Ga naar de inhoud
Orban is de grote held van Gent met een zuivere hattrick.

KAA Gent naar kwartfinale Conference League dankzij fenomenale hattrick Orban in Istanboel

 wo 15 maart 2023 19:50
GNT
einde
1-1
BAS
 1. 25' - Geel - Serdar Gürler
 2. 31' - Doelpunt - Gift Emmanuel Orban (0 - 1)
 3. 32' - Doelpunt - Gift Emmanuel Orban (0 - 2)
 4. 34' - Doelpunt - Gift Emmanuel Orban (0 - 3)
 5. 37' - Geel - Lucas Biglia
 6. 38' - Doelpunt - Hugo Cuypers (0 - 4)
 1. 69' - Verv. Hugo Cuypers door Laurent Depoitre
 2. 69' - Verv. Hong Hyun-seok door Vadis Odjidja Ofoe
 3. 69' - Verv. Jordan Torunarigha door Joseph Okumu
 4. 69' - Verv. Malick Fofana door Matisse Samoise
 5. 69' - Verv. Stefano Okaka Chuka door Adnan Januzaj
 6. 72' - Geel - Ahmed Touba
 7. 81' - Verv. Serdar Gürler door Batuhan Celik
 8. 83' - Verv. Gift Emmanuel Orban door Jens Petter Hauge
 9. 89' - Doelpunt - Adnan Januzaj (1 - 4)
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 15/03/23 - 18:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
31'
Gift Emmanuel Orban
0 - 1
Gift Emmanuel Orban
31'
32'
Gift Emmanuel Orban
0 - 2
Gift Emmanuel Orban
32'
34'
Gift Emmanuel Orban
0 - 3
Gift Emmanuel Orban
34'
38'
Hugo Cuypers
0 - 4
Hugo Cuypers
38'
89'
Adnan Januzaj
89'
Adnan Januzaj
1 - 4

Ook Europa is nu in de ban van het fenomeen Gift Emmanuel Orban. De Nigeriaanse sensatie heeft KAA Gent op zijn eentje naar de kwartfinale van de Conference League geknald. In amper 3 minuten en 24 seconden scoorde hij een hattrick tegen Basaksehir. Enig lichtpunt voor de Turken was een treffer van de ingevallen Adnan Januzaj. "Deze zege is voor Tarik Tissoudali", zei een trotse Hein Vanhaezebrouck na de kwalificatie. Waar eindigt het Europese sprookje van de Buffalo's?

 • Sleutelmoment: Na een flauw halfuur doet Orban de wedstrijd helemaal
  ontploffen met een hattrick in drie minuten tijd. Basaksehir mag de kwalificatie nog voor de rust vergeten.
 
 • Man van de Match: Amper bekomen van zijn vierklapper aan de Gaverbeek heeft Gift Orban ook in Istanbul van zich laten spreken met een hattrick. Wat. Een. Fenomeen.
 
 • Statistiek (I): 3 minuten en 24 seconden had Orban nodig voor zijn hattrick. Het is de snelste hattrick in de geschiedenis van alle UEFA-clubcompetities.
 
 • Statistiek  (II): Hein Vanhaezebrouck coachte in Turkije zijn 300e wedstrijd als trainer van KAA Gent. De 1-4 is zijn 150e zege. Hij won dus exact de helft van al zijn wedstrijden in Gentse loondienst.

Orban, Orban en Orban!

KAA Gent kon dit seizoen nog geen enkele Europese uitwedstrijd winnen voor zijn trip naar Turkije. In Cyprus, Noorwegen, Zweden, Ierland en Azerbeidzjan werd het niets, maar in Istanbul zou ene Gift Orban een einde maken aan die slechte reeks.

 

Na een slaapverwekkend eerste halfuur mepte de nog altijd maar 20-jarige Nigeriaan Basaksehir in zijn eentje helemaal tegen het canvas.

 

Hij rondde eerst een snelle tegenstoot netjes af met zijn linker, deponeerde meteen daarna een bal vanaf 30m in de winkelhaak om af te sluiten met een derde treffer in de rebound. 

 

Dat alles deed hij in 3’24”, goed voor de snelste hattrick ooit in de geschiedenis van alle UEFA-clubcompetities.

 

Nog voor de rust zette Hugo Cuypers de kers op de slagroomtaart met een rake kopbal. De kwalificatie voor de kwartfinales van de Conference League had KAA Gent dan al zo goed als binnen.

