Ga naar de inhoud
Dortmund staat in de halve finale.

Droomscenario voor Dortmund: Duitsers stoten door na dubbele verrijzenis tegen Atletico

 di 16 april 2024 23:04
ATM
einde
2-1
BVB
 1. 30' - Geel - César Azpilicueta
 2. 34' - Doelpunt - Julian Brandt (1 - 0)
 3. 39' - Doelpunt - Ian Maatsen (2 - 0)
 4. 43' - Geel - Julian Ryerson
 5. 45+1' - Geel - Mario Hermoso
 1. 49' - Own goal - Mats Hummels (2 - 1)
 2. 64' - Doelpunt - Ángel Correa (2 - 2)
 3. 71' - Doelpunt - Niclas Füllkrug (3 - 2)
 4. 74' - Doelpunt - Marcel Sabitzer (4 - 2)
 5. 84' - Verv. Rodrigo De Paul door Saúl
 6. 86' - Verv. Jadon Sancho door Salih Özcan
 7. 90' - Verv. Julian Brandt door Marco Reus
UEFA Champions League - speeldag 2 - 16/04/24 - 21:02
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
34'
Julian Brandt
34'
Julian Brandt
1 - 0
39'
Ian Maatsen
39'
Ian Maatsen
2 - 0
49'
Mats Hummels
2 - 1
Mats Hummels
49'
64'
Ángel Correa
2 - 2
Ángel Correa
64'
71'
Niclas Füllkrug
71'
Niclas Füllkrug
3 - 2
74'
Marcel Sabitzer
74'
Marcel Sabitzer
4 - 2

Dortmund davert op zijn grondvesten. De Duitsers hebben er in eigen huis een absolute spektakelwedstrijd van gemaakt tegen Atletico Madrid. Het scenario: het werd eerst 2-0, dan toch nog 2-2 om uiteindelijk naar een 4-2-climax te gaan. Dortmund stoot zo ten koste van de Belgen Witsel en Vermeeren door naar de halve finales van de Champions League.

Atlético Madrid verdedigde een voorsprong van één goal tegen Borussia Dortmund. De Spaanse ploeg deed dat met Axel Witsel achterin. Arthur Vermeeren zat 90 minuten op de bank, net als Julien Duranville (Dortmund).

 

De wedstrijd begon aan 100 kilometer per uur. Sabitzer kreeg een enorme kans. Hij ontving de bal vlak voor doel, maar twijfelde een fractie te lang waardoor een Atlético-speler het schot kon blokkeren. 

 

Nog geen twee minuten later kon ook Alvaro Morata de score niet openen. Hij liep alleen richting Dortmund-doelman Kobel, maar zijn schot ging naast.

Sterk Dortmund voor rust

De thuisploeg moest scoren en nam dan ook initiatief. Veel leverde dat niet op. Een volley van Adeyemi was een vangbal voor Oblak, Sabitzer trapte hoog over vanop afstand. 

 

In de laatste 10 minuten voor rust vond Borussia Dortmund het gaspedaal en dat leverde goals op. 

 

Hummels eiste een hoofdrol op bij de 1-0 met een prachtige assist. Met de buitenkant van zijn voet vond hij Julian Brandt. Oblak liet zich makkelijk verschalken door het schot vanuit een scherpe hoek. 

 

Het bleef niet bij dat doelpunt in de eerste helft. Ian Maatsen troefde een paar verdedigers van Atlético Madrid af in de zestien en stormde zo naar doel. 

 

Oblak maakte zich goed breed, maar Maatsen trapte perfect binnen. De bal ging millimeters naast de paal in doel. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Andere aanpak loont

Dortmund was op en over Atlético Madrid gegaan en dat duldde trainer Diego Simeone niet. Met Riquelme, Barrios én Correa bracht hij na rust drie frisse mannen op het terrein. 

 

Dat rendeerde, want er was een frisse wind bij de bezoekers. Ze voetbalden eens uit de hoge druk uit en dat leverde uiteindelijk de 2-1 op. 

 

Op een hoekschop kopte Hermoso naar doel. Het had een makkelijke save kunnen zijn voor Kobel, maar Mats Hummels tikte de bal knullig in eigen doel. 

 

Atlético Madrid duwde door. Invaller Correa miste eerst nog een reuzenkans oog in oog met Kobel, maar iets na het uur was het toch raak. 

 

Kobel kon eerst nog het schot van Riquelme keren. Correa scoorde daarna wel in twee tijden. Zo was de tweede ommekeer een feit. 

