UEFA Champions League - speeldag 1 - 22/08/23 - 21:02
16'
Vincent Janssen
16'
1 - 0

Antwerp heeft afgezien op de Bosuil, maar de poulefase van de Champions League ligt nog altijd binnen handbereik. De Belgische landskampioen speelde bijna de volledige tweede helft met een man minder na rood voor Jelle Bataille, maar gaf zijn 1-0-voorsprong – een goal van Vincent Janssen – niet uit handen. Volgende week woensdag wacht een hete terugmatch in Griekenland.

Antwerp - AEK Athene in een notendop

Man van de match: Niemand stak er met kop en schouders bovenuit deze wedstrijd, gewoon omdat het geheel bij Antwerp zo belangrijk was. Laten we dan toch Keita als hoogste aanduiden, als architect van de 1-0 en als belangrijke verdedigende pion, met stevige tackles in de eigen zestien.

Sleutelmoment: In de 50e minuut stuurde Letexier Bataille met rood naar de douches. De rechtsachter tackelde op de enkel van Gacinovic na een te korte pass van Keita (misschien toch geen man van de match?). Terecht rood, Antwerp op verdedigen aangewezen.

Opvallend: In de eerste Champions League-match in 66 jaar houdt Antwerp een 1-0 vast, zoals het in het kampioenenjaar zo vaak deed. Geldt die kracht ook over twee wedstrijden?

Janssen opent de score

Bij Antwerp waren de verwachtingen hooggespannen, met opnieuw Champions League-voetbal op de Bosuil na alle magere jaren. Met AEK Athene kwam een ervaren ploeg over de vloer, die net nog op spectaculaire manier Dinamo Zagreb gewipt had.

Een nerveus wedstrijdbegin leverde Antwerp uiteindelijk wel het enige doelpunt op. Mandela Keita, bij momenten ongrijpbaar op het middenveld, schudde Szymanski af en kreeg de bal tot bij Vermeeren. Janssen ontving van de jongeling en deed wat hij goed kan: scoren.

Een voorsprong die Antwerp tot het einde (van de helft) volhield, en daar mocht het blij mee zijn. Eigenlijk heel de match was het AEK dat het meeste gevaar creëerde. Nordin Amrabat dreigde vaak en veel bij de bezoekers, Levi Garcia vergat het voorbereidingswerk van de Marokkaan af te maken. Een knal van Pineda eindigde op de rug van Vermeeren.

Griekse belegering

Nog voor de tweede helft vol op gang was, maakte Antwerp het zichzelf meteen veel te moeilijk. Met iedereen mee op corner stuurde een te korte pass van Keita het plan van Antwerp in de war. Bataille raakte in zijn reactie de enkel van Gacinovic en mocht opkrassen.

Het spel beperkte zich daarna tot aanval en verdediging en Antwerp ging met vijf achteraan spelen. Athene vergat echter zorgvuldig te zijn in de opbouw en de afwerking en maakte zo geen échte grote kansen klaar. De ingevallen Muja mocht regelmatig de restverdediging opjagen en vierde elke ingooi en vrije trap als een WK-doelpunt.

Een broeierige, stomende Bosuil kwam bijna tot zijn climax wanneer debutant Coulibaly zich met meer geluk dan kunde tot bij doelman Athanasiadis knokte. Hij punterde ook nog, maar de meeval van de Fransman reikte maar zover.

Vlak voor einde kwam nog het grootste gevaar op de 1-1, maar op een corner liepen Moukoudi en Araujo elkaar in de weg. Die laatste had maar af te drukken, maar zag hoe zijn ploegmaat in kwam glijden en de bal naast duwde. Die twee maakten ruzie op het vliegtuig terug, geen twijfel.

Een klein wonder op de Bosuil, dat mag gezegd. Een klein wonder ook dat niemand bezweek aan een hartaanval, maar ze zijn al wat gewoon daar in Antwerpen.

Vermoeide Vermeeren: "In de Champions League kan je iets meer"

Vincent Janssen: "We wisten dat het vandaag een lastige match zou zijn, er zijn er geen makkelijke in de Champions League. We hebben vandaag laten zien wat voor team we zijn, dat voor elkaar strijdt en blijft vechten."

"Het publiek heeft ons hard geholpen, ook met tien man. Het was een onnodige rode kaart op een lullig moment - zonder kritiek op de speler.  We staan er voor elkaar, dat zie je vandaag ook. We winnen vandaag dan toch, ondanks die man minder, daar kan je dan alleen maar heel tevreden mee zijn. Heel veel complimenten aan alle nieuwe spelers die binnenkomen en onze opstelling oppikken. We zijn er nog niet,  het wordt volgende week een heel zware pot voetbal. Hun stadion zal hen naar de overwinning willen schreeuwen, dat weten we, maar daar zijn we op voorbereid. "

Arthur Vermeeren: "Heel zwaar vandaag, zeker na de rode kaart. Eerste helft was al zwaar, maar als je dan met tien valt, is het tot de laatste minuut vechten. We zijn goed compact gebleven en behalve één grote kans hebben ze niet veel gehad. Voor hen is het ook moeilijk om tegen tien aan te vallen. Het was voor mij persoonlijk ook zwaarste wedstrijd tot nu toe, maar in de Champions League kan je iets harder werken, iets verder lopen.