 

In een overbodige tweede helft hielden de bezoekers alles netjes dicht achterin. Pas een paar minuten voor affluiten redde invaller Adnan Januzaj de Turkse eer met een fraaie botsbal. 

 

Vrijdag kent KAA Gent zijn tegenstander.

Vanhaezebrouck: "Deze is voor Tissoudali"

 • Sven Kums: "Ik denk dat we niet goed aan de wedstrijd begonnen. We liepen tien minuten achter de bal. Vanaf de 0-2 hebben we de match nog gecontroleerd en zijn we niet meer in de problemen gekomen. We hebben het rustig uitgespeeld, jammer van het tegendoelpunt. Het voelt geweldig om in de kwartfinales te zitten. Iedereen wist dat er iets mogelijk was na de heenwedstrijd. Het was heel leuk om te voetballen op een perfect veld. Dan zie je dat we gewoon heel goed kunnen voetballen. Jammer dat dat in ons stadion niet altijd lukt."
 
 • Alessio Castro-Montes: "Het ging moeilijk in het begin, maar na de eerste goal hebben we heel veel vertrouwen getankt. Dan maken we de match heel snel dood en daarna ging het perfect. Het was heel leuk om deze wedstrijd te spelen en iedereen besefte het belang ervan. Er werd eerst gezegd dat we onze kwalificatie misschien wel hadden mislopen door het slechte veld. Ik denk dat we vandaag hebben bewezen dat we goed kunnen voetballen."
 
 • Hein Vanhaezebrouck: "We beginnen niet goed aan de wedstrijd. We geven niet echt iets weg, maar lieten het initiatief aan Basaksehir. Ze waren de betere ploeg en we hadden te veel respect. Het heeft even geduurd voor we in balbezit kwamen en daarna vallen die doelpunten. Vanaf dat moment was het kat-en-muis. We kwamen niet meer in de problemen en hadden complete controle. Jammer dat we nog een tegendoelpunt pakken. Het was gewoon een heel goede en volwassen prestatie. We hebben deze wedstrijd ook een beetje gespeeld voor Tarik Tissoudali. Hij heeft de groep ook toegesproken voor de wedstrijd en dat heeft iedereen gemotiveerd. De spelers wilden absoluut dat hij nog een Europese wedstrijd kan spelen dit seizoen. Hopelijk haalt hij de volgende wedstrijd. Deze zege heeft de hele groep deugd gedaan. Ik ben heel trots op mijn collectief."

We hebben deze wedstrijd ook een beetje gespeeld voor Tarik Tissoudali. Hij heeft de groep ook toegesproken voor de wedstrijd en dat heeft iedereen gemotiveerd. 

Hein Vanhaezebrouck

Reacties na Basaksehir-Gent:

Gerelateerd:

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+2'

KAA Gent naar de kwartfinales!

De Gentse kwalificatie is na rust geen moment in gevaar gekomen. De tweede helft werd een maat voor niets, al zorgde Januzaj nog voor een opflakkering op het einde. 

KAA Gent plaatst zich dus voor de kwartfinales van de Conference League. Het levert de club een aardige zakcent én twee extra Europese wedstrijden op.

90'
89'
88'

Eerredder Januzaj

Het thuispubliek mag toch nog eens applaudisseren. Januzaj komt met wat geluk in balbezit in de zestien, maar maakt het daarna netjes af met een botsbal. 

83'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
83'

Misser Hauge

Hauge krijgt meteen een dot van een kans. Hij wordt centraal voor doel goed aangespeeld, maar maakt er dan geen 0-5 van.

82'

Applauswissel voor Orban

Het nummer 20 gaat dan toch de lucht in voor Orban. Hauge krijgt nog tien minuten.

81'
wissel
80'
78'

Na een actie van Januzaj op de rand van de zestien kan Aleksic schieten op doel. Roef moet niet in actie komen.

75'

Basaksehir is al een tijdje niet meer voorin geraakt. Het slotkwartier is ondertussen al begonnen.

72'

Touba heeft alle moeite van de wereld om Orban bij te houden. Hij grijpt foutief in en krijgt daarvoor een geel karton van de Franse ref.

72'
Istanbul Basaksehir
70'

De sfeer is volledig verdwenen uit het stadion. Dat is begrijpelijk.

Tom Boudeweel op Radio 1
69'
wissel