Zwak Anderlecht niet naar poules Conference League na nederlaag bij Vitesse

  heenwedstrijd 3 - 3
  1. 30' - Geel - Kristoffer Olsson
  2. 10' - Geel - Wesley Hoedt
  3. 9' - Geel - Riechedly Bazoer
  4. 5' - Doelpunt - Maximilian Wittek (1 - 0)
  1. 90+4' - Geel - Thomas Buitink
  2. 87' - Verv. Yann Gboho door Patrick Vroegh
  3. 84' - Verv. Loïs Openda door Thomas Buitink
  4. 82' - Doelpunt - Lior Refaelov (2 - 1)
  5. 73' - Verv. Nikolai Baden Frederiksen door Oussama Darfalou
  6. 72' - Geel - Tomas Hajek
  7. 71' - Verv. Benito Raman door Mohammed Dauda
  8. 71' - Verv. Joshua Zirkzee door Isaac Thelin
  9. 71' - Verv. Francis Amuzu door Yari Verschaeren
  10. 67' - Geel - Francis Amuzu
  11. 67' - Geel - Markus Schubert
  12. 50' - Doelpunt - Maximilian Wittek (2 - 0)

  Weer geen Europese groepsfase voor Anderlecht. In Vitesse liep een zwak paars-wit steeds achter de feiten aan. De ploeg van Kompany was al na 3 minuten op achtervolgen aangewezen door een tegengoal van Wittek, die na de rust de score verdubbelde. De aansluitingstreffer van Refaelov kwam te laat.

  Vitesse - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Zowel in de eerste als in de tweede helft schiet Vitesse een pak scherper uit de startblokken dan Anderlecht. Het levert telkens een treffer op van Maximilian Wittek en legt zo de fundamenten voor de Europese exit van paars-wit.

  • Man van de match: Maximilian Wittek loodste Vitesse bijna op zijn ééntje naar de poules van de Conference League met 2 goals. Bij zijn eerste had hij nog geluk dat zijn schot afweek op Cullen, maar op zijn knappe volley kort na de rust viel niks aan te merken.

  • Opvallend: Hoe groot is de kans dat je zowel in eerste als de tweede helft na bijna exact 3 minuten scoort? Maximilian Wittek deed het vanavond. Hij maakte de 1-0 na 3 minuten en 5 seconden, zijn tweede treffer viel na 3 minuten en 2 seconden in de 2e helft.

  Wittek bezorgt Anderlecht koude douche

  Na nog geen 5 minuten stond het al 1-0 voor Vitesse, veel rampzaliger kon deze cruciale Europese wedstrijd niet beginnen voor Anderlecht. Na een kort genomen hoekschop week een verre knal van Wittek af op Cullen en zo bleef Van Crombrugge kansloos achter.

   

  Pech dus voor paars-wit, al wettigde Vitesse de voorsprong wel met een sterk wedstrijdbegin. Voor Anderlecht ging het allemaal net iets te snel, pas na een kwartier kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd.

   

  Het leidde tot veel balbezit, maar Anderlecht ving er weinig mee aan. Bovendien bleef het opletten voor de counters van Vitesse. Vooral Club-huurling Openda maakte het de Anderlecht-defensie knap lastig. Halfweg de eerste helft kon Anderlecht dan toch eens dreigen. Schubert had een knappe zweefsprong nodig op een pegel van Zirkzee.

   

  Maar de beste kansen bleven toch voor de thuisploeg. Een afstandsschot van Tronstad ging rakelings over en Van Crombrugge had een knappe parade nodig om Wittek van een tweede treffer te houden.

  Vitesse begint weer scherper, aansluitingstreffer van Refaelov komt te laat

  Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar Anderlecht deed dat vanavond wel. Opnieuw kwam Vitesse feller uit de kleedkamer en opnieuw leidde dat tot een vroeg doelpunt. Na een breed uitgesponnen aanval werkte Wittek met een knappe volley zijn tweede van de avond in doel.

   

  De Europese exit kreeg zo nog wat meer vorm voor Anderlecht, maar tot een ommekeer leidde dat niet bij de bezoekers. Paars-wit slaagde er niet in om in de buurt te komen van Schubert, terwijl Vitesse de wedstrijd makkelijk onder controle hield.

   

  Twintig minuten voor het einde greep Kompany in. Zirkzee, Raman en Amuzu werden gewisseld voor Thelin, Verschaeren en Dauda. Die laatste liet zich meteen gelden, maar vanuit een scherpe hoek kon hij oog in oog met Schubert niet afronden.

   

  Afronden is wat Refaelov 10 minuten voor het einde wél deed. Een schot van Olsson ging tegen de paal, maar de Israëliër scoorde in de herneming. Het doelpunt van de hoop voor Anderlecht, dat rijkelijk laat nog een slotoffensief ontplooide. Maar de 2-2 kwam er niet meer en zo is de Europese rentree van Anderlecht wel bijzonder snel weer voorbij.

