Belgische Super Cup - speeldag 1 - 23/07/23 - 18:01
78'
Ritchie De Laet
1 - 1
78'

Antwerp heeft na de beker en de titel nu ook de Supercup veroverd, voor het eerst in de geschiedenis van de club. Verliezend bekerfinalist KV Mechelen bleek wel een taaie klant, maar in de strafschoppen miste Dimitri Lavalée uiteindelijk de allerlaatste elfmeter.

Supercup Antwerp - KV Mechelen in een notendop:

• Sleutelmoment: Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Antwerp, tot het licht plots uitging bij Gaston Avila. Na een drieste tackle van de Argentijn moest de thuisploeg met 10 verder, KV Mechelen kreeg vertrouwen en kwam met een gelukje langszij. Pas in de strafschoppen viel de beslissing uiteindelijk.

• Man van de Match: Bij Antwerp liet nieuwkomer Jacob Ondrejka zich in positieve zin opmerken met enkele flukse acties, maar de prijs is toch voor Jean Butez. De doelman was op geen foutje te betrappen, pakte een penalty en zette er zelf eentje om.

• Statistiek: Antwerp is de eerste ploeg sinds Club Brugge in 1996 die de dubbel pakt en die ook aanvult met de Supercup. Bovendien is het de eerste keer in de geschiedenis van The Great Old dat de club die prijs in de kast mag zetten.

Dominant Antwerp scoort maar 1 keer voor de rust

Van de dubbel naar de tripel?

Antwerp was torenhoog favoriet in de Supercup bij de heruitgave van de bekerfinale tegen KV Mechelen. En net als in die bekerfinale van vorig seizoen leek The Great Old een maatje te groot te zijn voor Malinwa.

De thuisploeg schoot het beste uit de startblokken in de Bosuil, vooral het koppel Bataille-Balikwisha vond elkaar blindelings in de openingsfase.

Gaëtan Coucke moest een eerste keer tussenbeide komen op een poging van Jelle Bataille, een minuut later was het wel raak voor Michel Ange Balikwisha met Bataille als aangever.

Een snel tweede doelpunt van Balikwisha ging niet door na een eerste minutenlange VAR-fase van het seizoen, de spits stond buitenspel.

Met de rust in zicht kwam de 2-0 plots wel heel dichtbij, maar de deklat voorkwam een owngoal van Jordi Vanlerberghe en Coucke tikte even later de pegel van Avila over doel.

Na een dominante eerste helft van Antwerp, waarin KV Mechelen geen kans bij elkaar gevoetbald kreeg, leek de Supercup al gespeeld.

Rode kaart Avila is kantelpunt, KV Mechelen mist de strafschop te veel

Al was de 1-0-voorsprong nog te krap om al helemaal achterover te leunen bij de thuisploeg.

Het spel werd bitsiger na rust en dat kwam het voetbal niet ten goede. Bij Gaston Avila ging het licht halverwege de tweede helft helemaal uit, hij kreeg een terechte rode kaart na een smerige tik op de enkel van Nikola Storm

KV Mechelen kreeg plots meer tijd en ruimte om te voetballen, al puurde het daar amper kansen uit.

Tot Ritchie De Laet ongelukkig de gelijkmaker in eigen doel tikte na een foute inschatting. Zo mochten we ons opmaken voor strafschoppen, die de beslissing moesten brengen over deze eerste prijs van het seizoen.

Daar leek Antwerp in eerste instantie naast te grijpen na een dramatische start van de strafschoppenserie. Slechts 1 van de eerste 3 penalty's kon het omzetten, daarna bleef de thuisploeg wel foutloos.

Jean Butez pakte eerst een strafschop, zette er daarna zelf eentje om en dwong ook Dimitri Lavalée tot een fatale misser. Bij 5-4 was dat de misser te veel voor KV Mechelen.

Dan toch de tripel voor Antwerp, al heeft het meer moeite gekost dan verwacht.