"Achter mij heeft Coulibaly meteen laten zien dat hij een goede voetballer is. We hadden dat op training ook al gezien, maar in de kwalificatie van de Champions League dat ook doen, heel sterk."

"Volgende week moet iedereen zijn taak doen zoals vandaag, en dan komt dat wel goed."

Van Bommel: "We staan pas halfweg"

Mark Van Bommel: "Je voelde dat er iets speciaals ging gebeuren. Zonder dat we echt goede kansen uitspeelden, maakten we een fantastische goal. Dat was op dat moment een verdiende goal. We moeten ook eerlijk zijn, we hebben geluk dat AEK op die omschakelmomenten geen goal maakt. Drie of vier momenten waren ze heel erg gevaarlijk, als zo’n bal binnengaat, staat het 1-1.

"Dit team geeft nooit op, mooi om te zien dat ze zo blijven gaan. Je volgende vraag kan zijn: dat is toch normaal, maar dat is niet normaal om dat op die manier zo te doen. Dan moet je geluk hebben dat die bal er niet in gaat, maar tegelijk hebben de spelers alles gegeven, elk detail dat nodig is om zo’n CL-wedstrijd over de streep te trekken. Dat is mooi, dat maakt me hartstikke blij."

"Na veertig minuten 1-0 winnen, met zo’n mentaliteit, is gewoon top. Alleen, we staan pas halverweg."

90+6'

Letexier vindt 95 minuten genoeg en fluit af. Antwerp neemt de kleinst mogelijke marge mee naar Athene na een afmattende wedstrijd. The Great Old verdedigde 35 minuten lang een 1-0 met tien man, nadat Bataille voor een late tackle rood kreeg. Afspraak volgende week in het Agia Sophiastadion in Athene!

90+5'

De corner geraakt niet weg en daar zijn Moukoudi en Araujo voor dezelfde bal. De verdediger kan als eerste aan de bal en duwt de bal naast. Araujo had makkelijk, veel makkelijker kunnen afdrukken maar kan niet aan de bal en moet zich inhouden om zijn ploeggenoot niet te lijf te gaan. Het blijft 1-0!

90+5'

Nog een minuutje te gaan en AEK krijgt een corner. Het laatste wapenfeit?

90+3'

Butez kreeg geel voor te lang wachten met zijn uittrap. Of wat dacht u?

90+2'
90+2'

Experts belegering

Even ter herinnering: de Antwerpenaren staan tegenover een expert in extra tijd. De twee doelpunten die AEK nodig had om te kwalificeren tegen Dinamo Zagreb, vielen pas in de 93ste en 101ste minuut.

90+1'

De Antwerpse fans zetten zich nog achter de club, toont dat het nog uren door kan. Vijf minuten zullen voldoen.

90+1'

89'

Soms moet je geluk hebben, als onderliggende ploeg. Eliasson gooit voor naar Hajsafi, maar die liep weinig intelligent buitenspel. Butez pakt er wat minuten bij. Een Griekse bankzitter krijgt een gele kaart.

88'

Heel dichtbij!

Als er Grieks gevaar is, komt het van Amrabat. De Marokkaan zet goed voor, Ponce kan achterwaarts koppen. Zo vallen er heel wat binnen, maar Butez gidst de bal over de achterlijn. Vasthouden is de boodschap, Antwerp.

86'

Het is verdedigen met alles wat Antwerp heeft. Keita komt snoeihard ingesneden in de eigen zestien, maar doet dat feilloos. De Grieken vinden dat niet, maar Alderweireld mag gewoon wegtrappen. Nog 5 minuten en extra tijd.

85'

Coulibaly staat plots alleen voor Athanasiadis

85'

Coulibaly blijft gaan

En bjina is het aan de overkant prijs! Coulibaly stoot, zoals een centrale verdediger met niet al te veel voetballend talent dat kan, door en komt bijna per ongeluk tegenover de Griekse doelman. Zijn punter gaat maar nét naast. Jammer voor The Great Old!

81'

Mantalos wil gaan trappen van binnen de zestien, maar wordt afgefloten door Letexier. Zijn tegenstander hield Vines, die wou gaan blocken, wel te opzichtig tegen. Onbegrip, maar misschien vooral omdat de Grieken geen grote kansen ontwikkelen voorlopig.

79'

Butez doet zijn deel

Mantalos, één van de invallers, combineert met zichzelf en vindt dan toch een gaatje om te trappen. Butez gaat goed plat en duwt de indraaiende schuiver in corner.

76'

De Grieken blijven uiteraard maar komen, met een Antwerps uitbraakje - Muja rent achter alles aan - afgewisseld. Met zorgvuldigheid hadden ze al grote kansen, nu is het gaatje zoeken. Een soort bezoek bij de tandarts.

75'

Schiettent

Het is het wedstrijdbeeld dat je verwacht: Antwerp met twee lijnen dicht tegen elkaar, de Grieken errond. Jonsson vindt wel een gaatje, maar foorkraammuur van dienst Alderweireld blokt het schot geweldig af.