Ga naar de inhoud
Thiago zet Loedogorets op voorsprong met een rake kopbal.
Thiago zet Loedogorets op voorsprong met een rake kopbal.

Flauwe start komt Anderlecht duur te staan, paars-wit moet in eigen huis vol aan de bak

 do 16 februari 2023 23:00
AND
einde (pen.)
23-10
LUD
 1. 10' - Doelpunt - Igor Thiago (1 - 0)
 2. 45+4' - Geel - Islam Slimani
 1. 62' - Geel - Amir Murillo
 2. 64' - Verv. Nonato door Dominik Yankov
 3. 69' - Verv. Islam Slimani door Benito Raman
 4. 69' - Verv. Kristian Arnstad door Majeed Ashimeru
 5. 69' - Verv. Mario Stroeykens door Lior Refaelov
 6. 70' - Geel - Show
 7. 72' - Geel - Zeno Debast
 8. 74' - Verv. Bernard Tekpetey door Claude Gonçalves
 9. 84' - Verv. Igor Thiago door Matiás Tissera
 10. 84' - Verv. Show door Spas Delev
 11. 89' - Verv. Anders Dreyer door Nilson Angulo
 12. 90+2' - Geel - Sergio Padt
 13. 90+5' - Geel - Kiril Despodov
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 16/02/23 - 21:05
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
10'
Igor Thiago
10'
Igor Thiago
1 - 0

Anderlecht heeft zijn heenwedstrijd in de play-offs van de Conference League verloren. Op het veld van het Bulgaarse Loedogorets beet paars-wit met 1-0 in het zand en dat had het vooral aan zichzelf te danken.

Loedogorets-Anderlecht in een notendop:

 • Sleutelmoment: Anderlecht begint in slaapmodus aan de wedstrijd en dat bekoopt het met een vroege tegengoal. Een gelijkmaker kwam er niet meer, ondanks vele kansen.
 • Man van de Match: Yari Verschaeren was erg actief, maar vergat zichzelf te belonen met een doelpunt. 
 • Opvallend: 0 goals en 0 zeges: het was niet bepaald de beste tweedaagse voor het Belgische voetbal.

Slappe start

Anderlecht had in Bulgarije duidelijk zijn wekker niet op tijd gezet. De openingsminuten waren volledig voor de thuisploeg en na twee waarschuwingen voor buitenspel, kopte Thiago Loedogorets in de 10e minuut wel op voorsprong.

 

Paars-wit schoot wakker. Het voetbalde aardig, maar kon zijn kansen niet afmaken. Dreyer (in het zijnet) en Verschaeren (naast vanuit de draai) vergaten tussen de palen te mikken.

 

De Deense aanwinst van Anderlecht deed dat op slag van rust wel, maar zag het leer uiteenspatten op de paal. Vlak voordien had Verschaeren ook nog een keertje Padt (ex-Gent) getest, maar de Nederlander ging goed plat.

Veel balbezit, weinig kansen

Ook na de rust bleef Anderlecht richting de Nederlandse doelman trekken, zonder echt gevaarlijk te zijn.

 

De 700 meegereisde Belgische fans hielden 20 minuten voor het einde wel collectief hun adem in. De doorgebroken Despodov mikte oog in oog met Verbruggen flauw op de jonge doelman, al vertrok hij wel vanuit buitenspel.

 

Aan de overkant kreeg invaller Raman nog een dot van een kans, ook hij raakte niet voorbij de uitstekend keepende Padt, nota bene een ex-ploegmaat.

 

In het slot van de wedstrijd kreeg Anderlecht niet meer wat het verdiende. Het heeft vandaag wel getoond dat het beter is dan Loedogorets, al zal het in Brussel wel moeten scoren om nog door te stoten naar de volgende ronde.

Reacties uit het Anderlecht-kamp:

 • Slimani: “We hebben na het doelpunt voldoende kansen gehad om te scoren, maar dat is niet gelukt. We hebben nog een terugwedstrijd en zullen er in Brussel alles aan doen om ons te kwalificeren. Het begin van onze wedstrijd was niet goed, maar nadien was het beter. We hebben mooie dingen laten zien en dat willen we volgende week herhalen. Het was als aanvaller niet gemakkelijk, ik heb geprobeerd het team zo goed mogelijk te helpen."
 
 • Debast: "We waren niet klaar in het begin en verdedigden niet agressief genoeg. Nadien namen we de match in handen, maar maakten we de kansen niet af. Loedogorets was heel gevaarlijk op de counter in het begin en we wonnen de duels niet. De openingen lagen er vandaag wel, hopelijk kunnen we volgende week wel een goed resultaat neer te zetten. Op naar donderdag!”
 
 • Riemer: "We hadden gehoopt agressiever te beginnen. Dat was niet goed, maar nadien kwamen we wel in ons spel. Ondanks het verlies hebben we wel getoond dat we zeker een goede kans hebben om door te gaan. We hadden zeker genoeg kansen om te winnen, maar dat gebeurt soms in het voetbal. We hebben bijna alles goed gedaan en domineerden vele aspecten van het spel. Er komt nog een wedstrijd aan en ik hoop dat we dan wel kunnen scoren."

Fase per fase

90+5'
Loedogorets
90+4'

Einde

Het zit erop in Bulgarije. Anderlecht begon flauw aan de wedstrijd, waardoor het meteen op achterstand kwam. Nadien nam paars-wit over, maar scoren deed het niet meer. Het zal volgende week moeten gebeuren voor Anderlecht als het nog naar de volgende ronde wil. 

90+2' tweede helft
90+2'
Loedogorets
90'

Er komt uiteindelijk geen kopbalkans van, maar ook geen counter. Loedogorets houdt de bal in de ploeg voor de slotminuut.

90'

Despodov wacht veel te lang met de corner: ook hij krijgt nog geel.

89'

Loedogorets versiert nog een hoekschop in de voorlaatste minuut. Anderlecht moet dus nog opletten.

89'

Opnieuw wacht Padt heel lang om uit te trappen. Riemer laat dat op een onvriendelijke manier weten aan de ref en dat bekoopt de Deen met een gele kaart.

89'
88'

De eerste van vier minuten toegevoegde tijd zit er al op. Padt heeft ondertussen nog een gele kaart gekregen voor tijdrekken.

87'

We krijgen nog vier minuten toegevoegde tijd. Valt er nog een gelijkmaker uit de lucht voor Anderlecht?

87'

Raman wordt nog een keer gelanceerd door Verschaeren, die een goede wedstrijd achter de rug heeft. De invaller wordt door Plastoen net genoeg gehinderd.

86'

Raman kan alleen op Padt af maar scoort niet

85'

Dreyer wordt los gelaten aan de tweede paal en haalt ook uit mijn zijn linker. Hij raakt Gruper in de zestien, maar diens armen zijn netjes zijn lichaam. Geen penalty voor Anderlecht.

84'
wissel
84'
83'

De laatste vijf minuten zijn ondertussen begonnen. Debast en Vertonghen schuiven nog eens mee op een corner, maar Padt werkt spectaculair weg.

82'

De gelijkmaker zou verdiend geweest zijn, maar dit was eigenlijk pas de eerste echt grote kans na de rust voor Anderlecht.

Peter Vandenbempt