• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  AA Gent zal zijn tegenvallend seizoen ook niet in de Croky Cup redden

  Eupen is de eerste halvefinalist in de Belgische voetbalbeker. In eigen huis trok Eupen tegen AA Gent met het kleinste verschil aan het langste eind: 1-0. Voor het ambitieuze Gent dreigt 2020-2021 helemaal een verloren seizoen te worden en is Europees voetbal stilaan onbereikbaar.

  Eupen-Gent in een notendop

  • Sleutelmoment: Minuut 67: Odjidja krijgt de kans om gelijk te maken, maar zijn kopbal strandt op de lat. Het zou de beste kans zijn op een Gentse goal. Hierna neemt het geloof bij Eupen en de wanhoop bij Gent alleen maar toe.
   
  • Man van de Match: De 30-jarige Jonathan Heris is geen grote naam in het Belgische voetbal, maar hij bewees zowel offensief als defensief zijn waarde. Hij slaagde erin de Gentse aanvallen over links in te dammen en zorgde met een harde knal ook nog eens voor het enige doelpunt.
   
  • Opvallend: Eupen bereikt voor de tweede keer in zijn geschiedenis de halve finales van de Beker van België. 4 jaar geleden hield Zulte Waregem hen van een allereerste bekerfinale.

  Gent is uitgeschakeld in de beker na deze goal van Heris (Eupen)

  Elk 1 goeie kans voor de rust

  AA Gent had door de afgelaste competitiematch tegen Club Brugge extra rust gekregen voor de beker, het laatste doel dat nog overbleef voor de vicekampioen van vorig seizoen. Maar het leek er lang op dat Gent die rustperiode nog minstens 45 minuten doortrok.

   

  In de eerste helft probeerde Gent het wel, maar veel lukte er niet, vaak omdat het tempo te laag was. Tissoudali had wel een goeie kans, maar zijn schuiver werd door Defourny met een beenveeg gered. Eupen zette daar een harde knal van Musona tegenover, waarop Bolat zijn kunnen toonde.

  Spelers van Eupen en Gent parkeren massaal op de doellijn bij een Gentse hoekschop

  Eupens offensief levert iets op, Gents slotoffensief niet

  Zat er een speciaal wondermiddel in de koffie, thee of energiedrank bij Eupen? Feit is wel dat het als een wervelwind uit de kleedkamer kwam. Uit een van die kansen viel ook de goal. Een lang uitgesponnen aanval die de mee opgerukte rechtsachter Heris zonder pardon in doel joeg.

   

  Alarmfase rood bij Gent, al leek het dat aanvankelijk niet te beseffen. Beetje bij beetje werd de druk dan toch opgevoerd, met onder meer een kopbal van aanvoerder Odjidja - voor het eerst dit kalenderjaar in de basis - op de lat.

   

  Eupen-coach San José ruilde de ene aanvaller in voor de andere verdediger alsof het speelkaarten waren. Een gewaagde tactiek, want soms pakt die overdreven focus op het defensieve verkeerd uit. Maar het beton uit de Oostkantons bleek van goeie makelij. Verder dan een schot van Bezoes kwam Gent niet.

  Pech voor Odjidja! Kopbal botst tegen de lat

  Vanhaezebrouck: "Had spelers verwittigd, maar toch begonnen ze zo slap aan de tweede helft"

  "De tweede helft was ronduit zwak. We brachten te weinig in het offensieve departement", analyseerde Gent-coach Hein Vanhaezebrouck de bekeruitschakeling.

   

  "Het blijft een groot werkpunt om offensief iets te brengen tegen een blok, daar zijn we ons bewust van. We speelden ook op een veld dat in zijn totaliteit 6 meter minder breed was dan de normale velden. Dat hielp ook niet tegen de sterke verdediging van Eupen. Maar dat is geen excuus, dat wisten we op voorhand."

   

  "De hele partij gaven we uit handen in het begin van de tweede helft. Dat mocht niet gebeuren met de ervaren ploeg die we hebben. De spelers waren nochtans verwittigd aan de rust en toch startten ze zo slap. Dat was het enige minpunt waar ik echt in ontgoocheld ben."

   

  "We zagen modern voetbal van Eupen. Iedereen participeerde in het druk zetten. Wij deden het in de eerste helft, maar vergaten het precies uit te voeren in de tweede. Modern voetbal moet je dan ook 90 minuten spelen in plaats van 45, zoveel is duidelijk. Mijn spelers lieten het even los en dat betaalden ze cash."

  Odjidja: "Ons stinkende best doen om nog iets van dit seizoen te maken"

  "Vooraf is genoeg aangehaald geweest hoe belangrijk deze match was. Het is en blijft de kortste weg naar Europa, maar dat wil niet zeggen dat dat ook de makkelijkste is", vulde Vadis Odjidja aan. 

   

  "Jammer genoeg is het niet gelukt om op deze manier ons seizoen toch een tikkeltje te redden."

   

  "Maar goed, het is wat het is en we zullen ons stinkende best mogen doen om toch nog iets van dit seizoen te maken. Want waar we nu staan, horen we absoluut niet te staan." Gent staat in de competitie op de 12e plaats.

  Verslag in Het Journaal: