Duitsland als eerste geplaatst voor 1/8e finales na vlotte zege tegen Hongarije

wo 19 juni 2024 19:51

Het feestje bij het gastland duurt al zeker een ronde voort. Duitsland is als eerste geplaatst voor de 1/8e finales na een vlotte zege tegen Hongarije. Smaakmakers Musiala en Gündogan zorgden voor de goals.

Hoogtepunten
9 video's
Duitsland - Hongarije in een notendop
  1. sleutelmoment
    Halverwege de tweede helft zorgt Ilkay Gündogan voor de bevrijdende 2-0 voor Duitsland. Niet dat de Hongaren nog tot veel kansen kwamen na de rust, één doelpuntje is snel gemaakt. Die dubbele achterstand was een klap die ze niet meer te boven kwamen.
  2. man van de match
    Auteur van het openingsdoelpunt en van de pre-assist bij het tweede doelpunt. Jamal Musiala was andermaal de uitblinker en de motor van Duitsland, en dat in zijn geboortestad Stuttgart.
  3. opvallend/statistiek
    De Duitse doelpuntenmachine draait overuren, met al 7 goals na amper 2 matchen. Dat zijn er nu al meer dan op 4 wedstrijden tijdens het vorige EK. Bovendien is Duitsland pas het tweede land ooit dat erin slaagt zoveel te scoren na 2 wedstrijden op een EK, na eerder Nederland in 2008.

Discutabele 1-0 voor Duitsland, Hongarije mist de kansen

Blakend van het vertrouwen na de demonstratie tegen Schotland in de openingswedstrijd gaf Duitsland de stugge Hongaren partij voor hun tweede groepsmatch.

Al bleek dat Hongarije geen hapklaar brokje. Na nog geen minuut voetballen gaf Kimmich de bal cadeau aan Sallai, die net niet kon profiteren. Die sterke Hongaarse openingsfase schudde Duitsland wakker. Havertz en Andrich kwamen tot eerste kansjes, Jamal Musiala – wie anders – brak het helemaal open.

Heel Hongarije schreeuwde om een fout op Orban, maar Duitsland mocht wel vieren. Gündogan zette de verdediger weg, die struikelend over de bal viel. Gulacsi twijfelde, Gündogan was wel wakker en bracht tot bij Musiala. Via een Hongaar of 2 knalde het toptalent in het dak van het doel: 1-0!

Szoboszlai nam zijn team op sleeptouw, want bij de pakken blijven zitten, dat waren de Hongaren niet van plan. Neuer stak een prima handje voor de even mooie vrije trap van Szoboszlai, snel daarna was Tah de reddende Duitse engel met een sterk block.

Ook vlak voor de rust was de gelijkmaker nog dicht bij. Sallai wist nu wel het net te vinden voor Hongarije, maar vanuit buitenspel. Afgekeurd en dus mocht Duitsland toch met een voorsprong naar de kleedkamers.

Tweede doelpunt op dit EK voor Jamal Musiala.

Gündogan met de Hongaarse doodsteek

De tweede helft had heel wat minder om het lijf dan de eerste. Op het uur versierde Hongarije een eerste echte kans: Varga kopte net over het doel van Neuer.

Opnieuw leek die waarschuwing nodig voor Duitsland. Metronoom Musiala bleef wel draaien en het was dan ook geen toeval dat net hij voor de opening tot de bevrijding zorgde.

Linksback Mittelstädt was de vrije man in een mooi uitgetekende aanval, die de pre-assist van Musiala tot bij Ilkay Gündogan aan het penaltypunt bracht. Een kans die je een killer als hij niet mag geven. 2-0 en boeken toe voor de Hongaren, die van slag waren.

Een derde Duitse doelpunt hing meer in de lucht dan de eerredder. In het absolute slot moest Kimmich de 2-1 nog wel van de lijn redden, dichter kwam Hongarije niet.

6 op 6 voor het gastland dus, dat zo goed als zeker is van een plekje bij de laatste 16. In Hongarije bidden ze voor een half mirakel om daar nog bij te zijn met 0 op 6 en een doelpuntensaldo van -4.