Ga naar de inhoud
Italië mocht juichen, maar kwam goed weg.

Italië ontsnapt aan nieuw drama na discutabele penaltyfase in allerlaatste minuut tegen Oekraïne

 ma 20 november 2023 22:45
 1. 8' - Geel - Alessandro Buongiorno
 1. 72' - Verv. Jorginho door Bryan Cristante
 2. 72' - Verv. Nicolò Zaniolo door Matteo Politano
 3. 80' - Geel - Yukhym Konoplia
 4. 81' - Verv. Viktor Tsyhankov door Oleksandr Zubkov
 5. 81' - Verv. Taras Stepanenko door Oleksandr Pikhalyonok
 6. 82' - Verv. Federico Chiesa door Moise Kean
 7. 87' - Verv. Yukhym Konoplia door Oleksandr Tymchyk
 8. 87' - Verv. Oleksandr Zinchenko door Danylo Sikan
 9. 90+2' - Verv. Matteo Politano door Matteo Darmian
 10. 90+2' - Verv. Oleksandr Svatok door Ruslan Malinovskiy
EK-kwalificatie - speeldag 10 - 20/11/23 - 20:49

Een nieuwe nationale ramp vermeden. Italië heeft zich op de slotspeeldag dan toch geplaatst voor het EK. Maar in het absolute slot was het nog even bibberen en beven voor de Azzurri. Cristante maakte in de toegevoegde tijd nog een fout in de grote rechthoek, maar de scheidsrechter liet begaan. Een controversiële beslissing die het lot van Oekraïne bezegelde.

De beruchte penaltyfout.

Italië begon in Leverkusen met het mes op de keel.  Het moest tegen Oekraïne - dat door de oorlog in eigen land naar Duitsland moest uitwijken - een rechtstreeks duel uitvechten voor een EK-ticket.


De Azzurri misten het WK in Qatar nog geen twee jaar geleden en konden zich als titelverdedigers geen tweede niet-deelname aan een groot toernooi veroorloven.


Italië vocht in de openingsfase duidelijk tegen die flashbacks. Maar het kwam na veel bibberen en beven in de beginfase toch langzamerhand beter in de wedstrijd.

 

De nieuwe bondscoach Luciano Spalletti had het land vooraf beloofd dat het opnieuw verliefd zou worden op zijn nationale voetbalhelden. Maar ondanks combinatievoetbal - dat flarden van zijn regeerperiode bij Napoli vertoonde - konden de Italianen niet overtuigen in de zone van de waarheid.


De Italiaanse meester-tacticus zag dat zijn team - door het uitblijven van een doelpunt - in het slot begon te twijfelen aan zichzelf en schakelde over op een meer conservatieve aanpak. Met succes. Het tactische potje schaak leverde geen spektakel, maar ook geen doelpunten meer op. 


Al was er in de absolute slotfase nog een ferm schrikmoment voor de Italianen. Bryan Cristante haalde Mudryk Mykhayl in de laatste minuut domweg neer in de grote rechthoek. Penalty? Neen, ondanks het duidelijke contact tussen de twee, wuifde de scheidsrechter het incident weg.

 

Een discutabele beslissing met grote gevolgen: Italië gaat alsnog naar het EK, Oekraïne wordt verbannen naar de play-offs.

Oekraïne bedankte zijn meegereisde fans.

Donnarumma: "We zijn waar we verdienen te zijn"

Arsenal-middenvelder Oleksandr Zintsjenko zat in het verliezende kamp: "Natuurlijk is iedereen ontgoocheld door het resultaat, maar niet door het spel. We deden het goed tegen de regerende Europese kampioen."

"Als we de analyse maken, zullen we heel wat positieve zaken kunnen meenemen voor wat komt. We hebben een geweldig team en een mooie toekomst."

Bondscoach Serhij Rebrov reageerde gelaten: "Vanuit mijn standpunt was het penalty, maar ze hebben het gecheckt en het was er geen."

Hij liet de penaltyfase achter zich en loofde het publiek voor hun steun aan het Oekraïense team en ook de Italiaanse spelers die applaudisseerden bij het Oekraïense volkslied. "Het is allemaal heel emotioneel."

De Italianen vergaten de penaltyfase in de reacties achteraf: "Oekraïne maakte het ons moeilijk", verwoordde coach Spalletti. "We speelden een goede wedstrijd, in het eerste half uur hadden we kansen genoeg om de match al gespeeld te hebben."

"Maar omdat we niet scoorden, werd de match vuiler en meer fysiek. Oekraïne bracht meer fysieke spelers op het veld. Op het einde was het geen voetbal meer, maar het belangrijkste is gebeurd."

Doelman Donnarumma was natuurlijk ook blij: "We zijn waar we verdienen te zijn ondanks alle hindernissen. Dankzij de nieuwe coach en de nieuwe staf zijn we terug. We gaan naar het EK om te winnen."

Spalletti nam in augustus over van Roberto Mancini, goed voor 3 zeges, 2 draws en 1 nederlaag.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

90+7' tweede helft
80'
72'
46' tweede helft
44' eerste helft
1' eerste helft
18:32

Gelijkspel volstaat straks voor Italië

Nu de wonde van een gemist WK 2022 geheeld is, wil Italië een nieuw nationaal litteken vermijden. De Azzuri zijn nog altijd niet zeker van EK-deelname, maar hebben straks genoeg aan een gelijkspel tegen Oekraïne.

Mocht Italië toch onderuit gaan, is er wel nog altijd het vangnet van de play-offs.

De wedstrijd wordt overigens gespeeld in het Duitse Leverkusen door de oorlogssituatie in Oekraïne.