Ga naar de inhoud
Haroun mag de Beker van België in de lucht steken.

Underdog Antwerp houdt Club Brugge van dubbel in bekerfinale

 za 1 augustus 2020 22:26
 1. 32' - Geel - Júnior Pius

  Antwerp en niet landskampioen Club Brugge wint de Beker van België. Uitgerekend Lior Refaleov (ex-Club) maakte het enige doelpunt in de finale. Voor Antwerp is het de eerste beker sinds 1992, meteen ook goed voor een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

  De bekerfinale in een notendop

  • Sleutelmoment: Ivan Leko rekende tijdens de voorbereiding niet op Didier Lamkel Zé, maar bracht hem wel aan de aftrap van de bekerfinale. Een goede "gok": de Kameroener drukte meer dan zijn stempel voor de pauze.
  • Man van de match: Als je het enige doelpunt scoort in een bekerfinale, krijgt je ook deze titel toegeworpen. Lior Refaelov bleef kalm en nekte zijn ex-club.
  • Opvallend: Alle voorbeschouwingen mogen in de prullenmand. Club Brugge was de winnaar op papier, maar niet op het veld.

  Antwerp verovert de Beker van België na goal van Refaelov:

  Antwerp begint fris aan de partij, Club onherkenbaar

  Club Brugge torenhoog favoriet? “Een understatement”, klonk het vooraf bij Antwerp, dat niet alleen 9 spelers zag vertrekken, maar ook zijn aanwinsten niet mocht opstellen. Ivan Leko toverde dan maar Didier Lamkel Zé – die nochtans alle voorbereidingswedstrijden had gemist - uit zijn hoed.

   

  De negatieve voorspellingen deerden Antwerp niet. De roodhemden begonnen fris aan de finale, terwijl 146 dagen zonder officiële wedstrijd toch wat zand in de kampioenenmachine van Club had gestrooid.

   

  Blauw-zwart opende met steriele druk, de kansen waren echter voor Antwerp. Mbokani opende het salvo met een strak schot op Mignolet, ook Hongla en Juklerod testten nog binnen het openingskwartier de reflexen van de Rode Duivel.

   

  Vierde keer, goede keer dan maar? In Antwerpen passen ze het spreekwoord na de bekerfinale aan, want na een halfuur was het dan toch raak. Lamkel Zé lanceerde Juklerod, die Refaelov het openingsdoelpunt op een dienblaadje aanbood: 0-1, meteen ook de ruststand.

  Lamkel Ze moet even bekomen buiten de lijnen, maar rolt dan doodleuk binnen de lijnen

  Club Brugge kan moegestreden Antwerp niet klein krijgen

  Philippe Clement had 45 minuten tijd gehad om een stevige donderpreek te schrijven voor tijdens de rust. En dat had effect: een mager Club Brugge kwam gepikeerd uit de kleedkamers en voerde de druk op.

   

  Met ook nog Youssouphe Badji, de sterkhouder tijdens de voorbereiding, als invaller in de voorhoede, leek Club Brugge klaar om de rollen om te draaien. Antwerp werd een kwartier lang van het toneel geduwd.

   

  Maar de aanvalspogingen van de landskampioen bleven inspiratieloos. Gouden Schoen Hans Vanaken kon zijn ploeg niet aanzwengelen, alleen de 18-jarige Badji kon dreigen met twee stevige kopballen.

   

  Antwerp leek al zijn energie in de eerste helft te hebben gestoken, maar ook trekkebenend was het nog geen vogel voor de onzichtbare blauw-zwarte kat. Zelfs 6 minuten extra tijd volstonden niet voor Club Brugge om verlengingen uit de brand te slepen. Geen derde dubbel in de clubgeschiedenis van Brugge, wel een eerste prijs in 28 jaar voor Antwerp, dat naar de groepsfase van de Europa League mag.

  Haroun mag de beker in de lucht steken

  Leko: "Jammer dat supporters dit moeten missen"

  Ivan Leko beleefde een fantastische terugkeer op de Belgische velden na een seizoen afwezigheid. De Kroaat stuwde Antwerp naar een eerste bekerzege in 28 jaar, nota bene tegen zijn ex-werkgever Club Brugge.

   

  "De jongens hebben het plan perfect uitgevoerd. Ik ben heel tevreden. Ik ben de coach vandaag, maar Laszlö Bölöni en enkele vertrokken spelers van vorig jaar hebben natuurlijk een heel grote rol gespeeld in dit succes", sprak Leko na afloop.

   

  "Vrijdag zei ik nog dat ik wou winnen, maar we speelden tegen het beste team van België. De kansen waren niet zo groot, maar ze zijn er altijd in het voetbal. Ik ben heel trots op mijn team. Deze club is elk jaar gegroeid. Het is heel jammer dat onze supporters dit historisch moment moeten missen."

  Ik heb in Brugge fantastische jaren gehad. Ik beschouw dit ook helemaal niet als een revanche.