Sabitzer haalt zijn gram

Van rust was geen sprake. De pit van Atlético Madrid was besmettelijk, want ook Dortmund vond nieuwe moed. 

 

Amper 7 minuten na de gelijkmaker zette Niclas Füllkrug de 3-2 op het scorebord. Sabitzer leverde kwiek een voorzet af en de spits knikte knap binnen met een kopbal naar de verste paal. 

 

Verlengingen dan maar? Neen, dacht Marcel Sabitzer. 

 

De Oostenrijker was vroeg in de partij de pineut met een grote misser, maar hij werd een van de helden. Vanop de rand van de zestien haalde hij uit. Oblak was kansloos tegen het laag en hard schot. 

 

Over de twee partijen heen stond het zo 5-4 in het voordeel van Dortmund. De Duitse ploeg zorgde voor twee remontes, maar dat kon Atlético Madrid niet meer. 

 

In de slotfase stonden twee uitgeputte teams op het veld na een intensieve partij. Het was Dortmund dat nog een paar keer dicht kwam bij de goal. 

 

Atlético Madrid had geen antwoord meer in huis en sneuvelt. De defensie met Witsel slikte vier goals. Hij en bankzitter Vermeeren zijn uitgeschakeld.

 

In de halve finales wacht met Paris Saint-Germain een nog grotere klepper op Borussia Dortmund. 

"Dankzij de sfeer konden we blijven lopen"

Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund) was lyrisch over spelen in eigen huis: "Het was magisch. De sfeer in het stadion was ongelooflijk. Door die energie kon ik blijven lopen, net als mijn ploegmaten. Zo kwamen we in balbezit en creëerden we kansen. Ik denk dat we meer hadden kunnen scoren, maar vandaag ben ik enorm gelukkig. Als je kijkt naar mijn carrière, ik speel nu de halve finales van de Champions League... Ik zal ervan genieten."

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+5'

EINDE: Dortmund is halve finalist

Na een knotsgekke terugmatch plaatst Borussia Dortmund zich voor de halve finales van het kampioenenbal. Voor rust nam het de bovenhand door er 2-0 van te maken. Atlético Madrid schoot wakker in de tweede helft en zo werd het 2-2. Dortmund was niet onder de indruk. Füllkrug bracht de thuisploeg al virtueel naar verlengingen met een knappe kopbal en enkele minuten later maakte Sabitzer de 4-2. Witsel en bankzitter Vermeeren zijn uitgeschakeld. 

90+2'

Dortmund telt af

De Duitse club lijkt zich te plaatsen voor de halve finales van de Champions League. Het houdt Atlético Madrid aan de praat en de Spaanse club komt niet meer in de zestien. 

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'
wissel
90'

Er hangt niet meteen een slotoffensief van Atlético Madrid in de lucht. De bezoekers zullen dat wel nodig hebben om verlengingen af te dwingen. 

87'

Knappe save Oblak

De bal gaat botsend naar Marcel Sabitzer en hij haalt uit. Via het lichaam van Witsel gaat de bal richting de rechterbovenhoek. Jan Oblak is wakker en voorkomt de doodsteek met een parade. 

86'
wissel
84'

Er zitten geen aanvallers meer op de bank bij Atlético Madrid. Diego Simeone voert wel een wijziging door op het middenveld. Saul Niguez, onlangs trefzeker tegen Villarreal, vervangt De Paul. 

84'
wissel
83'

Een combinatie tussen Bynoe-Gittens en Sancho levert net geen doelkans op. Sancho kan de bal niet voldoende controleren. Oblak is alert en raapt de bal op. 

81'

Füllkrug laat 5-2 liggen

De boeken hadden dicht kunnen zijn. Niclas Füllkrug liep diep en mocht zo goed als alleen richting Oblak, maar hij trapt te centraal waardoor de doelman Atlético Madrid voorlopig recht houdt. 

81'
81'

Atlético Madrid moet scoren

Er resten nog 10 minuten. Daarin moet Atlético Madrid minstens één doelpunt maken, want het staat over de twee matchen 5-4 achter. 

77'

Borussia Dortmund kiest voor de weg naar voren om de bonus eens wat groter te maken. Atlético Madrid moet bekomen na de dubbele uppercut. 

74'

4-2: Sabitzer nu zelf de afwerker!

Wat gebeurt er allemaal vanavond? Voor de tweede keer keert Borussia Dortmund terug van een achterstand en komt het zelfs op voorsprong. Marcel Sabitzer scoort nu zelf na zijn assist. Vanop de rand van de zestien trapt hij de bal mooi in de rechteronderhoek. 

72'