89'
Adnan Januzaj
89'
1 - 4

Ook Europa is nu in de ban van het fenomeen Gift Emmanuel Orban. De Nigeriaanse sensatie heeft KAA Gent op zijn eentje naar de kwartfinale van de Conference League geknald. In amper 3 minuten en 24 seconden scoorde hij een hattrick tegen Basaksehir. Enig lichtpunt voor de Turken was een treffer van de ingevallen Adnan Januzaj. "Deze zege is voor Tarik Tissoudali", zei een trotse Hein Vanhaezebrouck na de kwalificatie. Waar eindigt het Europese sprookje van de Buffalo's?

• Sleutelmoment: Na een flauw halfuur doet Orban de wedstrijd helemaal
    ontploffen met een hattrick in drie minuten tijd. Basaksehir mag de kwalificatie nog voor de rust vergeten.

• Man van de Match: Amper bekomen van zijn vierklapper aan de Gaverbeek heeft Gift Orban ook in Istanbul van zich laten spreken met een hattrick. Wat. Een. Fenomeen.

• Statistiek (I): 3 minuten en 24 seconden had Orban nodig voor zijn hattrick. Het is de snelste hattrick in de geschiedenis van alle UEFA-clubcompetities.

• Statistiek  (II): Hein Vanhaezebrouck coachte in Turkije zijn 300e wedstrijd als trainer van KAA Gent. De 1-4 is zijn 150e zege. Hij won dus exact de helft van al zijn wedstrijden in Gentse loondienst.

Orban, Orban en Orban!

KAA Gent kon dit seizoen nog geen enkele Europese uitwedstrijd winnen voor zijn trip naar Turkije. In Cyprus, Noorwegen, Zweden, Ierland en Azerbeidzjan werd het niets, maar in Istanbul zou ene Gift Orban een einde maken aan die slechte reeks.

Na een slaapverwekkend eerste halfuur mepte de nog altijd maar 20-jarige Nigeriaan Basaksehir in zijn eentje helemaal tegen het canvas.

Hij rondde eerst een snelle tegenstoot netjes af met zijn linker, deponeerde meteen daarna een bal vanaf 30m in de winkelhaak om af te sluiten met een derde treffer in de rebound.

Dat alles deed hij in 3’24”, goed voor de snelste hattrick ooit in de geschiedenis van alle UEFA-clubcompetities.

Nog voor de rust zette Hugo Cuypers de kers op de slagroomtaart met een rake kopbal. De kwalificatie voor de kwartfinales van de Conference League had KAA Gent dan al zo goed als binnen.

In een overbodige tweede helft hielden de bezoekers alles netjes dicht achterin. Pas een paar minuten voor affluiten redde invaller Adnan Januzaj de Turkse eer met een fraaie botsbal.

Vrijdag kent KAA Gent zijn tegenstander.

Vanhaezebrouck: "Deze is voor Tissoudali"

• Sven Kums: "Ik denk dat we niet goed aan de wedstrijd begonnen. We liepen tien minuten achter de bal. Vanaf de 0-2 hebben we de match nog gecontroleerd en zijn we niet meer in de problemen gekomen. We hebben het rustig uitgespeeld, jammer van het tegendoelpunt. Het voelt geweldig om in de kwartfinales te zitten. Iedereen wist dat er iets mogelijk was na de heenwedstrijd. Het was heel leuk om te voetballen op een perfect veld. Dan zie je dat we gewoon heel goed kunnen voetballen. Jammer dat dat in ons stadion niet altijd lukt."

• Alessio Castro-Montes: "Het ging moeilijk in het begin, maar na de eerste goal hebben we heel veel vertrouwen getankt. Dan maken we de match heel snel dood en daarna ging het perfect. Het was heel leuk om deze wedstrijd te spelen en iedereen besefte het belang ervan. Er werd eerst gezegd dat we onze kwalificatie misschien wel hadden mislopen door het slechte veld. Ik denk dat we vandaag hebben bewezen dat we goed kunnen voetballen."

• Hein Vanhaezebrouck: "We beginnen niet goed aan de wedstrijd. We geven niet echt iets weg, maar lieten het initiatief aan Basaksehir. Ze waren de betere ploeg en we hadden te veel respect. Het heeft even geduurd voor we in balbezit kwamen en daarna vallen die doelpunten. Vanaf dat moment was het kat-en-muis. We kwamen niet meer in de problemen en hadden complete controle. Jammer dat we nog een tegendoelpunt pakken. Het was gewoon een heel goede en volwassen prestatie. We hebben deze wedstrijd ook een beetje gespeeld voor Tarik Tissoudali. Hij heeft de groep ook toegesproken voor de wedstrijd en dat heeft iedereen gemotiveerd. De spelers wilden absoluut dat hij nog een Europese wedstrijd kan spelen dit seizoen. Hopelijk haalt hij de volgende wedstrijd. Deze zege heeft de hele groep deugd gedaan. Ik ben heel trots op mijn collectief."

We hebben deze wedstrijd ook een beetje gespeeld voor Tarik Tissoudali. Hij heeft de groep ook toegesproken voor de wedstrijd en dat heeft iedereen gemotiveerd.