Ga naar de inhoud
Benfica ziet een goal afgekeurd tegen Barcelona.

Barcelona bijt tanden stuk op Benfica en moet bibberend naar München

 di 23 november 2021 22:55
  1. 36' - Geel - Álex Grimaldo
  1. 49' - Geel - Gerard Piqué
  2. 81' - Verv. Álex Grimaldo door Haris Seferovic
UEFA Champions League - speeldag 5 - 23/11/21 - 21:00

Barcelona is nog niet zeker van een plek in de 1/8e finales van de Champions League. Thuis tegen Benfica kwam het niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Als Benfica op de slotspeeldag thuis wint van Dinamo Kiev, dan moet Barcelona hetzelfde doen bij Bayern München om de groepsfase te overleven.

Barcelona - Benfica in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de extra tijd kan Haris Seferovic Barcerlona virtueel uit de Champions League kegelen en Benfica bijzonder dicht bij een ticket voor de 1/8e finales brengen. Na een scherpe counter krijgt de Zwitser een reuzenkans, maar hij drijft coach Jorge Jesus tot wanhoop met een vreselijke afwerking.

  • Man van de match: Odisseas Vlachodimos, het is een schitterende naam en de doelman speelde ook een schitterende wedstrijd. Met cruciale reddingen op pogingen van Demir (2x), Alba en De Jong hield hij Benfica overeind én in de running voor een verlengd verblijf op het kampioenenbal.

  • Opvallend: Barcelona flirt met de uitschakeling na het 0-0-gelijkspel tegen Benfica. De Catalaanse club wist al 20 jaar op een rij de groepsfase van de Champions League te overleven, maar dat zou dit jaar dus wel eens anders kunnen zijn. Barça werd voor het laatst uitgeschakeld in de groepsfase in 2000, toen AC Milan en Leeds United te sterk waren.

Jaremtsjoek dicht bij de 0-1, Demir treft de lat

Na winst tegen Espanyol bij zijn vuurdoop als Barça-coach stond Xavi vanavond voor zijn trainersdebuut in de Champions League. Meteen met het mes op de keel, want bij een nederlaag tegen Benfica dreigde de uitschakeling voor Barcelona.

 

De thuisploeg begon dan ook furieus aan de wedstrijd. De amper 18-jarige Demir was de verrassing in de basis en bewees bijna meteen het gelijk van Xavi. Vlachodimos kon zijn schot nog net met de vingertoppen uit doel houden.

 

Op het halfuur moest diezelfde Vlachodimos Benfica opnieuw overeind houden toen Alba kon uithalen na een scherpe counter. Barcelona bleef baas, maar ontsnapte 10 minuten voor de rust aan de 0-1. Jaremtsjoek kopte op een hoekschop van dichtbij pal op Ter Stegen.

 

Op een nieuwe corner was het kort daarna wél raak voor Benfica. Otamendi pakte uit met een heerlijk vluchtschot en ramde de bal hoog in doel. Maar het feestje werd al snel onderbroken, omdat de hoekschop achter de achterlijn zou gegaan zijn.

 

Een tweede keer opgelucht ademhalen dus voor de Barça-aanhang, maar de thuissupporters moesten kort voor de rust ook de frustratie verbijten na alweer een knappe actie van Demir. Dit keer stond niet Vlachodimos, maar de lat in de weg op zijn plaatsbal.

Seferovic laat in de extra tijd de winning goal liggen

Zelfde spelbeeld na de rust. Barcelona kon met de trip naar München in het achterhoofd op de laatste speeldag geen vrede nemen met een puntendeling. De thuisploeg bleef dus resoluut voor de aanval kiezen, maar veel doelgevaar leverde de dominantie niet op.

 

Demir liet na een knappe voorbereiding van Alba en Gavi een reuzenkans liggen, al werd er ook gefloten voor buitenspel. Depay speelde het dan weer niet goed uit toen hij alleen op doel kon afstormen.

 

Xavi greep halfweg de tweede helft in met de inbreng van Dembélé. De Fransman bedankte met een schitterende versnelling en prima voorzet voor De Jong. De 1-0 hing in de lucht na een buffelstoot van de Nederlander, maar Vlachodimos tikte de bal nog net over de lat.