  Hoedt: "Duidelijke afspraken, maar je moet ze wel nakomen"

  Wesley Hoedt ging mee tenonder in Arnhem. De verdediger spaarde na afloop zijn kritiek niet. "We hebben onszelf tekort gedaan door 2 keer dramatisch te starten. We hadden er nog heel hard op gehamerd om goed te beginnen en meteen vol gas te geven, maar daar zijn we volledig de mist ingegaan. Wij waren twee keer niet scherp genoeg in de eerste 5 minuten."

   

  "Twee keer krijgen we een tegengoal uit een standaard spelsituatie. We hebben niet goed genoeg gevoetbald, maar als je het over 180 minuten bekijkt, dan hadden we in de Conference League moeten staan als wij ons eigen niveau hadden gehaald."

   

  Vooral bij de eerste goal zag Anderlecht er niet goed uit. Vitesse kreeg te veel ruimte bij een kort genomen hoekschop. "Er zijn heel duidelijke afspraken, maar dan moet je die wel nakomen. Dit is een reality check voor ons, we staan er niet op het moment dat het moet."

   

  "We moeten nu kijken naar wat er nog komt en Anderlecht terugbrengen naar het niveau waar het thuishoort. Dat is ook niet de Conference League, we moeten hoger mikken. We moeten nu wakker worden en volop focussen op de wedstrijd tegen Genk."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. De terugkeer van Anderlecht op het Europese toneel is van korte duur geweest. Paars-wit sneuvelt in de laatste voorronde van de Conference League. Na de 3-3 in de heenwedstrijd gaat Anderlecht met 2-1 onderuit bij Vitesse. .
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. Gomez schudt nog een dramatische vrije trap uit zijn sloffen. Het einde is nabij voor Anderlecht. .
  4. Gele kaart voor Thomas Buitink van Vitesse tijdens tweede helft, minuut 94
  5. tweede helft, minuut 90. 4 minuten extra. Anderlecht krijgt nog 4 minuten om alsnog verlengingen te versieren. Zit het venijn in de staart voor Vitesse? .
  6. tweede helft, minuut 88. Thelin kopt naast. Hoedt gooit de bal in de zestien en vindt het hoofd van Thelin, maar die krijgt de bal zijn poging niet tussen de palen. Kompany kijkt zorgelijk toe, hij beseft dat de Europese exit nabij is. .
  7. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Vitesse, Patrick Vroegh erin, Yann Gboho eruit
  8. tweede helft, minuut 86. Bij Vitesse snoepen ze nog wat tijd weg met een wissel. Vroegh komt in de ploeg voor Gboho. .
  9. tweede helft, minuut 84. Verschaeren net niet. Anderlecht zet nu alles op alles. Rijkelijk laat, maar bij Vitesse sluipt de nervositeit er toch in. Olsson dropt de bal knap in de zestien, maar Verschaeren kan er net niet bij. Het wordt toch nog spannend in de GelreDome. .
  10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Vitesse, Thomas Buitink erin, Loïs Openda eruit
  11. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 82 door Lior Refaelov van Anderlecht. 2, 1.
  12. tweede helft, minuut 80. Refaelov geeft Anderlecht weer hoop. Anderlecht maakt er weer een wedstrijd van! Een schot van Olsson strandt op de paal, maar Refaelov werkt de bal in de rebound van dichtbij in doel. Paars-wit heeft nog 10 minuten om verlengingen af te dwingen. .
  13. tweede helft, minuut 77. Veel geloof straalt Anderlecht niet meer uit. De bezoekers maakten in deze wedstrijd nooit aanspraak op kwalificatie voor de groepsfase en hebben een klein mirakel nodig om het tij nog te keren. .
  14. tweede helft, minuut 73. Dauda kan niet afronden. Dauda wordt gelanceerd in de zestien, maar na een knappe aanname besluit hij te wild. Tekenend voor de wedstrijd van Anderlecht. .
  15. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Vitesse, Oussama Darfalou erin, Nikolai Baden Frederiksen eruit
  16. tweede helft, minuut 72. Ook Vitesse wisselt. Frederiksen ruimt plaats voor Darfalou. Intussen tikt de tijd ongenadig weg voor Anderlecht. .
  17. Gele kaart voor Tomas Hajek van Vitesse tijdens tweede helft, minuut 72
  18. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Anderlecht, Mohammed Dauda erin, Benito Raman eruit
  19. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Anderlecht, Isaac Thelin erin, Joshua Zirkzee eruit
  20. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Anderlecht, Yari Verschaeren erin, Francis Amuzu eruit