UEFA Champions League - speeldag 1 - 20/02/24 - 21:01
56'
Luuk de Jong
56'
1 - 1

Een Champions League-clash die geen winnaar heeft gekregen, maar er wel een verdiende. PSV en Dortmund charmeerden met alles-of-niets-voetbal, maar ironisch genoeg werd het geen van beide voor de twee ploegen. Ex-PSV'er Donyell Malen deed zijn voormalige ploeg eerst nog balen, maar PSV knokte terug en kreeg nog een discutabele strafschop: 1-1. "Nooit is dat een fout", klonk het achteraf vol ongeloof.

Een wedstrijd die geen minuut verveelde.

Borussia Dortmund en PSV zijn nu eenmaal ploegen die meer met hun hart dan met hun hoofd voetballen.

En zoals verwacht - en zelfs door beide ploegen werd aangekondigd -, maakten ze er een open strijd van in hun Champions League-clash. Het tempo lag hoog, de duels waren hard en de kansen vielen aan beide kanten.

Maar hoewel de thuisploeg in Eindhoven lichtjes het overwicht had in de flitsende beginfase, waren het toch de bezoekers die het uitgelaten Philips Stadion een eerste keer stil kregen.

Uitgerekend Donyell Malen - een man met een PSV-verleden - knalde het openingsdoelpunt via de kruising binnen.

Malen durfde zijn doelpunt niet helemaal te vieren.

Malen verontschuldigde zich nog, maar zijn ex-ploegmakkers kenden minder genade.

PSV is ongenaakbaar in het Nederlandse competitievoetbal en bleef met die gedachte ook gewoon complexloos verder voetballen. Zo leek ook een zoekende Johan Bakayoko steeds meer zijn draai te vinden na de pauze.

Toch was het niet de bedrijvige Belg, maar wel een discutabele strafschopfase die PSV opnieuw deed (her)leven.

De ervaren Mats Hummels tackelde eerst de bal, maar daarna ook lichtjes zijn tegenstander Tillman weg in de grote rechthoek. De scheidsrechter oordeelde dat die ingreep genoeg was voor een elfmeter. Een koud kunstje voor de onvermijdelijke Luuk de Jong: 1-1.

Ik begrijp de scheidsrechters niet meer.

Mats Hummels

"Nooit is dat een fout", was Hummels na de wedstrijd niet te kalmeren.

"Tillman en Bakayoko lachten zich minutenlang dood om die beslissing. Ik speel 100% de bal. Dit is toch voetbal? Sorry, hoor. Tegen PSG kregen we ook al zo'n belachelijke strafschop tegen. Ik begrijp de scheidsrechters niet meer."

Die eigenaardige fase zou het slot van de partij helemaal overschaduwen. Na een uitputtingsslag doofde de clash stilletjes uit op een gelijkspel. Deze wedstrijd had nochtans een waardiger einde verdiend.

Een Duitse ex-topref uitte op X zijn ongenoegen: "Een farce"

90+4'

EINDE: 1-1

Een Champions League-clash die geen winnaar heeft gekregen, maar er wel één verdiende. PSV en Dortmund charmeerden met alles-of-niets-voetbal, maar ironisch genoeg werd het geen van beide voor de twee ploegen. Ex-PSV'er Donyell Malen deed zijn voormalige ploeg eerst nog balen, maar PSV knokte terug en kreeg nog een discutabele strafschop. De fysieke uitputtingsslag eindigde zo met een puntendeling.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
88'

De vele wissels halen het tempo volledig uit de wedstrijd. Vooral Dortmund dat enkele defensieve ingrepen heeft gedaan, lijkt vrede te nemen met een gelijkspel. Kan PSV het staakt-het-vuren nog doorbreken?

82'
82'
81'

Daar is Dest nog eens. De bedrijvige vleugelverdediger van PSV dribbelt voorbij de uitglijdende Reyerson en probeert Meyer nog te verschalken met een puntertje, maar de doelman van Dortmund bokst het listige balletje nietsontziend weg.

74'

Retro Bakayoko

Het is vooralsnog niet de wedstrijd geweest van de Belg, die bedrijvig was, maar wat scherpte miste vandaag. Toch kan hij nog eens naar binnen snijden en zijn mannetje - met zijn signature move - in de wind zetten, maar zijn schot is te slap en rolt in de armen van Meyer. Bakayoko kan zijn ontgoocheling maar moeilijk verstoppen.

71'

Beide ploegen lijken zich wat te verliezen in het moment. Er is nog steeds veel strijd tussen de lijnen, maar de slordigheid aan de bal neemt nu toch de bovenhand. Échte kansen zijn er de laatste 10 minuten niet meer geweest.

68'
65'

PSV dicteert nu de wet en monopoliseert het leer. Dortmund lijkt toch wat aangeslagen na die discutabele strafschop. Kunnen Bakayoko en co. nog profiteren?

62'
62'
61'
60'

Waarschuwingsschot Saibari

PSV heeft bloed geroken en zet zich - onder impuls van zijn uitzinnige fans - stevig door na de gelijkmaker. Zo draait Saibari zich nog eens vrij aan de rand van de grote rechthoek. De aanvaller van PSV haalt nog eens verschroeiend uit, maar jaagt het leer deze keer hoog de tribunes in.