AA Gent schrijft 3 punten bij tegen het zwakke broertje in zijn poule

  1. 19' - Verv. Markkus Seppik door Ken Kallaste
  1. 90+5' - Verv. Darko Lemajic door Adewale Oladoye
  2. 90+3' - Geel - Núrio
  3. 88' - Geel - Sergei Zenjov
  4. 84' - Verv. Christopher Operi door Núrio
  5. 69' - Verv. Rauno Alliku door Henrik Ojamaa
  6. 64' - Verv. Laurent Depoitre door Ilombe Mboyo
  7. 64' - Verv. Sven Kums door Julien De Sart
  8. 64' - Verv. Roman Bezoes door Tarik Tissoudali
  9. 55' - Doelpunt - Darko Lemajic (0 - 1)
  55'goalDarko Lemajic0 - 1

  De nieuwbakken Conference League heeft een Belgische zege opgeleverd in de eerste speelronde. AA Gent won met het kleinste verschil bij Flora Tallinn in Estland. Nieuwkomer Darko Lemajic was de auteur van de 0-1.

  Flora Tallinn - AA Gent in een notendop:

  • Sleutelmoment: Gent komt na de rust scherper voor de dag en ziet dat na amper 10 minuten beloond. Bezoes krijgt de bal blindelings tot bij Lemajic en oog in oog met Igonen maakt de Servische nieuwkomer de winning goal.

  • Man van de match: Begin augustus scoorde Darko Lemajic als speler van Rigas nog tégen AA Gent in de 3e voorronde van de Conference League, vanavond was de aanvaller beslissend voor zijn nieuwe broodheer. Zijn koelbloedige afwerking bezorgde Gent de volle buit in Tallinn.

  • Opvallend: Gent heeft nu al meer punten dan in de vorige Europese campagne. Vorig seizoen werd het troosteloos laatste in de groepsfase van de Europa League met een pijnlijke 0 op 18 in een poule met Hoffenheim, Rode Ster Belgrado en Slovan Liberec.

  Bijzonder fletse eerste helft

  Bij AA Gent wilden ze de pijnlijke 0 op 18 in de Europa League van vorig seizoen zo snel mogelijk doorspoelen. Een trapje lager in de gloednieuwe Conference League moest Gent zijn Europese blazoen oppoetsen, te beginnen op het veld van Flora Tallinn.

   

  Op papier was de dertienvoudige Estse kampioen een haalbare kaart voor Gent, maar daar dachten ze bij Flora duidelijk anders over. Na amper 8 minuten ontsnapte Gent aan een vroege tegengoal. Alliku kreeg te veel ruimte in de zestien, kapte Castro-Montes makkelijk uit en zag zijn schot via Hanche-Olsen nipt over doel gaan.

   

  Castro-Montes kwam meteen daarna aanvallend beter uit de verf. Met een knappe doorsteekpass lanceerde hij Bezoes, maar die mikte in één tijd op Igonen. Flora bleef vanuit eigen sterkte voetballen, Alliku kwam maar net te laat op een gevaarlijke voorzet van Vassiljev.

   

  In een eerste helft die bol stond van de slordigheden kon Gent pas in de slotfase nog eens dreigen, al had Igonen niet veel moeite met een flauw afstandsschot van Lemajic. De beste kans voor de bezoekers kwam in de extra tijd met een kopbal van Depoitre, maar Igonen voorkwam de 0-1.

  Lemajic trekt Gent over de streep

  Bij Gent kon het in de tweede helft alleen maar beter gaan. De ongeveer 50 meegereisde supporters zagen hun team een pak scherper uit de kleedkamer komen. Igonen moest meteen in actie komen op een verraderlijk schot van Bezoes, Kallaste greep dan weer in om Depoitre een grote kans te ontzeggen.

   

  Na 10 minuten in de tweede helft konden de bezoekers eindelijk het verschil maken. Met een blinde pass in de draai bracht Bezoes Lemajic alleen voor Igonen en die bleef kansloos achter: 0-1. Lemajic had plots de smaak te pakken, enkele minuten later kopte hij nipt over.

   

  Gent had het momentum in handen, maar toch bleef het opletten voor prikken van de thuisploeg. Op het uur kon Sappinen zich plots doorzetten, zijn schot ging uiteindelijk voorlangs. Depoitre kon meteen daarna de spanning wegnemen, maar Igonen weigerde de handdoek in de ring te werpen.

   

  Flora bleef zo in de wedstrijd en een kwartier voor het einde zorgde Sappinen nogmaals voor nervositeit bij Gent. De aanvaller troefde Ngadeu af bij het insnijden van de zestien, maar botste vervolgens hard tegen Bolat aan.

   

  In de slotfase kreeg Lemajic een uitgelezen kans om met zijn tweede van de avond de spanning definitief weg te nemen. De pas invallen Nurio schilderde de bal perfect op zijn hoofd, maar Lemajic kopte binnen het bereik van de sterke Igonen. Maar 1 goal van de Serviër volstond uiteindelijk om Gent de volle buit te bezorgen in zijn eerste groepsmatch in de Conference League.

  “Belangrijke zege voor de rest van het parcours”

  Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): “Of ik gelijk gekregen heb met Lemajic? Nee, het gaat in het voetbal niet om gelijk hebben. Als coach wil je een evenwichtige kern samenstellen en dan kijk je naar bepaalde profielen. Als je dan het geluk hebt om dat profiel tegen te komen en er twee keer tegen te moeten spelen, dan zien wij de kwaliteiten van die jongen waar anderen het niet zien. Iedereen had hem in het begin al afgeschreven. Hij had al twee keer matchwinnaar kunnen zijn als hij wat geluk gehad had met zijn kopbal tegen Charleroi, maar ik ben al blij met die ene keer.”

