Enorme domper voor de Belgische beloften: Duivels geven zekere zege tegen Georgië nog weg na rust

za 24 juni 2023 20:02
  1. 16' - Doelpunt - Maxim De Cuyper (0 - 1)
  2. 39' - Doelpunt - Largie Ramazani (0 - 2)
  1. 47' - Verv. Saba Khvadagiani door Giorgi Gocholeishvili
  2. 53' - Doelpunt - Giorgi Tsitaishvili (1 - 2)
  11. 84' - Geel - Aleksandre Kalandadze
  12. 88' - Doelpunt - Giorgi Guliashvili (2 - 2)
  13. 90+1' - Geel - Giorgi Guliashvili
  14. 90+1' - Geel - Irakli Azarovi
  15. 90+4' - Geel - Koni De Winter
  16. 90+5' - Geel - Giorgi Mamardashvili
  17. 90+6' - Geel - Ignace Van der Brempt
Europees Kampioenschap Onder-21 - speeldag 2 - 24/06/23 - 18:02
16'
Maxim De Cuyper
0 - 1
16'
39'
Largie Ramazani
0 - 2
39'
53'
Giorgi Tsitaishvili
53'
1 - 2
88'
Giorgi Guliashvili
88'
2 - 2

Na 45 minuten had niemand dit zien aankomen. De Belgische beloften hebben een zekere zege tegen Georgië nog uit handen gegeven door een dubbele voorsprong in de tweede helft nog weg te gooien. Een kwartfinale kán nog, maar hoe kruipt België recht na deze dreun?

Bondscoach Jacky Mathijssen omschreef de wedstrijd tegen Georgië als een “grote test” voor zijn groep.

Wel, de Belgische beloften leken zaterdagavond 45 minuten lang met verve te slagen in hun examen tegen het gastland.

De druk van te moéten winnen? Het kolkende stadion? Een ref van bedenkelijk niveau?

De Duivels – offensief gestart met Ramazani en Balikwisha – leken er in de eerste helft allemaal geen last van te hebben.

Na een kwartier nam De Cuyper al vroeg druk weg door een heerlijke voorzet van Vranckx onhoudbaar in doel te koppen. België had zo snel het belangrijkste beet: een vroege openingsgoal.

De 1-0 zorgde meteen voor meer barsten bij de Georgiërs – hoe hadden die in hemelsnaam gewonnen van Portugal, dachten we? Na een knappe combinatie tussen De Ketelaere en Openda moest Mamardasjvili vol aan de bak.

En kon er iemand uitleggen waarom Balikwisha geen penalty kreeg na een overduidelijke fout? Vreemd.

Soit, de meevaller mocht niet baten voor een machteloos Georgië. Na een bal tegen de paal van Balikwisha kon Ramazani in de vervolgfase, ondanks zijn 1 meter 67, de 2-0 tegen de netten koppen.

Match beslist, toch?

Hemel op het hoofd

Nee dus.

Want na rust liep het een pak moeizamer bij de Duivels. Misschien ging het allemaal wel wat té makkelijk voor de pauze…

40.000 Georgiërs kregen plots een stroomstoot na een aansluitingstreffer die uit de lucht kwam vallen. Tsitaishvili knalde de eerste noemenswaardige poging meteen voorbij Vandevoordt.

Toch een tikje voor de Belgen, die de controle nadien helemaal uit handen moesten geven.

Zes minuten na de 1-2 moest Vandevoordt lijf en leden riskeren om een gelijkmaker te voorkomen. Ook op een nóg grotere kans van de volledig vrijstaande Azarov stond de Genk-doelman paraat.

Even pompen of verzuipen. Een derde Belgische treffer was een dankbare reddingsboei geweest, maar een mogelijkheid voor De Ketelaere stierf in het zijnet.

In de slotminuten gingen de uitzinnige fans nog één keer achter hun helden staan. Je wéét gewoon dat die ene kans nog komt…

En jammer genoeg voor de Belgen viel de bal goed voor beul van dienst Guliashvili, die geen genade toonde.

2-2… De hemel viel op het hoofd van de Belgen. Weg leiderspositie in de groep, dinsdag zal er tijdens de slotdans tegen Portugal normaal gewonnen moeten worden.

Eén ding is zeker: dan zullen de Duivels wél 90 minuten op de afspraak moeten zijn, anders is het game over.

Ter info: Portugal-Nederland eindigde op 1-1.