  Ivan Leko

  "De zege was absoluut verdiend. We kunnen discussiëren over de speelwijze, maar ik ben heel tevreden. Het was voor mij een voordeel dat ik bij Club Brugge heb gewerkt. Ik heb in Brugge fantastische jaren gehad. Ik beschouw dit ook helemaal niet als een revanche."


  7"Vorig jaar zijn ze onder Philippe Clement verdergegaan op deze weg, met uitstekend voetbal. Maar wij hebben ook veel kwaliteit in ons team. Didier Lamkel Zé hoort ook bij dat team. Met hem erbij verhogen we onze kwaliteit. Ik heb hem gezegd dat hij bij het team kon horen als hij wou. Als hij niet wou, kon hij naar huis gaan. Hij wou blijven en dat is goed voor ons."


  "De titel? Daar zijn we nog niet klaar voor", houdt Leko de druk af. "Nu nog niet. Maar ik droom groots. Ik verwacht over twee maanden een nog sterker team. Daar gaat de sportieve cel voor zorgen."

  Clement: "Hopelijk is dit een wake-upcall voor mijn spelers"

  • Philippe Clement (coach Club Brugge): "In de 1e helft waren wij onbestaande en kwam Antwerp terecht op voorsprong. Daar winnen zij de beker. Mijn ploeg was in de 1e helft niet goed. Tijdens de rust heb ik me dan ook heel kwaad gemaakt."

   "In de 2e helft was onze reactie goed. We hebben kansen gehad om gelijk te maken. Proficiat voor Antwerp, ik heb Ivan Leko al gefeliciteerd."

   "Het is jammer dat we naast de dubbel grijpen, dat komt niet vaak voor. Een jaar na een titel is altijd gevaarlijk. In de hoofdjes zie je dan enkele procentjes minder scherpte. Ik hoop dat dit een duidelijke wake-upcall is voor mijn spelers."

  • Simon Mignolet (doelman Club Brugge): "Als we de 1e helft gespeeld hadden zoals de 2e helft dan hadden we altijd gewonnen. We hebben het onszelf moeilijk gemaakt en zo verliezen we een wedstrijd die we eigenlijk moeten winnen."

   "Antwerp heeft hard gestreden en alles aangewend om te winnen. Dat is hun goed recht. Wij wilden ook echt winnen en de dubbel pakken, maar we hebben ons doel niet gehaald."

   "Dat er geen supporters waren, had voor mij persoonlijk weinig invloed. Het is natuurlijk leuker mét fans, maar we moeten deze situatie accepteren. Voor mij is het niet anders voetballen zonder publiek. We zijn profs en gefocust op wat er op het veld gebeurt."

  Leko: "Iedereen zei dat we geen kans maakten"

  Gheysens: "Antwerpen kan dit vandaag goed gebruiken"

  Clement: "De eerste helft waren wij onbestaande"

  Refaelov: "We waren allemaal krijgers vandaag"

  Mignolet: "Als we de eerste helft spelen zoals de tweede helft, dan winnen we altijd"

  Haroun: "Het plan van de trainer was heel goed"

  Fase per fase

  90+8'
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  90+8' tweede helft
  90+8'

  Einde

  Antwerp mag voor het eerst in 28 jaar een prijs in de trofeeënkast zetten. Het verrast landskampioen Club Brugge met het kleinste verschil. 

  90+6'

  "Come on, boys", schreeuwt Clement nog. Ook de coach van de landskampioen voelt de dubbel wegglippen.

  90+5'

  Davor Matijas neemt nog eens alle tijd om uit te trappen. Zijn dat de kostbare seconden die Club Brugge nog nodig had?

  90+3'

  Club Brugge is al 2 minuten van zijn extra tijd kwijt. De landskampioen heeft het aanvallend heel moeilijk om iets te creëren.

  90+3'
  90+2'

  Ook doelpuntenmaker Lior Refaelov wordt naar de zijlijn gehaald. Bruny Nsimba krijgt nog de extra tijd om zich te tonen.

  90+1'

  extra time

  90+1'

  6 - extra time

  Er komen 6 minuten extra tijd bij.
  90'

  Dan toch een wissel

  Ivan Leko haalt een moegestreden Lamkel Zé naar de zijlijn. Ivo Rodrigues moet de overwinning over de streep trekken.

  89'

  Lamkel Zé en Mbokani hebben geen haast bij een tegenaanval, maat laten zo een goede kans onbenut. Club Brugge krijgt de bal terug.

  88'

  Enkele spelers van Antwerp beginnen te trekkebenen. Hongla heeft moeite om elke keer terug te lopen naar zijn positie. Toch wisselt Leko nog niet.

  86'

  Schrijvers dreigt

  Hoelang houdt Antwerp Club Brugge nog af? Siebe Schrijvers mikt een afstandsschot maar net naast de paal. Davor Matijas doet een schietgebedje.

  86'

  Schot van Schrijvers gaat maar net naast

  85'

  De Brugse luchtmacht heeft nog geen oorlog gewonnen in het Antwerpse strafschopgebied. Ook nu levert een corner van Ruud Vormer niets op.

  84'