AA Gent glijdt uit in Noorwegen, maar stoot toch door in de Conference League

  heenwedstrijd 0 - 4
  1. 12' - Own goal - Joseph Okumu (1 - 0)
  1. 90+3' - Verv. Sam Adekugbe door Oskar Opsahl
  2. 86' - Verv. Odin Thiago Holm door Jacob Emile Dicko Eng
  3. 82' - Doelpunt - Ivan Näsberg (2 - 0)
  4. 79' - Verv. Seedy Jaa door Henrik Udahl
  5. 77' - Geel - Sam Adekugbe
  6. 74' - Verv. Tarik Tissoudali door Younes Melda
  7. 72' - Geel - Núrio
  8. 70' - Geel - Odin Thiago Holm
  9. 69' - Verv. Alessio Castro-Montes door Andrew Hjulsager

  AA Gent heeft een povere Europese avond achter de rug. Na een zeer flauwe prestatie verloor het zijn terugmatch in de 2e kwalificatieronde van de Conference League met 2-0 tegen Valerenga. Dankzij de 4-0-zege van vorige week blijft de nederlaag echter zonder gevolgen. 

  Valerenga - Gent in een notendop

  • Sleutelmoment: Na de 4-0 van vorige week deed deze wedstrijd er eigenlijk niet meer toe. Gent komt bijzonder lusteloos voor de dag en kan amper een vuist maken tegen het bescheiden Valerenga.
  • Man van de Match: Een oude bekende uit de Jupiler Pro League. Henrik Bjørdal, ex-Zulte Waregem, trok aan de touwtjes op het middenveld van de Noren en haalde een paar keer ferm uit.
  • Opvallend: Gent en kunstgras, het is niet de beste combinatie. Na de 2-1 van zondag op Stayen, struikelen de Buffalo's nu ook in de Intility Arena in Oslo. Of lag het toch aan de vele personeelswissels?

  Laks Gent sukkelt op achterstand

  Hein Vanhaezebrouck verwees vooraf naar enkele recente remontada's in het Europese voetbal, meer uit sportieve beleefdheid dan uit angst voor tegenstander Valerenga. Hij stelde wel een flink gewijzigde ploeg op, met maar liefst zes spelers die in het weekend tegen STVV niet aan de aftrap stonden.

   

  Dat hertekende elftal begon niet al te scherp. Het liet zich aftroeven door een enthousiast Valerenga, dat niks te verliezen had en luidruchtig werd aangemoedigd door de 2000 fans in de Intility Arena. Na tien minuten werd hun inzet al beloond. In een rommelige fase voor de het doel van Roef raakte een schot van Sahraoui het been van Okumu, waardoor de bal in het dak van het doel verdween.

   

  Natuurlijk was er bij een globale tussenstand van 4-1 nog geen vuiltje aan de lucht, maar het Gentse onvermogen om aanvallen op te zetten was toch zorgelijk. Tissoudali dribbelde zich dan maar zelf naar een kans en botste op doelman Haug. Aan de overzijde redde Roef een poging van Bjørdal en tikte Tollas van dichtbij over. Bij de rust was de balans dan ook bijzonder negatief voor de Buffalo's.

  Valerenga eruit met opgeheven hoofd

  Met De Sart en Bayo in de plaats van de flauw spelende Vadis en Depoitre kwam Gent voortvarend uit de kleedkamer. Geen slecht idee met het oog op de Belgische coëfficiënt. De dadendrang van de bezoekers leverde een geweldige kans op. Haug duwde de knal van Bayo niet ver genoeg weg, De Sart en Nurio konden van dichtbij de rebound niet benutten.

   

  Die felle aanzet kreeg echter geen vervolg. Gent verviel snel weer in zijn lijzige voetbal van voor de rust en Valerenga mocht zomaar opnieuw het heft in handen nemen. Met een gekrulde vrije trap van Borchgrevink en weer een venijnig schot van Bjørdal leken de Noren wel hun beste kruit verschoten te hebben. De wedstrijd verwaterde tot een doelloos spelletje heen-en-weer.

