nog maar 5 doelpunten geslikt, dus we wisten dat het niet gemakkelijk zou worden. Maar met iets meer efficiëntie op het einde was het 0-2."

   

  "We zetten elke week stappen, maar het is nog niet afgelopen. Young Boys blijft een goede ploeg, dus we moeten waakzaam blijven. Hoeveel kans we hebben om door te stoten? Fiftyfifty. We moeten een evenwicht zoeken tussen alles gesloten houden en beter voetbal."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 97. Einde. Anderlecht gaat met een kleine bonus naar de terugwedstrijd tegen Young Boys Bern. Het overleefde twee Zwitserse stormen, maar vergat in het absolute slot ook zelf een ruimere bonus af te dwingen. Maar Anderlecht zet wel een klein stapje naar de groepsfase van de Conference League. .
  3. tweede helft, minuut 95. Esposito laat het liggen. Anderlecht heeft net voor het einde nog een uitgelezen kans om de score te verdubbelen, maar Esposito zit duidelijk nog niet in de beste vorm. In plaats van te knallen, kapt de spits zich nog een vrij. De verkeerde keuze. .
  4. tweede helft, minuut 94. Vervanging bij Anderlecht, Sebastiano Esposito erin, Kristian Arnstad eruit
  5. Gele kaart voor Kristian Arnstad van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 94
  6. tweede helft, minuut 93. Anderlecht laat defensief niet al te veel steken vallen. In de prangende slotfase staat er wel altijd iemand om de pogingen van Bern af te blokken.  .
  7. Anderlecht moet nog 5 minuten standhouden. Kan de thuisploeg nog dreigen? . tweede helft, minuut 91.
  8. tweede helft, minuut 90. Het wordt de laatste minuten nog uitzweten voor Anderlecht. Alleen Benito Raman raakt af en toe nog eens over de middellijn. Voor het overige is het een stevig paars-wit blok ronde het strafschopgebied. .
  9. tweede helft, minuut 89. De Young Boys duwen Anderlecht nu toch weer terug tegen het eigen doel. Hannes Delcroix kan alweer een schot afblokken.  .
  10. Gele kaart voor Kristoffer Olsson van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 88
  11. tweede helft, minuut 87. Olsson trapt stevig op de enkel van Niasse. De Zweed staat nog maar net op het veld, maar krijgt toch al een gele kaart onder de neus geduwd. .
  12. tweede helft, minuut 85. Van Crombrugge klemt. Komt er nog een slotoffensief van de Young Boys? Deze afgeweken voorzet telt alvast niet mee. Van Crombrugge kan de bal eenvoudig uit de lucht plukken. .
  13. Gele kaart voor Hendrik Van Crombrugge van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 84
  14. tweede helft, minuut 83. Felice Mazzu wil de overwinning in elk geval vasthouden. Hij haalt Fabio Silva naar de zijlijn voor een meer verdedigend profiel: Kristoffer Olsson. .
  15. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Kristoffer Olsson erin, Fábio Silva eruit
  16. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Noah Sadiki erin, Francis Amuzu eruit
  17. tweede helft, minuut 82. Anderlecht moet nog een 10-tal minuten overleven in Bern. Een 0-1-overwinning zou alvast een mooie uitslag zijn met het oog op de terugwedstrijd in het Lotto Park. .
  18. tweede helft, minuut 80. Anderlecht heeft ook de tweede storm overleefd, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog een donderslag kan volgen. Felice Mazzu houdt de barometer in de gaten. .
  19. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij BSC Young Boys, Filip Ugrinic erin, Meschack Elia eruit