   

  “Wij hebben onze opdracht volbracht. Europees starten is altijd moeilijk, zeker buitenshuis. Ik kon leven met een degelijke match en een punt. We hebben nu zelfs 3 punten. We zijn niet goed gestart, maar in de tweede helft was het beter. Op het einde nam Flora nog risico’s, maar eigenlijk hebben ze maar één kans gehad waar Sinan in de voeten moest. Deze zege is heel belangrijk voor de rest van het parcours. Bij een gemiste start wordt het heel moeilijk om nog terug te komen. We moeten nu de komende thuismatch in de Conference League ook tot een goed einde brengen en dan sta je al heel ver.”

  Darko Lemajic (AA Gent):
  “Het was een perfecte avond. Het was heel belangrijk om met een overwinning aan deze nieuwe competitie te beginnen. Het was een moeilijke wedstrijd, zeker in de eerste helft. Uiteindelijk hebben we hier een verdiende zege geboekt. Ik voel me heel goed bij Gent, ik hou van de club en het nieuwe leven. Ik ben heel gelukkig.”

   

  Sinan Bolat (AA Gent): “Het was heel belangrijk om met een goed resultaat terug te keren. We hebben een redelijk goede wedstrijd gespeeld. De eerste 10 à 15 minuten was het even zoeken, maar daarna hebben we perfect uitgevoerd wat de trainer vroeg met onze 2 lange spitsen die de bal konden bijhouden of doorkoppen. We hebben niet zoveel weggegeven en waren zelf efficiënt met weinig kansen. Ik heb niet veel werk gehad, maar moest wel alert blijven tot op het einde. Verdedigend stond het goed, het is altijd mooi om een clean sheet te hebben.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Het was bepaald geen gezondheidswandeling voor AA Gent, maar het wint wel zijn eerste groepsmatch in de Conference League. Een goal van Lemajic volstond om Flora Tallinn te kloppen. .
  3. tweede helft, minuut 95. Matchwinnaar Lemajic wordt nog naar de kant gehaald bij Gent. Oladoye is zijn vervanger. .
  4. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij KAA Gent, Adewale Oladoye erin, Darko Lemajic eruit
  5. Gele kaart voor Núrio van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 93
  6. tweede helft, minuut 92. Geel voor Nurio. Nurio laat zich in elk geval wel opmerken met zijn invalbeurt. Dit keer met een overtreding op Zenjov. Het komt hem op een gele kaart te staan. .
  7. tweede helft, minuut 91. 4 minuten extra. Nog 4 minuten standhouden en Gent heeft zijn eerste driepunter in de Conference League op zak. .
  8. tweede helft, minuut 90. De tijd begint te dringen voor Flora. Voor Gent is het aftellen, het blijft toch opletten bij deze krappe voorsprong. .
  9. Gele kaart voor Sergei Zenjov van FC Flora tijdens tweede helft, minuut 88
  10. tweede helft, minuut 84. Lemajic laat de 0-2 liggen! Nurio staat amper op het veld of hij schudt al een uitstekende voorzet uit zijn sloffen. Lemajic krijgt zo een uitgelezen kans om zijn tweede van de avond te maken, maar Igonen houdt Flora nog maar eens in de wedstrijd met een knappe redding op de kopbal. .
  11. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KAA Gent, Núrio erin, Christopher Operi eruit
  12. tweede helft, minuut 83. Mboyo heeft er duidelijk zin in. Vanuit een scherpe hoek waagt hij zijn kans, mar zijn schot gaat ruim naast. Intussen staat bij Gent Nurio klaar om in te vallen voor Opéri. .
  13. tweede helft, minuut 78. Gefluit bij het thuispubliek, omdat Godeau gaat liggen. Hij kampt zowaar met krampen, met nog een kwartier te gaan. .
  14. tweede helft, minuut 77. Bolat is weer opgelapt, Sappinen maakte ook zijn excuses over. Meer dan een ongelukkige wedstrijdsituatie was het ook niet. Wel nog eens een waarschuwing voor Gent, de buit is nog niet binnen. .
  15. tweede helft, minuut 74. Sappinen botst tegen Bolat. Sappinen zorgt nog maar eens voor nervositeit bij Gent. Hij troeft Ngadeu af bij het insnijden van de zestien, maar is dan te dicht bij Bolat om er nog een degelijk schot uit te puren. Een stevige botsing met de doelman komt er wel, Bolat heeft verzorging nodig. .
  16. tweede helft, minuut 69. Vervanging bij FC Flora, Henrik Ojamaa erin, Rauno Alliku eruit
  17. tweede helft, minuut 68. Ook bij Flora achten ze de tijd rijp voor een wissel. Ojamaa komt in de ploeg voor Alliku. Kan hij het de Gentse verdediging nog lastig maken? .
  18. tweede helft, minuut 64. Mboyo maakt rentree bij Gent. Vanhaezebrouck grijpt in met een driedubbele wissel. Kums, Bezoes en Depoitre worden naar de kant gehaald voor Tissoudali, De Sart en Mboyo. .
  19. tweede helft, minuut 64. Vervanging bij KAA Gent, Ilombe Mboyo erin, Laurent Depoitre eruit
  20. tweede helft, minuut 64. Vervanging bij KAA Gent, Julien De Sart erin, Sven Kums eruit