 

In de slotfase leek het dan toch nog te lukken voor Barcelona. Na een heerlijke
voorzet van Alba trof Araujo aan de tweede paal in één tijd raak, maar zijn mooie treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

 

In de extra tijd ontsnapte Barcelona aan een drama op een vlijmscherpe counter van Benfica. Oog in oog met Ter Stegen kon Seferovic de bezoekers op de valreep de volle buit schenken, maar hij liet een onwaarschijnlijke misser optekenen.

 

Barcelona kwam zo erg goed weg en blijft door het 0-0-gelijkspel 2e in Groep E. Toch is de situatie penibel voor de Catalanen. Als Benfica op de slotspeeldag thuis wint tegen Dinamo Kiev, dan moet Barcelona ook de volle buit pakken bij Bayern München om door te stoten naar de 1/8e finales. Een punt volstaat niet, want in de onderlinge duels (3-0 en 0-0) doet Benfica beter dan Barça.

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
49'
FC Barcelona
46' tweede helft
22:53

Einde

Barcelona raakt op eigen veld niet verder dan een 0-0-gelijkspel en flirt zo met de uitschakeling in de Champions League. In de extra tijd ontsnapte het aan de nederlaag na een onwaarschijnlijke misser van Seferovic.

22:50

Seferovic laat winning goal liggen!

Wat een misser van Seferovic! Oog in oog met Ter Stegen kan hij een counter afronden en Benfica op de valreep de winst bezorgen, maar hij besluit onbegrijpelijk naast. Barcelona ontsnapt!

22:48

Piqué kan koppen op de hoekschop, zijn poging gaat niet zo gek ver naast. De tijd begint te dringen voor Barcelona.

22:47

4 minuten extra

Barcelona krijgt nog 4 minuten om alsnog die belangrijke zege te pakken. Bijna  is het zover wanneer Dembélé diep gestuurd wordt, maar Otamendi kan de bal nog net in hoekschop glijden.

22:40

Afgekeurde goal

Na een geweldige voorzet van Alba werkt Araujo de bal aan de tweede paal in één tijd enig mooi in doel. Dolle vreugde in Camp Nou, maar het gejuich verstomt snel. De goal wordt terecht afgekeurd voor buitenspel.

22:39

Dembélé blijft voor gevaar zorgen. Nog maar eens pakt hij op rechts uit met een knappe versnelling. Hij slingert de bal ook goed voor doel. Vlachodimos gaat er onderdoor, maar Gilberto brengt redding.

22:29

Punt niet genoeg voor Barcelona

Barcelona kan geen vrede nemen met een puntendeling. Het blijft dan weliswaar met 2 punten vóór Benfica in de stand, maar op de laatste speeldag wacht de trip naar München, terwijl Benfica dan een op papier makkelijkere klus heeft met de thuismatch tegen Dinamo Kiev.

22:26
22:24

Vlachodimos houdt De Jong van de 1-0!

Dembélé laat meteen zijn klasse zien met een schitterende versnelling op rechts. Hij krijgt de bal van net voor de achterlijn ook nog goed tot bij De Jong. Die dwingt Vlachodimos met een knappe kopbal tot een al even knappe redding. De doelman kan de bal nog net over de lat tikken. Dichter bij een goal is Barça na de rust nog niet geweest.

22:23

Daar is de verwachte wissel bij Barcelona. Demir wordt na een sterke wedstrijd, vooral zijn eerste helft was knap, naar de kant gehaald voor Dembélé.

22:22

Demir wordt aan de rand van de zestien omvergeduwd, maar ref Karasev geeft vreemd genoeg geen krimp. Benfica kan zo een counter op poten zetten. De bal komt uiteindelijk bij Nunez, maar de invaller kan zijn schot niet kadreren.

22:20

Xavi acht de tijd dan toch rijp om in te grijpen. Dembélé maakt zich klaar om in te vallen. Zit de wedstrijd van Demir erop?

22:14

Depay speelt het niet goed uit

Depay kan plots alleen op doel afstormen. Vertonghen loopt zich de longen uit zijn lijf om de Nederlander bij te benen. Die kapt de Rode Duivel uit, maar laat daarbij de bal te ver van zijn voet springen. Zo kan Otamendi ingrijpen. Dit had Depay beter moeten uitspelen.