   

  Plots kwam er nog een streepje spanning. Na de 2-0 van Nasberg, die veel te simpel mocht koppen, ging Gent nog even aan het bibberen. Helemaal hachelijk werd het gelukkig niet meer, maar de Buffalo's hadden wellicht meer verwacht dan deze pijnlijke en eerlijk gezegd kansloze nederlaag in Oslo.

  Vanhaezebrouck: "We hebben gedaan wat we moesten doen"

  Hein Vanhaezebrouck was opvallend mild voor zijn spelersgroep na de matige wedstrijd in Noorwegen. "Het resultaat is oké, want we stoten door. Maar we hadden het natuurlijk liever anders gezien", vertelde de Gentse coach.

   

  "Dit was de wedstrijd die ik verwacht had. De thuisploeg probeerde snel te scoren en dat moet je vermijden. Daar zijn we niet in geslaagd, maar de match was daarna evenwichtiger."

   

  "We hadden een doelpunt nodig om de match te doden, maar die goal viel niet. In de tweede helft hebben we - op die 2-0 na - niets weggegeven."

   

  "Ik had liever gewonnen, maar je weet dat de tegenstander door die 4-0 heel scherp zal zijn en wij voelden de vele wissels. Dat is normaal, dat is geen verwijt. Jongens met minder ritme moeten deze kansen nemen."

   

  Gent verloor zondag al op Stayen en slikte vandaag dus een tweede nederlaag. Laat dat sporen na? "Dat denk ik niet. We hebben gedaan wat we moesten doen: ons kwalificeren. Zondag moeten we weer scherp zijn."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Een slap Gent verliest met 2-0 van Valerenga, maar mag dankzij de 4-0 van de heenmatch naar de volgende ronde van de Conference League. Veel vertrouwen zullen de Buffalo's niet putten uit deze magere match. .
  3. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Vålerenga Fotball, Oskar Opsahl erin, Sam Adekugbe eruit
  4. tweede helft, minuut 92. Adekugba krijgt bij zijn wissel een hartelijk applaus van de thuisfans. Hij vertrekt na deze wedstrijd naar het Turkse Hatayspor. .
  5. tweede helft, minuut 89. We moeten concluderen dat het een matige prestatie is geweest van Gent. Nicolas De Brabander (Sporza Radio).
  6. tweede helft, minuut 87. Dicko krijgt nog een paar minuten om Gent aan het wankelen te brengen. .
  7. tweede helft, minuut 86. Deze nederlaag - want die zit eraan te komen - geeft toch weer wat te denken. Gent had tegen STVV nog wel wat kansen, maar vanavond was het bijzonder pover. .
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Vålerenga Fotball, Jacob Emile Dicko Eng erin, Odin Thiago Holm eruit
  9. Ivan Näsberg (Vålerenga Fotball) scoort. Het staat 2 - 0. tweede helft, minuut 82.
  10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 82 door Ivan Näsberg van Vålerenga Fotball. 2, 0.
  11. tweede helft, minuut 81. Het wordt 2-0! Wordt het toch nog spannend voor Gent? Nasberg kopt een hoekschop redelijk ongehinderd binnen en verdubbelt de voorsprong van Valerenga. Pijnlijk toch. .
  12. tweede helft, minuut 80. Daar is dan toch de eerste Noorse vervanger: Udahl voor Jatta. .
  13. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Vålerenga Fotball, Henrik Udahl erin, Seedy Jaa eruit
  14. tweede helft, minuut 77. Aftellen maar. De Noorse fans blijven het beste van zichzelf geven, maar de wedstrijd is al een tijdje niet meer om aan te zien. Het wordt tijd dat Gent nog eens iets toont, het liefst met een doelpunt als gevolg. .
  15. Gele kaart voor Sam Adekugbe van Vålerenga Fotball tijdens tweede helft, minuut 77
  16. tweede helft, minuut 75. Vanhaezebrouck haalt Tissoudali naar de bank en brengt Malede. Collega Fagermo heeft nog steeds niet gewisseld. .
  17. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij KAA Gent, Younes Melda erin, Tarik Tissoudali eruit
  18. tweede helft, minuut 72. Valerenga kan het tempo niet meer zo hoog houden. Nicolas De Brabander (Sporza Radio).
  19. Gele kaart voor Núrio van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 72